Маргарин

28.04.04
09:17

Маргаринът минава ли за неживотинска мазнина?
Или го отсвирваме в категория рафинирани-синтезирани-клонирани-мумифицирани?..

Темата беше редактирана от karfi4ka на 20.03.15 10:25.

28.04.04
11:11

По принцип е неживотинска мазнина.Друг е въпроса как е направен:)
Повечето олиа са извлечени по химичен път защото така се извлича много повече мазнина,а както знаеш всеки иска да спечели.Ще ти цитирам въпросното от една книга:

“Семената на слънчогледа трябва да бъдат силно раздробени за да пуснат мазнина.Това става по 2 начина,или механично(чрез пресоване),или по химичен път-с разтворители.Предпочитан е втория(по гореспоменатите причини).Химическият разтворител се изтегля, но останки-100 на милион винаги остават.Те трябва да бъдат редуцирани до допустимия минимум-10 на милион.В зависимист от източника олиото мойе да съдържа ‘свободни мастни киселини’.Те също трябва да бъдат отстранени чрез високо температурна обработка с разтвор на луга(сода каустик!).Когато се утаи образуваният от процеса сапун олиото се отбира,после се избелва,а после се подлага на процес на обезмирисяване цели 12 часа.Накрая се обработва с антиоксидант ,за да се забави окисляването(гранясването).
За да бъде втвърдено олиото във вид на масло за мазане,то се подлага на хидрогенация(обезводняване).За целта олиото се смесва с пресен или вече употребяван никелов катализатор и после се третира с водороден газ в реактор под налягане.След този процес в него се задържат 50 части на милион от никеловия катализатор.”

След всички тези операции полученото,каквото и да е то, става напълно негодно за употреба.Всички полезни съставки и наи-вече ЛЕЦИТИНА са напълно отнети. Да не говорим колко време и енергия коства на храносмилателния ти тракт да се пребори с него.
Нека всеки се замисли какво всъщност яде.В този случай с пълна сила важи подписа на Image “мисли преди да дъвчеш...”.

Затова използвайте само студено пресовано олио за пържене и готвене и също студено пресован зехтин за салатите си.Може да излиза малко по-скъпо, но поне знаете, че “здравето не се купува с пари”.

Владимир Недков

28.04.04
23:33

Добър цитат и много верен, замести маргарина с чисто селско масло или със соева майонеза или с хайвер.

29.04.04
11:19

Както е казал професорът: Имам повече доверие на кравите, отколкото на химиците.

Мерси за подробния отговор.

И аз преди бях направил една тема за този маргарин. Еми.. щом е маргарин, е вредно.

Ще се опитам да ти го обясня: мазнините са съставени от глицерол, който наподобява много грубо казано буквата Е - с три рога както е при буквата. За всеки рог е закачена по една верига от въглеродни атоми - нещо такова C-C-C-C-C, която верига е с различна дължина т.е. броят на въглеродните атоми е различен. Една молекула глицерол и 3 мастни киселини образуват “зрънце”. Много зрънца стават видими като мазнината която е в тигана ти. Сега въглерода във всяка мастна киселина (по-горе) понякога е свързан със съседа си вместо с една връзка С-С, с две връзки С=С. Една мастна киселина може да съдържа 20 - 30 въглерода, като в тази верига може да има повече от една двойна връзка С-С=С-С-С=С-С-С=С  ...Към всеки въглерод има поне по един водороден (хидроген - Н) атом, закачен за всеки въглероден атом и образно казано стърчащ настрани от скелета на веригата от едната или от другата страна на нея (отгоре или отдолу, отляво или отдясно). Когато връзката между С атомите е двойна, то тя образно казано е като на лагери и може да се върти, така че Н атомите, привързани към тези два С атома, да застават от една и съща страна на веригата или от ралични страни - единият Н атом отгоре, другият отдолу. Когато са от една и съща страна веригата е в цис конфигурация, когато са от противоположни страни - веригата е в транс- конфигурация, а мазнините, които съдържат такива вериги се наричат транс мазнини. Мазнините, които съдържат мастни киселини с много двойни връзки са течни и не стават за мазане на филия. Такива са растителните масла главно - олио, зехтин и т.н. За да ги втвърдят, учените добавят още Н атоми към С атомите, между които има двойни връзки и така те стават свързани вместо с двойна връзка, с единична и по този начин с твърда консистенция. Тези мазнини се наричат хидрогенирани мазнини. За тях се тръби и е вече известно на всеки, че не са полезни и хората ги избягват. Затова те прибягват до втория начин за втвърдяване на мазнината: Чрез ензими или други химични методи правят така, че да обърнат цис- изомерите в транс- конфигурация. Обърни внимание, че за да има цис и транс, задължително трябва да има Н атоми, които да дадат името на изомера - цис или транс, т.е. мазнината отново е хидрогенирана до определена степен, макар и да има няколко свободни двойни връзчици без Н атоми, тя пак има много други, които са хидрогенирани (прибавен е Н за да се получи желаният транс- изомер, който е по-твърд на консистенция).
Така се стига до извода, че фирмите просто използват друго име на същия процес, за да излъжат купувачите. Те всъщност не ги лъжат - в маргарина има наистина новите транс мазнини, които са по природа ненаситени т.е. с двойна връзка между С атомите, но дори и те имат Н атом и са в този смисъл хидрогенирани и от там вредни. Приемът на 2% транс мазнини повишава риска от сърдечно-съдови заболявания с около 50 %. Намалява добрия холестерол и повишава лошия, нарушава съотношението между тези двата, повишава риска от диабет, повишава риска от безплодие при жените със 76% и т.н. За мен важи -далече от маргарина, па бил той и Бесел със нарисуваното сърчице на опаковката. Това е гавра с потребителите. Безочлива, безотговорна, низка подигравка.

Пак се олях с обясненията, но дано е разбираемо. Помъчих се да сбия в разбираем текст десетки страници биохимия. Извинете ме за което.

11.12.11
23:16

Камене, много ти благодаря братле. Изобщо не си се олял. Това е сложна материя и си напълно прав, че няма как да се обясни с две изре1ения . Макар да не съм запознат в детайли с биохимията, напълно разбрах концепцията на това, което си написал. Аз досега употребявах от въпросния маргарин, такъв който е маслинов (тоест зехтин). Така че, както си написал, че мазнините, които съдържат мастни киселини с много двойни връзки са течни, какъвто е зехтина, сега съм наясно, че видя ли втвърден зехтин, далече от него.  И както казваш и ти, това си е чиста гавра с купувачите.
Още веднъж, благодаря ти, че си отделил време да ми отговориш.

19.03.15
21:50

казано от Графиня фон Дачева на 17.03.15, 22:43:

Решила си да ставаш веган и затова си си взела маргарин ?


Първо, съмнявам се някой веган да си сложи маргарин в устата.
Второ, това, че ти се е развалил е прекрасно. ;)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.03.15 10:10.

20.03.15
08:39

казано от Дона Флор на 19.03.15, 21:50:

Първо, съмнявам се някой веган да си сложи маргарин в устата.

Остави ги веганите, те пък какво общо имат със здравословното хранене?
Съмнявам се някой човек с капка мисъл за собственото си здраве да сложи маргарин в уста.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.03.15 08:44.

Carbohydrate

20.03.15
08:44

казано от Boby_ на 20.03.15, 08:39:

Съмнявам се някой човек с капка мисъл за собственото си здраве да сложи маргарин в уста.

Защо?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 10:25.

20.03.15
08:46

казано от Carbohydrate на 20.03.15, 08:44:

Защо?

Надявам се, че се шегуваш с този въпрос.
Отговорът е почти толкова кратък, колкото въпроса. Трансмазнини/хидрогенирани мазнини.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 10:25.

Carbohydrate

20.03.15
08:52

казано от Boby_ на 20.03.15, 08:46:

Надявам се, че се шегуваш с този въпрос.
Отговорът е почти толкова кратък, колкото въпроса. Трансмазнини/хидрогенирани мазнини.

До колкото знам, тези мазнини се разтапят при над 40 градуса и за това са вредни, а в случая по-горе, маргаринът се стопи при стайна температура, което ни говори, че не е толкова вредно...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 10:24.

20.03.15
08:56

Abe… не е точно развален, то с толкова консерванти трудна работа, само му се е развалила консистенцията, но наистина не е за препоръчване да се яде така.
Като малка доста маргарин съм изяла и аз- и вкъщи. За преди 15 години говоря. Но тогава никъде не се пишеше и говореше за транс мазнините. Пък и освен с кутийката, абсолютно всяка преработена храна е пълна с него, в закусвални, бързи закуски и пицарии (освен тези от най-висок клас) се готви с маргарин. Не се въобразявайте, че слагат студенопресовани масла или краве масло. :) Още се рекламира на поразия като здравословния заместител на маслото, макар на всички да са ясни последиците.
Пък и плащаш за вода с гума :) Повечето маргарини са до 50% мазнина. Има и 25% ви. Много малки количества сгъстител са достатъчни да напълнят кофичката.
Наскоро за пръв път видях МАЙОНЕЗА  с 15% МАЗНИНИ. Започвам да се съмнявам вече в реалността :)

20.03.15
08:58

казано от Carbohydrate на 20.03.15, 08:52:

До колкото знам, тези мазнини се разтапят при над 40 градуса и за това са вредни, а в случая по-горе, маргаринът се стопи при стайна тевпература, което ни говори, че не е толкова вредно...

Това, че се е втечнил, означава, че вероятно съдържа и нехидрогенирами растителни масла, а не само хидрогенирани, но какъв е процентът на трансмазнините е все така неизвестно. В повечето маргарини са към 30% и нагоре. Има и “меки” маргарини с по-ниско съдържание, но и при тях има добавени трансмазнини. Освен това рафинираните растителни масла също не са цвете за мирисане, дори да са течни.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 10:23.

Наскоро в социалните мрежи водихме дълги дебати относно маргарините.
Имаше публикация в голям наш вестник, подкрепена с мнението на професор (за повече тежест), която публикация уверяваше потребителите в полезността на маргарина ?!?!?!?
Именно този текст провокира много голям отговор сред познатите ми и беше интересно.

В крайна сметка, оказа се, че в мрежата има маргарини, в чието съдържание не присъстват трансмазнините (поне по етикет) и тези продукти се определиха от по-запознати като “безвредни” - т.е. не е полезно, а е безвредно (има голяма разлика).
Аз направих един експеримент - влязох в голяма хранителна верига, отидох на щанда с маргарини и масла и започнах да снимам произволно етикети на маргарини.
Какво видях на етикетите? -> рафинирано слънчогледово масло, преестерифицирано палмово масло, рафинирано палмово масло, сол, вода, емулгатори, соев лецитин, калиев сорбат, ароматизант, соеви продукти, маслено мляко на прах, масло от рапица,

Да, в някои маргарини имаше естествени оцветители (куркумин), но това лично на мен не може да ми замаже очите - брутално е един продукт да съдържа толкова много съставки, някои от които аз изобщо не бих яла (например: соев лецитин и рафинирани палмови и растителни масла).

За сравнение - на етикета на едно от по-качествените краве масла, имаше само следните съставки: пастьоризирано краве масло, 82% масленост в сухото вещество.

Изумена съм по какъв брутален и агресивен начин рекламират маргарините (вестници, телевизия). Изкарват ги едва ли не нещо незаменимо, ако искаме да се храним здравословно. Не знам дали някога ще има контрол в този бизнес, но е факт, че все още прекалено голяма част от хората купуват маргарини.

Направихме си и друг експеримент: едно и също краве масло у нас струва 6.99 лв, а в Испания е на цена от 1.30 евро.
Маргарините пък се срещат на цени между 1-3 лв.

Какво излиза: у нас маргарините са на цената на маслото в чужбина.

20.03.15
09:28

Дори това за липсата на вреда не е вярно. Класическите маргарини са с голямо съдържание на хидрогенирани растителни мазнини. Хидрогенираните мазнини задължително са трансмазнини, но трансмазнини не се създавт само чрез хидрогениране. Рафинираните растителни масла, при чието извличане се използва висока температура и химически процеси, вече съдържат трансмазнини, макар и по-малко от твърдите масла. Затова и всяка растителна мазнина, която е извлечена по метод, различен от студеното пресоване, е вредна.  За да е съвсем ясно, ще го повторя - не просто не е полезна, а е вредна за здравето.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.03.15 09:29.

20.03.15
09:35

Напълно съм съгласен с вас и няма как иначе . Радвам се , че химичката в училище ни споделя кое как се прави и с какви боклуци се пълни и особено маргарина . До колкото разбрах нещо си търпи обработка с водород , за да се доведат молекулите до това състояние . Поправете ме ако греша . Темата обаче е доста интересна поне за мен и мисля че трябва да знаем какво наистина ядем .

Мнението беше редактирано от Радо на 20.03.15 09:36.

20.03.15
09:38

А най-важното забравихте - вкуса!

Масълцето е вкусно, блажно и ти е кеф да го ядеш.
Маргарина е все едно ядеш вестник.

казано от Радо на 20.03.15, 09:35:

До колкото разбрах нещо си търпи обработка с водород , за да се доведат молекулите до това състояние .

Хидрогенирането е химически процес, при който се присъединяват водородни катиони (в най-общ план). Това значи разкъсване на сложните връзки в молекулата.
hydrogenium (латински) = водород

Маргарините са едни от най-вредните храни, които се продават в магазините...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 09:43.

Да, съгласна.
Забавих да добавя:
Не бих яла маргарин по никакъв повод! Независимо как се представи от производителите (които имат интерес да му сложат едва ли не ореол, за да го продадат).

Такова нещо не влиза у нас.

Carbohydrate

20.03.15
09:51

В Европа е забранено съдържанието на повече от 2% трансмазнини в храните и има затвор за нарушителите. В Русия няма ограничение. В България - не съм чул да има такова. Освен това, трансмазнините ги има във всичките сладки хлебни изделия, закуски, растителни масла и т.н. даже в някои случаи повече, от колкото в самия маргарин...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.03.15 09:52.

Наскоро гледах реклама на маргарин, с добавено ... масло

20.03.15
10:01

казано от Carbohydrate на 20.03.15, 09:51:

Освен това, трансмазнините ги има във всичките сладки хлебни изделия, закуски, растителни масла и т.н. даже в някои случаи повече, от колкото в самия маргарин...

Факт. Това обаче прави всички тези боклуци още по-вредни, а не маргарина по-малко вреден. :)

11.12.11
20:18

Здравейте!

Интересувам се дали този вид мазнини се ВРЕДНИ за организма, каквито са например хидрогенираните. Съдържат се в това масло, което рекламират толкова много напоследък БЕСЕЛ. Там пише, че няма хидрогенирани или частично хидрогенирани, но пише, че има тези интерестерифицирани мазнини. За тях успях да намеря това :

Интерестерифицирани (или трансестерифицирани) масла. Консистенцията на маслото или на мазнината може да се увеличи, като се видоизмени по подходящ начин позицията на радикалите на мастните киселини в триглицеридите, съдържащи се в продукта. Реакцията и разместването на естерите могат да се стимулират с помощта на катализатори.

Но не мога го разтълкувам. Така че, ако някои има информация и знае повече за тези мазнини и за това вредни ли са те, ще съм благодарен, ако сподели.

20.03.15
10:36

http://lex.bg/bg/laws_stoyan/ldoc/2135500156
само толкоз :)

Carbohydrate

20.03.15
13:56

Купих си масло от мандрата )))...днес

20.03.15
14:00

казано от Carbohydrate на 20.03.15, 13:56:

Купих си масло от мандрата )))...днес

А, това вече е приказка! :)

Carbohydrate

20.03.15
14:02

казано от Queen Cobra на 20.03.15, 10:36:

http://lex.bg/bg/laws_stoyan/ldoc/2135500156
само толкоз :)

....баси, нали сме в Европа, няма ли някой да го види това!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...че ни убиват

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.03.15 14:02.

20.03.15
14:11

казано от Carbohydrate на 20.03.15, 14:02:

казано от Queen Cobra на 20.03.15, 10:36:

http://lex.bg/bg/laws_stoyan/ldoc/2135500156
само толкоз :)

....баси, нали сме в Европа, няма ли някой да го види това!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...че ни убиват

Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Затова четем, събираме информация, мислим с главите си и избягваме най-очевидните отрови... Поне тях.

20.03.15
15:03

Понеже ми е работа, трябва да спомена, че има Регламент 1169/2011г. на ЕС, който разбира се, пряко се прилага в Бг и касае етикетирането на храните. Имайте предвид, че той се прилага във всички членки на ЕС.

Най-важните му разпоредби влязоха в сила пред декември 2014. Като тези в наименованието на продукта да се вписват всички потенциални алергени, примерно вместо “Наденица” става “Наденица със соев протеин”. Както и че занапред в менютата на ресторантите също трябва да се изписват алергени, калории и пр.

В него е вменено задължение, че хидрогенитраните мазнини се изписват на етикета- Приложение 7.
Дадено е и легално определение за трансмазнини.
„трансмастни киселини“ означава мастни киселини, съдържащи най-малко една несвързана (по-точно прекъсната от поне една метиленова група) въглерод-въглерод двойна връзка в транс-конфигурацията; 

И по повод какво се прави за здравето на хората, в чл. 30 е казано:

До 13 декември 2014 г. Комисията, отчитайки научните доказателства и опит, придобит от държавите-членки, представя доклад за наличието на трансмастни киселини в храните и в хранителния режим като цяло на населението на Съюза. Целта на този доклад е да се оцени въздействието на подходящи средства, които биха дали възможност на потребителите да правят по-здравословен избор на храни и хранителни режими или които биха насърчили представянето на алтернативи на по-здравословни храни, включително предоставяне на потребителите на информация относно трансмастните киселини или въвеждане на ограничения за използването им. Комисията придружава доклада, по целесъобразност, със законодателно предложение.

Така че ТЕПЪРВА следващите години ще има промени в ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. Така че не си мислете, че нещата са  уредени и в цивилизованите страни. Търговците следят тенденциите към здравословно хранене без такива мазнини  и се съобразяват с тях, но реално регулацията идва със закъснение.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX:32011R1169
консолидирана версия

21.03.15
09:09

казано от Alexander Krastev на 20.03.15, 09:58:

Наскоро гледах реклама на маргарин, с добавено ... масло

Аха... И по този повод - “маргарин с добавено масло звучи като лада с цвят на бентли”...

Сега пък рекламират и маргарин със зехтин и фибри!
Балъци ли сме, за такива ли ни смятат...

24.03.15
23:09

До колко може , да сме сигурни в качеството на купешкото краве масло ??

Мнението беше редактирано от Кънин на 24.03.15 23:13.

казано от Кънин на 24.03.15, 23:09:

До колко може , да сме сигурно в качеството на купешкото краве масло ??

Колко точно - спорен въпрос.
Със сигурност достатъчно, за да предпочитаме категорично маслото пред маргарина.

24.03.15
23:16

Не съм се съмнявал в това ,кое да избера!!!
Сетих се , че и маслото  минава подобен вид обработка ....може би

24.03.15
23:24

казано от Дона Флор на 21.03.15, 11:31:

Сега пък рекламират и маргарин със зехтин и фибри!
Балъци ли сме, за такива ли ни смятат...

Maсовия потребител си е точно толкова тъп, добре са се прицелили

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1