29.04.04
11:13
Здравейте на всички здравеняци :D
Вчера (сряда) гледах повторението на предаването на Недик. Там той представи рецепта за палачинки с оризово брашно и 5 белтъка. В съдържанието обаче, получения белтък беше едва 0,8 гр. Недик каза, че при топлинна обработка се губел белтъка. Аз лично много обичам да си правя яйца (4-5 белтъка) с извара на телфонов тиган. Обаче след като чух тва за белтъка се чудя много. Че то ако е вярно, аз само захабявам белтъка.
Някой може да коментира, да ме светне топлиннана обработка какво точно прави на белтъка и дали се губи. Каква е разликата от пържене и варене???Нали и двете са топлинна обработка.
Ne vijdam da se gubi beltuk pri vareneto, pri purjenoto neznam, ma ne e mnogo polezno. Po-dobre si gi qj vareni, mda…
Пичове аз тоя Недик само го гледал 1-2 пъти, ама от това, което сам видял досега по форумите дето е казвал той се шашвам!
Такава па глупост не бях чувал досега, че при топлинна обработка се губел белтъка! Аз лично съм чел точно обратното, че белтъка на яйцето трябва да се консумира сварен и тогава се усвоява по-добре. А това дали ще ги вариш или пържиш какво значение има?! С малко зехтинец и изварка както казваш ти си става супер :)
Хапвайте яйчица и да не ви боли :lol: !!!
30.04.04
18:59
Аз лично не вярвам белтъка да се губи - в доста чуждестранни сайтове срещам омлети с белтъци и никъде не е споменато точно такова нещо. За пърженото - поначало наистина е вредно, но когато става дума за омлет на тефлонов тиган без мазнина или със съвсем малко зехтин (колкото да не залепва съвсем), мисля че проблемът е никакъв.