Колело + тежести = големи бедра?

14.08.12
10:35

Здравейте :) От 2 месеца тренирам сравнително редовно. тренировките ми са за цяло тяло, но една от целите ми е намаляване обиколката на бедрата и ханша. За съжаление постигам точно обратното - за този период от време бедрата ми нарастнаха с 3см, ханшът не е мръднал. Съответно започвам да се чудя къде греша. Упражненията, които правя обикновено са следните:

напади с дъмбели х6кг
клекове с дъмбели х6кг
тяга с дъмбели х6кг
суинг с 12кг дъмбели
тръстър с дъмбели х6кг
плие с дъмбел х6кг

Правя ги около 3 пъти седмично. Отделно се придвижвам с колело - на ден не ми се събира много - около 30мин, но е редовно, а събота и неделя и повече карам. Усещам, че съм се стегнала доста от както тренирам, но и обиколките отиват нагоре.

Въпроси: възможно ли е някое от тези упражнения да допринася за растежа на бедрата? Ако да - кое и трябва ли да се избегне и/или с какво може да се замени? Възможно ли е колелото да допринася за растежа?

14.08.12
11:01

Чрез карането на колело правиш бедрата/краката си по-здрави. Чрез тренировки с тежести (клекове с тежести и др.) те растат - нормално е, краката са най-лесната група за качване на мускулна маса, съответно и за сваляне. Ако не искаш краката ти да се уголемяват, просто спри да ги натоварваш с тежести ... карай си колело, прави нормални клекове (без тежести), скоро ще видиш резултат.

14.08.12
11:05

Никъде не грешиш :D
На тези килограми и ръст, щом не се харесваш, значи си мазна.
Ръст: 156см (с други думи “дребус”)
Тегло: около 47кг

1. Най-вероятно от тренировките започваш да ‘образуваш’ мускул, който ще стои добре и ще изглеждаш след известно време стегната.
2. Дори може и да тежиш повече, защото мускулът тежи повече.
3. Дай си време, много е важно да разбереш, че това, което в момента са бедрата ти на 47 килограма е мазнина и нищо повече.
Няма как да оформиш тялото си за 3-4-5 месеца, може да направиш известни подобрения, но докато не качиш мускул и после да изчистиш ‘мекичкот’о от бедрата, няма да стане.

14.08.12
11:23

Без да чета цялата тема,клякай ! Зимата ще пробвам спринтове на къси разстояния за 10-15 секунди с макс и тогава ще видим дали ще се расте от спринтове.

14.08.12
13:11

@Nathan: май-май така ще направя. Мерси за предложението :)

@Puppy: Мерси за отговора :) Определено мисля, че съм започнала да образувам мускул - не ми се вярва при положение, че тренирам с тежести и нагъвам достатъчно месо, риба и яйца да се омазнявам допълнително. Освен това усещам стягане. Просто не искам повече да ми се уголемяват бедрата, а по-скоро да изчистя това “мекичко”, за което говориш. Не е като да няма мускул, а ме е страх, че ако продължа с тежестите за крака и Д, ще ги уголемя още повече.

@Teen Power: Правя спринтове по 2-3 пъти седмично от няколко седмици насам. Правя ги в дните, когато нямам силова тренировка. Все пак мисля, че е рано да кажа дали има ефект или не :)

14.08.12
13:15

казано от Puma на 14.08.12, 10:35:

напади с дъмбели х6кг
клекове с дъмбели х6кг
тяга с дъмбели х6кг
суинг с 12кг дъмбели
тръстър с дъмбели х6кг
плие с дъмбел х6кг
...
Въпроси: възможно ли е някое от тези упражнения да допринася за растежа на бедрата? Ако да - кое и трябва ли да се избегне и/или с какво може да се замени? Възможно ли е колелото да допринася за растежа?

Да, всичките :)
Зависи как ги изпълняваш, с каква интензивност, в какви серии, с какви повторения, на какви килограми (спрямо относителната ти сила), как се храниш, колко често тренираш...да продължавам ли? ;)

14.08.12
13:22

казано от Margaritka на 14.08.12, 13:15:

казано от Puma на 14.08.12, 10:35:

напади с дъмбели х6кг
клекове с дъмбели х6кг
тяга с дъмбели х6кг
суинг с 12кг дъмбели
тръстър с дъмбели х6кг
плие с дъмбел х6кг
...

Да, всичките :)
Зависи как ги изпълняваш, с каква интензивност, в какви серии, с какви повторения, на какви килограми (спрямо относителната ти сила), как се храниш, колко често тренираш...да продължавам ли? ;)

Обикновено ги изпълнявам в 3 серии по най-много 15 повторения като по някой път и 15 не успявам. Тежестите са 2 дъмбела по 6кг. Интензивност - гледам да е умерена - нито бързам супер много, нито пък се влача като охлюв. Честота - ми 3 пъти да кажем седмично. Храненето - описвам го в дневника....не мисля, че е много зле, но определено може да търпи подобрения както в съдържание, така и в тайминг, но не знам какви :)

14.08.12
20:26

Ще си позволя и аз да дам един съвет понеже не видях да са го казали по-горе :) Прави стречинг след тренировка. Аз лично не искам да увеличавам обиколките на краката си, а същевременно тренирам на велоергометъра, тичам и правя клякания с тежест. На мен ми помага стречингът.Гледам всеки ден да отделям специално време за него. Можеш да прочетеш повече за ползите му в сайта :)
http://www.bb-team.org/articles/2738_trenirovki-za-streching-i-gavkavost
http://www.bb-team.org/workout/3457_streching-shema-za-bedra

14.08.12
20:58

@June101: Мерси за отговора :) Общо взето след тренировка винаги правя стречинг. Не е много - примерно 5 минути, но винаги така завършвам.
Иначе мислите ли, че ако правя напади и клекове без тежест и упражнения като глутеус мост/ритник с висока интензивност и много повторения ще продължа да се стягам, но ще намаля/забавя изграждането на мускул?

14.08.12
23:06

Клековете с пренесена тежест на петите работят повече върху дупето, отколкото върху краката.
Обяснявали са ми, че нападите работят за задно едро, но в началото имах болки над колената :( било, защото тялото гледало да компенсира натоварването или нещо подобно (не се задълбочих в обяснението, защото след 30-стия напад се съредоточих в усилието да изкарам още 10)

Мнението беше редактирано от Smile на 14.08.12 23:09.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1