14.09.12
13:19
Като малък докъм 19 тренирах много-волейбол, баскетбол, фитнес, бойни изкуства, парашутизъм и т.н., като при всяко се травмирах на различно място :)
С години не бях пипал нищо, но преди няколко месеца след поредните качени килограми като спрях цигарите, реших, че е време да се развижа по-сериозно. Сега след 2 -3 месеца в залата съм свалил 5-7 кг и съм се стегнал значително, но се появиха разни въпроси:
1. за програмата:
тренирам/х/ в понеделник - гърди, рамена и бицепс, общо 8 упражнения с по 3х12.
сряда - гръб, задно рамо, трицепс
петък - крака или поне беше
Правя кардио и корем/гръбначни екстензии всеки път.
2. Появиха се следните болежки - в китките, от прекомерните тежести навремето ги вадех доста често, купих си ръкавици с накитници, за момента е добре. Почнаха да болят ставите - рамене, лакти, колене, купих си
Scitec, има някакво подобрение. За витамини си купих Daily formula. На едно изкачване на Мусала преди около месец си изкривих глезена и засега съм спрял тренировките за крака, само загрявката на велоергометъра съм оставил.
3. Храненето - гледам да ям правилно, не ми се отдава. Много ми натоварена работата и нямам много опции за разделно, многоразово хранене и т.н. Спрял съм сладкото и съм ограничил хляба до една филия дневно. Сутрин само че ям закуска :(
Пия поне 3-4 литра вода на ден + литър чайове. Кафе и газирано не пия, освен бира на 2-3 седмици веднъж.
Питанията са ми:
1. Витамините и хаповете за ставите добре ли са? Знам, че има по-скъпи, но качеството съпоставимо ли е на цената? По натам мога да купя други, но тези да ги махам ли или да ги доизпия?
2. Този глезен какво да го правя, да го тренирам ли или да чакам? Докога?
3. 3 разова тренировка достатъчна ли е или да я правя 4?
4. В храненето съм много зле, там какво да правя :(
Висок съм 1,85, към момента съм 120кг, като май всичко е на корема :( Бузите ми спаднаха, от 36 направих 42 ръка, гърдите и гърба ми видимо са по-здрави, но корема ... Целта ми е 90-100кг с максимално малко мазнини за догодина юни-юли. Снимката на профила е отпреди година, като пушех още.
Ами това е, ако не е на правилното място, трийте :( Ще чета пак :)
Поздрави
15.09.12
10:47
За целите ти сплита, поне засега, не е най-подходящото решение. Подбери 3-4 основни движения и прави от 3 пъти седмично 2 до 5 серии за всяко в зависимост как се чувстваш. Идеята е да увеличиш времето под което поставяш големите групи в стрес чрез натоварванията.
При витамините, ако усещаш че имаш нужда, по-добре се придържай към вит. C, B групата и разните там минерали. Концентрацията на полезните вещества в мултивитаминните формули е доста ниска за нуждите на спортуващ мъж. Т.е. цената спрямо това което дават е висока, затова и често по-скъпите излизат по на сметка. Доизпии каквото имаш и виж междувременно из дневниците какво пият колегите.
Почни да си правиш порции храна за през деня - по два сандвича като начало. Свалянето на мазнините е въпрос на хранене, не на коремни преси.
Глезена не го тормози, докато не се стабилизира иначе може просто да забавиш и усложниш възстановяването му.
Това че някога си тренирал, не променя факта, че все пак си начинаещ, така че тренирай внимателно.
Изпий го тоя Joint-X и след това ако все още искаш да пиеш нещо за стави можеш да опиташ по-сериозни продукти като Elastamine или Animal Flex, освен всичко за стави и т.н. втория съдържа в дневната си доза и капсула с рибени масла, и 2 капсули с разни чайчета, които подпомагат изгарянето на мазнини. С флекса секвите болежки изчезват дори и без да правиш стречинг, но разбира се кутията все някога ще свърши, така че дерзай.
Вземи си един съвременен суроватъчен протеин и други добавки няма да ти трябват за целите ти.
Спрял съм сладкото и не пия кафе ми прозвуча фрапиращо :D