04.09.12
16:40
Здравейте! Преди няколко дена си купих от “Била” пъдпъдъчи яйца. Когато ги потопя във вода някои изплуват на повърхността. Това проблем ли е? :/
Яйчените черупки могат да изглеждат доста здрави, но всъщност те са порести. Старите яйца плуват в студена вода заради въздушно мехурче, което се формира малко след снасянето. Докато старее яйцето, въздуха нахлува и въздушната клетка расте. По принцип, пресните яйца падат на дъното на купа с вода. Яйцата, които се накланят към единия си край са старички, а тези които изплуват не стават за ядене. Накланянето и изплуването на по-големия край на яйцето се свързва с въздушни джобчета в яйцата, които се увеличават с времето, когато течността е изпарява през порестата черупка и кислорода и другите газове влизат. Колкото по-старо е яйцето, толкова повече ще е голямо джобчето.
Ако ги пуснеш с лъжица в прясна студена вода:
Прясното яйце ляга на дъното.
Ако яйцето е под ъгъл, но опре в дъното е все още прясно и става за ядене
Ако яйцето стои с острия си край към дъното все още е безопасно за консумация, но ще е най-добре да се свари със сода бикарбонат и то повечко време
Ако изплува - не става ! Не е хубаво да хапваш стари яйца поради ред причини !
и още нещо:
Пъдпъдъчи яйца от Била, пффф това ми звучи, като конско месо от метро или пица с паун в отсрещната закусвалня !
Моя тест - чупя го в чиста чиния и ако не мирише го ям !
Поздрави !
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 04.09.12 18:32.