19.08.12
17:53
Здравейте,
От Април започнах да усещам болки в кръста, които в продължение на няколко седмици се усилиха доста. Стигна се до време, в което седенето беше непоносимо (в училище направо не се издържаше). Въпреки това не спрях тренировките (тежки единици и двойки на клек, тяга, военна преса и обръщане) понеже не усещах болка. Но проблемите не отминаваха и в края на май отидох на лекар, специалист по спортни травми. Постави ми диагнозата и каза, че никога повече няма да мога да вдигам, че ако не спра сега след време тялото ми ще ме спре. Започнах да ходя на масажи, но значително подобрение нямаше. Вече трети месец не тренирам.
Болката е наи голяма когато седя (особено когато си наклоня главата надолу; целият ми кръст изтръпва) и когато се навеждам надолу с крака, заключени в коленете.
Има ли някакво лечение за това заболяване? Ортопеда ми каза, че болката никога няма да отмине и масажите само временно биха я облекчили, за тежести-просто да забравя, но аз просто не мога да приема това. Има ли начин да се излекувам и отново да тренирам сериозно?
19.08.12
17:57
От големите тежести ли си си причинил това ?
казано от Ачо на 19.08.12, 17:57:
От големите тежести ли си си причинил това ?
За времето, в което тренирах (година) винаги вдигах тежко. Доктора, като чу това, веднага каза, че заради щангите съм се увредил (и аз така мисля).
19.08.12
18:25
Мислил ли си за операция?
казано от Penko Mladenov на 19.08.12, 18:25:
Мислил ли си за операция?
Операция? За първи път чувам такова нещо. Никой досега не ми бе говорил за хирургическа интервенция. Това
единственият начин ли е? Няма ли възможност за не оперативен подход?
Мнението беше редактирано от Volvo на 19.08.12 18:33.
19.08.12
18:35
Има и други варианти , просто те попитах не исках да те стресна.. Май зависи от степента на приплъзването , доколкото разбрах от прочетеното.
http://www.dar-center.com/article/?article=440
Напиши “Спондилолистеза” в гугъл и прочети някои теми , има информация. :)
Мнението беше редактирано от Filip Mutafov на 19.08.12 18:49.
Лекува се чрез физиотерапия, но ако и тогава все още усещаш болка трябва да се прибегне до операция. Аз лично смятам, че операциите около гръбначния стълб са много опасни, затова пробвай с терапия. Няма начин да не може да се лекува.Дано се оправиш!
Мнението беше редактирано от Цеци на 19.08.12 18:41.
казано от Penko Mladenov на 19.08.12, 18:35:
Не , просто те попитах не исках да те стресна.. Май зависи от степента на приплъзването , доколкото разбрах от прочетеното.
http://www.dar-center.com/article/?article=440
Напиши “Спондилолистеза” в гугъл и прочети някои теми , има информация. :)
Когато ми поставиха диагнозата ми казаха само името на заболяването и да спра тренировките моментално, нищо повече. Чак след това разбрах за четирите стадия на спондилолистезата и затова не знам в коя степен е.
@ Ceciii - Благодаря!
19.08.12
18:51
Ще се оправиш бе , просто имай търпение.
19.08.12
20:24
Здравей , преди 2 години страшно много ме болеше кръста . Понеце тренирам лека атлетика - гюле и заради това трябваше да вдигам доста тежко от малък . И така 3 месеца страшна остра болка в кръста не можех да си завържа връзките на маратонките . Накрая ходих на лекар и снимаха ме на скенер и ми казааха че имам 2 дискови херниии и че никога повече няма да тренирам и ми препоръчаха операция . Но после ходих по още доктори и накрая в София при този който се води за най добрия мисля че Романски му беше фамилията . И той каза да забравя за операция понеже съм малък и още раста , а както казаха и по горе операциите на кръста са много опасни ! Препоръча ми плуване , и физиотерапия . Като се върнах от София ходих на физеотерапия 10 дена но болката не отмина след месец пак ходих за още 10 и пак имаше болка . Професорът беше казал че може да ме боли силно 1 година и след това болката ще избледнее и няма да се усеща . И така болеше си ме кръста , но аз не спрях тренировките , просто ги промених драстично . Спрях всички упражнения натоварващи кръста ( Изхвърляне , обръщане , клек , полуклек и т.н) . И така вече тренирам 2 години , болката избледня , вдигам си тежко , но все пак се пазя и винаги тренирам с колан независимо каква муслулна група тренирам , дори и за ръце :) . Не се подлагай на операция , защото както видях по нагоре си малък - ученик си . Или отиди при някой специалист наистина добър да се консултираш и с него . Надявам се да съм ти помогнал поне малко , ако имаш някакви други въпроси ми пиши :) . И помни здравето е най-важно !!!
казано от Кристиян Първанов на 19.08.12, 20:24:
Здравей , преди 2 години страшно много ме болеше кръста . Понеце тренирам лека атлетика - гюле и заради това трябваше да вдигам доста тежко от малък . И така 3 месеца страшна остра болка в кръста не можех да си завържа връзките на маратонките . Накрая ходих на лекар и снимаха ме на скенер и ми казааха че имам 2 дискови херниии и че никога повече няма да тренирам и ми препоръчаха операция . Но после ходих по още доктори и накрая в София при този който се води за най добрия мисля че Романски му беше фамилията . И той каза да забравя за операция понеже съм малък и още раста , а както казаха и по горе операциите на кръста са много опасни ! Препоръча ми плуване , и физиотерапия . Като се върнах от София ходих на физеотерапия 10 дена но болката не отмина след месец пак ходих за още 10 и пак имаше болка . Професорът беше казал че може да ме боли силно 1 година и след това болката ще избледнее и няма да се усеща . И така болеше си ме кръста , но аз не спрях тренировките , просто ги промених драстично . Спрях всички упражнения натоварващи кръста ( Изхвърляне , обръщане , клек , полуклек и т.н) . И така вече тренирам 2 години , болката избледня , вдигам си тежко , но все пак се пазя и винаги тренирам с колан независимо каква муслулна група тренирам , дори и за ръце :) . Не се подлагай на операция , защото както видях по нагоре си малък - ученик си . Или отиди при някой специалист наистина добър да се консултираш и с него . Надявам се да съм ти помогнал поне малко , ако имаш някакви други въпроси ми пиши :) . И помни здравето е най-важно !!!
Много ти благодаря за включването :). И аз имам голямо желание да подновя тренировки, но за съжаление родителите ми и дума не искат да чуят :(. Но интересното е, че още докато тренирах с болки забелязах, че по време на упражненията нямам никакви оплаквания, дори и на максималните опити на тяга, клек и т. н. а по времето на прости ежедневни дейности имах болка. И преди няколко дена направих пробна тренировка с леки тежести и не ме болеше нищо. Още веднъж-благодаря за съветите! :)
П.С. В момента правиш ли движения, натоварващи кръста и ако да, имаш ли някакъв дискомфорт?
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/23325
http://www.nowfoods.com/Supplements/Products-by-Category/Vitamins/Vitamin-B/M002957.htm
http://www.zoya.bg/MSM-(Метилсулфонилметан-МСМ-на-прах-125-гр.1119/
+ МИОГАМА Н - от аптеката
ПАМАТОН - От аптеката
Купуваш си тези неща - повечето ги има и в магазина на сайта , намираш някой да ти покаже как се изпълняват ПЕРФЕКТНО упражненията, спираш с максималните опити за половин година. И всички стискаме палци, че ще се оправиш и без операция.
Мнението беше редактирано от Madboy на 19.08.12 23:35.
21.08.12
19:06
казано от Volvo на 19.08.12, 20:59:
казано от Кристиян Първанов на 19.08.12, 20:24:
Много ти благодаря за включването :). И аз имам голямо желание да подновя тренировки, но за съжаление родителите ми и дума не искат да чуят :(. Но интересното е, че още докато тренирах с болки забелязах, че по време на упражненията нямам никакви оплаквания, дори и на максималните опити на тяга, клек и т. н. а по времето на прости ежедневни дейности имах болка. И преди няколко дена направих пробна тренировка с леки тежести и не ме болеше нищо. Още веднъж-благодаря за съветите! :)
П.С. В момента правиш ли движения, натоварващи кръста и ако да, имаш ли някакъв дискомфорт?
Ами избягвам да натоварвам кръста , но понякога правя клек полуклек с малко килограми . Но за резки движения не мога да си помисля . Ако се претоваря , ме боли кръста 1-2 дена повече но после ми минава :)
22.08.12
16:56
Ортопедът трябва да ти е казал каква е степента на приплъзването на гръбнака (спондилолистезата), също така каква е - предна или задна. Това е важно, защото от това ще зависи не само лечението, но и доколко ще можеш да тренираш след това и какви упражнения ще можеш да правиш.
В зависимост от големината (степента) на приплъзването се различават 4 степени (от по-лека към по-тежка), при които приплъзването е над 25%, до 50%, до 75% и над 75% спрямо общата дължина на носещия прешлен. При 100% приплъзване става въпрос за спондилоптоза – пропадане на надлежащата колона пред прешленната основа.
Щом усещаш силна болка, явно изместването от носещия прешлен е по-голямо. Травмата си е сериозна, без ни най-малко да преувеличавам, затова е хубаво да се направят следните изследвания - динамична рентгенография на засегнатата област, ядрено-магнитният резонанс на гръбначния стълб, за да се видят добре съотношенията между меките тъкани и нервите и електромиография за да се доуточни кои са засегнатите сегменти и доколко нарушени са нервнофизиологичните функции.
Лечението при слабо приплъзване и липса на влошаване на състоянието (допълнително разместване) включва носенето на ортопедични корсети и покой. При оплаквания за определена инвалидизация или прогресиране на спондилолистезата се налага операция за наместване и стабилизиране на гръбнака чрез фиксиращи метални системи, свързващи здраво прешлените.
Иди на лекар и си направи тези изследвания, а лечението ще определи специалист, в зависимост от степента на уврежданията. Дай Боже да нямаш сериозни проблеми! Но не си прави експерименти с тренировки преди това, за да не се осакатиш за цял живот. Ако спондилолистеза е точната диагноза, става въпрос за сериозно нещо - разместване на гръбнака, което може да засегне и прекъсне нерви, така че първо се излекувай, пък после тренировки - със сигурност забрави големите тежести и натоварвания.
Тук можеш да прочетеш и видиш повече по темата - Още за приплъзването на гръбнака – Спондилолистеза
@The Chief Ясенов - Благодаря ти за полезното мнение! :) Ортопеда наистина не ми каза нищо повече-просто ми написа името на
заболяването на една листовка. Може би е нямало как да направи нещо повече, защото му предоставих единствено актуална рентгенова снимка (на която пишеше “без данни за патологични промени”-от рентгенолог в друга болница), но е факт, че не предписа никакви допълнителни изследвания. Но не знам дали да не почна да търся начин как да тренирам (три месеца почивам). По време на изпълненията на упражненията нямам болки и това ме кара да търся отново пътя към железата. До колкото разбрах с това заболяване при тежки физ. активности би трябвало да имам големи болки, а аз нищо не усещам. Явно трябва повторно да потърся специалист.
22.08.12
21:25
Човече, това което са ти поставили като диагноза въобще не е шега работа. Вместо да мислиш за железа,помисли къде да си направиш ЯМР и къде да потърсиш мнение за резултатите.И колкото и лекари да има в БГ, ти гарантирам че тези от които можеш да получиш адекватно мнение и лечение за проблема ти се броят на пръстите на ръката.Напоследък забелязвам че е модерно сред лекарите да пращат директно на физио и кинезитерапия за каквото и да било, което е голяма грешка.В повечето случаи се получава така че при навременна и адекватна намеса проблема е можело да се реши,но касапа е решил де те прати на физиотерапия, защото не му се занимава или го е срам да си каже че не разбира и после ние си чукаме главите.Казвам го от личен опит, тъй като и мен ме пращаха на физиотерапия за разкъсан менискус, а накрая се оказа че имало и по резултатни методи на лечение.За съвет къде и при кого имам мнение само за един, но дано успееш да се докопаш до там- ВМА Доцент Тони Георгиев-най добрия в БГ поне според мен.Успех и дано намериш най доброто решение за проблема ти.
27.08.12
16:03
казано от Volvo на 22.08.12, 18:35:
@The Chief Ясенов - Благодаря ти за полезното мнение! :) Ортопеда наистина не ми каза нищо повече-просто ми написа името на
заболяването на една листовка. Може би е нямало как да направи нещо повече, защото му предоставих единствено актуална рентгенова снимка (на която пишеше “без данни за патологични промени”-от рентгенолог в друга болница), но е факт, че не предписа никакви допълнителни изследвания. Но не знам дали да не почна да търся начин как да тренирам (три месеца почивам). По време на изпълненията на упражненията нямам болки и това ме кара да търся отново пътя към железата. До колкото разбрах с това заболяване при тежки физ. активности би трябвало да имам големи болки, а аз нищо не усещам. Явно трябва повторно да потърся специалист.
Първо се прегледай пак при друг специалист. Най-малкото, за да потвърди или отхвърли диагнозата и да се види степента на тежест на травмата, защото виждаш, че има голяма разлика. По-добре е да си вържеш първо гащите с преглед и изследвания, преди да започнеш тренировките, и задължително ги консултирай преди това със специалист. Ако правиш неподходящи упражнения или по неправилен начин можеш да да си причиниш увреждания за цял живот - прекъснат нерв, не дай си Боже, означава обездвижване на крайници...