Нужно ли е да ограничавам толкова тези храни?

08.10.12
11:44

Здравейте на всички, имам въпрос относно храненето ми . Сигурна съм, че ще ми помогнете след всичките статии, които изчетох .. 1 месец хапвах само месо, зеленчуци и яйца. Случваше се да ям един път на ден - свалих 5 килограма за 2 седмици . От 1 седмица хапвам и шоколад, плодове и бисквити уж ‘’ диетични ‘’ Не правя никакви упражнения . Въпроса ми е - Ще окаже ли влияние на здравето ми? Много познати ми казват, че ако продължавам да ям само тези храни , ще се разболея.  Лишавам  се от много храни , само и само да си седя на същите килограми , които съм в момента . Вредно ли е да ям само тези храни , и ако ги ям само тях ще си остана ли на същите килограми .. Може да е малко смешно, но не съм на ясно и за това ви моля за отговори .. Благодаря ви предварително : ))

08.10.12
13:37

Вредно е за здравето, че само ядеш, а не спортуваш.

А защо си причиняваш това?
Всъщност можеш да ядеш много повече неща. Може и да не гладуваш. Може и да не робуваш на някакъв кантар.
Просто трябва да тръгнеш по друг път. А той включва не само предимно чиста храна, но и спорт.
И този път не бива да ти е приоритет само заради цифричките, а заради здравето ти в дългосрочен план.

08.10.12
18:52

Бисквитите едва ли са диетични. Съществуват наистина диетични такива, в някои фитнес магазини (много нисък % въглехидрати), но са неразумно скъпи.

И аз имам много от тези всезнаещи познати. Направо ме учудва как, повечето хора знаят че не разбират от висша математика например, но не осъзнават, че гледането на Гала по Нова, или четенето на Космо, не ги прави експерти по фитнес и диетология.

Ако някой ти каже, че ще се разболееш, попитай го: ‘От какво?’. Изчакай го да помига малко и да се опита да отговори с някаква шаблонна фраза.

После продължи с въпросите: ‘Кои микронутриенти липсват на диетата ми?’, ‘Какви храни трябва да добавя за да стане здравословна?’ и т.н.

Истината е, че повечето хора са изключително невежи в областта на здравословното хранене.

17.12.12
17:11

Вредно е да лишаваш организма си от всякакви други храни... Идеята не е да спреш да ядеш, или да ядеш само тези храни, които са ти казали, че са диетични. Просто трябва да ядеш в по-ограничени количества храна и по-често през деня. Ако не можеш да ме разбереш, ще ти го опиша така - на ден възрастен човек трябва да приема определени калории, тъй като е изчислено, че те са му достатъчни за покриване на енергийните нужди на тялото през деня. Ако превишаваш този лимит, то тази енергия се натрупва като запаси в тялото под формата на мазнини. Това е проблемът. Ако не се лъжа за жена е около 2500 kcal на ден. Или поне аз така ги спазвам. Не се лишавам от нищо. Наблягам повечко на салатки, плодове, зеленчуци, меса... Общо взето неща, които могат да ме заситят в даден момент, но са ниско калорични.

17.12.12
17:41

А ето поразрових се за табличка за калориите, ако ти е интересно можеш да я разгледаш. Малко съм те подвела с количеството, което аз приемам. Все пак и тренирам доста, съответно ми трябват и повечко калории.  http://www.webmd.com/diet/calories-chart

17.12.12
18:27

По-измислена таблица скоро не бях виждал :).Не може да казват колко калорий ти трябват,само на база възраст.

18.12.12
09:35

Еми колко да е измислена... Ако ходиш в хубав фитнес салон, инструктурът ще я потвърди... Най-малкото световно известни програми и диети се основават на този тип таблици ;)

казано от Marqnka Pavlova на 18.12.12, 09:35:

Еми колко да е измислена... Ако ходиш в хубав фитнес салон, инструктурът ще я потвърди... Най-малкото световно известни програми и диети се основават на този тип таблици ;)

Данните в таблицата нямат никаква практическа стойност, защото не отчитат най-важните показатели, определящи енергоразхода. Ако инструктор във фитнес ми потвърди тези данни и ми предложи да работя с тях, то на момента ще му се изсмея в лицето и ще му пожелая лек ден. Хайде замисли се малко и нека пак да поговорим защо не си права. :)

18.12.12
10:04

Аз го написах по възможно най-простия начин,без излишни подробности,като се надявах Мяранка да ме разбере.Уви не стана.Сега директно я питам - като вземем предвид показанията на таблицата,мъж на възраст между 19-30(какъвто съм аз),попадащ в графата “активен” излиза че трябва да поемам 3000 калорий,с цел поддържане на тегло,нали така?Без значение дали съм,60 кг или 120 кг(един от най-базовите показатели),така ли ?Разбираш ли колко е абсурдна,с един бърз поглед и без много задълбаване в детайлите,подобна таблицата?

18.12.12
10:26

Ок добре, съгласих се... Сега разбрах какво имаш предвид. Наистина е така! :) Съжалявам за недоразумението. Просто съм тренирала по програма и съм виждала доста по подробна таблица. Тази я дадох само за пример, понеже не съм ровила за повече подробности. Тренирала съм по тази програма - http://www.beachbody.com/product/fitness_programs/p90x.do и продължавам да си я тренирам. В деиствителност таблицата, която я има в самата програма е подразделена в зависимост от възраст, височина, метаболизъм, килограми...активност и тем подобни. В момента я нямам качена на компютъра иначе бих ви изпратила скришот, за да видите. Но ако държите бих могла тези дни да ви кача една-две снимки, за да видите за какво става дума.

казано от Marqnka Pavlova на 18.12.12, 10:26:

...ако държите бих могла тези дни да ви кача една-две снимки, за да видите за какво става дума.

Аз лично мисля, че ползването на всякакви готови бази данни е принципно непрактично. Индивидуалните сметки се правят наистина лесно и бързо, а резултатите от тях са по-близо до истината. Разбира се, всичко това е относително, но въпросът е до каква степен. Винаги е по-добре да отделиш 5 минути и да прецениш нещата лично в твоята ситуация, вместо да ползваш готови таблици, съставени по параметри, които са далеч от твоя режим и натоварване.

19.12.12
11:15

За всеки калориите са  индивидуални... и все пак мисля, че тези таблици са добър ориентир. Всеки попада в дадена категория. Ако толкова искате с голяма точност да се изчислят нещата има достатъчно сайтове с калорийни калкулатори за тези които не знаят как. Ето един примерен http://fitness-programms.blogspot.com/p/fitnes-kalkulatori.html. Все пак момичето казва, че не тренира, а иска да поддържа дадено тегло, така че до колкото разбирам просто и трябва ориентир какво да прави. ;)

...или просто да отдели време за 2-3 статии от изданието и една важна тема в раздела за хранителни режими. :) От там ще научи какъв е принципът за изчисляване на енергоразхода. В това аз виждам много повече полза от готовите рецепти, които човек може да намери на килограм за броени минутки с Google. Ама хората си ги понамързява де... :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1