12.08.12
19:03
Очевидно сусамовият тахан е новата “форумна мода” в последно време. Прави впечатление обаче, че много хора не са запознати с продукта, тъй като ежедневно ми се задават въпроси относно качествата и употребата му...затова пускам в отделна тема това, което аз знам, а пък вие споделете вашия опит с него. :)
Сусамовият тахан се получава чрез смилането на сусамовите семена. На пазара има няколко вида тахан:
- суров пълнозърнест (тъмен) - добит от цялото семе
- суров светъл - произведен от белен сусам
- тахан от изпечени сусамови семена - тъмен на цвят, може да бъде различен от суровия пълнозърнест по специфичния вкус на препечени ядки, обикновено на етикета е упоменато ако семената са печени
В най-голяма степен положителните качества на суровината се запазват в пълнозърнестия суров тахан, тъй като преработката му е минимална и щадяща.
Съдържанието на 100 гр продукт (в зависимост от вида може да има леки отклонения в стойностите):
мазнини - 50 до 60 гр
белтъчини - 20 до 30 гр
въглехидрати - 15 до 18 гр
неразтворими фибри - около 9 гр
оксалати - по-малко от 2.5
ккал - между 580 и 600
Таханът е изключително богат на витамини (В1, В2, В6, Е), незаменими аминокиселини, калций, фосфор, магнезий, цинк, мед, силиций.
Сусамовият тахан е признат за еликсир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно (с мед) е чудесна профилактика за гастрити и язви.
Високото му съдържание на биологично активен калций го прави изключително подходящ за възстановяване на костно-мускулната система, както и за профилактика при остеопороза. Повишава съпротивителните сили на организма.
Личният ми опит показва, че таханът е подходяща храна за първата половина на деня и особено тогава, когато ви предстои тежко физическо натоварване, тъй като ви зарежда с енергия за поне 3 часа, което автоматично го прави не особено добър избор за вечерно хранене. Поради високата му мазнинност разграждането на тахана започва относително бавно, затова е добре да не се прекалява с количествата, тъй като усещането за ситост идва с леко закъснение. :)
По мое мнение подходящи комбинации за тахана са:
с мед, с какао, с лимон (в случай, че вкусът ви идва тежък), в състава на хумус, като салатен сос
Ако целите покачване на теглото, или сте в остър калориен недостиг и нямате проблем с тежкия вкус, и стомашни дискомфорти, можете да си го намажете върху филия, или да го добавите към зърнени храни или ядки
Неподходящи комбинации - с всички животински продукти, с плодове.
Темата беше редактирана от Margi на 12.08.12 19:13.
Това е най-уникалното нещо, до което съм се докосвала.
Препоръчвам го на всички, които искат да се хранят здравословно, да изглеждат добре и да бъдат ‘сити’.
Ям по 3-4 лъжички тахан сутрин или около обяд с 20-30 гр сурови ядки и малко суров слънчоглед. Понякога си слагам 10-15гр червени боровинки, но не е препоръчително, заради самите сушени плодове.
Все още съм ‘нова’ с тахана, но ми помага определено, като затъпява глада ми към сладко и месо. И най-хубавото е, че видимо съм се изчистила, най-вероятно е поради липсата на въглехидрати, с които понякога се ‘зареждах’, заради глада, който изпитвах, особено след силови тренировки.
Не ми пречи по време на тренировки в количествата, в които го ям.
Благодаря на Марги, че има дневник и, че е готова да даде винаги съветите си (sun) (F)
П.П. Малко като ВС Телешоп, ама е вярно :D
Мнението беше редактирано от Блажка на 12.08.12 19:19.
Аз хапнах към 100 грама днес, налегна ме чревоугодничеството пак. Браво за темата :)
казано от Puppy на 12.08.12, 19:15:
затъпява глада ми към сладко и месо.
Да ям тахан,за да си затъпя глада към месо!? :) fuck yeah…
Иначе,преди не ме блазнеше и се подмяткаше в хладилника със седмици,но отскоро,като го почна с мед и не моа се запра :D
казано от Margaritka на 12.08.12, 19:03:
Неподходящи комбинации - с всички животински продукти, с плодове.
Странно. Аз го намирам доста вкусен и засищащ в комбинация с яйца и заквасена сметана.
Иначе си ми е вкусен и директно от буркана.
Неподходяща комбинация означава не, че не е вкусно, а че не е препоръчително. :D
Иначе Илийката си го хапва един буркан тахан + мед + грис + масло + банани... не се е оплакал хахахаха, ама той тренира като гламав и не му личи :D
В смисъл такъв, че не получавам газове или дискомфорт след консумацията :)
Пък Илия - срещу него да бягам немога да го стигна :D
Мнението беше редактирано от Абазаба на 12.08.12 22:36.
казано от Margaritka на 12.08.12, 19:03:
а пък вие споделете вашия опит с него.
Избягвам го! Причината - и аз като Jikata “не моа се запра”. Дори и без мед.
Пресен пример от сряда - 340 грама суров тахан, малко след обилна вечеря с пържени яйца и домати. Уж само две-три лъжички за десерт, а облизах бурканчето. Поне 20 часа след това не исках да вижам храна. :D
Иначе е чудесен продукт, но много слаба трайност има в моя хладилник.
Jikata, Ensiferum, Ramon Dekkers
Анонимните сусамови маняци вече не са анонимни :D
Мнението беше редактирано от Блажка на 12.08.12 23:07.
Аз не съм сусамов маниак...аз май спадам към зависимите...като няма тахан с мед изпадам в тежки абстинентни кризи (dull)
Значи, аз преди два дена за първи път ядох тахан. Харесва ми и ми се отразява прекрасно на болното шкембе. Ям го като Пупи - две - три лъжици (бе нито са чаени, нито са супени :D) заедно с една лъжица суров слънчоглед и една лъжица натрошено ленено семе. Търсих, търсих да прочета нещо по-подробно за тахана и по-конкретно за влиянието му при съчетаване с мед върху подкожните мазнини, ама нищо не ми стана ясно. Понеже Марги е писала, че може да се съчетава с ядки, когато човек цели покачване на теглото, въпросът ми това отношение е - това заради високата енергийност на ядките ли е? И също ако някой знае по въпроса за взаимодействието с меда, ще съм благодарна да ми обясните или да ми посочите източник, откъдето да си прочета. Благодаря :)
П.п. А какво мислите за малко стевия в тахана?
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 24.08.12 19:28.
27.08.12
13:26
Ами аз пробвах със малко стевия (уж да избегна меда и да не комбинирам въглехидрати с мазнини) ама е много гадно (tmi) Направо го изхвърлих! Но “вкус-брат няма”, така че пробвай - може да ти хареса ;)
казано от Radost_nezemnA на 27.08.12, 13:26:
Ами аз пробвах със малко стевия (уж да избегна меда и да не комбинирам въглехидрати с мазнини) ама е много гадно (tmi) Направо го изхвърлих! Но “вкус-брат няма”, така че пробвай - може да ти хареса ;)
Пробвах сутринта...щях да повърна, ама го изядох. Така, че емпиричният опит показа - стевия в тахана - НЕ :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.08.12 23:57.
Днес ядох от този тахан за първи път и освен да кажа , че е безвкусен и горчив друго не мога да споделя .
Истината е килограм фъстъчено масло от Bulkpowders
казано от brusakch на 23.09.12, 20:59:
безвкусен и горчив друго не мога да споделя
Как може да е едновременно хем безвкусен, хем горчив.... (call)
В първия пост по темата съ дала доста препоръки относно консумацията, а в крайна сметка никой не те кара да го харесваш, а и така ще има повече за хората, които го харесваме 8-)
Мнението беше редактирано от Margi на 23.09.12 21:05.
Да, май наистина това е новата модна форумна манджа. :) Добро ревю, точно навреме, преди да започна да питам. Мерси!
Ще се тества! :)
Преди години редовно си купувах и го смесвах с мед, сега и аз се запалих и опуках вече едно бурканче... откъде мога да си намеря пълнозърнест?
Може ли да се комбинира с банан, който си е своего рода хляб?
казано от gotcha на 24.09.12, 07:23:
Може ли да се комбинира с банан, който си е своего рода хляб?
С банан ще ти сане адски тежко на стомаха. Най-добре е с някакви ядки и малко мед.
Как ти дойде това на акъла бре Ванка, банан с тахан...може би заради римата:)
Иначе тоя гнусен магазин наистина понякога изненадва. Вчера имаше и тахан, и шарлан...да им се ненадяваш:)
Идеално ми е да ти кажа, сега ще забъркам една купа с тахан, сладко от праскови и някви ядки - ухаааа :)
Бтв това беше в 3 през ноща и бях лееееко омазан, та виж какви гениални неща могат да му дойдат на акъла на човек, когато е в нетрезво състояние :D
Мнението беше редактирано от gotcha на 24.09.12 12:54.
26.09.12
14:23
А къде има орехов тахан? Маргаритка, виждала съм го в твоето меню?
Аз обичам да си приготвям редовно за закуска - една кофичка кисело мляко, овесени трици, мед и сусамов тахан, добавям и различни видове ядки...това лоша комбинация ли е, заради киселото мляко като животински продукт? Ако да, може ли да ми обясните защо...дано не е, защото ми е най-любимата закуска хахах :)
Всичко зависи от теб. Сигурно ще се намерят хора, които ще ти кажат, че е лоша комбинация и не трябва да ги смесваш, защото така не усвояваш напълно съставките (това го казвам на прима виста), но щом ти е вкусно, защо пък да не си го ядеш? Пак е по-добър избор от бисквитите Белвита или някой друг уж “здравословен” продукт.
казано от Елина Гочева на 28.10.12, 17:23:
Аз обичам да си приготвям редовно за закуска - една кофичка кисело мляко, овесени трици, мед и сусамов тахан, добавям и различни видове ядки...това лоша комбинация ли е, заради киселото мляко като животински продукт? Ако да, може ли да ми обясните защо...дано не е, защото ми е най-любимата закуска хахах :)
Идеална комбинация за бързо качване на тегло :)
Да, това ми е целта, да кача килограми, надявам се само да не е под формата на мазнини за това само за закуска ям това и се старая да тренирам редовно :)
На мен току що ми донесоха сусамов тахан в компотен буркан от Ивайловград.
Забърках си 2с.л. с малко мед за да го дегустирам - хареса ми.
Явно моя тахан е от печен сусам, съдейки по вкуса.
Тъмен е на цвят.
05.01.13
17:33
А може и сушен.
Между другото, страхотно става сусамов тахан + кленов сироп
27.01.13
19:50
Имам въпрос към зарибените (в какъвто явно се превръщам и аз): Взех си долупосочените два вида тахан, кой от тях да купувам занапред или няма особена разлика? На “Балчо” е по-тъмен и посочен като “натурален”, имаше и още един вид от марката - “пълнозърнест”. На “стокси” не е указан точно какъв е (суров пълнозърнест, суров светъл, от изпечени сусамови). И двата тахана ги смесих отделно с мед в съотношение ~1:1 (тахана доминира)
Всъщност и двата вида тахан са от белен сусам. Единствено “пълнозърнестия” е от цяло семе.
Светлия тахан е повече мазен, тъй като мазнините му са в сърцевината на семето, докато повечето витамини и минерали на сусама остават в “пълнозърнестия”.
01.02.13
11:34
Успяхте да ме зарибите и днес за закуска си смесих малко тахан с мед. Идеален е за засищане, а освен другото е достоен и напълно здравословен заместител на всякакви вафлички, тортички, локумки и прочее. Моят е пълнозърнест на Балчо от Кауфланд и съм много доволен. :)
04.04.13
20:55
Най-вкусното и най-полезно сусамово таханче може да откриете само в Ивайловград!Останалите са с различни примеси фъстъци,слънчоглед.Мед с тахан 50 на 50 и маалко хладка вода,домашния сладкиш ще е неповторим или просто на филийка пресен хляб-страхотно!
05.04.13
13:02
казано от Hardcore на 05.04.13, 00:25:
Това важи ли и за тахан-халвата?
Не и за тази по магазините - пълна е с рафинирана захар.
Мнението беше редактирано от Борис Разколников на 05.04.13 13:03.
04.06.13
18:51
В буркан си разбърках суров пълнозърнест тахан с мед - има ли значение къде трябва да съхранявам сместа, в хладилник или на стайна температура? Благодаря!
04.06.13
23:46
Аз всяка сутрин си правя закуска - смес от сусам, лен, бадеми,(понякога орехи или лешници към основното), фъстъчено масло и овесени ядки към кисело и прясно мляко всичкото това разбъркано в блендер. Държи ме сит от 6 30 - 7 поне до 11 часа.
Сусамовия тахан е вкусен, но като че ли не бих искал да плащам за това, че някой е смлял сусамово семе и му е прибавил олио да кажем. Калориите са повече по този начин и фибрите като, че ли са по-малко.
И аз не плащам за това, че някой пече и пресова овес само за да го пробута на хора, вместо да си храни животните, докато за теб 1000% надценка там не са проблем - разни хора, разни идеали. ;)
Мнението беше редактирано от Ensiferum на 05.06.13 11:45.
05.06.13
19:43
казано от Камен Илиев на 04.06.13, 23:46:
Аз всяка сутрин си правя закуска - смес от сусам, лен, бадеми,(понякога орехи или лешници към основното), фъстъчено масло и овесени ядки към кисело и прясно мляко всичкото това разбъркано в блендер. Държи ме сит от 6 30 - 7 поне до 11 часа.
Сусамовия тахан е вкусен, но като че ли не бих искал да плащам за това, че някой е смлял сусамово семе и му е прибавил олио да кажем. Калориите са повече по този начин и фибрите като, че ли са по-малко.
Истинският пълнозърнест сусамов тахан е само и единствено от СУСАМ и няма други добавки.
На каква цена очакваш да е?