Възможен ли е проблем при тичане с наднормено тегло?

21.10.12
20:59

Здравейте, и аз като повечето дами имам желание да сваля наднорменото тегло. Тичането като кардио ми се струва много добра идея, но се притеснявам относно това дали 85кг, които тежа няма да ми натежат на ставите. Дали мога да започна веднага или е хубаво да сваля по друг начин малко кг и после да започна да тичам. Висока съм 165 см . Благодаря

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 21.10.12 23:56.

21.10.12
21:25

Няма от какво да се притесняваш. Започвай и не му мисли.

Можеш да започнеш първо леки кросове, като редуваш ходене и тичане. Примерно 1 минута ходене, една тичане и така 5-6 пъти, като за начало. Прибавяй всяка седмица или на всеки две седмици (по твой избор) по една минута тичане. Така догато достигнеш обща тренировка от 30 минути. След това започни да намаляваш минутите за ходене, но плавно. Например тичаш 2 минути, ходиш 1 - общо за 30 минути. Това правиш 2 или 3 седмици, после увеличаваш на 3 минути тичане и 1 ходене - пак няколко седмици. И така за 3-4 месеца можеш да достигнеш 30 минути непрекъснато тичане 3 пъти седмично, което ще ти бъде предостатъчно.

Това обаче е само някакъв пример и ти най-добре трябва да си прецениш възможностите. Но не се пресилвай в началото, тичането е доста специфично натоварване.

Затова можеш да пробваш първоначално с велоергометър или пътечка за около месец, за да може тялото ти да привикне към този тип натоварвания.

Ако досега не си имала физическо натоварване моят съвет е да започнеш така преди да излезеш да тичаш на открито. За да тичаш трябва да си в добра форма.

24.10.12
14:38

пази си ставите - почни с вело и след като свалиш малко (и поразбудиш мускулите), мини на тичане с постепенно натоварване

24.10.12
15:01

Всичко зависи от това дали човек е тренирал. Познавам и 45-килограмови жени, които няма да могат да тичат, просто защото не са във форма. Така че според мен ако си с наднормено тегло + не във форма, по-добре започни с нещо по-леко: разходки (+по наклон нагоре), колело на равно и леки наклони, изкачване на стъпала...Естествено, на първо място хранителния режим.
Но недей да се втурваш изведнъж да тренираш много и често, 3-4 пъти седмично е достатъчно + ежедневни “дребни хитринки”: например ходи пеш на работа, забрави за асансьора, а качвай стъпалата пеш, от време на време като се сетиш, ставай от стола и клекни няколко пъти просто за раздвижване, излизай по-често в паркове и ако можеш с дете или куче: те ще те избавят от спокойното ежедневие и ще внесат динамика. Освен това като прекарваш повече време навън, ще си далеч от (мислите за) хладилника.
Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1