Пукане на ставите.

BE

20.05.12
09:58

Здравейте, аз съм на 25 години и от месец, месец и половина насам забелязах, че яко му пукат ставите на краката, китките, раменете, лактите (няма болка)и много се притеснявам, дали може да е нещо сериозно и трябва ли обезателно да потърся лекарска помощ . Занимавам се със фитнес, спазвам диета, отслабнах 11 кг. за 4 месеца- сега съм 167- 55 кг (ако това може да има нещо общо)  По принцип доста се натоварвам във залата,но пък диетата ми не е изтощителна- спрях белия хляб,алкохола, свинското и съм ограничила сладкото. Ако някой има идея от какво може да е да помага :)

Темата беше редактирана от Bella на 20.05.12 12:01.

20.05.12
11:14

На мен винаги ми пукат ставите. Не съм се притеснила кой знае колко, от части го смятам за нормално...

Загрявай хубаво преди тренировка и разгрявай добре след. Помага както на ставите, така и на мускулите да поемат натоварването по-лесно. :)

Защо си изключила свинското месо от хранителния си режим?

BE

20.05.12
11:29

Защото е богато на мазнини и оттам на холестерол- месо със сравнително висока калоричност.

20.05.12
12:19

казано от Бианка Маслева на 20.05.12, 11:29:

Защото е богато на мазнини и оттам на холестерол- месо със сравнително висока калоричност.

(facepalm)

BE

20.05.12
12:46

казано от brusakch на 20.05.12, 12:19:

казано от Бианка Маслева на 20.05.12, 11:29:

(facepalm)

аз искам да свалям.

20.05.12
13:53

Мнението ти за холестерола и мазнините е погрешно, според мен.
Има много теми, статии, мнения по този въпрос, ако имаш желание може да ги прочетеш. След това начинът ти на мислене може да се промени. :)

Не само калориите са важни, от голяма важност е от коя храна си ги набавяш.
Аз намирам свинското месо като изключително добро за консумация, особено, ако си на НВД.
НВД е хранителен режим, при който се консумират предимно мазнини и е добър за сваляне на процента подкожни мазнини.
Това да ядеш мазнини не трябва да те притеснява. Има изключително полезни, а и вкусни източници на полезни мазнини.

Едит:
Малко се извъртя темата, както и да е...
Ако се притесняваш толкова много за ставите или мислиш, че имаш недостатък на някой хранителен елемент (витамини, минерали, други необходими вещества) може да си купиш хранителни добавки с тяхното съдържание.

Аз в момента пия омега 3 мастни киселини и калций+магнезий+цинк+вит. Д - пак ми пукат ставите.

п.п. Не те насърчавам да си купуваш добавки, просто ти предлагам вариант и ти давам пример как се отразяват на мен.

Мнението беше редактирано от Jewelz на 20.05.12 13:57.

20.05.12
15:09

Хапвай повече рибка (колкото и калорична да е). Омега-3 са чисто и просто антивъзпалителни агенти, които със сигурност ще са удачни за ставното възстановяване и здраве, а мазнините от рибата по никакъв начин няма да навредят на мастния метаболизъм. Високо протеинова диета+мастни киселини(риба, омега 3, зехтин)+Вит С+екстра е ако добавиш и някой ензим от типа на бромелаина или който да спомага белтъчния разпад и синтез. Тъй като си спряла повечкото въглехидрати, мазнините ще бъдат и отличен източник на калории с които да си в тонус през деня.

MF

20.05.12
20:22

Искаш ли да споделиш едно примерно свое меню, имам чувството, че там има грешки.

BE

20.05.12
20:52

Ям всичко, стремя се да хапвам в определени часове по 5 пъти на ден, единствено не ям бял хляб, сладкото съм го намалила, свинското също и това е общо взето. Гледам да не смесвам въглехидрати, белтъчини, бобови, ям много зеленчуци и плодове. Нямам строг режим- закусвам овесени ядки с кисело мляко; плод ;един сандвич със сирене и кафе задължително, даже понякога 2 за ден, за обяд ям салата с пилешко каренце примерно или риба или ориз( общо взето каквото ми се яде:) след обяд изяждам една ябълка(или някакъв друг плод) и за вечеря салата (понякога с рибка или пилешко).

20.05.12
21:30

Вземи си комплекси витамини, нищо чудно от ограничаването на някои неща в менюто да ти липсват витамини.
Иначе ти пепоръчвам някакъв препарат като този с глюкозамин за подобряване на хрущялите и течнстта между ставите.

20.05.12
21:33

Менюто е супер. Тъй, като споменахме за суплементация. Мога да предложа витамините със ставно възстановителен комплекс на Controlled Labs. Тъй , като си момиче може леко да редуцираш дозата им. В тях има в пъти повече активни съставки за ставно възстановяване и концентрирана бленда витамини и минерали в сравнение със смешния продукт на Biotech. Поздрави!

MF

20.05.12
22:27

Струва ми се, че се храниш добре. :)
Не се притеснявай да смесваш въглехидрати и белтъчини. Хлябът не е вреден.

21.05.12
17:12

Като цяло пукането, ако не е съпроводено с болка се счита за безобидно. Смята се, че се получава от летлив газ в течността на ставите и когато върху ставата бива изпълняван натиск, който я поставя в неестествена позиция този газ излиза и се чува пуклив звук.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/54635#p-652333 - тук сме писали по темата и може да ти бъде от полза. Омега 3 са добър защитник на ставите от износване.

http://shop.bb-team.org/now-foods-glucosamine-chondroitin-msm - тази комбинация също е много добра за ставите.

Ако се храниш разнообразно и тренираш разумно надали има вариант от усложнения, стига да нямаш генетични предпоставки или заболяване, но щом няма болка не се тревожи излишно.

BE

23.05.12
07:16

Благодаря ви много, аз понамалих малко тренировките и мисля, че нещата си идват на мястото :):):)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1