Днес дарих кръв. При добро желание го направете и вие.

Днес дарих кръв(0+) в Националния център по трансфузионна хематология. Смятам да правя това 2-3 пъти годишно, защото така и така нямам финансова възможност за парични дарения. В горния линк можете да видите къде може да дарите кръв при добро желание от ваша страна.
Можете да научите повече за кръводаряването от статията в изданието.
Смятам, че е редно да има такава тема в нашия форум, защото неговите потребители са най-качествените кръводарители според мен. :) С правомощията ми дадени от щата bb-team я правя “важна”. Темата няма връзка с призива който тече в момента по медиите. Той беше просто wake up call за мен, а тази тема се надявам да е такова за някой друг.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.02.17 10:46.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

21.09.12
15:34

Ами, всъщност много бих искала да даря кръв, но се оказа, че щом съм татуирана не мога. Това е нещото, което страшно ме озадачи, при положение, че болестите могат да бъдат установени(тяхното наличие или липса..). Та така и не разбрах, защо не може, щом така или иначе ще ме подложат на изследване и преглед, преди да дам кръв?

21.09.12
15:54

поздравления за жоро, ако са повече хората като него отвратителната търговия с кръв няма да се радва на толкова плодородна почва.

може да ви се струва наивно, но лично аз вярвам, че когато даряваме (не само кръв), подобни жестове (ще) ни се връщат.

sunny, няма причина да те върнат, дори да си с татуировка. те не връщат дори лепиларите от ц.гара, когато даряват кръв (за пари, които прибира някой друг). аз съм давал кръв и също съм татуиран. не ме връщат, напротив - радват ми се :) прегледа е на ръба на проформата, изследвания на кръвта се правят задължително преди да се изпрати към болниците.

Sunny Shines, не би трябвало да те връщат. Личният лекар ли ти го каза или при опит да дадеш кръв?

На дарената кръв се правят изследвания за СПИН, Хепатит А,B,C, сифилис, резултатите от които също са достъпни за кръводарителя и се пазят 6 месеца след дарението. За други болести не зная.

Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 21.09.12 16:06.

21.09.12
17:56

Sunny това е изключително глупаво. Предполагам някой ти го е споделил и си го взела за чиста монета, а не сестрите в кръводарителския център.

казано от Strelok91 на 21.09.12, 17:56:

Sunny това е изключително глупаво. Предполагам някой ти го е споделил и си го взела за чиста монета, а не сестрите в кръводарителския център.

За съжаление доколкото знам е вярно.

21.09.12
18:25

казано от Strelok91 на 21.09.12, 17:56:

Sunny това е изключително глупаво. Предполагам някой ти го е споделил и си го взела за чиста монета, а не сестрите в кръводарителския център.

Не бързай с квалификациите!

http://darikruv.com/protivopokazania-za-kruvodariavane

Виж точка 2.
Въпросът е дали е за 6 месеца от манипулацията с иглата или перманентно? Това мен не ми става ясно. Сякаш е за период от 6 месеца от процедурата...

Мнението беше редактирано от Петър на 21.09.12 18:25.

6 месеца, разбира се.

21.09.12
22:04

Аз давам 3-4 пъти годишно и никога не се е случвало някой да ме преглежда или пита за татуси. В листа , който попълвам също няма такава точка.

Noctis Caelum

21.09.12
22:09

Поздравления Георги.

Дарявал съм многократно къде безвъзмездно къде от нужда за някой познат, но след последните пъти смятам да спра да го правя.
И това като всичко друго в милата ни родинка е не уредено.

казано от Иван Шишманов на 21.09.12, 22:19:

Дарявал съм многократно къде безвъзмездно къде от нужда за някой познат, но след последните пъти смятам да спра да го правя.
И това като всичко друго в милата ни родинка е не уредено.

Какво не беше наред? Кажи поне за да знаем и отрицателната страна на нещата.

24.09.12
13:51

И аз имам огромно желание да даря кръв отново, обаче последният път попаднах на един много непрофесионален медицински екип и ужасът, който брах тогава, все още ме държи. Цялата работа е в това, че имам една от най-рядко срещаните кръвни групи в света изобщо  - АБ отрицателна. Няма тук да обяснявам как им блеснаха очичките на лекарите, когато разбраха това,но предоволни от щастливия случай, които им се предостави тези хора ми източиха доста повече от официално обявеното количество кръв. Опитах се да им влезна в положението и да - разбирам, че не всеки ден при тях идва такъв донор, обаче аз след това кръводаряване два дни не можех да стана от леглото, да не говорим, че и показателите на хемоглобина ми бяха паднали доста значително. Както се казва - хубава работа, ама българска |-)

Аз дарявам кръв - доброволно и безвъзмездно - вече 4 години. Досега - 7 пъти (не ми позволяват повече от 2 пъти годишно, защото съм 50 кг). Веднъж (втория път) съм припадала. Но няма нищо на света, което да ме откаже да помагам по този начин.
Другият ми принос за кръводаряването в България е личния ми блог, в който споделям всичко важно, интересно и най-вече положително! от този акт на помощ. Последната ми статия на тема “Отново дарих кръв. Но съм разочарована от хората”.

Освен всичко друго, кръводаряването е полезно за организма на кръводарителя!

Мнението беше редактирано от Силвия Илиева на 26.09.12 10:10.

26.09.12
11:35

дарявала съм и аз няколко пъти
полезно е и за човека , който дарява- за имунитета и тонуса на организма
това, че не връщат хора, защото така и така няма кандидат,и е голям проблем
не се знае на какъв човек ще се прелее тази кръв -от какво е болен и към какво е алергичен
може най-невинен парацетамол или капки за нос, или аспирин да убият някого
не бива да дарявате, ако сте пили аспирин поне 1 седмица след това
пък и когато вземам креатин или някаква др добавка също не ходя да дарявам
не искам вместо да изпиша вежди, да избода очи:)

Аз също съм с рядка кръвна група - АВ (+), но от РЦТХ - Варна са ме връщали, т.е. не ми позволиха да кръводаря. Дори два пъти. Първият път беше, защото отидох 2 дни след като ми свърши цикъла, а вторият път - заради нисък хемоглобин. И двата пъти се върнах в Центъра няколко дни по-късно и си дарих без проблем. :)

Ivaylo Stefanov

28.09.12
09:13

Аз,също дарих кръв в НЦТХ  на 24.09.2012г. за операция.

В бланката,която се попълва преди даряването има въпрос ,,имате ли татуировка и кога е правена? ‘’
Имам татуировка на предмишницата правена преди 10г.,за която и доктора ме попита кога е правена.Нямаше проблеми и си дадох кръв.

11.09.13
16:12

От около 10 дена в бачкането виси плакат, че на 11.09.2013г. ще се проведе акция по кръводаряване, като за целта от 09,00ч. до 12,00ч. в заседателната зала ще има мобилен екип на НЦХТ. Слизах няколко пъти, но нямаше никого. Поразпитах и се оказа, че са се обаждали вчера и понеже не е имало заявен никой, днес са решили да не идват. Казаха по телефона, че ако желая, мога да отида до там и да кажа от къде съм. :x Че аз ако отида до там, едва ли ще ме върнат и без да казвам от къде съм. А и от техния плакат не става ясно, че трябва да се заявяваме. Просто пишат, че са там. Сигурна съм, че ако бяха дошли на място, щяха да имат успех. Говорих с колеги, които също щяха да дадат. Не знам защо една добре идея трябва да се прецаква по подобен начин.
Давала съм кръв и друг път, кръвна група О(-) съм, която е доста рядка. Ужасно съм разочарована от подобно безотговорно отношение.

По повод лошите хора от статията на Силва мога само да кажа че много ги съжалявам , защото голяма част от тях които никога няма да дадат знаят само да взимат.Но често се случва така, че няма какво да вземат.Аз съм АБ- и съм в листата на донорите, и не съм се замислял дали за мене ще има или не.
Чувал съм от колеги че за един сак Аб- може да се вземат 500 лв.ОТВРАТИТЕЛНО

Никога не съм давал кръв, бих искал да дам и аз да видя за какво става дума, всичко това заплаща ли се нещо ? на мен заплащат ли ?

19.06.14
11:06

казано от Анчо Рапа на 19.06.14, 10:36:

Никога не съм давал кръв, бих искал да дам и аз да видя за какво става дума, всичко това заплаща ли се нещо ? на мен заплащат ли ?

тц, най-много шоколад да ти дадат (giggle)

14.03.15
19:01

Опитах няколко пъти и останах разочарован от хората, които “събират” кръвта в кръводарителните организации.... Не може лекари да ми казват, че съм здрав. Изследванията ми също да показват, че съм здрав по абсолютно всички параграфи и като отида и да ми кажат, че не може, защото разбираш ли съм ползвал инхалатори преди 8 години (не си измислям) и трябвало да изчакам още 10-тина години за да станем организмът ми по-здрав... Нищо, че алергичните и астматичните пристъпи се завръщат след 40-те... Аз да си чакам :-D
Няма смисъл да си губите времето ако не сте напълно, абсолютно здрави. Един приятел го върнаха, защото подсмърчаше Декември месец на минусовите температури.

14.03.15
22:14

За да не сте разочаровани като отидете в центъра за кръводаряване е добре да се запознаете  кой може и кой не може да дарява кръв:

http://bgblood.org/предпоставки-за-кръводаряване/

http://bgblood.org/противопоказания-за-кръводаряване/

Модерация: В този форум ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се пише на български език!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.07.15 09:20.

15.07.15
09:15

Кръводарител съм от няколко години, независимо че съм хипотоник. Кръвната ми група е от най-често срещаните - 0+. Винаги ми прави впечатление недоумението на екипа, когато отида и започнат безкрайните въпроси от рода: “Ама как така, няма ли някой, за когото да дарите?” - Ами не, просто идвам да даря. И се започват едни стрелкащи погледи от вида “Тая пък!”, “Малоумниците не са се свършили още!” и прочие. А това просто дразни много! Честно казано, идвало ми е да ги насоля едно хубаво и съвсем културно, и възпитано, но съм се сдържала. Да, много бих искала екипът да се държи професионално и етично, и смятам, че така трябва да бъде! А става точно обратното - в мен остава усещането за “черна овца”! Но продължавам да дарявам кръв, защото искрено се надявам, че на някой някъде му е нужна тази кръв, за да живее!

Faith

15.07.15
10:36

Аз също дарявам кръв по два пъти в годината, повечето пъти без да посочвам за кого е кръвта. Никога не ми се е случвало някой да ме гледа с недоумение и винаги екипът е бил много мил с мен. Също така забелязвам, че хората, които даряват доброволно стават все повече, което много ме радва!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1