Пукане в крака и нещо за Осгут-Шлатер

14.05.12
21:43

Здравейте, съвсееееем нов съм в този форум и си направих регистрация, защото с пубертета и великия ми късмет всяка седмица ми се случва нещо стряскащо.
Не по-различен е и този ми проблем.
Преди година и половина (на 15 съм), получих Осгут-Шлатер, бях активен тенесист - спортист, професионалист и т.н. Разбирайте, че толкова бях запален, че ме пускаха в 9 сутринта на корта и си тръгвах в 3, почти без почивки нонстоп цяло лято. Та очаквания развой на събитията - Осгут - Шлатер. Като разбрах ми потънаха гимиите и ми идеше да се изпраскам с торба цимент в главата, но какво да се прави - животът продължава. 1-вата година ме спряха от физкултура, а сега ми дават уж, но не и да спортувам както едно време. На есенпак ще ходя да ми казват, кога свършват мъките.
Да. Практически от почти двойнонадутото ми коляно няма и помен, но от последните рентгенови снимки става ясно, че все продължава да си таи там едно малко парченце Шлатер, което направо ме изкарва от кожата вече.
През периодите, съм слушал доста стриктно какво ми казват лекарите - не го направих с трениорите явно, та ми се връща - уграничавах се да играя, нарочно си убездвижвах крака за да засиля процеса - примерно 7часа да седи изпънат на ден, в покой. Тъпча се с калции, сирена, млека - от както се помня съм бил така и пак не е гаранция.
Е, да ама да седя толкова изолиран, почнаха да ми се присмиват, бъзикат и т.н. с мен и аз реших, че все пак вече е време да почна да правя нещо. Ходя да плувам любителски - 2г. тренирах плуване, така че знам как се плува и че помага, уж (НО НЕ МЕ ВЛЕЧЕ!). Преди около месец, приятелите ми ме грабнаха да играя футбол с класа. 2 пъти на седмица, но гладът ми за спорт се обади и айде пак - футбол. Не съм левак в никакъв случай, макар да ви изглежда от писаното, че съм 0-ла, но не е така и просто исках да си върна формата от едно време и започнах да играя футбол по физ, но общо 3 пъти в седмицата, като 3-тия е само удряне на топката, бия по мрежата на вилата. Та така с лапешките истории, ето и проблемът.
Като цяло не си давах много зор, защото определно знам какво е да се зориш, но не съм лекар и не знам какво ми става в крака. Стриктно си наблюдавах Шлатера, болка не усещам, освен на малкото мястно, но само при натиск (пр. с пръст). Днес обаче мина, не мина 15 мин. и направо ми побеля косата.
В същия крак - десния, започна някакво пукане, хрущене, ако щете и то когато и изпъвам крака при ход или бяг. Болка не мога да определя, че ми причинява това, но е много гадно - правя 4 нормални стъпки и следващите 4-5 го усещам това хрущене и ако се напрегна, мога да го чуя. Честно - още две години ми изплуват пред очите и съм в някаква неистова паника за бъдещето. Не знам, защо - изпъвам си крака и “хруп”, а като се хвана за ръката, на мястото между бедрото и коляното (по-към коляното, от страната на сгъвката) и си изпъна крака - усещам някаква вибрация при хрупането/пукането. В момента пак минах на стария режим - максимално обездвижване на крака. Не съм сигурен - на бедрото ли е точно или на коляното или някаква връзка м/у бедрото и коляното.
Кажете моля ви, лошо ли е, най- важното мирише ли ви на операция, че наистина ми е безкрайно кофти, а не ща под ножа. Кажете какво мислите, не ме гледайте мене, все по-добре да знам накъде отиват работите като общо, отколкото да чета лъжи.
Изключета фактора - отиди на лекар и направи рентген, защото ако не е нещо сериозно, нашите няма да ме пуснат да отида, за щяло и нещяло, до последно не вярваха, че ми имам Шлатер, докато не научили от приятели, че техни деца имат подобно нещо и  чак тогава се замислиха, че съм им упявал за нещо наистина сериозно. Както и да е - отидох, но кракът ми бе надут 2 пъти.

Като цяло и аз бягам със зъби и нокти от болницата и никога не съм влизал, но и не искам. Единствено мога да отида, ако разбера, че това е на зле и то с доста и с 1000 зора да убедя нашите. Предварително се извинявам на всички, които сте лекари тук, уважавам ви професията наистина, просто така ми са се получили нещата с времето. А сега, очаквам мненията ви!
П.П. Не обсъждайте що не ме пускат и т.н., наши си работи, така сме си.
Ако можете кажете някакви опражнения за Осгута, ако мога да забързам умирането му....
Благодаря!:)
И най-важното - какво е това пукане/хрущение? Страшно, не.

Темата беше редактирана от К фактор на 14.05.12 21:55.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1