28.06.12
09:50
Някой може ли да ми бъде полезен със съвет или препоръка как да отваря легален салон за гимнастика? Оказа се, че не е достатъчно да имаш помещение и фирма...оказа се много сложни.
Първо от общината не знаят какво помещение трябва да наема, но не може да бъде магазин или офис, трябва да е бивш спортен салон, а това е мисия невъзможна за центъра на София.
След това минах през Риокоз, ХЕИ и ДАМС, които ме уведомиха,че трябва да учредя спортен клуб, за да извършвам спортна дейност, съответно да съм член на федерация, наред с професионалните клубове ?!?! Освен това нямам право но търговска дейност, само членски внос и спонсорство?? Искам освен билети и карти, да имам и протеинов бар. Ако искам да извършвам търг дейност, трябва да създам АД, а разполагам с 3 налични фирми, с които мога да работя. Накратко, освен учредяване на клуб, помещение, ремонти, обзавеждането му и т.н. минимум ми излиза няколко хиляди лева, без да знам дали изобщо ще има успех. Ако не какво правя с този спортен клуб?!? Моля, за помощ ако някой има подобен опит, въртя се в омагьосан кръг и накрая ще работя с ООД в помещение, което е магазин, тоест ако има проверяващи органи, подлежа на санкции сигурно, но ако искам да съм легална и изрядна, няма кой да ми каже как ?!
Ще се радвам на всеки съвет и консултация
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 28.06.12 13:49.
Защо не отидеш да разговаряш със собственика на някоя фитнес зала, подобен човек ще ти даде пълна информация от първа ръка каква е процедурата и какво ти е необходимо.
28.06.12
10:27
Говорих, ходя във фитнес, който е в мазе и работи с ООД и говоря за известна фитнес верига....Не отговарят на изискванията, ако сега трябва да отворят никога няма да им разрешат, още ХЕИ ще ги стопира...не виждам начин освен да го отворя в помещение, пригодено за зала и да си работя с фирмата, пък като ме проверят ще се правя на неразбрала. Като всяко нещо, и това е направено да те откаже. Вместо да се стимулира частния бизнес в тези времена, трябва да се бориш и да вкарваш пари в държавата....:(
Би могла да питаш в един клуб, който се намира до ” фитнес 68” в студентски град. Точно срещу фитнеса има една зала в която правят разни гимнастики, която се намира в нов блок. А дори и във фитнеса може да питаш ако случайно залата е затворила, защото съм я вийдал като бях студент , а това е преди 1-2 години. Само с това мога да ти помогна. Успех ти пожелавам.
До блок 40 се намира. http://www.bgmaps.com/link/8BED9AF0633CD139C6D64D9F19F677DE
28.06.12
13:00
Благодаря ти много :)
28.06.12
17:38
казано от Katerina Tomova на 28.06.12, 09:50:
....
След това минах през Риокоз, ХЕИ и ДАМС, които ме уведомиха,че трябва да учредя спортен клуб, за да извършвам спортна дейност, съответно да съм член на федерация, наред с професионалните клубове ?!?! Освен това нямам право но търговска дейност, само членски внос и спонсорство?? Искам освен билети и карти, да имам и протеинов бар. Ако искам да извършвам търг дейност, трябва да създам АД....
Разликата е, че ако си фирма ще плащаш данък върху оборудването/патент; ако си спортен клуб - не. Затова и повечето фитнеси издават “членска карта”. Трябва да регистрация на юридическо лице с идеална цел и съответно вписване в регистъра. Член на федерация се става само по желание - и в зависимост дали търсиш някакви облаги от федерацията. Ако искаш протеинов бар, ще трябва да имаш разрешително от РИОКОЗ и да отговаряш на доста условия - вж. наредба № 5 за хигиена за храните. Говори с някой печен архитект за изискванията за помещението - вентилация и т.н.
18.08.12
19:10
Харесах си зала, която ме устройва и реших да започна работа от септември, пък с формалностите ще се занимавам впоследствие все едно не съм наясно. Стана много хубава зала, за целите които имам и то в центъра на София- 90м2 с баня и съблекалня (офис)
Ще водя моите занимания и ще я отдавам под наем на други инструктори за всякакви занимания :)
Мнението беше редактирано от Katerina Tomova на 18.08.12 19:12.