08.08.12
13:33
Здравейте от поне 4 години наблюдавам че имам разширени вени на глезените.Но от тази година вече почнаха да се увеличават и да стават по червени и да се разпространяват нагоре по краката.Факт е че ходя по много,ходя да бягам.възможно ли е причината да е в това че ходя с обувки с ниска подметка.
Вие какво бихте препоръчали ?
12.08.12
04:30
Разширените вени са много грозна гледка. Аз самият от 13-14 годишна възраст “страдах” от това и заради тях бях “забравил” какво е да носиш къси панталони. Лошото е, че сам няма как да спреш разпространението им. Хубавото е, че се лекуват. Предполагам при теб лазерната аблация (безкръвна) няма да свърши работа, щом вените се виждат. Има и метод със склерозиращи инжекции, които изсушават вената и в този случай не се налага операция, но не съм се интересувал подробно .
При мен проблемът се реши със стрипинг - “класически метод”, при който ти правят малки разрези по крайника по удължението на цялата вена и се премахва самата вена. Знам, че звучи ” брутално”, но повярвай ми не е така. Прохожда се веднага след операцията, но поради законите на здравната ни система те изписват на третия ден. Като отрицателни страни на този метод мога да посоча гадните белези, които остават от операцията. При мен още има останали белези,, въпреки че редовно ги третирам с Контратубекс. Другият съществен недосаттък е ,че се налага да носиш специален чорап в продължение на 45-60 дни без да го сваляш.
Като положителна страна мога да страна, че това е най-сигурният начин да се отървеш от тях, понеже се отстранява цялата проблемна вена. А най-хубавото нещо е, че държавата плаща за операцията. Аз избрах да се оперирам в частна клиника и общата ми сметка беше около 20-тина лв с престоя.
Мога да ти препоръчам лекар и болница, но не съм запознат с политиката на форума по тези въпроси.
29.08.24
16:53
Много добре се чувствам като прилагам мехлема Хеморрел. Може да се комбинира с капсули и тинктура със същото име.