15.07.12
18:06
Здравейте,
Пиша Ви с едно конкретно запитване. От няколко години водя много уседнал начин на живот, което е породено основно от работата ми в офис. В резултат за период от около 4-5 години почти удвоих килограмите си до 130 (при положение, че до 21-22 рядко минавах 70 кила). В края на миналата година реших, че е време това да се промени и изпробвах няколко диети и режими на хранене с цел сваляне на мазнините. Дотук успях да стопя теглото до 110кг. но само с хранене нещата не вървят вече - затова е и запитването ми към Вас с надежда да ме ориентирате в правилните упражнения и като цяло програма, на които да наблегна.
Висок съм 193см. и в момента сутрин тежа около 110кг. Един познат ми каза, че е много важно как се свалят килограмите, защото целта е да се свалят предимно мазнини, а не мускули и т.н. (това така ли е?)
За съжаление съм ужасно зает през работната седмица и ми е почти невъзможно да ходя на фитнес по това време, евентуално уикенда + 1 ден от седмицата бих могъл да отделя за фитнес, но и това не е сигурно. Вкъщи разполагам с един кростренажор и два дъмбела по 10кг (с подвижни тежести), като при нужда за някое специфично упражнение ще отделя средства да закупя още тежести или каквото трябва. Проблема е че не знам какво и как да правя за да вляза във някаква форма.. За това разчитан ма Вашите съвети.
Засега съм се ориентирал към високо интензивно кардио на кростренажора, клекове, коремни преси и бицепсово и кръстосано чуково сгъване с дъмбелите. Подходящи ли са тези упражнения за моите цели? С каква тежест е добре да се натоварвам?
Благодаря предварително!
Темата беше редактирана от Киро Пора на 15.07.12 18:15.
Мускулите са активна маса (изразходват енергия а.к.а калории), забрави за коремните преси и сгъванията за бицепс и се ориентирай към многоставни упражнения като клек, мъртва тяга, избутване от лег, раменни преси, гребане, ренегадско гребане, обръщане/с изтласкване, изхвърляне, вертолет, набирания, лицеви опори и т.н. Разбира се можеш да включиш и сгъвания за бицепс, и коремни преси тук и там, но не разчитай на тях да осъществят целите ти, понеже ангажират малки мускули и малък брой мускулни влакна и оттам енергоразхода също е малък. Тежестта трябва да е предизвикателна (съмнявам се тези 10 килограмови дъмбели да са такива), безбройните повторения няма да ти помогнат.
Благодаря за съвета! Засега съм се спрял няколко комбинации от клек, гребане, раменни преси с дъмбели и мъртва тяга с дъмбели, ще видим на какво ще се спра. Взех още 20 килограма тежести, евентуално и повече нататък.
Спрях се на следната програма:
понеделник, вторник, четвъртък, петък
кардио с кростренажор - 20 минути (редуване 3 минути спокойно темпо -> 1 минута спринт)
Раменна преса 3 х 10
Клек 3 х 10
Широко гребане с дъмбели от наклон 3 х 10
сряда, събота, неделя
почивка
Също така според вас нужно ли е към този момент да приложа и някоя специфична диета или да си карам както сега (т.е. без мазни храни, газирано, алкохол - предимно зеленчуци, пилешко месо без кожата и т.н. Просто ограничавам какво и колко ям, като избягвам некачествената храна, но не броя калории и не спазвам специален график.)
Благодаря още веднъж.
Мнението беше редактирано от Киро Пора на 18.07.12 13:44.
Според мен ти е малко това натоварване, но нека мъжете във форума да ти препоръчат нещо.
И храната определно трябва да е под някакъв режим, съобразен с целите ти. Разгледай, тук са описани доста варианти.
Успех със свалянето на мазнините и качването на мускулна маса.
Че ти сега ако го спазваш това,което си описал си перфектен...какво по-специфично от това!?
И аз мисля,че натоварването ти е недостатъчно...вдигни малко оборотите,по-голям обем,по-малки почивки,по-тежко,и с този тип хранене,резултат не може да не дойде!Между другото,на първо четене сме почти еднакви на размери с теб :)
Мнението беше редактирано от Jikata на 18.07.12 14:27.
Хм, тогава ще включа тръстери накрая 2 или 3 серии, но дали не е добре да заменя в такъв случай клека с нещо друго (не съм сигурен дали не забравям някоя важна мускулна група, която също да се натовари)? Ако почувствам малко натоварването мога и да увелича с 1 сериите.
Преди бях опитвал нисковъглехидратна диета, но без особен успех. Мисля, че защото упражненията които правех тогава бяха погрешни и/или недостатъчно. Мислите ли, че е добре да започна с нея за месец - два?
18.07.12
15:28
Чети, чети... :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/61856
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/58530
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече