01.08.12
15:05
Всички знаем колко е важен съня за правилното функциониране на тялото. Пускам темата за да съберем впечатления и опит от хора с различни тренировки, хранене и начин на живот. Вие сте на ред , споделете наблюденията си.
Какво пречи на добрия сън при вас, какво му помага?
Имате ли някакви специлани трикове за пълноценен сън?
Въобще всичко, което ви е направило някакво впечатление по отношение на съня.
Интересна тема :) Рядко имам проблеми със съня, едва успявам да се добера до леглото и съм заспала (понякога дори спя в движение..хаха), но на моменти ми се е случвало от преумора да не мога да заспивам. Бях си взела мелатонин, но нещо не ми се отрази както предполагах, будех се на всеки час и се събуждах уморена :)
Иначе за по-добър сън се използва лавандулата: капка от лавандулово масло на възглавницата, масаж с лавандулово масло и т.н. По едно време ми бяха дали да пия чай с лавандула (наред с други билки), обаче го спрях защото започнах почти всеки ден да се успивам за работа :D и да се чувствам мудна и тежка през деня. :)
01.08.12
15:32
Аз съм много облагодетелстван от към сън.Лягам и си спа по 8 часа без да ставам,нищо не може да ме събуди като “пън” си спя :P.Много помага,лично аз винаги гледам преди тренировка да легна да подремна 20 мин. и като се събудя се чувствам много много по-добре и имам повече сила за тренировките !
Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 01.08.12 15:33.
01.08.12
15:39
казано от инж. Марин Маринов на 01.08.12, 15:05:
Какво пречи на добрия сън при вас, какво му помага?
Имате ли някакви специлани трикове за пълноценен сън?
Въобще всичко, което ви е направило някакво впечатление по отношение на съня.
Пречи ми:
- липсата на тишина или условия
- преумора
- психическо напрежение или някакъв вид притеснение
Трикове:
- Някакво развлекателно филмче /комедия или нещо от сорта/
- Секс - винаги помага (giggle)
- В краен случай Мелатонин
Казвам в краен случай, защото въпреки дълбокия сън понякога сънувам кошмари. Другия страничен ефект е поне час след ставането - сънливост.
При мен пък дали стрес и преумора, дали някакъв друг вид напрежение, но почти 3 години съня ми е доста разбит. Напоследък, обаче, забелязвам, че ми се доспива по-рано - към 00:30 - 01:00. Пробвах с мелатонин, но кошмарищата станаха твърде реални и екстремни и го спрях. (giggle) Като цяло е много неприятно и изтощително. Особено в дни с по-малко въглехидрати положението е тежко. :)
01.08.12
15:57
Лятото е сезона при мен,в който ми е най-добре,защото нямам нужда нито от много храна,нито от някакви си 8-10 часа сън,за да правя тежки тренировки.Лягам си в 3-4 всеки ден ставам в 10,хапвам и от 1 до 4 в залата,с едно ядене и 6-7 часа сън... Абе желание да има . :)
Мнението беше редактирано от Камен Никифоров на 01.08.12 15:58.
01.08.12
16:03
Честно казано най-добре ми действат бързите въглехидрати,като се надуя с тях на свиня след 2 минути клепачите натежават на максимум :D
Карам нощни смени, но това не ми пречи особено или в редки случаи, често по-трудно заспивам от превъзбуда. Иначе гледам да спя колкото ми се спи 8-9, рядко 10-11 часа.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 01.08.12 20:30.
01.08.12
16:49
казано от Phxxx на 01.08.12, 16:03:
Честно казано най-добре ми действат бързите въглехидрати,като се надуя с тях на свиня след 2 минути клепачите натежават на максимум :D
За какво количество/обем говорим?
Колко време след това се разсънваш?
Ако легнеш да спиш след такова лягане е ясно ,че ще заспиш бързо, но след това будиш ли се нощем или спиш комфортно цяла нощ?
Преди време ми се случи следното - В продължение на три дни, сутрин пиех едно кафе, изяждах една вафла и това за цял ден. Естествено на четвъртият ден бях адски изтощен, имах нужда от нещо хранително и питателно. И понеже живеех сам, най-лесно и просто ми беше да си направя овесена каша. Тя ми се услади и стана така, че сутринта наобяд и вечеря изядох по половин литър овесена каша. Следващите два дена, отново сутрин обед и вечер, по половин литър. На шестата нощ като си легнах, изпаднах в много дълбок и ясен сън - сънищата ми бяха с много ярки цветове, имаше звук, усещане за мирис и допир. След пет часа се събудих, отпочинал и изпълнен с енергия, цяла нощ бях спал като бебетата по гръб с ръцета над главата без да помръдна. Всичко това се повтори още няколко дена, докато промених храненето си. По късно разбрах, че това нещо се нарича - Осъзнат сън (Lucid dream).
Хубавото на цялата история беше, че през живота си не съм имал по-възтановяващ ме и презареждащ сън и то само за 5-6часа. А енергийно бях като перпето мобиле - няма умора и непрекъснато в едно блаженно, еуфорично състояние...
Естествено имаше и лоша страна, и тя е че много се освинваш..., гади ти се и дрискаш на всеки час. Сигурно бях получил - Серотонинов синдром!
Мнението беше редактирано от Lasim Zeb на 02.08.12 10:37.
Екстракт от маргаритка:))))
Иначе и при мен мелатонина не сработи...
Сега пия витамин Е, 10-ина грама желатин и магнезий+цинк...спя добре, но съм забелязал, че всяка нощ се будя по едно и също време...към 2, някакви сигнали получавам явно от кораба майка:)
Понякога като съм супер претрениран, не мога да затворя очи до 01. В интерес на истината, спя най-добре след дни с умерена активност...go figure…
Книжка, радио...другото Хънтъра го каза, онова което винаги работи безотказно:))))
1. На съня ми пречи Jack3d и това, че съм 24/7 влюбена :D
Като цяло, ако мисля само за себе си ( макс 3 дни) спя най-добре.
2. Това, че приключвам тренировка в 22:00 също ми пречи, но засега нямам други алтернативи.
Мисля, че на хората като мен им викат ‘нощни птици’. Мога да си представя да тренирам вечер и да легна късно, но не мога да си представя да легна в 21:30 и да стана за тренировка в 7…, в момента си смених работното време и ставам в 9 (sun)
3. Винаги сънувам, много интересни неща и не искам да се събуждам, обожавам да спя, събота и неделя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спя следобеден сън минимум по 2 часа и половина, защото обичам да си мисля какво ще сънувам, тоест настройвам се да сънувам, каквото искам, обикновено ме кефят сюжетите от Алиса в Страната на Чудесата и редовно гоня зайци в костюми или преследвам мечки в камуфлаж, които сами откраднали меда, гушкам дебели пухкави котки...
Абе обичам да спя и да сънувам повече от всичко (sun)
Мнението беше редактирано от Блажка на 02.08.12 16:47.
Нищо не ми пречи, стига да легна след 00:00-01:00ч. - преди това, ако заспя (22:00 напр.), сънят е някакъв такъв недълбок и на пресекулки.
Иначе по принцип, ако ми се спи - мога да спя и прав :D. Тонизиращи напитки - коли, кафета, ред були и пр. не ми влияят на съня. Често пия кафе в 21:00ч. и заспивам като пеленаче. На нощ спя по 6 часа в седмицата и навасквам мощно уикенда с 10-11 часов сън, но след толкова спане се чувствам подпухнал и винаги +1 кило на другия ден.
Мнението беше редактирано от Петър на 01.08.12 19:31.
01.08.12
19:25
До скоро се събуждах сякаш не съм спал. Психически бях окей, но физически сякаш бях изцеден. Едвам се изхлузвах от леглото и на няколко пъти доколкото помня съм се оплаквал в дневника си. Винаги си мислих, че това е заради стреса в ежедневието, неподходящо хранене преди лягане, претрениране и т.н. Не че тези неща не влияят, но в последствие попаднах на тази статия - http://www.doctoroz.com/blog/kulreet-chaudhary-md/sleep-and-longevity
Освен всичко останало, най-голямо впечатление ми направиха думите, че между 22:00 и 02:00 тялото се регенерира най-добре. Поразрових се набързо в Гугъл по тази тема и на много места срещнах информацията, че между 22:00 и 02:00 тялото се регенерира най-вече физически, а между 02:00 и 06:00 - психически. Било според Аюрведа, циркадиански ритми, наука и други чудесии. 1 час сън между 22:00 и 02:00 се равнявал на 2 часа след 02:00, демек ефекта е на регенерация е двоен.
Не съм се ровил за научни изследвания, които да го потвърдят, но реших да тествам. Смених часът на лягане от около 00:00 (често 01:00) на 22:00, най-късно 22:30. Сутрин вече ставам към 06:00, най-късно 07:00.
В началото не усетих нищо, но малко след това - седмица или две, просто забелязах, че сутрин направо се изстрелвам от леглото без проблеми. Пълен с енергия и готов за действие. Вече също така тренирам сутрин и всичко е тип-топ. Енергията е на макс.
Та, не знам...при мен това нещо наистина оказа влияние и смятам да се придържам към него доколкото мога.
Друго, което съм забелязал, е че не мога да спя на празен стомах. Само за храна мисля. Поне 2 часа преди сън трябва да хапна умерено. Няма значение дали храненето е богато на въглехидрати, мазнини или протеин. Не виждам да ми оказва влияние. Вече избягвам да пия много вода преди лягане. Гледам да си набавям основното количество до 18:00, за да не ми се налага да си прекъсвам съня посреднощ заради малката нужда. Преди време ставах по 2-3 пъти вечер, само за да пикая.
От 2-3 седмици приемам и по 200 до 400мг. магнезиев цитрат и 30мг. цинк, но честно казано не усещам някакъв бонус. Но все пак магнезият е идеен при положение, че отпуска мускулите.
Та, това са моите 5 стинки. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.08.12 19:27.
И при мен мелатонина не сработи.. Събуждах се посред нощ по няколко пъти не можех да заспя дълго време.
Аз най-добре се наспивам като лягам в 11 и ставам към 6-7 ...цял ден съм супер енергична и в добро настроение.
Ако стана след 10, първо че едвам отварям очи, второ съм преспала и до късният следобед съм мудна и мързелива (не че не харесвам и това състояние като нямам ангажименти)...
Мнението беше редактирано от Miyu на 02.08.12 00:23.
Пречи ми единствено жегата, при подходяща температура сигурно мога да спя и 20 часа.
Около 20-24 градуса ми е супер.
Преди ми помагаше това да лягам в един и същи час. По-лесно заспивам, като се фокусирам върху нещо конкретно, но да е просто. Най.често си представям балон който се свива и разширява- само това нищо повече- отнема малко време да се научиш да изключиш всички мисли. мога с часове да препускам от тема на тема в главата ми и да си водя монолози. И да по-ранното лягане е по-ефективно за мен. Най-добре се чувствах на времето, когато имах време :D така да е бях в гимназията... та тогава имаше един период- доста време, в който имах час за лягане- 12 и 30 точно и ставах автоматично в 6 и30 без аларми и такива неща отпочинал и свеж.
Както и да е с оглед на часа, в който пиша :D
02.08.12
02:48
В момента за нощния сън ми пречи жегата. Изключително некачествено спя от 2-3 месеца. Независимо кога си легна, се будя задължително около 02:30-03:00, понякога освен в този час ставам и към 05:00… Обляна в пот и едва дишаща.
А по принцип, ако няма такива дразнители, имам много здрав и много дълбок сън, непробуден.
Най-добре се чувствам, ако си легна към 00:00 и се събудя към 08:30-09:00.
Смазана съм, когато ставам за работа - в 07:30. Независимо дали съм си легнала в 22:00 или в 01:00. Точно този час на ставане ми влияе зле/ След това не мога да се разсъня до към 10:30…
Няма значение дали пия кафета, или не.
Не мога да заспя гладна. Абсурд е. Ако не ям преди да си легна, се будя не заради жегата, а от глад :)
Измервала съм си съня - ако се събудя в дълбока фаза, съм като пребита. Ако се събудя в РЕМ или лек сън - нещата са много по-добре.
От доста време насам не си спомням сънищата, ако сънувам.
Не ми влияе кафе вечер - заспивам без проблем.
Ако спя в стая, където има външни щори (с които става постоянно тъмно в помещението), сутрин ставам трудно и определено неотпочинала. Обяснявам си го с това, че липсата на светлина влияе на клепачи и тн и от там самото тяло има усещането, че е среднощ.
Ако ям бързи въглехидрати в огромно количество (говорим за 200-300-400 гр наведнъж) - заспивам от раз, събуждам се след около 2 часа. СМАЗАНА и подута като балон. Задържам водата мигновено.
Като цяло, всичко свързано със съня е интересно
ПП: най-добре е, ако мога да спя 8 часа през нощта и 2 часа следобед. Тогава съм регенерирана:)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 02.08.12 02:48.
Като малък бях много неспокойно и разтревожено дете. Ставах сутрин рано и не ми се спеше. В училищните години бях предимно втора смяна, това коренно ми разбърка цикъла на сън. Ставах около 11 и си лягах след 2. След като започнах работа на нормално работно време ми беше адска мъка да ставам рано. Събота и Неделя си откарвах до 1 на обяд.Явно вече съм си върнал стария ритъм, тъй като ставам в 6:40 и почти не ми се спи. Установил съм някои особености при мен.
Първо: Трябва да съм уморен. Ако не съм уморен, не мога да заспя преди 1 часа.
Второ: Трябва да съм спокоен, или по-важното е да не съм разтревожен. Това се оправя с мента-глог-валериана или една малка ракийка. Успокоява нервичките и не мислиш за глупости.
Трето: Трябва да не съм гладен. След всички изследвания в последно време, мисля че мита за НЕяденето преди лягане е разбит. Ако ми скърца цигулката, си мисля за кебапчета, кюфтета и комбинацията им с бял топъл хляб и лютеничка с майонеза (giggle) По тази причина вечерям около 21:30 - 22 часа.
Четвърто: Секса помага, само да не съм злоупотребил с алкохола преди това, че сърцето ми едва го понася. За щастие вече се случва веднъж годишно(пиенето де...)
В почивните дни гледам да поспивам повечко, но събудя ли се след 9, не правя опити да заспивам отново. Директно скачам от кревата и излизам, понеже ако заспя отново ще откарам до ранния следобед и вечерта няма заспиване.
Аз обиконовено спя почти непробудно и добре си отпочивам.Лягам си към 23-23:30 / през зимата към 22:30 /.Ставам към 7-8ч. Напоследък ставам когато котаракът реши,защото идва и почва да досажда :D
Има едно интересно явление при мен- винаги се будя 5-10 мин преди да е звъннала алармата (ако имам навита).Не знам как го правя :D
Имала съм периоди /от 2 до 8 дни/ , в които сънувам много кошмари и се мъча доста.Обеснявала съм си го с някакво подсъзнателно притеснение.Според мен повечето сънища могат да ни дадат информация за вътрешното ни Аз и да ни помогнат в доста случаи,но аз все още не съм се научила да си ги тълкувам. Може разбира се и да са просто впечаления от изминялия ден... още не съм си направила точен извод. :)
Когато не мога да заспя прибягвам до комбинацията мента+глог+валериан. При мен действа безотказно.
Обичам да си поспивам след обяд когато имам тази възможност.След 30мин сън след обяд се чувствам като нова, изпълнена с енергия и доста бодра.
02.08.12
09:19
Интересна тема и любопитни откровения.
Аз лично много обичам да спя. Забелязала съм, че около 7 до 8 часа сън на нощ ми действат ободряващо, повече сън ми влияе доста неприятно - събуждам се направо отепана :D
Скоро моя приятелка ми сподели опита си с една интересна книжка за съня (не знам заглавието). Това, което ме впечетли, беше фактът, че времето за сън за всеки човек е индивидуално и че зависи до голяма степен от телесната му температура през денонощието. Дори човек може да направи един “измервателен ден”, в който през 2 часа да мери температурата си и да види през кой интервал от деня температурата му е най-ниска - това е времето му за сън.
Също така е нормално на човек да му се доспива два пъти в денонощието, а именно през нощта и в ранните следобедни часове и на това не бива да се противопоставяме, защото пропуснатият сън не се наваксва. За съжаление малко хора имат възможност да спят следобед, но аз обичам да го правя, когато мога. Интересен за мен факт е, че следобедният сън не влияе положително на всеки. На мен 1 час сън следобед ми действат ободряващо, докато на мой познат му действа по различен начин - чувства се смазан и сънлив дори след час спане следобед.
По мое мнение така, както човек намира индивидуални за себе си храна, тренировка, философия на мислене и др, така следва да процедира и със съня - да го изследва, да експериментира, да опитва докато намери своя начин на почивка.
Ето и друго интересно- снощи, след като писах заспах, като заклан и се събуждам тъкмо и то напълно отпочинал. Не съм имал непрекъснат сън от... месеци O_o…
02.08.12
09:31
/за триене/
/съгласен съм,темата е добра,не заслужава спам /
Мнението беше редактирано от donsir на 02.08.12 09:49.
Когато спите следобяд, като се събудите имате ли желание да ядете сладко?
Аз съм направо озверял - и 30 мин. да дремна, след това ако нямам нещо сладко съм способен да набия някого :D. Един шоколадов бонбон да е - сладко да е. Не всякакъв въглехидрат - сладко! Ако не ям, почва да ме стяга главата в тила, става ми нервно (напрво агресивно) и целия ден ми се сго*нява.
Мнението беше редактирано от Петър на 02.08.12 09:44.
При мен нещата са следните - откакто спрях напълно кафето и алкохола се наспивам за около 6 часа, което много ме радва. Събуждането става към 5.30 - 6.00 от само себе си и денят се издължава приятно, вместо да се прекарва в кревата. Забелязал съм, че ако вкарам въглехидрати през деня спя повече - значи e голяма грешка и води до прахосване на време :D
казано от Петър Петров на 02.08.12, 09:40:
Когато спите следобяд, като се събудите имате ли желание да ядете сладко?
Аз съм направо озверял - и 30 мин. да дремна, след това ако нямам нещо сладко съм способен да набия някого :D. Един шоколадов бонбон да е - сладко да е. Не всякакъв въглехидрат - сладко! Ако не ям, почва да ме стяга главата в тила, става ми нервно (напрво агресивно) и целия ден ми се сго*нява.
На мен често дори и без да спя към 3-4 ми се хапва сладко, затова тогава си пия кафето с блокче шоколад и по-рядко с плод. Ако не се наспя добре, ми се яде сладко сутрин и често дори не ми доставя удоволствие, като го ям. Спя адски дълбоко, не ме притеснява шум, не обичам да заспивам на тишина (като цяло тишината ме депресира), почти винаги си пускам някакъв филм/музика за фон. Рядко сънувам, както казах - като пън съм. При редовен режим (не като кашата, дето я забърках с тея партита сега) 7, дори 6 часа сън са ми достатъчни. Дори и да легна късно, не се будя по-късно от 8:30. Следобед спя много рядко, доспива ми се, когато съм на даскало първа смяна, но пък тогава трябва да тренирам, така че този сън често го изпускам. За друго не се сещам...
Мнението беше редактирано от cocobutt на 02.08.12 10:33.
Понякога на работа ми се налага да не спя по 2,че и понякога по 3 дена...след поредния 48-часов работен ден, ми направи впечатление,че ми се спи до 30тия час..мине ли 30тия час мога да откарам още толкова без сън, но дойде ли времето за спане...докато успея да си затворя и отворя очите са минали 12 часа..и да - глада за сладкото е много гадно копеленце,затова пия вода ,докато не ми дойде акъла :)
02.08.12
10:49
Аз от няколко месеца имам проблеми със съня. Спя около 6 часа, а после през деня съм страшно изморена и не мога да се концентрирам. Мисля, че психическото състояние влияе най-много на съня. А липсата на почивка, пък се отразява още по-зле на нервите и става един порочен кръг.
Това, което най-много ми помага в такива ситуации е физическото натоварване. Ако съм на работа цял ден и ходя насам-натам, а после се прибера късно, съвсем спокойно заспивам и се събуждам след 8-9 часа(точно толкова са ми нужни да “презаредя батериите” :))
П.С. Това с лавандуловото масло по възглавницата на мен ми подейства зле. Обичам мириса на лавандула, но за пръв път опитах тази техника преди месец и се събуждах на няколко пъти в същата нощ с ужасно главоболие, което ме държа и на следващия ден. (Не е от количеството масло, понеже сложих 2 капки)
От известно време не мога да спя. Влюбен съм, нещо ми е криво, има куп причини, но не вярвам да е нещо сериозно. Лягам към 3-4 часа, спя до 9-9:30. Интересното е, че никога не усещам умора, в залата тренирам бързо, с над 90% от възможностите си. Ходя с приятели и когато тренираме заедно тренировката + кардиото ми отиват към 90 мин (кардиото е 40 мин), когато съм сам- приключвам за 60-70 мин. След фитнес спя точно 45 мин, но като стана няма никаква умора. Правя си разходки с колело по 40 км през 2-3 дни, с цел да се натоварвам повече и да чистя от краката, но отново няма никаква умора. Това нормално ли е?
казано от Мари А. на 01.08.12, 15:46:
При мен пък дали стрес и преумора, дали някакъв друг вид напрежение, но почти 3 години съня ми е доста разбит. Напоследък, обаче, забелязвам, че ми се доспива по-рано - към 00:30 - 01:00. Пробвах с мелатонин, но кошмарищата станаха твърде реални и екстремни и го спрях. (giggle) Като цяло е много неприятно и изтощително. Особено в дни с по-малко въглехидрати положението е тежко. :)
Това и аз съм го пробвал, на мен грам не ми действат и конските дози.
Аз спя по 6 часа средно, като понякога повече клонят към 5. Миналата седмица имах два дни в който спях и по 4ри. Интересното е че сутрин съм първа китка в залата хахахаха, изяждам 10-15 тона тежести и съм по-бодър и от най-бодрите :D
Ако имам време да дремна и следобят напрао мога да карам и нощна смяна във фитнеса :D :D
BTW. Секса непомага ;)
Модерация: Мнение без връзка с темата!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.08.12 12:02.
02.08.12
12:01
Мисля, че е нормално :) Емоциите се оказват много силен мотиватор или демотиватор. Понеже аз също се чувствам доста неспокойна тези дни, след не толкова кратка почивка започнах отново да бягам и даже си позволих да се натоваря малко-повече, отколкото се натоварвах преди да спра. Закусвам си, после обяд до към 14:30, зависи колко съм гладна и вечер салатка понеже се прибирам късно. Обикновено към следобяда ми се прияжда нещо сладичко. След 12 часов работен ден имам достатъчно енергия да го направя, въпреки, че бягам между 22:00-23:00 часа. До 1 час ми се приспива, но на сутринта се чувствам отпочинала (като изключим, че ми е трудно ранното ставане). Ходя на работа с колело и с кафето след това до 30 мин. съм на себе си. Следобяд ми се приспива, но няма как... А нощните смени са кофти нещо, също ми се е събирало по над 30 часа неспане, и в тези моменти сякаш мозъка ми е изпържен, сетивата ми са до болка изострени, като легна не мога да заспя, после пък няма ставане. При нормални нощни смени съня ми когато се прибера е между 2 и 4 часа, не обичам да си проспивам деня. Наваксвам в почивния ден като си лягам вечерта и спя докато ми се спи (както днес станах в 11). :)
02.08.12
13:31
...Продължавам с експеримента полифазно спане. Споделям ви постовете си във Фейсбук за първите две седмици:
Мина 1 седмица от експеримента със съня. От тази седмица всеки ден научавах по нещо ново и променях, та затова още не мога да се адаптирам напълно добре. Но вече усещам как ще стоят нещата и ми харесва :) Накратко обобщавам. Спим от 3 до 4 часа и се възстановяваме. Възможно! Защо цели 8 часа, след като може с 2 пъти по-малко? Всеки ден печелим 4 часа, а 4x365 = 1460ч. или +61 дни повече живот в година... :Р
2-ра седмица на +/- 4 часа сън. Режимът вече се усеща по-естествено, т.е. вероятно се получи някаква адаптация. Една дрямка стана средно 15 мин, в която ярки сънища продължават като дни(въображение>all) и след нея се чувствам повече от зареден. Не изпитвам никакви проблеми да тренирам интензивно или да правя каквото и да е друго, свързано с продуктивност, мотивация и внимание. Сутрин след основния сън е най-трудно, но само понякога. Незнайно защо при мен това беше в средата на седмицата. Това е нормално, случва се дори и като спиш над 10 часа. За да се избегне това, трябва да се опитва събуждане постоянно около определен час(най-добре в интервали през 15мин.) и да се прецени точно след колко часа е най-доброто време за ставане, защото при всеки е индивидуално. Вечерта на петъка си направих експеримент - спах 7 часа... и се чувствах по-зле, денят мина много мързеливо. Засега продължавам, докато достигна пълния потенциал, който определено е много голям. +4 часа всеки ден и +61 дни за година :)
Сега вече съм в средата на третата седмица и мога да кажа, че единственият ми проблем е пропускането на дрямки понякога(не мога да заспя), което може би е в следствие, че не се придържам стрикно към плана и варирам времената с +/- 30-45 мин. И въпреки, че тренирах късно вечерта до 22:30, се раздавах на макс, без да се чувствам убит. От днес вече имам възможността да тренирам след първата дрямка и така мисля, че ще доста по-добре. ;) Специално в последните дни усетих, че сънят ми се оптимизира значително - вечер си взимам предимно SWS съня, а след дрямките се чувствам повече от зареден, дори само и след 15 мин(изпълнени със сънища), което е показател за дълбока REM-фаза. Сутрин ставам доста по-лесно, ако спя или малко под 3 часа, или малко под 4, но не между тях. Това, което ме радва, е че спадовете в енергията вече ги няма. Ще продължа с експеримента поне за месец, пък после ще видим... :P Ако има заинтересувани, ще продължа да си описвам впечатленията.
Поздрави
02.08.12
21:23
При мен мелатонинът действа и то чудесно.Пия 5-6мг и след час и половина-два ми се доспива яко и всичко е ок.А който има възможност препоръчвам към него и Мента-Глог-Валериан,5-10гр глутамин може и ГАБА
И аз съм от нощните. Ранното ставане ме побърква.
Напоследък или поне в последните години, спя по 3-4, понякога и 6 часа. Понякога отспивам след бачкане, като придремвам за час, друг път компенсирам в друг ден/нощ. Свикнал съм и не ми прави впечатление.
Когато нямам ангажимент за ранно ставане, нощите ми приключват най-естествено сутрин или следобяд.
Мнението беше редактирано от 6th на 02.08.12 22:27.
Ако обстоятелствата го позволяват, бих си лягала в системно в 22.00 (зимата даже в 21.30) и бих ставала в 6 и нещо :) Така ми е настроен биологичният часовник и се чувствам най-добре (sun) Следобед никога не спя.
Реално обаче от години си лягам по-късно и ставам по-късно, за жалост. Поне гледам да спя по 8+ часа, че иначе ми е зле :) Пробвала съм мелатонин 1-2 пъти, много е гадно. Ако случайно имам проблеми със съня - билков чай, 5 тона завивки и никакво кафе през деня.
И аз съм от нощните птици. Най-много енергия имам през нощта. През лятото си лягам към 2.30-3 ч и ставам към 10-11ч. Но резултат от това са главоболие и отслабена имунна система въпреки витамините, които взимам. За добър сън при мен помагат билков чай 1 час преди лягане, изолиране на всякакъв вид шумове и книга(най-често от ученическите) тип Дон Кихот (3 страници и съм готова).
Мнението беше редактирано от ans на 03.08.12 13:07.
04.08.12
15:03
В гимназията нямах никакъв проблем с това, да си легна около 00:30-1:00… понякога след 1:30 дори и да стана в 6:30. На моменти съм се събуждала минута-две преди алармата и се чувстах свежа и наспана!!
Тази година, обаче, в университета... далеч по-различна история. Нещото, което забелязах, че адски много ми влияе на сънят, е слънчевата светлина. Понеже уча в Англия (там лятото светлата част на деня е по-дълга, а зимата - по-къса), осъзнах, че това наистина много ми влияе. Принципно зимата се чувствам постоянно изморена и заспала, а като имам слънце за едва няколко часа, съвсем не мога да се разсъня.
Ако съм пила нещо алкохолно (по възможност по-силно), със сигурност помага да заспя по-лесно. (d)
Преди беше немислимо да заспя гладна, сега вече не ми е проблем.
Ако нещо ме тормози, имам много глупости (проблеми) на главата, заспивам по-трудно, сънувам кошмари, спя некачествено, събуждам се начесто.
Ако е шумно или малко по-светло, трудно заспивам. Обикновено спя леко, така че и муха да бръмне, се събуждам. Освен ако не съм изтощена (физически) - тогава и великан да влезе вкъщи, не може да ме събуди. :D
Друго като че ли не съм забелязала особено покрай съня... особено нещо, свързано с тренировките - не ми е правило впечатление поне. ;)
04.08.12
18:52
Интересно е,че на повечето включили се в темата мелатонина им влияе негативно.
А на мен пък ми прави впечатление, че бая потребители посягат към разни хапченца за по-лесно заспиване...