Сусамов тахан

Прескочи до:

казано от Petq Pavlova на 05.06.13, 19:43:

На каква цена очакваш да е?

Не очаквам да е на някаква определена цена. Всичко е така, както трябва да бъде, особено ако гледаш от гледната точка на производителя. Казвам само, че съм избрал семената пред тахана по няколко причини и едната е, че зная каква суровина слагам.

казано от Ensiferum на 05.06.13, 11:45:

И аз не плащам за това, че някой пече и пресова овес само за да го пробута на хора, вместо да си храни животните,  докато за теб 1000% надценка там не са проблем - разни хора, разни идеали. ;)

След като си решил да се заяждаш ок. Не зная дали си виждал някога овес “наистинско”. Ако е така би се съгласил, че на обикновения човек ще му е трудно и неприятно, да не говорим за опасно в дългосрочен период да папка овесените семена просто ей така, пък било то и разбити в блендер или машина за смилане на кафе. Със сусама нещата не стоят така.
Тук обменяме менения. Аз не се опитвам да коригирам мисленето на постовете над мен. Не се опитвайте и вие да коригирате моето, само за да оправдаете разходите за привилегията да си намажете филията със спокойно съзнание.

05.06.13
20:37

казано от Камен Илиев на 04.06.13, 23:46:

Аз всяка сутрин си правя закуска - смес от сусам, лен, бадеми,(понякога орехи или лешници към основното), фъстъчено масло и овесени ядки към кисело и прясно мляко всичкото това разбъркано в блендер. Държи ме сит от 6 30 - 7 поне до 11 часа.
Сусамовия тахан е вкусен, но като че ли не бих искал да плащам за това, че някой е смлял сусамово семе и му е прибавил олио да кажем. Калориите са повече по този начин и фибрите като, че ли са по-малко.

От фъстъци е много по-лесно да си направиш месло, отколкото от сусамовите семена - тахан в домашни условия. Но все пак плащаш за фъстъчено масло?
ПП: Фъстъчено масло с прясно мляко...о боже... (puke)

казано от Маргарита Манева на 05.06.13, 20:37:

казано от Камен Илиев на 04.06.13, 23:46:

Аз всяка сутрин си правя закуска - смес от сусам, лен, бадеми,(понякога орехи или лешници към основното), фъстъчено масло и овесени ядки към кисело и прясно мляко всичкото това разбъркано в блендер. Държи ме сит от 6 30 - 7 поне до 11 часа.
Сусамовия тахан е вкусен, но като че ли не бих искал да плащам за това, че някой е смлял сусамово семе и му е прибавил олио да кажем. Калориите са повече по този начин и фибрите като, че ли са по-малко.

От фъстъци е много по-лесно да си направиш месло, отколкото от сусамовите семена - тахан в домашни условия. Но все пак плащаш за фъстъчено масло?
ПП: Фъстъчено масло с прясно мляко...о боже... (puke)

Естествено, че плащам за фъстъчено масло по около 7,10 лв за 454 гр. Просто така ми харесва. А към прясното мляко прибавям и кисело ако можеш да си го представиш. Каква ли ферментация се случва в стомаха ми? Не зная, но до сега не съм имал стомашно-чревни проблеми или дискомфорт.

15.02.14
16:37

Въпросът ми е дали мога примерно след обяд да ям 2 супени лъжици сусамов тахан и малко мед и това да ми е само за след обяда.Не целя нито покачване на теглото нито сваляне искам само да изчистя може би малко :D.Също така може ли да го приемам на закуска и да не ям мляко с овесени ядки и т.н.

16.02.14
21:01

казано от Georgi ivanov на 15.02.14, 16:37:

Въпросът ми е дали мога примерно след обяд да ям 2 супени лъжици сусамов тахан и малко мед и това да ми е само за след обяда.Не целя нито покачване на теглото нито сваляне искам само да изчистя може би малко :D.Също така може ли да го приемам на закуска и да не ям мляко с овесени ядки и т.н.

На всички въпроси - да. :)

21.05.14
09:15

И преди бях чувала за този сусамов тахан и най-накрая се реших да го опитам.Взех печен сусамов тахан на Балчо и сутринта като хапнах направо ми стана лошо.Някак си ми горчи много и мисля,че с каквото и да го съчетая няма да ми хареса.Не ме интересува колко е полезен просто тая отрова немога да я ям и го хвърлих :D

21.05.14
09:20

тия дни и аз купих един буркан, за да се тества. 1-2 лъжици (без мед) идват добре между храненията

казано от Ваня Колева на 21.05.14, 09:15:

Не ме интересува колко е полезен просто тая отрова немога да я ям и го хвърлих :D

да го беше подарила на някого поне

21.05.14
17:29

Нито семейството ми го хареса,а приятелите си ги знам така,че нямаше на кой да го подаря :)

01.09.14
22:04

Изморих се да търся НАТУРАЛЕН, да чета етикети. Взех едно пакетче сусам и просто го смлях в кафемелачката(което отне1 мин) и естествено трябваше да добавя някаква течна мазнина (получава се с като пластелин)аз предпочетох това да е Ленено масло, а можеше и зехтин, или масло от тиквени семки, овехово, сусамено и т.н., но не и Рафинирано слънчогледово олио-както пише на етикетите на бурканчетата. Така получих НАТУРАЛЕН тахан и то за време колкото да прочета 2, 3 етикета ;) и то с качествено маслов него .

02.09.14
18:57

казано от Unique на 01.09.14, 22:04:

Изморих се да търся НАТУРАЛЕН, да чета етикети. Взех едно пакетче сусам и просто го смлях в кафемелачката(което отне1 мин) и естествено трябваше да добавя някаква течна мазнина (получава се с като пластелин)аз предпочетох това да е Ленено масло, а можеше и зехтин, или масло от тиквени семки, овехово, сусамено и т.н., но не и Рафинирано слънчогледово олио-както пише на етикетите на бурканчетата. Така получих НАТУРАЛЕН тахан и то за време колкото да прочета 2, 3 етикета ;) и то с качествено маслов него .

Всъщност, твоят не е бил натурален, тъй като има примеси. ;)

09.09.14
22:28

Да да така е има примеси, Погрешно съм се изразила за “натурален” друго имах предвид  :)
но поне не е с Олио и сигурно може и без да се добавят мазнина и др. (въпреки че толкова гъсто става, чеее направо е наложително)

11.09.14
12:02

казано от Unique на 09.09.14, 22:28:

Да да така е има примеси, Погрешно съм се изразила за “натурален” друго имах предвид  :)
но поне не е с Олио и сигурно може и без да се добавят мазнина и др. (въпреки че толкова гъсто става, чеее направо е наложително)

Аз досега не съм срещала тахан, в който да добавят олио. Тахана се произвежда от сусамови семена (или съответно - кашу, бадеми, лешници и др.) - без примеси. Най-много да е от белени или печени семена. В домашни условия не би могъл да се получи истински тахан. ;)

11.09.14
15:48

Защо да не може? Каменната мелница ли е единственото условие?

Ivelina Dimitrova

14.10.14
11:10

Здравейте.
Когато преди около месец и нещо опитах сусамов пълнозърнест тахан,направо се влюбих във вкуса му. Хапвам по две чаени лъжички за закуска към 10 и нещо,това ми е доста след тренировката. Много съм доволна,дава ми енергия. Но...напоследък случвам все на тахан,който е отврат,има вкус на слънчоглед и е много гаден..Вече два пъти и то на различни марки. Не знам откъде да купувам вече,че да е с онзи вкус,който ме зариби в началото.
Дайте съвет,ако и вие сте попадали на такъв “сусамов”, в който дори съм намирала и цели слънчогледови люспи..Гадост.

Модерация: Непозволено съдържание! Моля, спазвайте правилата на форума!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.11.14 09:09.

Сусамовия тахан е уникална храна - много богат на витамини и аминокиселини, жизнено важни за възтановяването! :P

17.12.14
13:31

казано от Стоил Антониев на 16.12.14, 18:20:

Сусамовия тахан е уникална храна - много богат на витамини и аминокиселини, жизнено важни за възтановяването! :P

Чак пък уникална...да кажем че е по-добра от конвенционалните храни в супермаркетите, но в него няма нищо, което да го прави уникален, просто е пълноценна храна. ;)

Темата е старичка ,но реших и аз да се сдобия с тахан  . Въпроса ми е от къде е най-удачно да се вземе гледам ,че в сайтовете с хранителни добавки цената е около 8-9 лв + доставката ,което не е мн удачно . В кауфланд каква е ориентировачно цената и качествен ли е ???

03.08.16
17:03

казано от Владислав Яньовски на 03.08.16, 16:50:

Темата е старичка ,но реших и аз да се сдобия с тахан  . Въпроса ми е от къде е най-удачно да се вземе гледам ,че в сайтовете с хранителни добавки цената е около 8-9 лв + доставката ,което не е мн удачно . В кауфланд каква е ориентировачно цената и качествен ли е ???

Цената на сусамовия тахан е 9-12 лв/буркан. Моето наблюдение е, че повечето БГ фирми производители занижиха качеството през последните 4-5 години. Добър е турския и иранския тахан, но е различен от българския. Аз лично предпочитам да търся дребни производители от Южна България.

Поръчах си SUPERHUMAN Protein Sesame Tahini / Chocolate от наш магазин за добавки +  фъстъчено масло  без овкусители и подсладители за да ми излезе доставката безплатна .

И последен въпрос кога е най-добре да се консумира  тахана и фъстъченото масло  ????

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.08.16 11:27.

04.12.18
19:01

Препоръчайте марка за тахан от сусам (небелен), лешник, слънчоглед... по възможност български.
За сусам намерих едни занаятчии от Ивайловград, но още не е тестван. Работят само с местни сортове (производители). Недостатъка е че имат само сусамов.

Тръндеви и особено Савови - вече не бих препоръчал!
Тръндеви ползват внос.

Мнението беше редактирано от hakama на 04.12.18 19:02.

Прескочи до:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1