04.10.12
13:29
Здравейте,приятели.Имам две дискови протрузии на нива Л5-С1 и С4-С5. Лекарите ми казаха да спра да тренирам , но след доста четене в нета видях , че това не е най-добрата идея и даже е препоръчително да продължа заниманията с тежести. Разбира се трябва да изключа редица упражнения от тренировката си - мъртва тяга, клек, раменни преси прав,коремни преси и др., натоварващи прекомерно гръбнака.Искам да ви попитам кои упражнения са подходящи за мен ? В момента правя само планкове, повдигане на краката от лег,супермен и лицеви опори и велоергометър вкъщи,с цел укрепване на пояса , но скоро искам пак да започна да тренирам активно , но се колебая какви упражнения да правя , за да не станат дисковите протрузии на дискови хернии и тогава да го загазя :О
Има ли някой със същия проблем или някой който може да ми даде съвет ? С какъв специалист е най-добре да се консултирам по въпроса ? Лекарите няма как да знаят какви упражнения и как да ги правя,т.к. не е в тяхната област - кинезитерапевт / спортен лекар или ? Благодаря ви предварително за отговорите.Бъдете здрави!
Темата беше редактирана от Любо на 04.10.12 13:31.
08.10.12
13:42
Оперирана съм от дискова херния Л-4 С-1 преди щест години.Около месец след това започнах постепенно натоварване във фитнеса и за една година достигнах нормално ниво на трнировки.Преди четири месеца ми откриха нова херния на нивоЛ-5.Херния около два милиметра,неподлежаща на операция,която ми нанесе много тежки поряжения на десния крак и сега съм с много тежка пареза.Походката ми е “шляпаща” и се движа с патерици.Лекуващия ме лекар ми препоръча да се завърна в залата.Ако посещаваш добър фитнес център,то инструктора ти ще е запознат с упражненията и натоварванията,които можеш да поемеш.Не забравяй,че ти си този,който ще реши колко натоварване можеш да поемеш.Искам да уточня,че живея в Гърция и тук за да посещавам фитнеса,минах на пълни изследвания и инструктора ми се съобразява с тях.
Успех!
Мнението беше редактирано от cvetanka petrova на 08.10.12 13:43.
08.10.12
14:07
казано от АНДРЕЙ ИЛИЕВ на 04.10.12, 13:29:
....Искам да ви попитам кои упражнения са подходящи за мен ? ... се колебая какви упражнения да правя , за да не станат дисковите протрузии на дискови хернии и тогава да го загазя :О
Има ли някой със същия проблем или някой който може да ми даде съвет ? С какъв специалист е най-добре да се консултирам по въпроса ? Лекарите няма как да знаят какви упражнения и как да ги правя,т.к. не е в тяхната област - кинезитерапевт / спортен лекар или ? Благодаря ви предварително за отговорите.Бъдете здрави!
Логично би било да се съобразяваш със слабите си места и да избягваш тежки натоварвания, които биха подложили на напрежение участъците с протрузия. Би могъл да замениш клека, тягата и военната преса с алтернативни движения - преден клек, трап-бар тяга (или с дъмбели), раменна преса седнал и т.н. Укрепването на мускулатурата около травматичната зона може да го правиш и в къщи със комплекси от упражнения. Можеш да се посъветваш с кинези-терапевт или рехабилитатор за движенията (във форума има такъв специалист - Цветан Василев). Можеш да се допиташ и до юмейхо терапевт (въпреки че там най-вероятно биха ти казали веднага да прекратиш всякакви тежки физически натоварвания). Добре би било да обмислиш дали няма някакво повтарящо се действие в ежедневието, което да те травматизира - седене в определена поза или нещо друго.