17.05.12
23:22
Здравейте , казвам се Велислава и съм от новорегистриралите се ,въпреки ,че следя форума от мноооггггоооо време. Свалих доста килограми за последните няколко месеца.... спрях цигарите...... занимавам се изключително редовно с фитнес и спорт като цяло..... и абсолютно се вманиачих по био продукти,здравословно готвене ,здравословно хранене и като цяло наистина здравословен начин на живот. Едно нещо обаче ме тормози и до днес . Комбинацията закуска и спорт и тъй като отдавна съм установила ,че тук има много хора,които наистина разбират реших да се допитам.Прочетох всевъзможни мнения,че е най-добре да се спортува преди да се закуси...обаче в същия момент намерих и информация ,че е най-добре да се закусва до 30-40 минути след събуждане.Кое от двете е по-добре да се прави,защото ако избера 1во тренировката,тя определено е повече от 30 минути ,за да стигна навреме за закуската...но пък и знам ,че не е хубаво веднага след тренировка да се яде.Знам ,че сигурно е доста смешен въпрос за повечето от вас............но уви на мен ми е дилема от доста време.Засега хапвам сутринта добре,изчаквам малко и после отивам на фитнес...моля за мнения :):)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 18.05.12 08:49.
Ами след като повечето хора спортуват привечер, надали закусват в 17:00 часа :)
Здравей.Лично за мен има 2 варианта ако тренираш след ставане...
1/хапваш обилно и след около 2 часа е тренировката
2/хапваш малко и тренировката е след 30 мин-тук вариантите са например кафе и грейпфурт ,една доза суроватъчен протеин,аминокиселини,бърз въглехидрат.
Който иска да тренира на гладно-аз не съм привърженик на тая теза по ред причини.
Повечето работим(учим) в първите фази на деня 8(9) до 17(18). Едва ли са много хората, които стават сутрин по тъмно закусват, изчакват да се слегне храната и имат време за тренировка!
Според мен най-здрава тренировка става следобяд, когато имаш няколко хранения, а не едно.. Не съм много сигурен, но май и Арнолд го беше казал.
18.05.12
14:30
Чудно ми е какъв е проблема да тренираш на гладно? Аз тренирам след 16 часа глад :)
18.05.12
14:33
И си шампион при класиците :)
18.05.12
14:41
Повечето работим(учим) в първите фази на деня 8(9) до 17(18). Едва ли са много хората, които стават сутрин по тъмно закусват, изчакват да се слегне храната и имат време за тренировка!
Не, не изчакваме да слегне, а просто отиваме да тренираме и закусваме след това. Наистина сме малко - днес бяхме 2-ма.
Мнението беше редактирано от Иван на 18.05.12 14:42.
18.05.12
14:57
Не, ама съм по-голям и по-як от теб. :*
18.05.12
15:04
Когато правя кардио - го правя на гладно или 30мин. след като съм пил протеин.
При силова тренировка обаче предпочитам да закуся добре и тогава да тренирам. Ако имам възможност тренирам поне 3-4 часа след като съм се събудил. Така се чувствам по-добре. За жалост рядко ми се отдава тази възможност.
Не, не изчакваме да слегне, а просто отиваме да тренираме и закусваме след това. Наистина сме малко - днес бяхме 2-ма.
Това е добра алтернатива. Но аз примерно не мога да се събудя да отида във залата да си направя тренировката, да се прибера отново, да се изкъпя ,после да закуся ...и всичко това преди 8и30 сутринта.
18.05.12
15:40
Това е добра алтернатива. Но аз примерно не мога да се събудя да отида във залата да си направя тренировката, да се прибера отново, да се изкъпя ,после да закуся ...и всичко това преди 8и30 сутринта.
А, не можеш - глупости. Не си опитал, не си се адаптирал. Аз ставам в 06:00, пия едно чисто кафе + вода, WC (много важен момент от целия пъзел!) в 06:30 съм в залата, до 07:45 приключвам трена, къпя се, отивам на работа (почвам, точно в твоето 08:30) и когато реша ям предварително приготвената от вечерта закуска. Има ли желание има и начин. Понякога, ако бързам повече ставам и по-рано, за да мога да отида от 06:00 на трен. Естествено, трябва си сън 7-8 часа + ядене предния ден, за да стават тези хватки. Давам пример със себе си, защото съм съвсем нормален човек т.е щом аз мога, значи всеки би могъл.
Мнението беше редактирано от Иван на 18.05.12 15:51.
Ако закуся преди тренировката сутрин - най-често храната ми се качва в гърлото по средата на тренирвоката. В басейна чувството, че всеки момент ще повърнеш, е още по-гадно, защото обикновено те сварва с глава под водата.
Ако отида гладна пък - разтрепервам се от глад и едвам излизам от басейна.
Затова един час преди тренировка (малко след като стана) изяждам един голям банан. Той е мек, “залепва” по стените на стомаха и не се “връща” (това е моя интерпретация), а е достатъчен да ми даде някаква храна за кръвното и за мускулите.
Час след тренировка си закусвам каквото трябва.
18.05.12
20:25
Не, ама съм по-голям и по-як от теб. :*
Иска ти се :P:P
19.05.12
00:08
Благодаря на отговорилите... да на мен ми е известно ако си зает през целия ден ,че се тренира следобеда.... и да може би повечето са от тези хора,понякога и аз го правя.99 % от дните обаче тренирам сутрин и затова и въпроса ми беше конкретно такъв.Отново благодаря за отговорите ...обикновено аз се събуждам 6:30 правя си кафе и приготвям закуска хапвам и може би след около час отивам на тренировка.Но този въпрос ме мъчи от много време ,защото на местата където прочетох ,че е по-добре на гладно да се прави тренировка обяснението беше ,че точно тогава организма гори най-много калории и най-много се било сваляло ,когато тогава се тренира.Аз от няколко месеца редовно се занимавам с фитнес ,но не съм запозната с мноооггггоооо неща... пък мен не ме е срам да питам :D
19.05.12
02:50
Прочетох всевъзможни мнения,че е най-добре да се спортува преди да се закуси...обаче в същия момент намерих и информация ,че е най-добре да се закусва до 30-40 минути след събуждане.
Здравей и добре дошла. Такова нещо с “добре е да се закусва до 30-40мин. след събуждане” няма. Закусваш когато ти е удобно и когато имаш желание. Може и въобще да не закусваш. Не е “най-добре да се спортува преди закуска”. Т.е. на гладно. Може и да не ти пречи, ако имаш това желание. Но ако трябва съвсем да издребняваме има доказателства, че е по-добре да не е съвсем на гладно тренировката.
В крайна сметка - както и да го направиш, резултатът ще е същия. А ако го правиш както ти е по-удобно и ти се вписва в графика, има по-голяма вероятност да се придържаш към схемата и тренировките да ти носят повече удоволствие.
по-добре на гладно да се прави тренировка обяснението беше ,че точно тогава организма гори най-много калории и най-много се било сваляло ,когато тогава се тренира
Не е вярно :) Колко калории се изгарят зависи от интензитета на тренировката ти, а не от какво си яла.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 19.05.12 02:53.
защото на местата където прочетох ,че е по-добре на гладно да се прави тренировка обяснението беше ,че точно тогава организма гори най-много калории и най-много се било сваляло ,когато тогава се тренира.
Логиката по-скоро е, че тогава се горят най-вече мазнини, а относно калориите, както каза и Ради, всичко зависи от това с каква интензивност тренираш.
Имам известен опит с тренирането на гладно и тренирането гладен и според мен трябва да се прави следната разлика:
- За мен най-ефективни са били тренировките ми когато съм закусил (около час след ставане) и тренирам 4.5 часа по-късно (гладен). Аз съм човек, на който му трябваха 15 години за да осъзнае, че закуската е най-важното хранене за деня. Преди това съм бил на т.нар. “воинска диета” и “циклично хранене” без да съм знаел, че ги има.
- На гладно съм имал много ефективни от към силови постижения тренировки след един ден фастинг. Примерно карам цял ден на плодове и чай и тренирам на следващия ден на гладно. Силовите ми резултати са били винаги на ниво. Виж за силова издържливост не мога да кажа.
- На гладно, т.е. 10-12 часа след ставане също съм тренирал и мога да споделя, че за мен не си струва. Нито съм силен, нито издържлив, нито съм имал желание за тренировка.
Мнението беше редактирано от default на 19.05.12 09:05.
19.05.12
16:29
Аз хапвам към 07.30ч.,после втора закуска към 10.30 и към 11,30ч. в залата.....и се размазвам !
Г.