31.07.12
14:19
От близо три седмици отново включих бягане в тренировките си - два дена бягам, един правя силова или почивам. Бягам на стадиона и е вече 200м (половин обиколка) бягане, още толкова - вървене... и така 30-тина минути. Още при второто-третото бягане почна да ме боли под ребрата, вляво. Преди също ме е боляло там, като съм бягала, и съм спирала, но този път реших да го пренебрегна. В общи линии вече почти на всяко бягане започва да ме боли след 10-15 мин.
Ако беше само при бягането - окей, но от онзи ден започна да ме боли на същото място и когато вървя продължително време (понеже ходя бързо). Някаква идея от какво може да бъде и какво да правя под въпроса?
П.П. Болката е остра, ако има значение.
П.П.2 Бягам сутрин, на гладно.
Темата беше редактирана от aaa на 31.07.12 14:20.
Ако след 3 седмици на всяка тренировка, а и вървене имаш подобни оплаквания може би трябва да отидеш на лекар.
31.07.12
17:32
Това не е ли далакът, или се бъркам ? По принцип се получава от преумора.
31.07.12
19:43
И аз мисля,че е далакът...Така ми се получава,ако не съм тичал доста време и изведнъж се уморя доста,но обикновено отшумява 2-3 дни след като започна да тренирам,за 3 седмици не знам,отиди на лекар...
31.07.12
19:45
Да, нормална е тази болка да ти се появява, обикновено, ако нямаш или си загубила форма. С времето и постоянството, разбира се, тази болка би трябвало да изчезне. Ако не, посъветвай се с лекар. Това, което може да направиш за сега, е да я караш малко по-леко. Успех!
На мен ми се получава ако съм пила повече вода преди/по време на натоварване. Ако пиеш вода, нека е на малки глътки.
Болката се получава от рязкото излизане на кръв от далака, тъй като той е депо. Загрявай добре преди бягане, леко полеко трябва да раздвижиш кръвта навсякъде и може би няма да те боли. Но като свикнеш със самите натоварвания, би трябвало да нямаш вече проблеми.
01.08.12
15:09
Много благодаря на всички за отговорите и съветите!!
Утре ще пробвам да загрея по-добре и да не пия толкова вода преди бягането, да видим дали ще има промяна ;)
Трябва да се хидратираш хубаво около 1 час преди бягането. И по време на бягането ако си жадна си пий по малко на често.
04.08.12
13:30
Проблемът е, че аз ставам в 7:30 и до 8ч съм офейкала да бягам - преди да напече прекалено много, така че го нямам тоя 1 час преди бягането. Но по време на бягането (а и като правя силова), гледам да е по малко.
04.08.12
21:05
Гледам че правиш интервално, и то раззтоянието е сравнително доста добре съчетано.Първо, ако досега не си правила интервални, ще те боли и след 3 седмици даже, споко-нормално е.По време на тичането никаква вода.Ако усетиш сухота в гърлото една глътка само-”жабуркаш” и изплюваш.За болката напук на всички твърдения че трябва да мине когато организма свикне с натоварването-не е така, аз от 2 месеца се занимавам полупрофесионално и болката пак си я има от време на време, просто се научаваш да неутрализираш пиковия момент.След него, веднъж неутрализиран ще се учудиш още колко можеш да издържиш.Даже ме учудва че не те заболява и отдясно(черния дроб), на мен доста често е двустранно.При поява на болката натискаш силно с пръсти, като се стремиш натиска да е възможно най-директно върху болката(това по време на ходенето).Преди да започеш часта с тичането поемаш дълбоко въздух, “гълташ корема” и леко привеждаш горната част на тялото напред, създавайки натиск в областа на корема и около него.По принцип 200 на 200, или 200 на 100 е висока летва за начинаещ.И най важния съвет-засичай времето.Примерно 200м. за 50 сек. и 200м. за 1мин и 10сек(само пример-ти си определи времето).Поздравления че си избрала интервално бягане, гарантирам ти че няма да се разочароваш от резултатите.Просто при мен трансформацията след тези 2 месеца е пълна.Казва ти го човек който пуши по кутия цигари на ден, и точно днес на официален изпит удари 30 серии 150м. за 30сек. на 50м. за 40сек. и можеше още 3-4 но не ни позволиха.(само да вметна че днес ме заболя на 16-тия интервал, и отшумя след 19-тия).
05.08.12
00:17
Да ти кажа, веднъж или два пъти ме беше заболявал и черния дроб, но далакът по-често ме боли. И мноого благодаря за всички съвети!! Ще се опитам да засека времето утре ;) А и не съм точно начинаещ - имам си “основа”, така да се каже... просто сега поднових тренировки. =))
Отново благодаря много!! Засега и аз виждам учудващ резултат - 1.5кг свалих за половин месец. Следващата цел ми е около 200м на 100м, но още свиквам с това темпо - преди и толкова не можех да издържам (принципно не издържам на дължи разстояния).
Аз също бягам на интервали отскоро, но в парка за около 30 минути. Преди също ме болеше далакът, но сега пия чаша вода 15ина минути преди тренировка и ако много ожаднея (случва на 20тата минута) пия глътка вода и наистина болките спират. Явно е доста важно количеството течности :)
08.08.12
10:07
Вече загрявам по-добре, не се наливам с вода преди бягането (пия си известно количество, просто не прекалявам) и не пия вода по време на самото бягане иии трябва да ви кажа, че не ме боли далакът!! (party)
Страшно съм благодарна на всички за отговорите!! ;)
05.01.19
21:29
Доста от коментарите е, че не си в форма. Аз бягам всеки ден и над 4км, тренирам футбол и болката е същата и не се премахва... Аз стискам зъби или натискам мястото на болка! Често когато бягам излизам с кучето и го оставям да се разхожда, та когато бягам 2км и почва болката и си връзвам каишката колкото да издържа! Имам доста сили да бягам, но това ми пречи много, надявам се като порасна да се оправи 🙂