Михаил Петров

05.10.12
10:31

Михаил Петров е роден на 6 януари 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат - мс Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести - европейски и двукратен вицесветовен шампион. Поради изключителните си физически качества е насочен от Емануил Илиев към спортния интернат при ХІ-то основно училище, където започва да се занимава с вдигане на тежести, отначало при Стефан Колев. Най-голямо си развитие обаче получава по-късно при треньора Благой Зилямов и в националния отбор при “папата на българските щанги” Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Средното си образование завършва през 1983 година в Техникума по индустриално строителство. Голямата му любов обаче е спортът. Той продължава да се занимава активно с вдигане на тежести към ДФС „Янтра, а по-късно, по време на военната си служба, в ЦСКА. През 1987 г. е приет задочно във НСА, която завършва семестриално. От 1986 г. започва работа като инструктор в ДФС „Янтра”.

    Михаил Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до  67.5 кг. Той има две вицеевропейски титли – от Катовице (Полша), през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия), през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция).  Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна  титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи, на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 година в Острава (Чехословакия). В това състезание Мишо Петров подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма, в извънреден допълнителен опит. 1987-ма година е най-успешната за него, като състезател. След европейската и третата световна титла, които печели, габровецът триумфира и в състезанието за световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-добрия щангист на планетата за 1987-ма година.

Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите.

Учреден е международен турнир в памет на великия щангист Михаил Петров от неговия брат Стефан Петров, също щангист от световна класа. Турнира се провежда ежегодно в родния му град Габрово. Участват както млади надежди, така и всички приятели и съотборници на Мишо Петров от националния отбор на България. Почетен председател е Наим Сюлейманоглу, голям приятел на семейството. Наградният фонд е 7000лв, който се дарява от всички, които помнят Михаил Петров - приятели,съотборници. С тази нелека задача в тези трудни времена се е нагърбил братът на Мишо-Стефан.

За съжаление не успях да открия индивидуални кадри на този щангист в интернет, затова пускам този клип - 1:08 с Борислав Гидиков, 1:34 изхвърляне, 2:05 - обръщане/тласкане

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1