18.07.12
16:26
Здравейте.Имам следния проблем-когато тичам на стадиона поддържам пулс между 165 и 170 удара в минута.Вдигам тези стойности още на първата обиколка,и поддържам този пулс до края на тренировката(30-40 минути)Става въпрос за изключително бавно бягане-4 километра изминавам за 28-30 минути.Не смея да увелича темпото ,защото тогава пулсът скача до небесата...За да поддържам препоръчителен пулс за изгаряне на мазнини например,трябва да се огранича най-много с бързо ходене.В покой ситуацията е нормална-около 70 удара в минута.Относно мен-на 31 години,197 см.,102 килограма.Интересува ме дали в моя случай е редно да заменя тичането с друг вид аеробна дейност,и има ли някой в подобно на моето състояние?
Благодаря предварително!
18.07.12
19:20
С какво го мериш ? и колко сигурен си, че е точно.
Пушач ли си ?
Взимаш ли някакви добавки ? Термогенни фет бърнери и т.н.
Чувстваш ли се натоварен и изтощен, или не смееш да се напрегнеш заради пулса ?
Според мен ако не си барал допинг, ще останеш без въздух много преди да получиш инсулт !
18.07.12
19:33
Пулса го меря с пулсомер “sigma pc-9”.Бих казал че е точен,защото съм го проверявал многократно.Не се чувствам особено натоварен като бягам с това темпо-за да остана наистина без въздух трябва да увелича темпото,обаче не смея заради пулса.Бърнери не пия-от добавките взимам протеин,аминокиселини-стандартни неща.Иначе съм пушач,но не вярвам само в това да е проблема...
18.07.12
19:43
А откога спортуваш? Въобще как стоят нещата със спортния ти стаж?
19.07.12
07:59
С фитнес започнах да се занимавам когато бях на 14г.,и от тогава насам(последните около 17 години) ми се събират 5-6 години тренировки,но много разпокъсани.Затова и бих казал че спортната ми форма е меко казано незадоволителна...С други спортове също не съм се занимавал сериозно.Прави ми впечатление,че дори и по-нетренирани хора от мен на стадиона рядко вдигат пулса над 130-140,макар и да тичат по-бързо от мен.Може би има значение че и килограмите ми не са малко(около 100),но за ръста ми не смятам че съм тежък...Сега тренирам по-сериозно от около 7-8 месеца,и докато в залата виждам известен напредък,то на стадиона нещата не стоят така..:(
19.07.12
12:47
Мисля, че 160-170 удара не е толкова лош пулс, но не мога да твърдя със сигурност. При мен примерно, когато въртя велоергометъра с по-висока интензивност, пулсът ми също е около 140, понякога 150. Но въртенето на вело е едно, а тичането си друго.
Много други фактори могат да влияят на пулса, но като цяло това говори, че организмът ти не е fit. За това обикновено трябва време за адаптация и пулсът натурално си слиза надолу. Аз преди да започна да спортувам имах пулс в спокойно състояние около 90 удара, а след около година тренировки и добро хранене падна на 70.
Та, от една страна теглото ти си е височко, това оказва влияние. Цигарите оказват също влияние, особено ако си пушач от години. Белите дробове просто не смогват като са задръстени. Хранителният режим също е важен, стресорите в ежедневието и т.н. и т.н.
Според мен просто трябва да мине време да влезеш във форма, да понамалиш теглото и ако успееш да откажеш цигарите. През това време давай с това леко темпо. Наистина не е удачно да стигаш и да тренираш близо до максималния си пулс. Поне не е за продължително време, при интервалното кардио е друго - там стигаш горната граница на пулса си, но само моментно.
Друго, което те съветвам е да отидеш при личната лекарка да ти направо едно ЕКГ за всеки случай.
19.07.12
13:59
ОК.Благодаря за отговорите.Аз също се надявам с времето нещата да се нормализират.М/у другото при друг вид кардио(например велоергометъра,който споменаваш) пулса далеч не е така висок.Но все пак бягането ми доставя доста по-голямо удоволствие и засега ще се придържам към него.
Поздрави!
Практически метод, за да определите дали се натоварвате повече от здравословното е дали дишате през носа. Когато темпото на бягане позволява дишане през носа и не се задъхвате всичко е наред.
Препоръчвам също така да си направите и медицински преглед, за да се уверите, че няма нищо тревожно.
Успех!