29.04.12
16:47
Проблемът е следния прекалено много се задъхвам при тичане, каране на колело и т.н. Краката не ми се изморяват много, но не мога да изкарам повече от 10-15 минути тичане на пътеката. Може ли някой да даде съвет как да подобря дишането и да не се задъхвам толкова?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 29.04.12 16:56.
29.04.12
16:50
Ами, това става с времето. Не мисля, че има специален съвет, който може да ти се даде. Трябва да тичаш известно време, за да може тялото да се адаптира към съответното натоварване.
Отделно, имат значение и неща от сорта дали пушиш, дали пиеш алкохол, колко вода пиеш, как се храниш и др.
Виж статиите Дишане и как влияе върху тренировката и Дишане, стойка и релаксация. Може да намериш полезен съвет измежду редовете.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.04.12 16:52.
29.04.12
19:04
Благодаря ще ги погледна. Иначе не пуша, пия 2-3 пъти в месеца по 1-2 бири, вода незнам колко е но мисля, че е около 2-2,5 л. и половина, а за храненето - в момента съм на хранителен режим, защото искам с тренировките и храненето да сваля някое и друго килце и да си постегна тялото.
Вкарай някое лекарство за астматици. Това разбира се беше шега :) Прави си кардиото редовно и се стреми на 2-3 тренировки да увеличаваш времето и нещата ще си дойдат на мястото.
01.05.12
10:43
Плуването според вас ще помогне ли, защото мисля да почна 1 път седмично да ходя и да плувам?
01.05.12
10:58
Дали плуването ще помогне да тичаш повече? Да, вероятно ще помогне. Доколко обаче не се знае.
Това става с времето. Ще си тренираш сърцето и ще изкарваш повече от 10-15 минути. Старай се всеки път да увеличаваш с по 5 минути това, което си избягал миналия път. Имай търпение и ще се получат нещата. На плуването също ще се задъхваш. Но ако не ти е присърце, няма нужда да плуваш. Само с бягане или колело също ще тренираш дишането.
казано от Диана Чакърова на 01.05.12, 10:43:
Плуването според вас ще помогне ли, защото мисля да почна 1 път седмично да ходя и да плувам?
Дишането при плуване е съвсем различно от дишането при бягане/каране на колело. Ако плуваш както трябва (т.е. си потапяш главата във водата) дишането ти се подчинява на темпото ти на плуване. Там недостига на въздух ще е още по-осезаем. От значение е и дали имаш правилна техника не само на дишане, а и на плуване.
Най-безобиден е бруста, защото там си поемаш въздух на кратки интервали. При кроула можеш да започнеш дишане на всяко второ загребване и постепенно да минеш към стандартното “на три”. Разбира се, при плуването на гръб общо взето можеш да дишаш както искаш, но не знам доколко го владееш тоя стил. Моите наблюдения сочат, че мого малко хора плуват на гръб.
А ако плуваш стил “баба германка на българско черноморие” т.е. с глава над водата, плуването няма да ти донесе ползи относно подобяване на дишането и издръжливостта.
02.05.12
23:53
Не е добре да се говори по време на аеробиката. Някои дами въртят колелото, докато си говорят със своята съседка по велоергометър. Това нарушава ритъма на дишане много. Друго е дъвченето на дъвка. Ако отстраниш тези неща и при положение, че имаш здраво сърце т.е. без аномалии в ритъма и клапите, то задъхването ще отшуми с натрупване на аеробен стаж.