Как да ядем яйцата Или по-точно казано има ли смисъл да консумираме яйца ако ги готвим

25.09.12
13:27

Тъй като много от съфорумниците употребяват ежедневно голямо количество яйца, ви предлагам две статии за размисъл на известния в САЩ и Канада  Dr. Mercola. Надявам се да съм ви полезен, пък и нека се видят  мненията на колегите от форума, все пак в бб-тийм има няколко доста знаещи хора,които биха могли да изразят адекватно мнение.Аз лично консумирам всеки ден поне 12 яйца/готвени/.Бих опитал да консумирам и сурови/ако съм сигурен за източника/ , но не съм склонен да мина само на сурови яйца....
В НСА доц. Вл. Боянов споделяше тезата, че  в много случаи, готвенето променя състава на храните и все едно консумираме храна, която вече е била консумирана от друг индивид преди нас.....

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/02/why-does-this-commonly-vilified-food-actually-prevent-heart-disease-and-cancer.aspx

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/11/13/eggs-part-two.aspx

25.09.12
14:24

Вярно е, че топлинната обработка намалява хранителната стойност на някои хранителни елементи (като витамините Ц, Б6 и Б9), но също така е вярно и че топлинната обработка повишава усвояемостта и био-активността на храните. В случая на яйчения протеин - той определено се усвоява повече след топлинна обработка. Това изследване ясно демонстрира чрез изотопен анализ, как усвояемостта на яйчения протеин се повишава на 94 % след температурна обработка (при 55-64% в сурово състояние). Причината е промяната в структурата на белтъчините и възможността на храносмилателните ензими да  “влязат”в пептидните връзки. Така че, ако търсиш белтъчната стойност отговорът е ясен; ако търсиш витамините е допустимо да ги ядеш сурови. Доколко е безопасно е друга тема.

А д-р Меркола е шарлатанин. Той поддържа всякакви шантави тези, вкл. и тази на Симончини (той е гения, който твърди че раковите образования са вид плесен и се лекуват със сода); Хулда Кларк, Раймонд Райвъл и Райк Хамър (създателя на измамата наречена German New Medicine). Факта, че уебсайта му вероятно един от десетте най-големи сайтове с медицинска насоченост в нета е ясно доказателство, че не трябва да се доверяваме на това което пише из интернет на 100%.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 25.09.12 14:25.

26.09.12
23:32

“Aside from microwaving, scrambling your eggs is one of the worst ways to cook them as it oxidizes the cholesterol in the egg yolk, which may in fact harm your health.”

:x

Вече не мога да преценя дали науката е стигнала етап, в който продължава да ни помага или вече само ни обърква (сиреч затъпяваме от нея)

Модерация: Подвеждаща информация. Моля, съобразявайте се.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.12.12 22:53.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1