Ако се потим по време на тренировка, значи горим повече калории?

24.04.12
18:50

Въпросът е следния: Ако се потим по време на тренировка, това значи ли, че горим повече калории? Ако може и някакви линкове да прочета малко, а и информацията доставена от знаещи ще ми е от голяма полза! :))

TA

24.04.12
18:51

Не.

Можеше да се сетиш, че има търскачка ? Когато се потиш, означава че се охлаждаш и изхвърляш повече вода.Не е свързано с горенето на мазнини !

24.04.12
19:28

Liss L, когато се потиш тялото ти губи вода и соли, и чрез потта се охлажда.
Предполагам, че при по- бързо темпо при кардиото, горим повече калорий, тоест, ако бягам със средна скорост 10км/ч. ще изгоря по-малко калорий, отколкото ако бягам с 12км/ч. например. При тренировките с тежести в залата не знам как точно стоят нещата.
Междудругото питаш само за калорийте, те ли са ти приоритетни или искаш да сваляш и мазнини, защото тогава нещата са малко по-различни.

25.04.12
00:29

казано от DJ Рамбо на 24.04.12, 19:28:

Liss L, когато се потиш тялото ти губи вода и соли, и чрез потта се охлажда.
Предполагам, че при по- бързо темпо при кардиото, горим повече калорий, тоест, ако бягам със средна скорост 10км/ч. ще изгоря по-малко калорий, отколкото ако бягам с 12км/ч. например. При тренировките с тежести в залата не знам как точно стоят нещата.
Междудругото питаш само за калорийте, те ли са ти приоритетни или искаш да сваляш и мазнини, защото тогава нещата са малко по-различни.

Искам да свалям мазнини.

25.04.12
09:21

Прочети това: http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata
Смятам, че за теб, че ще е най-подходящо кардиото “сутрин на гладно”. С него се горят много мазнини, ускорява ти метаболизма за целия ден (значи по- бърз обмен на веществата), ще си ядеш, както обикновено, но по-малко ще ти се лепи по-тялото. За ускоряване на метоболизма ще ти помогне и ако започнеш да се храниш по-често, например, ако преди си се хранила по 3 пъти дневно, можеш да започнеш да се храниш по 4-5 пъти. Като казвам повече хранения на ден, не казвам повече храна, а колкото храна си приемала за 3 хранения, сега ще приемаш същото количество за 5 хранения, тоест по- малки порций, но по- често. Друго, което е важно да знаеш за кардиото, (за което има малко написано в статията от първия линк, който съм постнал) е че е добре да го правиш с интензивност около 60% от максималния ти пулс. Ориентировъчно това значи да бягаш с нормално темпо - без да се напъваш, естествено това не значи, че едва трябва да се влачиш. Наскоро четох някъде из форума, че при натоварване около 60% от максималният пулс се горят най- много мазнини и по малко въгрехидрати, когато се увеличи темпото, то тогава съотношението се променя - горят се повече въглехидрати, а мазнини по- малко. В момента не мога да открия тази тема и да ти дам линк, за което съжалявам!
Сега е важно да спомена две теорий, който малко или много си противоречат.
Първа теория: ако се храниш често, както и като правиш кардио тренировки, това ти ускорява обмена на веществата и започваш да отслабваш.
В защита на тази теория ще дам пример със себе си. От около 1 месец правя кардио упражнения 1-2 пъти в седмицата. Преди да започна да правя кардио тренировки се храних почти, колкото и сега, обаче тогава качвах малко тегло. В момента, в който започнах да бягам, започнах да отслабвам. Като се мерих на 23.03.2012г. бях около 70кг. и с 14% подкожни мазнини, което ще рече, че от тези 70кг., 10кг. са ми били само от мазнини. Като се премерих вчера на 24.04.2012г. - тежа малко под 69кг. и подкожните ми мазнини са 12,7% или 8,9кг. което означава, че този 1-1,5кг., който съм свалил за 1 месец е основно мазнини. Всичко това е благодарение на ускорения ми метаболизъм дължащ се на по-честото ми хранене на ден съчетано с кардио.
Втора теория: колкото и да тренираш, колкото и пъти да ядеш на ден и какъвто и да ти е метаболизма, ако приемаш повече калорий на ден, отколкото са нужни на организма ти - ще пълнееш, ако приемаш по- малко, отколкото са му нужни - ще отслабваш. Аз не съм много съгласен с тази теория, но това си е мое мнение. Ето линк към статията на Ради, в която можеш да прочетеш по-подробно за втората теория: http://www.bb-team.org/articles/4269_mitove-v-bodibildinga-chestotata-na-hranene. Ако желаеш да разбереш, колко калорий са нужни на твоя организъм на ден, ето ти линк как се изчисляват: http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum Ако изчислиш, че са ти нужни, например 2000ккал. на ден, погледнато от гледна точка на втората теория - тази на Ради, то ти трябва да приемаш, например с 200-300к.кал по-малко от тези 2000ккал. и отслабването ти е в кърпа вързано. Имай в предвид, че не случайно ти писах 200-300ккал. по-малко, а не 500-1000ккал., защото организма ти все пак си има свойте нужди.

Като заключение на всичко написано от мен до тук, ще кажа, че можеш да съчетаеш двете неща и ще получиш 100% резултат. Прави кардио, за да ти се ускори метаболизма, да гориш мазнини и да се чувстваш по-добре, но и намали малко храната - калориите. Що се отнася до това, какво да ядеш, наблягай повече на месо, ориз, картофи, риба, зеленчуци, плодове, ядки. Храни като дюнери, сандвичи, пици, банички, чипсове и други такива е желателно ако не ги спреш, то поне да ги ограничиш, тъй като не са никак полезни.

Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 25.04.12 09:29.

25.04.12
17:14

казано от DJ Рамбо на 25.04.12, 09:21:

Ако желаеш да разбереш, колко калорий са нужни на твоя организъм на ден, ето ти линк как се изчисляват: http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum Ако изчислиш, че са ти нужни, например 2000ккал. на ден, погледнато от гледна точка на втората теория - тази на Ради, то ти трябва да приемаш, например с 200-300к.кал по-малко от тези 2000ккал. и отслабването ти е в кърпа вързано. Имай в предвид, че не случайно ти писах 200-300ккал. по-малко, а не 500-1000ккал., защото организма ти все пак си има свойте нужди.

Да това за калориите съм го изчислила.. даже си изчислих колко протеин, колко въглехидрати и колко мазнини трябва да приемам на ден.. 5 дена от седмицата правя кардио сутрин от 6,30 до 07,00 на степер.. и 3х20 подскоци от клек. Но не знам дали тези 30 мин степер, където показва че горя около 290 калории и изкачвам 2000 стълби са достатъчни за деня.. :Х

25.04.12
18:13

Моето лично мнение е, че ако желаеш да правиш кардио е по- добре да се ориентираш към бягане, плуване, такива неща. Аз, както вече си разбрала, съм фен на бягането. Според мен, степера и подскоците може малко да ти постегнат бедрата и седалището, но като цяло ефекта ще е незадоволителен откъм сваляне на мазнини (държа да подчертая, че на степер до сега не съм се качвал, но просто така мисля).
Не си мисли, че горейки 290ккал. гориш и много мазнини. Може да отслабнеш горейки калории и пак да имаш висок процент подкожни мазнини, а се съмнявам да търсиш подобен ефект.
Смятам, че 5 дни в седмицата кардио е много, бих ти препоръчал 2-3дни, но пак за кажа, едва ли степера ще ти докара желаните резултати. Знам, че в динамичния живот на човек е трудно да се намери време за спорт, но ако той има желание не е невъзможно. Типично, както доста хора, си избрала “на работата лекото и на баницата мекото”, но така няма да стане. Ако искаш да сваляш мазнини и да направиш желаното тяло, ще трябва да се потрудиш повече (това не го писах, за да те обидя, а защото не си писала никакви мерки: години, височина, тегло и др и изхождам от факта, че щом искаш да гориш калории и мазнини, явно имаш в излишък. Ако не е така, моля поправи ме). Дори и да те мързи да бягаш или да не можеш, това се преодолява с желание и постоянство. Така че се надявам в някой твой пост след време да пишеш, че бягаш по 30мин., а не, че все още си губиш времето на степера.
Редно е да помислиш и за тренировки с тежести във фитнес зала. Като казвам тежести, нямам предвид с тежко. Това е един добър вариант, освен да поотслабнеш и да се стегне цялото ти тяло.
Много е важно да разбереш, че каквито и резултати да желаеш да получиш, няма вълшебно хапче и само с желание не става. Трябват много труд и постоянство.

Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 25.04.12 18:17.

25.04.12
19:48

казано от DJ Рамбо на 25.04.12, 18:13:

Така че се надявам в някой твой пост след време да пишеш, че бягаш по 30мин., а не, че все още си губиш времето на степера.
Редно е да помислиш и за тренировки с тежести във фитнес зала. Като казвам тежести, нямам предвид с тежко. Това е един добър вариант, освен да поотслабнеш и да се стегне цялото ти тяло.
Много е важно да разбереш, че каквито и резултати да желаеш да получиш, няма вълшебно хапче и само с желание не става. Трябват много труд и постоянство.

То и аз бих искала, но за тичането мога да намеря дори и да не е добро, горе долу по тези улици пълни с камъни пак мога да тичам, но за фитнес залата нищо не мога да направя, тъй като от 07,30 до 18,00 съм на училище в селото и тук няма фитнес зала.. Има на училището, там пък само 1 велоергометър и бягаща пътека, но госпожите винаги когато ги попитаме са заети и не влизаме в залата.. А само събота и неделя не мисля, че са достатъчни.. Транспорт отиване, връщане 3,20лв+3лв за картата= 6,20лв на ден.  Така че не виждам как да тренирам това с тежестите :Х

25.04.12
20:59

За фитнеса напълно те разбирам, все пак парите са си пари и са важен фактор. Все пак, се надявам да намериш място, което да е подходящо за бягане - някоя спокойна уличка, или ако имате парк или стадион. Предполагам е най- удачно да бягаш или сутрин рано или на свечеряване, защото тогава има по-малко хора по улиците и ще можеш да се отпуснеш повечко.

Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 25.04.12 21:00.

25.04.12
21:26

Сега се сетих!
Ето това може да ти реши проблема с бягането и с липсата на зала!
Я погледни това: http://www.youtube.com/user/ZuzkaLight
И това: http://www.bodyrock.tv/
И това: http://www.youtube.com/user/EZFITNESSTV?ob=0&feature=results_main

Можеш да правиш такива тренировки вместо да бягаш и да ходиш на фитнес.
Всичките си имат страница и във Facebook - Зузана, Bodyrosk.tv и Яни от EzFitness.tv.

25.04.12
23:52

Много благодаря за помощта :)) Ще ми е от голяма полза

28.04.12
20:53

казано от DJ Рамбо на 25.04.12, 09:21:

Прочети това: http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata
Що се отнася до това, какво да ядеш, наблягай повече на месо, ориз, картофи, риба, зеленчуци, плодове, ядки. Храни като дюнери, сандвичи, пици, банички, чипсове и други такива е желателно ако не ги спреш, то поне да ги ограничиш, тъй като не са никак полезни.

Ядки.. Та те нямат ли перкалено много мазнини за човек с цел “отслабване”?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1