Сусамово семе

Teddy

28.09.12
20:45

Здравейте!
Купих си сурово сусамово семе, за да си добавям по една лъжичка в закуската сутрин. Някой знае ли, дали му трябва някаква обработка или направо става за консумация? Трябва ли да се смели, престои в топла вода.. нещо от сорта ? На пакетчето пише само ‘’сурово сусамово семе’’ нищо повече.
Също добра комбинация ли ще е по една лъжичка сусамово и ленено (смляно) семена + кис. мляко; овес и плод?
И добавката която ще правя подходяща ли е за поддържане на тегло, в смисъл нали не е нещо за покачване на кг. ? :Д Въпреки че с 1 л. сутрин едва ли, но да попитам. :)

Темата беше редактирана от Teddy на 28.09.12 20:50.

28.09.12
23:35

По принцип сусамовото семе се продава сурово, за да се използва в приготвянето на тестени изделия. Няма никакъв проблем да си го хапваш така както е, и в описания от теб начин - с други семена, мляко, плодове и т.н. Няма да омазнееш от една лъжицаа дневно, но и не очаквай някакви вълшебни резултати след като започнеш да го приемаш.

Мнението беше редактирано от Wall-E на 28.09.12 23:41.

Teddy

28.09.12
23:41

Значи мога да го слагам направо сурово както си е ? Иначе съм чувала, че е полезно и много богато на калций и 1000 други неща за това искам.Не знам какъв ефект има.

Мнението беше редактирано от Teddy на 28.09.12 23:44.

29.09.12
11:19

Към сусама,можеш да добавиш и натрошено ленено семе.
По-добър вариянт за консумация на сусам е по форамта на тахан,семената вероятно,ако не са счукани не се усвояват пълноценно.

Teddy

29.09.12
11:49

Тахан не искам, защото е доста калоричен. Ако хопвам 1 л. сутрин ще е добре, но си познавам лакомията и по-добре въобще за не купувам.
А семената ако ги смеля, както си смелих лененото ще се усвоява ли по-добре ?

29.09.12
16:25

казано от TeddyBear на 29.09.12, 11:49:

Тахан не искам, защото е доста калоричен. Ако хопвам 1 л. сутрин ще е добре, но си познавам лакомията и по-добре въобще за не купувам.
А семената ако ги смеля, както си смелих лененото ще се усвоява ли по-добре ?

Естествено.А калориите от тахана не са толкова страшни,все пак в голямата си част за от мазнини.

Teddy

29.09.12
16:38

Да, но все пак мисля че го препоръчват за покачване на тегло.

29.09.12
16:39

Офффф, нищо му няма на тахана, само че си купувай чист, не такъв с ‘допълнитени екстри’
Тръндеви е фирмата за мен, която прави най-добрия тахан.

Teddy

29.09.12
16:44

Не знам как да ви обясня, че хапна ли ще изям целия буркан. Още съм в борба със самоконтрола и за сега няма да правя подобни експерименти :D Благодаря все пак за информацията, по нататък ще си взема и тахан. :)

29.09.12
17:18

Повярвай ми, от чесития тахан неможеш да изядеш едно бурканче на един път. Струва ми се крайно невъзможно, вкуса на тъмния тахан е леко горчив и много трудно се преглъща. Вече ако го смесваш с нещо за да “влиза” по-лесно можеш и да го прекараш едно бурканче, но едва ли. Пробвай го.

15.10.12
15:39

казано от TeddyBear на 29.09.12, 11:49:

Тахан не искам, защото е доста калоричен....
А семената ако ги смеля, както си смелих лененото ще се усвоява ли по-добре ?

Калоричността на тахана и суровото сусамово семе са почти едни и същи по простата причина, че тахана Е сусамово семе с минимална обработка.
Разликата в качествата на сусамовите семена идва от това дали е белено или цяло семе (а.к.а. пълнозърнесто)...също както при тахана (тук давам още един глас за Тръндеви).
Смленият сусам се усвоява по-добре от целия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1