03.07.12
20:58
Добър ден. На 15 съм и имах редовен меструален цикъл около година, но след това последният ми път бе от 1ви до 8ми май. Последният път закъсня с около 15 дена и количеството кръв беше много по- малко от обикновеното. Та чудя се какъв ли може да бъде проблема и дали да отида на гинеколог?!
П.п: Пазя диета с прием на около 1100 калории на ден.
03.07.12
22:20
Помисли дали тези 1100 калории дневно са подходящо количество енергия за теб.
Помисли и от какви храни идват тези калории - важно е.
Жокер - къде са мазнините в храната ти?
03.07.12
23:11
Първите 3-4 години след първата менструация не се смята за проблем, ако е нередовен цикъла. След един преглед ще се доуточни всичко. Препоръчвам доц. Сираков в болница Майчин Дом (ако си от София).
05.07.12
14:46
Добър ден. На 15 съм и имах редовен меструален цикъл около година, но след това последният ми път бе от 1ви до 8ми май. Последният път закъсня с около 15 дена и количеството кръв беше много по- малко от обикновеното. Та чудя се какъв ли може да бъде проблема и дали да отида на гинеколог?!
П.п: Пазя диета с прием на около 1100 калории на ден.
Не се притеснявай...тези аномалии са съвсем нормални на тази възръст. От пубертета е..от нервната система, депресия, стрес. Може би трябва да си починеш малко, да се успокоиш. А спрямо калориите които приемаш на ден - зависи от теглото и ръста ти, от физическото ти състоание и от това колко калории изразходваш всекидневно. :)
Мнението беше редактирано от ~Simonetta~ на 05.07.12 20:21.
05.07.12
15:26
А спрямо калориите които приемаш на ден..не мисля, че са малко - зависи разбира се от теглото и ръста ти, от физическото ти състоание и от това колко калории изразходваш всекидневно. :)
Не са ясни теглото, ръста, физическото състояние и енергоразходът, но все пак си на мнение, че 1100 калории дневно не са малко за нея, правилно ли те разбирам?
Първо в тази възраст е нормално. Второ - има хиляди фактора, които могат да повлияят - ако си пътувала, ако си сменила климата, ако физически си се пренатоварила, ако си яла по-малко или различна храна от обикновено, ако психически си се натоварила ( най-вече)...
Системата се настройва в момента при теб и е нормално да не е като часовник. Другото нещо е, че не е задължително и двата яйчника да работят на еднакво дълъг цикъл - единия може да е на 28 дни, другия на 32 или на колкото си иска, та може да ти закъснява през месец, имай го предвид.
Освен ако не се съмняваш, че може да си бременна, според мен няма какво да се притесняваш. Гледай да ядеш достатъчно и не си спестявай мазнините - това е супер важно! Другото с времето ще се нареди. Напиши все пак колко килограма си, колко си висока, тренираш ли и как, колко ядеш..
Гледай да ядеш достатъчно и не си спестявай мазнините - това е супер важно! Другото с времето ще се нареди. Напиши все пак колко килограма си, колко си висока, тренираш ли и как, колко ядеш..
Виж, аз съм на 24 и има същия проблем.
Чааак последната година, откогато спортувам и се храня редовно нещата започнаха да влизат в някви по-нормални граници. Спомням си на 16 години, че ми дойде 5 пъти за 12 месеца, като лятото даже не ми идва изобщо.
Причината - диета, в следствие на което се получи хормонален дисбаланс, нямаше кой да ми каже, че причината в това да пълнея не е в маслото, месото и ядките и т.н.
Сега, една седмица преди да ми дойде, гледам да поувеличавам мазнините в храната си и всичко си идва на мястото.
Знам, че е жега, знам, че на малко хора им се бухат свински и др. меса, но заквасената сметана с плодове е едно добро решение, масло, сурови ядки и т.н.
05.07.12
20:10
Не са ясни теглото, ръста, физическото състояние и енергоразходът, но все пак си на мнение, че 1100 калории дневно не са малко за нея, правилно ли те разбирам?
Имаш право..ще го редактирам. Просто съдя по себе си - приемам около 1200 калории на ден, спортувам всекидневно и се чувствам отлично...Но и аз имам закъснения при менструалния цикъл всеки месец, вече съм му свикнала..(blush)