10.08.12
02:08
Здравейте! От скоро съм в сайта и реших да си направя и аз дневник, за да описвам какво правя и да следя себе си така. На 21 години съм, 1.57 м., а килограмите си направо ме е срам да си ги кажа, но имам доста да работя върху тях.Никога не съм била слаба въпреки, че се движех активно.10 години тренирах хандбал, но преди 2 години спрях поради множество контузии-изкълчвания, пукната кост.От постоянните състезания и двуразови тренировки болките ми се “обаждаха” и ако исках да продължа да ходя поне нормално трябваше да приключа с хандбала.Докато тренирах пак не бях в идеалното за мен тегло, но поне бях стегната.Доста се поотпуснах и откровено казано си ме и мързеше доста време.А и исках малко почивка,защото тренировките по 2-3 часа всеки ден, а преди състезания и по два пъти ме бяха изтощили максимално.И както разбирате може би не се и усетих кога напълнях доста.Трябваше да се замисля доста по-рано, но не го направих.И сега право да си кажа много съжалявам.И много искам пак да си вляза във форма. Започнах да ходя на фитнес в Търново тъй като там уча.И останах доста доволна- чувствах се доста добре като извършвах физическа дейност.Първата седмица правих по-леки упражнения и повече кардио.Там иструктурите ме посъветваха да чета много и да се интересувам и аз това направих.Дори точно този сайт ми беше препоръчан като най-добър.А ито и програмата, която започнах да правя :
• Първи ден - кардио
• Втори ден - горна част(гръб, гърди, рамо, трицепс, бицепс)
• Трети ден - кардио
• Четвърти ден - долна част(крака)
• Пети ден - кардио
• Шести ден - почивка
• Седми ден - почивка
ПРОГРАМА ПЪРВИ ДЕН
Кардио
1. 20 минути кростренажор
2. 20 минути велоeргометър
3. 20 минути бягаща пътека
4. Коремни преси - 4 серии по 20-30 повторения
5. Повдигане на краката - 4 серии по 20 повторения
ПРОГРАМА ВТОРИ ДЕН
Горна част
1. 5-10 минути велоeргометър за загрявка
2. Изтласкване на лост от лег - 4 серии по 12 повторения
3. Разтваряне на ръцете встрани - 4 серии по 12 повторения
4. Разгъване на дъмбел зад глава - 4 серии по 12 повторения
5. Бецепсово сгъване на щанга от стоеж - 4 серии по 12 повторения
6. 20 минути велоeргометър
ПРОГРАМА ТРЕТИ ДЕН
Кардио
ПРОГРАМА ЧЕТВЪРТИ ДЕН
Долна част
1. 5-10 минути велоeргометър за загрявка
2. Лег преса - 4 серии по 12 повторения
3. Бедрено разгъване - 4 серии по 12 повторения
4. Бедрено сгъване - 4 серии по 12 повторения
5. Разтваряне на абдуктор машина - 3 серии по 12 повторения
6. Сгъване на абдуктор машина - 3 серии по 12 повторения
7. 20 минути бягаща пътека
ПРОГРАМА ПЕТИ ДЕН
Кардио
В дните, в които работех за крака и ръце накрая правех на пътеката следното нещо : 5 мин. ходене след това от 10 до 15 пъти 30 сек. спринт на 80-85 % от възможностите ми, което за мен беше 11-12 скорост и 30 сек. ходене.Доста се изморявах, но определено се чувствах доста добре.Имах си и хранителен режим- хранех се по4-5 пъти на ден като гледах последното ми хранене да не е по-късно от 19 часа и съдържаше риба или филе с някакъв зеленчук или сирене.Сутрин към 7-7.30 ч. с кафето, което започнах да пия без захар хапвах и купичка мюсли с нискомаслено мляко.През другите си хранения хапвах някакъв плод или малко задушени зеленчуци, наблягах и на суровите ядки.Спрях газираното и ограничих сладкото до минимум.В началото бях толкова стриктна, че е имало моменти, в които ми се е плачело за шоколад.Мислех си, че с тези лишения ще постигна резултат за 0 време.Добре, че бяха съвестните ми инструктури да ми кажат, че така не става и си вредя повече отколкото си помагам.И си признавам, че започнах да си позволявам по 1 блокче черен шоколад понякога.Но вече не съм в Търново,а вкъщи.Тук фитнесите са ужасни с адски неприятно обслужване.Знам,че то не е важно, но не те ли предразполагат и не откликват ли на молбите ти за помощ, а ти се карат не е много приятно.Та реших да ходя сутрин рано да тичам, след това да правя качване на стълбички и у дома упражнения с гирички.Смятам да се запиша и на бокс, за да поддържам форма и за да имам повече движение плюс бягането.От доста време искам да тренирам бокс, интересно ми е , а и ще ми успокоява като бия по чувала.Като казвам бокс нямам предвид да се състезавам, а да се движа и натоварвам, за да не се застоявам.
Та това е от мен.Искам да попитам какво мислите за плановете ми, добри ли са ми идеите да се поддържам и сваля килограми докато започна пак фитнеса в Търново и усилените тренировки там? Храненето се старая максимално да си го спазвам и сега, но по морето си хапнах сладолед и пица.(wasntme) Много ще се радвам на съвети и мнения, всичка ще ми е от полза, защото тук има много хора, които са доста компетентни.Аз междувременно чета статии тук и се образовам.:)
Темата беше редактирана от Нати на 10.08.12 03:25.
Нямат зала с гумирани тежести в Търново, всичко е железа хаха, но махнем ли това Ла Скала са пичове.
Има едно момче, Петър, почти винаги той е на смяна и е стабилен.
Ами успех с дневника и тренировките, и аз съм минала по тоя път, смятам, че всеки може да се справи, стига да го поиска наистина(sun)
Puppy, тук изобщо не съм съгласна с теб. Тренирам във Fitness club Power and Motion ! Нова зала с нови уреди и страхотни инструктури, а тежестите са си гумирани,дъмбелите и всичко.В Ла Скала също съм ходила, но съм предпочела сегашния си фитнес и съм много доволна.Благодаря за пожеланията и се надявам да се справя.:)
Може, аз не се подвизавам по Търново от 1-2 години за повече от 4-5 дни и си ходя в La Scalla.
Иначе питай ги тея момчета там в тоя фитнес, как ще приемат факта да дойда и да хвърлям щанги по 40-50 кила в серия на пода и идвам да посетя тоя фитнес :D
Пък и докато дойда се надявам да са станали по 60-70 кила вече (grin)
Мнението беше редактирано от Блажка на 10.08.12 12:10.
казано от Puppy на 10.08.12, 12:10:
Може, аз не се подвизавам по Търново от 1-2 години за повече от 4-5 дни и си ходя в La Scalla.
Иначе питай ги тея момчета там в тоя фитнес, как ще приемат факта да дойда и да хвърлям щанги по 40-50 кила в серия на пода и идвам да посетя тоя фитнес :D
Пък и докато дойда се надявам да са станали по 60-70 кила вече (grin)
Тежко,тежко... ;)
Ами значи ти е време да смениш Ла Скала и да дойдеш при нас.:P Сигурна съм, че няма да са изненадани от това, което правиш.И там има едно момиче, което си работи с щангата доста сериозно.А на мен тези упражнения са ми безкрайно интересни за гледане.И тъкмо да те попитам полезни ли са за момичетата клековете с щанга за оформяне на дупето и бедрата? Чела съм доста за това и най-вече, че ефекта от тях е доста добър, но досега не са ми давали да го правя, а ми се иска да го изпробвам.:)
Аз друго имах предвид, че дори и в моя фитнес ми се мръщят, като хвърлям, тъй като за тая цел е нужен подиум, а досега не съм виждала фитнес с такъв, както и да е. Все още не работа с повече от 50-55 кила и затова не са ме изхърлили, макар че редовно развивам лостовете. :D
Иначе да, за мен клек с щанга зад врат е упражнение номер 1. Оформя задник, бедра like a boss.
Вече оттам - нататък - напади, преден клек, подскоци и т.н. за долната част са си супер, обаче трябва някой да ти покаже техниката, иначе рискуваш да се контузиш. Ако това момиче кляка, нека ти покажа как става и мисля, че може да започнеш да го правиш, препоръчвам го горещо на всички :)
Ами значи си добре дошла при нас!Имаме гумена настилка където е сектора за щангите и всички тежести са гумирани.Другия път като идваш в Търново се обади да те заведа.Ами аз имам голямо желание за тези клекове, но колкото и пъти да попитам ми казват, че не ми го препоръчват.Може би си има причина, която няма да е зле да попитам каква е.А иначе идеята ти да помоля момичето си е доста добра, не се бях сещала.:D
Причината е, че ако не клякаш правилно рискуваш или колена или кръст, затова не го препоръчват.
Най-добре е като за начало да правиш клекове собствено тегло, преди да слагаш лоста на гърба, опъваш ръцете напред и започваш, докато момичето не сметне, че клякаш добре ;)
Трябва да се покаже, няма начин, аз знам как падах или напред или назад или се залюлявах, защото не можех да схвана как така “клякаш все едно сядаш” :D
Стана ми още по-интересно вече.Но аз това момиче рядко го засичам и може да ми се наложи да си търся друг доброволец да ми го покаже. (talk) Аз правих за дупето и краката клякания с висящ дъмбел от 5 кг.Заставам с разтворени крака, тежеста ми е в ръцете и виси надолу и клякам почти до седнало положение.И другото, което правих беше с едно въже захванато за рак стойката,ръцете ми са напред, гърбът е назад и пак клякам.Дано да ти ги обясних добре, за да ме разбереш.:)
казано от Наталка на 10.08.12, 14:18:
клякания с висящ дъмбел от 5 кг.Заставам с разтворени крака, тежеста ми е в ръцете и виси надолу и клякам почти до седнало положение
Плие му се вика, или балетен клек.
Не ти дават да клякаш с лост или заради техника или заради килограмите, които не издаваш колко са. Във втория случай, ако, излишното тегло е повече от 15-20кг и трениращия е начинаещ, аз лично също, поне на първо време, бих заместила клековете с щанга с други упражнения.