Деведесет дневната диета

19.09.12
08:04

Здравейте,
Може ли да споделите мнение за 90 дневната диета. Това е хранителен режим разработен на базата на разделното хранене, в който се редуват белтъчини, бобови и скорбяла, въглехидрати, плодов ден и пак отначало. Това, което ме притеснява в диетата е, че се отрича закуската, или по-скоро препорката е закуската да се замести с плодове.
Истината е, че аз гледах много скептично на диетата, докато пред очите ми мои приятелки се стопиха още след първия месец.
Ще се радвам да споделите опит, мнения.
Благодаря!

19.09.12
10:28

Не е важно дали топиш, а какво топиш. Целта на свалянето не е само да изглеждаш по - добре, но и да си по - здрав. Не си подлагай тялото на такова мъчение. Аз имам един ден, в който ям само плодове в следващия няма да мога да стана от леглото ;/

Miss Fight

19.09.12
11:42

Да влезеш във форма значи да промениш цялостно отношението си към това, което правиш - активност, хранене, психическа нагласа. Свалянето на килограми и добрата визия са следствие от тази промяна, но просто сваляне на килограми чрез екстремни диети няма да доведе до гореспоменатото влизане във форма. Тялото ти не е толкова проста машинка, че да трябва да и даваш храна, разделена по вид и състав. То знае как да използва веществата, които и даваш. За теб остава грижата тези вещества да са качествени и усвояването им да е подобрено от добра физическа активност, за да може материалът да бъде използван по предназначение - да гради здрави основи и красиви форми.
С две думи зарежи еди-колко-си дневните диети и започни да се ограмотяваш относно храненето и спортуването като цяло, защото само подходящата информация, трезвото мислене и силната воля ще ти донесат здраве и добра физическа форма. Този сайт предлага обширна информация за повечето неща, които ти трябват по пътя на промяната. Но за да я има нея, ти трябва да решиш да започнеш.

19.09.12
13:57

Разделното хранене е раздел от ‘псевдо науката’. Тоест измислена от някой си ‘доктор’, никога не доказана, дискредитирана почти веднага. Учудващо ми е защо в България е толкова популярна...

Всеки който се е тъпчел с боклуци без да следи какво яде, минавайки на калорично-ограничена диета, дори толкова глупава като разделното хранене, би свалил килограми.

Ориентирай се към някоя ниско-въглехидратна диета и лека полека си промени хранителните навици. Няма диета която да работи и по времето в което не я спазваш. Тоест промени начина си на хранене, малко, но за постоянно.

19.09.12
14:30

Да, и аз имам няколко познати, които се изказват положително за 90 дневната диета. По-миналата и миналата година я правили и били много доволни от нея. Затова тази година решили пак да я правят. (giggle)

Както всяка ‘диета’ и тази е за определен период от време и с временен ефект. Това значи - стрес за организма, неефективност и е далеч от здравословното преформиране на тялото и качествен начин на живот.

19.09.12
14:34

Имам няколко колежки в офиса, много пълни, с много надномерно тегло, не са високи, а говорим за 80+ кг, направиха 90 дневната диета и наистина изключително видим ефект има при тях, вкараха и малко спорт, главно кардио, но в момента се хранят ВМ-НВД, защото аз ги посъветвах да го направят, ако искат да запазят ефекта И КАТО цяло да си променят храненето ВО ВЕКИ ВЕКОВ.
Това е.

19.09.12
14:49

казано от eleonorata на 19.09.12, 08:04:

Това е хранителен режим разработен на базата на разделното хранене, в който се редуват белтъчини, бобови и скорбяла, въглехидрати, плодов ден и пак отначало.

Това е хранителен режим, който е не знам как е разработен, но първо, че е далеч от “разделно хранене”, второ е далеч и от “въглехидратна ротация”(щото някъде и така го споменават), трето, че ако нещо променя в метаболизма(най-силния аргумент на тая “диета”) то това е инсулиновата чувствителност(но не я променя към по-добра).
Всички дебелани свалят с него просто защото не ядат обичайните боклуци в обичайните количества.
Нищо здравословно няма, даже е в пъти по-нездравословен от прословутите пречиствания с глад на Никифорова ;)

19.09.12
15:29

Въй, даже и аз съм чувал за прословутата “ДЕВЕТДЕСЕТ ДНЕВНА ДИЕТА” :x :D

Разтревожих се и смятам да се обадя на момичето, дето ме беше питала преди 3 месеца дали да я прави тая диета :x

20.09.12
07:16

Здравейте, благодаря на всички за отговорите. А кое според вас в концепцията на диетата не е ок? Редуването на различните дни с различни хранителни продукти или наличието на дни с плодове (т.е. почти гладуване).
Междудругото чета често ББ-тийм + още няколко сайта от типа на бодибилдинг.ком
Преди 2 години отслабнах доста кг с НВД, но сега са ми останали едни мазники по талията, които освен че ми пречат, след всеки въглехидратен продукт набъбват :) Затова ми се върти в главата да сменя концепцията.

Мнението беше редактирано от eleonorata на 20.09.12 08:05.

Лично на мен първо не ми допада идеята, че тази “диета” е 90-дневна. След 90-тия ден какво правим? Хранителния режим трябва да се промени и подобрява не за някакъв ограничен период от време, а за постоянно. Спрете да робувате на съвети от булевардната литература, които фиксират периоди и обещават резултати. Нещата твърде често не могат да се напъхат в граници, поставени от календар и везна. Едно добро хранене ВИНАГИ дава желаните резултати... а дали след 78 дни или след 122 дни - има ли чак такова голямо значение? От друга страна такава организация на храненето за мен е (1) трудна и (2) намаляваща възможностите да се храним с удоволствие, заради разпределението на храните по дни. Останалото вече е казано в темата.

eleonorata, ако толкова искаш да направиш корекции във визията си, изгради една добре преценена РБД и увеличи подходящото физическо натоварване. Ако след един разумно дълъг период от време резултатите не те удовлетворяват, постепенно и с бавно темпо приближавай хранителния режим към НВД, докато напипаш най-ефективното хранене за теб, твоя организъм, условия и двигателна активност. Иначе рецепти от Жената днес, Космополитън и Блясък има колкото искаш... въпрос на избор.

20.09.12
14:05

То по-добър отговор от на Кольо няма как да се напише, но щом питаш :

казано от eleonorata на 20.09.12, 07:16:

А кое според вас в концепцията на диетата не е ок? Редуването на различните дни с различни хранителни продукти или наличието на дни с плодове (т.е. почти гладуване).

Нищо не е ОК.
Хубаво се редуват дни с различни хранителни продукти, но :
1. Разчита се предимно на въглехидратите. Нищо лошо, но за профи билдър в период на качаване на ММ ;)
2. Имаш два дни, в които има само прием на храна с висок ГИ - плодов и сладък ден. Още по-лошото е, че в плодовия ден това става  в условията на глад и резултата е точно обратен в дългосрочен план.
3. Липсват преценени съотношения на останалите макронутриенти - мазнин и и белтъчнини. Основно липсват ;)
4. Самия опит за ротация е толкова смешен, че чак е тъжен. Ден със сложни въглехидрати, ден с прости(+ неизбежните трансмазнини в сладкишите), ден с фруктоза...

p.s.
Един път ми се наложи да разубеждавам хора от тая диета, ама нали никой не е пророк в собственото си село...свалени 8, качени 14 ;)

21.09.12
07:39

Хахахахаха, мерси много. От това точно имах нужда :) Върнах се обратно в правя път :)) Тея последни 5 кг ще ги пробвам с НВД + фитнес + ходене пеша и качване по стълбите вкъщи и в офиса :)) и така докато не се предадат.
Честно казано и аз бях върл противник на тази диета, пак казам, докано не видях резултатите на приятелки.

21.09.12
08:00

Хаха, те ще са временни резултати, аз сега чакам да видя какво ще стане.
Но се сетих за един пример от миналата година, пак колежка - направо се стопи, понеже не сме на един етаж радко я виждам, ама я видях оня ден - пак беше заформила стабилен ханш..., а да - и каза, че ще започва отново тая диета, че била напълняла ПАК. (dull)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1