20.09.12
19:20
Привет,
Майка ми се е засилила да изучава английския език и се чуди дали си заслужават онлайн обученията, тъй като голямо предимство за нея е, че ще се обучава от вкъщи и няма да се налага да ходи до определено място.
Любопитно е обаче какви са другите предимства и разбира се недостатъците на такъв вид обучение? От особена важност е и качеството на този вид уроци.
Та, ако имате някакво мнение или впечатление от личен опит, ще се радвам да го споделите.
Поздрави!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 20.09.12 19:21.
20.09.12
19:25
Теоретично погледнато - можеш да научиш език и сам. Въпросът е колко усилия ще ти струва спрямо това да имаш някой да поправя грешките ти и да ти показва начини, по които да се улесниш. Също така - език се научава чрез практика. А практика не значи повтаряне на фрази, а говорене с жив човек. Аз например още в 1-2 клас бях на доста високо ниво.....просто защото майка ми имаше навика да гледа CNN/Eвронюз/BBC, също имахме и адски много литература на английски(ех, да бях внимавал по тоя начин и с руския :D ). Тоест - неволно стана, слушане, четене и това е. Имай го предвид.
20.09.12
19:34
Това лято работех на Златни пясъци в един хотел. 2 месеца бях сред украинци,поляци... Грам не знаех езика и за определен период знам почти основните неща. Така, че и за мен език се учи на място. Относно това дали става онлайн... не съм пробвал, но друго си е face to face ;) Да се изговори правилно думата ...
Аз уча немски през duolingo.com и съм много доволен от напредъка си. На теб няма да ти свърши работа за английския (освен ако не знаеш много добре испански :)), но според мен е напълно възможно да достигнеш едно прилично ниво по подобен начин на учене. Отнема много по-малко време. Говоря за самостоятелно учене - без преподаватели.
Не разбрах за платено обучение ли питаш или да седнеш и сам да се “мъчиш”?
Аз миналата зима и началото на пролетта учех около 2 месеца английски (започнах от нулата) от онлайн самоучител, изтеглих си го от интернет и за толкова кратко време, доста неща научих. Така, че ... мерак да има пък другото ...
20.09.12
19:54
казано от ЛюбенК на 20.09.12, 19:48:
Не разбрах за платено обучение ли питаш или да седнеш и сам да се “мъчиш”?
Ще е платено обучението, защото работодателят ще й поеме разходите.
Разбирам, че е друго да си наживо сред хора и преподавател, но доколкото знам има и някакви онлайн обучения, при които не само зяпаш лекции, а говориш с преподавател в реално време.
Понеже и аз съм самоук (да живее cartoon network :) ) и нямам допир с никакви видове езикови обучения (освен тези в техникума и колежа), ми се щеше да събера повечко мнения на хора, които са имали опит с такъв вид обучение или пък имат наблюдения чрез свои приятели, познати и т.н.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.09.12 19:55.
20.09.12
19:58
За да не създавам нова тема.. някой би ли ми препоръчал сайт за самоучене по английски език ? Извинявам се на Тихо :)
Аз препоръчвам това:
http://zamunda.net/details.php?id=138840&hit=1
http://zamunda.net/details.php?id=140971&hit=1
Скоро намерих тоя сайт за самоучене имаше май и онлайн с учител в реално време italki.com .Надявам се да ви бъде полезен ;)
Мнението беше редактирано от Castilo на 20.09.12 22:03.
казано от Тихомир Велев на 20.09.12, 19:54:
[щеше да събера повечко мнения на хора, които са имали опит с такъв вид обучение или пък имат наблюдения чрез свои приятели, познати и т.н.
Аз директен опит с онлайн курс не съм имала, но съм се допирала до можество методи с доста включени онлайн тестове. ще препоръчам да се търсят няколко източника:
- курс, по възможност с преподавател и редовни домашни, групова работа и т.н;
- отделно сайтове за упражнения (видео, аудио, текст) на граматични и т.н. теми - има една камара безплатни упражнения с отговори онлайн; питай гугъл (5-6-7-8 книжми граматики с упражнения биха свършили същата работа);
- сайт за упражняване на комуникацията - примерно http://livemocha.com/ или дори разговори в скайп, с хора, които се интересуват от language exchange и дават английски за български/руски или каквото говори майка ти;
- четене на новини и гледане на много видеота/филми на английски;
- дори в youtube може да се научи много, ако се има желание.
За онлайн обучението не знам нищо, но и аз бих препоръчал един доста голям и дълбок софтуер-Tell Me More. Програмата непрекъснато говори с теб и те изпитва, от градински животни до социални контакти. Има доста сериозни изпити по граматиката също, но поне за мен най-тегаво беше накрая, където проверява произношението ти по цифров път и докато не го кажеш както трябва нема мърдане. На мен лично много ми помогна, но когато човек се сблъска с шотладнски, ирландски.. английски всякаш никога не е учил (giggle)
казано от Val S на 21.09.12, 08:58:
За онлайн обучението не знам нищо, но и аз бих препоръчал един доста голям и дълбок софтуер-Tell Me More. Програмата непрекъснато говори с теб и те изпитва, от градински животни до социални контакти. Има доста сериозни изпити по граматиката също, но поне за мен най-тегаво беше накрая, където проверява произношението ти по цифров път и докато не го кажеш както трябва нема мърдане. На мен лично много ми помогна, но когато човек се сблъска с шотладнски, ирландски.. английски всякаш никога не е учил (giggle)
И аз го имам този софтуер.Той има степени както за начинаещи,средно напреднали така и за напреднали и включва много работи в едно - произношение,разни упражнения,граматика,фонетика и мн др.Мисля че ще ви бъде полезен, май го имаше в замундата ;)
Мнението беше редактирано от Castilo на 22.09.12 10:29.
22.09.12
10:16
Ако целта ти е да се явяваш на FCE , САТ , ТОЕФЛ и така нататък което ме съмнява в този случай , мисля че онлайн обучението не би дало нужния резултат.Но ако целта е да се справяш в различни ситуации на улицата и да имаш ниво intermediate може и онлайн :)
01.10.12
23:38
Ако човек е достатъчно навит, според мен може и да се получи. Ако се хване логиката на самия език (граматиката), вече си има ‘скеле’, което остава да се запълни с думи. Книжки, списания, телевизия (аз лично не съм фен и замествам с радио)..варианти много за допълнителни занимавки. Все съм си мислела, че единственият проблем би било произношението, леко съм болна на тази тема, но този софтуер, за който споменава Val S звучи супер. Така че мерак да има човек. Успех!
Зависи на какво ниво ти трябва да го владееш езика. Ако просто искаш да подразбирваш това-онова не е проблем да го понаучиш и онлайн. Ако искаш обаче да можеш да се изкажеш качествено а не да блокираш след второто изречение ти трябва доста практикита в говоренето.
Качествено език се учи само в среда и сред хора, на които това им е майчин език. Другото е пунтамара.
Мен като ме натресоха в Германия в даскало без да знам грам немски и да видиш как за 3 месеца всичко си разбираш, че даже и говорех и разказвах по лесни нещица. За една година бях взел най-високото ниво за езика. Ама само на немски ми дуднеха и телевизия само на немски и дори по едно време бях започнал и да сънувам на немски.