Свободен тестостерон

12.05.12
15:14

Здравейте на всички,незнам дали съм уцелил раздела,ако не съм,нека бъде преместена темата. :)
Та,днес си изследвах свободния тестостерон просто информативно ме интересуваше колко ми е.Оказа се,че е 0,233nmol/l ,а референтните стойности са  0,236 - 0,68.На 17 години съм и се чудя,заради това,че още ми е малко тестостерона ли е толкова или може да има друг проблем,защото нали под 18 год. тестостенора попринцип си е по-малко...?Благодаря на отзовалите се. :)

12.05.12
16:23

До 20 години нивата на тестостерона са най-високи

Само свободния тестостерон ли си си изследвал? Какъв ти е общия тестостерон?

На 17 години тестостеронът вече трябва да ти е в границите на нормалното. Нисък е тестостероът преди пубертета. По време на пубертета тестостеронът нараства, за да се формират вторичните полови белези и концентрацията му трябва да е в норма до към 30 години. На места даже дават, че тогава е в най-високата си концентрация и след това започва нормално да си спада.

“Free” testosterone may be checked when conditions that can increase SHBG levels, such as obesity or hyperthyroidism, are present.

При всички случаи трябва да си направиш теста отново, за потвърждение. Дори по възможност отиди в друга клиника. Ако пиеш някакви медикаменти, хранителни добавки или често пиеш алкохол, спри всички (стига медикаментите да не са жизнено важни, консултирай се с лекар) една седмица преди излседването.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.05.12 16:57.

12.05.12
21:31

Не пия алкохол и не взимам никакви медикаменти.Изследвах само свободния,защото преди няколко месеца бях изследвал общия,който ми беше в границите.Общия съм го изследвал 4-5 пъти и винаги ми е бил в границите,а свободния ми е под границата...Мнения?

Това, че общия ти е в границите е добре, но има значение в коя част на скàлата е. Може да ти е 300 ng/dL, което е в границите, но е ужасно ниско. Това също е важно.

Та, общият тестостерон може да е в границите, което е добре, но щом свободният е под нормалното - това е кофти. Все пак основната работа в организма се върши от свободния, а не от свързания тестостерон.

Нивата на свободният тестостерон зависят от SHBG (Sex hormone-binding globulin), към който е свръзан 2/3 от общия тестостерон. Ако нивата на SHBG са прекалено високи, свободният тестостерон ще бъде прекалено малко. За високи нива на този протеин могат да бъдат виновни високи концентрации на андрогенните хормони и високи нива на щитовидния T4, както и висок естроген. Някои наследствени болести като синдромът на Клайнфелтер и синдромът на Даун също могат да бъдат причина.

Това, което ти препоръчвам, е да си направиш изследването отново, по възможност в друга клиника. Ако след него отново резултатът е същия, направи консултация с ендокринолог. Ще трябва да си изследваш щитовидната жлеза и останалите полови хормони и техните нива, за да се види къде точно се крие проблемът.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1