28.09.12
20:45
Здравейте!
Купих си сурово сусамово семе, за да си добавям по една лъжичка в закуската сутрин. Някой знае ли, дали му трябва някаква обработка или направо става за консумация? Трябва ли да се смели, престои в топла вода.. нещо от сорта ? На пакетчето пише само ‘’сурово сусамово семе’’ нищо повече.
Също добра комбинация ли ще е по една лъжичка сусамово и ленено (смляно) семена + кис. мляко; овес и плод?
И добавката която ще правя подходяща ли е за поддържане на тегло, в смисъл нали не е нещо за покачване на кг. ? :Д Въпреки че с 1 л. сутрин едва ли, но да попитам. :)
Темата беше редактирана от Teddy на 28.09.12 20:50.
По принцип сусамовото семе се продава сурово, за да се използва в приготвянето на тестени изделия. Няма никакъв проблем да си го хапваш така както е, и в описания от теб начин - с други семена, мляко, плодове и т.н. Няма да омазнееш от една лъжицаа дневно, но и не очаквай някакви вълшебни резултати след като започнеш да го приемаш.
Мнението беше редактирано от Wall-E на 28.09.12 23:41.
28.09.12
23:41
Значи мога да го слагам направо сурово както си е ? Иначе съм чувала, че е полезно и много богато на калций и 1000 други неща за това искам.Не знам какъв ефект има.
Мнението беше редактирано от Teddy на 28.09.12 23:44.
Към сусама,можеш да добавиш и натрошено ленено семе.
По-добър вариянт за консумация на сусам е по форамта на тахан,семената вероятно,ако не са счукани не се усвояват пълноценно.
29.09.12
11:49
Тахан не искам, защото е доста калоричен. Ако хопвам 1 л. сутрин ще е добре, но си познавам лакомията и по-добре въобще за не купувам.
А семената ако ги смеля, както си смелих лененото ще се усвоява ли по-добре ?
Тахан не искам, защото е доста калоричен. Ако хопвам 1 л. сутрин ще е добре, но си познавам лакомията и по-добре въобще за не купувам.
Естествено.А калориите от тахана не са толкова страшни,все пак в голямата си част за от мазнини.
29.09.12
16:38
Да, но все пак мисля че го препоръчват за покачване на тегло.
Офффф, нищо му няма на тахана, само че си купувай чист, не такъв с ‘допълнитени екстри’
Тръндеви е фирмата за мен, която прави най-добрия тахан.
29.09.12
16:44
Не знам как да ви обясня, че хапна ли ще изям целия буркан. Още съм в борба със самоконтрола и за сега няма да правя подобни експерименти :D Благодаря все пак за информацията, по нататък ще си взема и тахан. :)
Повярвай ми, от чесития тахан неможеш да изядеш едно бурканче на един път. Струва ми се крайно невъзможно, вкуса на тъмния тахан е леко горчив и много трудно се преглъща. Вече ако го смесваш с нещо за да “влиза” по-лесно можеш и да го прекараш едно бурканче, но едва ли. Пробвай го.
Тахан не искам, защото е доста калоричен....
Калоричността на тахана и суровото сусамово семе са почти едни и същи по простата причина, че тахана Е сусамово семе с минимална обработка.
Разликата в качествата на сусамовите семена идва от това дали е белено или цяло семе (а.к.а. пълнозърнесто)...също както при тахана (тук давам още един глас за Тръндеви).
Смленият сусам се усвоява по-добре от целия.