15.09.12
12:16
Вчера си пуснах изследвания за холестерол и ме изкараха с доста висок.
Общ 8.42
ЛДЛ 4.98
Триглицериди 0.57 / ниски
ВЛДЛ 0.26
Трябва ли да се притеснявам много щом ВЛДЛ нисък ?
Нашите веднага започнаха да ми мрънкат за яйцата ...
15.09.12
14:00
Има много изписано за това, че диетичния холестерол влияе в малка степен на кръвния холестерол. Освен, ако нямаш някакво заболяване, на холестерола много влияе стреса, по-застоялия начин на живот или липсата на физически натоварвания и.т.н.
Виж първо тези неща как ще ти се отразят на първо време, не се отказвай от яйцата веднага.
Освен това съм чувал, че варения боб е едно от най-ефикасните средства за борба с холестерола по естествен начин. :)
15.09.12
14:42
Хубаво е да пишеш и мерните единици, както и референтните стойности на лабораторията, тъй като те се взимат под внимание при различните клиники.
Иначе VLDL трябва да е нисък. Ако е висок се смята за рисков фактор. Триглицеридите също трябва да са ниски, тъй че това също не е проблем.
Проблемът при теб обаче е общия холестерол и LDL…особено LDL. Общият холестерол не винаги е гаранция за нещо. Може да имаш нормален холестерол, но много висок LDL и нисък HDL (жалко, че не са ти го изследвали или не си го написал), което също е лошо.
Общият ти холестерол не е чаак толкова висок, но заедно с високите нива на LDL говорят за възпаление на организма, вероятно някъде по кръвоносната система. LDL носи холестерола към възпалените места, за да “запуши” и “поправи” възпалението. Това е добре, но с времето води до атеросклероза, ако възпалението продължава да го има.
Възможните фактори за резултатите от изследването може да са наистина много - от хранене до спорт, ежедневие - стрес, сън и т.н., баланс на системите в организма.
Освен че можеш да ни споделиш всичко около начина ти на хранене, спортуване и ежедневие, те съветвам да се консултираш с лекар, който евентуално да ти назначи допълнителни изследвания като (примерно) CRP, което ще ти покаже степента на възпаление в организма.
Яйцата надали имат връзка в случая. Т.е. може да са част от проблема, но е твърда малка тази част, за да бъде стоварена цялата вина върху тях. Висок холестерол имат и хора, които поемат нищожни количества холестерол чрез храната. Тялото само си произвежда толкова холестерол, колкото му трябва.
Не приемай думите ми за чиста монета. Нямам медицинско образование, затова те съветвам да се насочиш към специалист в областта.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.09.12 14:49.
казано от brusakch на 15.09.12, 12:16:
Вчера си пуснах изследвания за холестерол и ме изкараха с доста висок.
Общ 8.42
ЛДЛ 4.98
Ето ти малко инфо от най-добрия беге сайт за медицина и лабораторни изследвания:
“Биологичен материал: кръв, взета сутрин поне 12 часа след последното хранене.
Лекарствени интерференции: Приемът на липолитични медикаменти води до по-ниски резултати. Анаболните стероиди повишават триглицеридите и холестерола в LDL, а намаляват холестерола в HDL. Контрацептивите, бета-блокерите и антихипертензивните медикаменти повишават триглицеридите, но намаляват холестерола в HDL.
Референтни граници: При изследване на холестерола не се говори за референтни граници, а за рискови граници. Причината за това е, че за лица с референтни стойности не може да се каже със сигурност, че са здрави, защото атеросклерозата протича безсимптомно. Ето защо, се говори за лица с умерен и с висок риск.
Показател Серумна концентрация (mmol/l)
Общ холестерол
до 5.2 Умерен риск
над 6.5 Висок риск
Холестерол в LDL
до 4.0 Умерен риск
над 5.0 Висок риск
Повишени стойности на холестерол (хиперхолестеролемия) се наблядават при:
1. Бременност (физиологично), прехранване с яйца и мазнини;
2. Фамилна хиперхолестеролемия;
3. Чернодробни заболявания – билиарна цироза;
4. Бъбречни заболявания- нефротичен синдром;
5. Ендокринни заболявания –хипотиреоидизъм, неконтролиран диабет;
6. Болести “на натрупване” (цереброзидоза, сфингомиелоза, гликогеноза).
Намалени стойности на холестерол (хипохолестеролемия) се наблядават при:
1. У новородени (физиологично);
2. Терминален стадий на тежки чернодробни заболявания;
3. Заболявания на храносмилателна система (панкреатит, малабсорбционен синдром).
4. Недохранване.
5. Тиреотоксикоза, пернициозна анемия, сепсис.
Повишаването на холестерола в LDL и спадането му в HDL с по 1%, увеличава с 6% риска от инфаркт на миокарда и други тежки атеросклеротични прояви. “
Ето и самата статия за холестерола. Доста подробна и изчерпателна: http://www.arsmedica.bg/bg/lab/c_id/2434/subprm/lipids-bile-pigments/alpha/0.html
Може би си ял повече яйца и мазни храни.
Мнението беше редактирано от Миро на 15.09.12 16:18.
15.09.12
18:19
казано от Миро на 15.09.12, 16:13:
Повишени стойности на холестерол (хиперхолестеролемия) се наблядават при:
...прехранване с яйца
...
Може би си ял повече яйца
не мога да се съглася само с това... явно учебниците, по които са учили авторите (не че видях някъде име под статиите???) в този най-добър БГ сайт за медицина са доста стари, лошото е и че повечето “специалисти” са спрели да ъпдейтват знанията си малко след медицинския университет. Без да задълбавам в новите и актуални изследвания по въпроса и без да претендирам за академичност ще си позволя да се самоцитирам:
казано от Veso Pervazov на 04.09.12, 00:38:
имам 4 периода от по 6 месеца в които съм ял на закуска 10 варени плюс 10 пържени яйца със жълтъците всеки ден. Наслушал съм се на “компетентни” изказвания за яйцата и холестерола. Преди и след тези периоди са ми правени пълни кръвни (и не само) изследвания. Отклонения: никакви.
Та към автора: проблем с холестерола има, но търси проблема другаде, не в яйцата. Мисля, че най-полезна би ти била консултация с лекар. Между другото как реши да си направиш тези изследвания, някаква конкретна причина?
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 15.09.12 18:23.
казано от brusakch на 16.09.12, 13:10:
Дълго време се хранех високо мазнинно и това бе причината да си ги направя.
Точно това писах по-горе:
казано от Миро на 15.09.12, 16:13:
Може би си ял повече яйца и мазни храни.
Днес пуснах пак изследвания след като намалих яйцата и мазното и фрапантни разлики ...
Общ холестерол - 4.29
ЛДЛ - 1.36
ХДЛ - 1.97
Или ВМ не е било за мен , или проблемът е бил другаде.