Какъв е проблемът с пиенето на газирани напитки?

Прескочи до:

10.06.12
02:47

казано от Ради Хаджирадев на 10.06.12, 02:26:

казано от Калоян Я. на 10.06.12, 02:25:

Очевидно казваш, че щом не сме стигнали границата може да консумираме спокойно докато я стигнеме => 30-40 коли са нормална консумация.

Правиш ли разлика между “нормална” и “безопасна”?

Дефинирай ми в крайна сметка до колко кола е приемливо да пием тогава :) Аз останах с впечатление, че 30 на ден са приемлива консумация, все пак са безопасни.

10.06.12
02:47

Е, добре де, какво не можахме да се разберем?

В статията говорят за суроватъчен протеин, като част от млякото - това казах, че го приемам на 100%!!! Аз боготворя един вид храната.
Извадих извода, че защитаваш протеиновите пудри пред храната... Това няма как да го приема...

казано от Калоян Я. на 10.06.12, 02:47:

казано от Ради Хаджирадев на 10.06.12, 02:26:

казано от Калоян Я. на 10.06.12, 02:25:

Очевидно казваш, че щом не сме стигнали границата може да консумираме спокойно докато я стигнеме => 30-40 коли са нормална консумация.

Правиш ли разлика между “нормална” и “безопасна”?

Дефинирай ми в крайна сметка до колко кола е приемливо да пием тогава :) Аз останах с впечатление, че 30 на ден са приемлива консумация, все пак са безопасни.

Горе се говори по отношение на аспартама. В Колата има и кофеин, който също не е безобиден като се прекали. Т.е. той ти дава друго ограничение. Отделно, че е газирана напитка и е “тежка” за стомаха. За не знам кой път казвам - ако някой иска да пие 1 или 2 или 3 Коли - няма проблем. Нищо няма да му стане. Примера с многото кутийки беше с цел да ти покажа колко високата е допустимата граница за този подсладител. Никъде не съм препоръчвал консумацията на такова количество или съм я наричал нормална. Даже обратното - казах, че границата е толкова нагоре, че е ненормална и непостижима за хората.

казано от Витан на 10.06.12, 02:47:

Извадих извода, че защитаваш протеиновите пудри пред храната... Това няма как да го приема...

Говорех само за протеинов източник. И не го имам предвид толкова черно и бяло както може би ти се струва. Ти в началото каза, че едва ли не протеиновите пудри са боклуци, та от там тръгнаха нещата. Идеята е, че не са лоши ;) Толкова :)

11.06.12
10:47

Много празни приказки изговорихте. И аз не съм светая светих, но да кажа, че кока-колата и др газирани са ок... алкохола е за предпочитане. Да, пия алкохол, но поне гледам да е наистина качествен. Същото е с всичко, което ям, гледам да е качествено. Именно затова, когато приемам течности искам те да са качествени, а не кола и др боклуци.

Ради, говориш за кофеинът, само, че той има и полезно действие, докато изкуствените подсладители нямат такова, колкото и в минимални граници да се приемат. Кафето само по себе си е един прекрасен антиоксидант, но тук говорим за истинско кафе, не разни изкуственяци.

Понеже не обичам да голословя ето и малко информация:

Increased obesity and hyperlipidemia have been linked to increased consumption of sugary soft drinks (16–18); however, diet soft-drinks containing non-caloric sweeteners may further increase the incidence of obesity and/or metabolic syndrome (19–21). A rising prevalence of metabolic syndrome was found with increasing numbers of soft-drinks consumed: furthermore, the prevalence was even slightly higher, can-for-can, in the diet soft-drink drinkers vs regular soft-drink drinkers. Lutsey et al. found that the risk of developing metabolic syndrome was 34% higher in those drinking the most soft-drinks compared to those drinking the fewest. Other smaller studies have also reported associations of diet soft-drinks with high blood pressure in women and weight gain in boys (22, 23).

Ingestion of non-caloric sweeteners may prepare the gut for the presence of nutrients in the same manner as the nutrients themselves, but in the absence of a source of calories the balance between taste receptor activation, nutrient assimilation and appetite may be disequilibrated leading to an increase in appetite and overeating of unnecessary calories when they are readily available.

Източник: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2680194/

Има още хиляди, които за съжаление не мога да поставя тук, защото ще бъде сметнато за спам. ;)

От лични наблюдения знам, че газираните определено не помагат на хора, които искат да свалят килограми, защото имам такива приятели. Съжалявам, ама просто не става, не може и к**а докрая и душата в рая. ;)

Газираните напитки влиаят на чревната флора, която е така важна за правилното усвояването на храната. Колата и други газирани напитки се свързват и с лоша устна хигиена - кървящи венци, зъбен камък, разрушаване на емайла, лош дъх и т.н. Има много изследвания точно за това. Отделно притъпяват вкусовите рецепторите на езика и др. странични ефекти.

Както казах по-горе и аз си хапвам сладичко, пия алкохол, понякога не си доспивам и т.н. Затова всеки си има глава на раменете и всеки си носи сам последствията. На мен лично газираното не ми понася добре, както на много хора прясното мляко, затова и съм избрал да не го употребявам, освен бирата... :P

11.06.12
11:18

казано от K K на 08.06.12, 14:32:

Офтопик: Нз обаче Джеймс се издаде че е чел. Ще трябва да върне ордена “прос борец” с който го награди Висшият орган в бойните изкуства: Д-р Дориян Александров. :D (punch) (grin) (nbat) :D

Той ми е авер, ше си затвори очите за тоя малък пропуск :D

казано от Калоян Я. на 09.06.12, 22:50:

И като споделяме лично мнение, моето е, че ако си трениращ и не можеш да си наложиш да не ядеш/пиеш сладко (известни са пристрастяващите качества на захар и подсладители), то значи си путьо и по-добре въобще да не се занимаваш, ами да си хванеш количката и да си пуснеш турските сериали.

Много искам да ми го споделиш още веднъж, но очи в очи, тва твое лично мнение...(devil)

Ради и Витан изчерпаха каквото има да се каже по темата.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.06.12 11:19.

казано от Dimzata на 11.06.12, 10:47:

Ради, говориш за кофеинът, само, че той има и полезно действие, докато изкуствените подсладители нямат такова, колкото и в минимални граници да се приемат. Кафето само по себе си е един прекрасен антиоксидант, но тук говорим за истинско кафе, не разни изкуственяци.

Съгласен съм. Идеята ми е, че дори да не е полезно, не е вредно.

казано от Dimzata на 11.06.12, 10:47:

Increased obesity and hyperlipidemia have been linked to increased consumption of sugary soft drinks (16–18); however, diet soft-drinks containing non-caloric sweeteners may further increase the incidence of obesity and/or metabolic syndrome (19–21). A rising prevalence of metabolic syndrome was found with increasing numbers of soft-drinks consumed: furthermore, the prevalence was even slightly higher, can-for-can, in the diet soft-drink drinkers vs regular soft-drink drinkers. Lutsey et al. found that the risk of developing metabolic syndrome was 34% higher in those drinking the most soft-drinks compared to those drinking the fewest.

Това са епидемиологични изследвания, които не разглеждат атлети с контолиран калориен прием!! Съгласен съм с горното, но към него искам да добавя и многократното доказване (сега не ми се търсят текстове), че напитките имат тенденция да увеличават калорииния прием. Тук има 1-2 основни механизма, но това е друга тема. Т.е. при неконтролирано хранене, пиенето на такива напитки може да увеличи теглото или ако човек е на диета - да го застопори. Тук не споря. Но, пак казвам - ако говорим за трениращи хора, които имат сметнати режими и ги спазват стриктно, тези напитки няма да влияят. Тези твои приятели, за които говориш съм сигурен, че не си броят макротата като хората и не спазват стриктно. Аз пия диетична Кола, Фанта и т.н., хапвам си Корни, конфитюр и т.н. и от няколко месеца насам смъквам без прекъсване по 0,4-0,6кг на седмица (без загуба на мускулна маса). Когато диетата е сметната като хората и се спазва както трябва, тези напитки няма да са проблем.

И пак припомням - основно се говореше за малка консумация. Никой не предлага да си замениш водата с такива напитки :)

SO

11.06.12
21:14

Четох до 3та страница и ми омръзна,стигнах до заключението,че повечето пишете всичко възможно да оправдаете желанието си да пиете газирано.Хехе аз като по изостанал ще си пия по 50-100 домашната ракия всяка вечер с вода и салата,а вие си пийте кока колата.И от всичко най ми хареса това “Ако не е съществувало по времето на прабаба ви - не го яжте или пийте”

Мнението беше редактирано от Spirit of Freedom на 11.06.12 21:15.

Още нещо за дозите и аспартама:

ПС: Той Ради вече го е казал, по-назад. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.06.12 07:33.

13.06.12
00:30

А как стои въпроса с уискито ? И по-специално чистият малц с какво е по-добър от бленда, при редовна консумация ?

13.06.12
13:23

казано от NRG на 13.06.12, 00:30:

А как стои въпроса с уискито ? И по-специално чистият малц с какво е по-добър от бленда, при редовна консумация ?

Еее, защо дразниш сега ??? :D :D
Знаеш ли, че за тоя въпрос на остров Айли ти режат езика ? ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.06.12 13:23.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1