14.12.12
16:38
казано от slavko на 14.12.12, 15:14:
Направо сега не знам как ще се вкъртим:)
А бе ти що не си спомниш една дискусия от преди много време, на друго място, където пак опонираше на Инженера за ЦХ и фастинга, па после им стана фен ;)
Не подценявайте инженерната мисъл - не всичко, което казва е 100%, но има много практически приложими изводи и наблюдения. А най-якото е, че спори възпитано и аргументирано !
14.12.12
16:47
Kath , моя грешка ;)
Защото и той понякога опровергава сам себе си в рамките на няколко дискусии и за няколко дни.
Щом учените от цял свят разискват доста от нещата, за които инженера се изказва категорично...значи няма лошо от време на време да му удряме по някоя контра. Полезно е за нас и за него:)
А пък и аз него си го имам наживо да си обсъждаме.
14.12.12
16:49
Учените са от една страна - те са теоретици. Инженерите са от другата страна - те са практици :D
Нали знаеш вица за инженера, физика, математика и пожара в хотела ? :0
14.12.12
16:54
в понеделник, че отивам да тренирам защото ми се пие :D
Имам чувството ,че всеки се е разписал бързо,бързо преди да стане и да си ходи или да тренира :D
Мнението беше редактирано от Jikata на 14.12.12 16:55.
14.12.12
17:14
казано от slavko на 14.12.12, 16:47:
Защото и той понякога опровергава сам себе си в рамките на няколко дискусии и за няколко дни.
Само с това не мога да се съглася!!!
Измествам напред поста с храната и тренировката.
14.12.2012 - Тренировъчен
DAY 22
Коментар:
Добро утро!
Пак се събуждам след 7-часов сън ... започвам да задобрявам (rock) :D
Тази сутрин усещам брутаааална мускулна треска на корема (то беше ясне, че така ще стане :D). Вчера наистина бая мазохистично го раздадох на тренировката по бокс..
За днес съм планирала довечера пак да ходя на бокс, но не съм сигурна дали ще успея, тъй като трети ден не може да ми мине мускулната треска (напротив - засилва се) и се опасявам, че няма да имам сили за коремни преси...а те са неизбежни при тези тренировки :D. Все пак смятам, че ще се справя, ноо..има време до довечера, ще преценя как се чувстам :)
Undereating :
1. 2 портокала
2. 2 кафета - едното с мляко, другото със сметана
Workout :
Реших да не ходя на бокс, тъй като мускулната треска на корема само и единствено се засили още повече .. :( ... За това направих 22 мин HIIT - ето това видео http://www.youtube.com/watch?v=NGhZUc00YhE , без упражненията за корем, разбира се (shake) .
Overeating:
В периода между 16:10 и 17:30-40:
1. Голяма салата от китайско зеле със зехтин
2. 6 яйца
3. 100 гр. пълнезърнеста юфка
4. 2 кис. млека
Юфката я направих на нещо като “десертче”, с част от яйцата. Ето рецептата http://buhtichka.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html . Останалите яйца хапнах под формата на солен омлет.
Течности, добавки,лекарства:
1 табл. комплекс витамини на АбоФарма, 2 табл. “Цетебе”, фолиоева киселина, метформин, противозачатъчни
Кафе с мляко
Кафе със сметана
казано от Катето на 14.12.12, 18:33:
Това суфле ще го опитам :) Изглежда вкусно.
Страхоооотно е ! :)
15.12.2012 - НЕтренировъчен
DAY 23
Коментар:
Добро утро на всички!
Този път спах към 6 часа,малко се повъртях снощи, но въпреки всичко съм свежа - сега пийвам кафенце.
Днес ми е време за почивка, така че няма да тренирам - тази седмица все още не съм имала нетренировъчен ден. Довечера сме на коледно парти в Jim Beam, организирано от фирмата на Иво (приятеля ми) и в чудене какво да си облека и обуя, пробвах едни ботуши на мнооого висок ток, които последно носих миналата Нова година :D . Оказа се, че сега ми седят 2 пъти по-добре, тъй като краката ми са станали малко по-слаби и като че ли съм се поиздължила ( май съм пораснала (blush) (nhappy) ), та...много съм доволна : D.
П.П. Днес украсих и в стаята си - лампички, коледни шапки, топки, герлянди..и ще ходим на пазар за още коледни неща. Наистина от вчера мноооого ме е налегнал коледния дух! Само като погледна през прозореца в стаята ми, виждам блока отсреща, който не знам защо, всяка година е мнооооого празничен, изпъстрен с цветни лампички и красоти :) Даже има едни хора, които си слагат всяка година огроооомен изкуствен СНЕЖЕН ЧОВЕК на балкона (giggle). Толкова е готин, че се опитах да го снимам, но тъпия ми телефон явно не го бива в снимките.......
Поздравявам ви с едно мое старо и много детско (наивно) стихотворение :)
Снегът пада тихо,
оставяйки бели следи.
Пухчета танцуват глухо,
земята пак се заледи!
На прозореца плахо заставам-
и с поглед снега проследявам..
Но, какво? Къде се озовавам?
В един безкраен хоризонт...
Там, сред белият фронт!
На вън всичко кротко мълчи..
а аз продължавам да следя с очи:
вятър леко подухва,
купчинки сняг тихо рухват..
Играта на бели власинки,
с други думи – фини снежинки.
Undereating :
1. 2 портокала
2. Кафе с мляко
3. ЧАЙ с мляко :)
4. Вероятно по-късно ще има още едно кафе (този път с малка сметана)
Workout :
—-
Overeating:
Между 16:00 и 17:30
1. Салата от зеле и моркови
2. 2 кисели млека
3. 5 яйца и 5 белтъка
4. 40 гр. черен шоколад
5. 20 гр. пшенични трици
6. Едно котидж сирене
Яйцата и триците, заедно с част от киселото мляко бяха направени на палачинки, които намазах с 40-те гр. шоколад...вълшебство (inlove):D
Едит: Вечерта бяхме на парти, както споменах, там изпих 1 бира, 1 малка водка и 1 чаша вино...г/д бива :D
1 табл. комплекс витамини на АбоФарма, 2 табл. “Цетебе”, фолиоева киселина, метформин, противозачатъчни
Кафе, чай, вода..
Мнението беше редактирано от Kath на 16.12.12 08:53.
15.12.12
07:07
Наистина от вчера мноооого ме е налегнал коледния дух!
И мен (inlove) още по-хубаво щеше да бъде да нямах 2 изпита във вторник, но |-)
казано от Наталия Николова на 15.12.12, 07:07:
Наистина от вчера мноооого ме е налегнал коледния дух!
И мен (inlove) още по-хубаво щеше да бъде да нямах 2 изпита във вторник, но |-)
Дръж сее, аз съм в същото положение - имам няколко предстоящи изпита: по Маркетинг и реклама; по Предприемачество, както и класно по Математика...ааааа, да, имам и казус по икономика И ПОСЛЕДНО контролно по Статистика. Ей-тъй, в една седмица, предколедно :D (rock)
Мнението беше редактирано от Kath на 15.12.12 07:21.
казано от инж. Марин Маринов на 14.12.12, 11:58:
Аз не знам историята на Катето, признавам си ,че не съм изчел целия й дневник.
Това обощение, че не се отслабва успешно с висок кортизол не ми харесва! Кортизола е катаболен хормон, той дори помага за отслабването. Много хора направо се тапят от нерви (висок кортизол) , разбира се ако не компенсират със сладки десертчета и др. подобни. Високия кортизол доста пъти върви ръка за ръка с други проблеми, които може да възпрепятсват свалянето на мазнини, може би това те заблуждава теб.Колкото до хормоните, те определено влияят на настроенията, мисленето, предпочитанията ... Разбира се, не са единствените отговорни, но определено имат значителна роля.
Кат, извинявай, че продължавам дискусията тук. Ако настояваш, мога да я преместя в нова тема и да разчистя тук.
Марине,
Не ти харесва твърдението, че не се отслабва с висок кортизол? Добре, нека уточня - не се чисти успешно с кортизол. Като цяло кортизола посяга на мускулите, нали така? Но не и на мазнините. Даже им пренасочва трупането на определени места (кортизолова гънка), дори и да си на отрицателен калориен баланс.
Колкото до топенето от нерви, тук трябва да се направи уточнение - има нерви и нерви. От личен опит - ако стресът е отвън (работа, хронично недоспиване, хронично физическо претоварване), трупаш мазнинки. Ако е отвътре (депресии и т.н.)- топиш. 100% има разлика в хормоналния баланс в двете състояния и категорично не можем да ги приравним.
Прав си за влиянието на хормоните, но това е само половината истина - другата е, че мисленето, емоциите, средата и т.н. също влияят на хормоните.
Нищо не е толкова просто, колкото ни се иска да бъде.
казано от Kath на 15.12.12, 06:29:
вятър леко подухва,
купчинки сняг тихо рухват..
В тез два реда виждам огромен потенциал :)
Харесва ми.
15.12.12
14:50
казано от Vic на 15.12.12, 11:44:
Не ти харесва твърдението, че не се отслабва с висок кортизол? Добре, нека уточня - не се чисти успешно с кортизол. Като цяло кортизола посяга на мускулите, нали така? Но не и на мазнините. Даже им пренасочва трупането на определени места (кортизолова гънка), дори и да си на отрицателен калориен баланс.
Кортизола може да прояви и липотропни и липогенни свойства, но определено може да стимулира липолизата (топенето на мазнини).
Колкото до топенето от нерви, тук трябва да се направи уточнение - има нерви и нерви. От личен опит - ако стресът е отвън (работа, хронично недоспиване, хронично физическо претоварване), трупаш мазнинки. Ако е отвътре (депресии и т.н.)- топиш. 100% има разлика в хормоналния баланс в двете състояния и категорично не можем да ги приравним.
Да, състоянията са разлини и има разлика, но не съм много сигурен кога се качва и кога се сваля. В смисъл, това което го каза по-горе, не съм слонен да го приема като закон.
Прав си за влиянието на хормоните, но това е само половината истина - другата е, че мисленето, емоциите, средата и т.н. също влияят на хормоните. Нищо не е толкова просто, колкото ни се иска да бъде.
Така е. Нервната система и ендокринната система са много тясно свързани. Хормоните са един вид продължение на нервната система, защото тялото няма как да има неврони до всяка клетка. Чрез хормонтие мозъкът има контрол и инструмент за баблюдение на целия организъм. В този смисъл, мислите/чувствата влияят на хормоните и хормоните влияят на мислите/чувствата.
Vic, ние за какво спорим с теб, че нещо ми се размиха нещата?
До колкото те разбрах, ти казваш, че Катето няма висок кортизол и това не и е проблем, така ли?
Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 15.12.12 14:51.
казано от инж. Марин Маринов на 15.12.12, 14:50:
...
Vic, ние за какво спорим с теб, че нещо ми се размиха нещата?
До колкото те разбрах, ти казваш, че Катето няма висок кортизол и това не и е проблем, така ли?
Чак пък да спорим... Аз лично уточнявам, поне за себе си - винаги има какво да се научи.
А ако знаеш как да използвам кортизола за топене, казвай, щото аз поне не успявам :), а кортизол при мен бол.
А за Кат, докато не се изследва и се докаже, че прелива от кортизол, няма как да го повярвам, предвид това, че няма външни белези. Разбира се, има вероятност младостта да замаскира проблема. Затова - чакаме.
15.12.12
15:25
Значи тя в последно време има голямо подобрение. Ако не се лъжа е написала, че са се изчистили 6 кистички. Определено мерките, които взема може да са повлияли положително инсулиновата чувствителност, кортизола и/или лошите ефекти от него. Според мен на нея в момента най-много й помагат противозачатъчните и метформина. Ако ги спре и продължи с този лайфстайл, сигурно проблемът след време пак ще се прояви с пълна сила. Аз искам да й насоча вниманието към наглед безобидни неща, които най-вроятно забавят отстраняването на проблема, и които ако го изчисти ще оздравее много по-бързо и най-вероятно след това няма да има нужда от лекарства.
Вик, интелигентни хора сте, спорите цивилизовано и с качествени аргументи, да не говорим, че засягате теми, които са пряко свързани с мен. Интересно ми е развитието на разговора и не виждам смисъл да “местиш и разчистваш” нещо.
Инж. Маринов, 7-8 кисти имах, всичките са изчистени. Аз също се надявам да се насоча към методи, с които след време ще мога безпроблемно да прекратя приема на лекарства, без да се върнат проблемите.
16.12.2012 - Тренировъчен
DAY 24
Коментар:
Добро утро!!
Спах 5 часа, но все пак това е добре, имайки предвид факта, че се прибрахме на сутринта. Прекарахме си чудееесно снощи, клуба беше супер,музиката още повече - редуваха страаашни рок парчета с модерните хитове и НИКАКВА чалга (party). Колегите на Ивчо се оказаха големи свежари, та това беше най-хубавото фирмено парти, на което сме били.
Днес е ден за тренировка - някакво HIIT кардио+кондиция мисля да е..ще видим, ще впиша по-късно.
Undereating :
1. 2 кафета с мляко
2. 2 портокала
Workout :
Първо направих Zwow #24, 4 кръга и половина за 10 мин. Аз ест. си довърших и петия рунд с около минута, две overtime. Тотал: 5 кръга.
След това направих импровизирана тренировка
10 мин, 3 кръга от следните:
1. 100 high knees
2. 50 mount. climbers
3. 100 butt-kick jumps
4. 5 burpees
5. 50 mount. climbers
6. 50 butt-kick jumps
7. 100 high knees
8. 40 pendulum jumps
Overeating:
1. Голяма салата от китайско зеле и репички
2. Пилешка запеканка (400 гр. пиле, 4 яйца, поливин коф. кис. мляко, подправки)
3. От моят яйчен сладкиш (1 яйце, 6-7 белтъка)
4. Другата половина от кофичката кис. мляко
Кафе, чай, малко мляко, много вода
Качвам малко снимки за разнообразие - една от партито и няколко с коледно настроение :P
ЕДИТ: Добавям още 1 снимка - на пилешката запеканка.
Мнението беше редактирано от Kath на 17.12.12 16:06.
16.12.12
11:16
Значи, искам само да вметна, че чак сега ти отворих галерията :Д
Мацка, ти си се стопила бе! Ама наистина! В смисъл супер си, ама това от войнското хранене ли се “случи” ( сори, изпуснала съм някъде в дневника ти) ?
Аз си махнах киста с плодове и чай. Бях 30 дена на фотосинтеза, после карах дълго време на палео и бях станала клечка, но си заслужаваше. Сега съм добре. Успех в лечението! Разбира се, че има и алтернативни методи, действат!
казано от fire.is.my.nature на 16.12.12, 11:16:
Мацка, ти си се стопила бе! Ама наистина! В смисъл супер си, ама това от войнското хранене ли се “случи” ( сори, изпуснала съм някъде в дневника ти) ?Аз си махнах киста с плодове и чай. Бях 30 дена на фотосинтеза, после карах дълго време на палео и бях станала клечка, но си заслужаваше. Сега съм добре. Успех в лечението! Разбира се, че има и алтернативни методи, действат!
“Стопих” се с въглехидратна ротация и войнска диета, да. Кистите ги махнах с хапчета, обаче. Но при мен беше бая зор...а и не беше една киста :(
Я кажи, как беше палеото?
Мнението беше редактирано от Kath на 16.12.12 11:23.
16.12.12
11:38
казано от Kath на 16.12.12, 11:21:
Мацка, ти си се стопила бе! Ама наистина! В смисъл супер си, ама това от войнското хранене ли се “случи” ( сори, изпуснала съм някъде в дневника ти) ?Аз си махнах киста с плодове и чай. Бях 30 дена на фотосинтеза, после карах дълго време на палео и бях станала клечка, но си заслужаваше. Сега съм добре. Успех в лечението! Разбира се, че има и алтернативни методи, действат!
“Стопих” се с въглехидратна ротация и войнска диета, да. Кистите ги махнах с хапчета, обаче. Но при мен беше бая зор...а и не беше една киста :(
А, ясно! Има голяма промяна ;)
Не разбрах въпроса обаче? :) Предишното палео (за 3 месеца след фотосинтезата ) го правих като заминах за Германия, демек преди година и нещо. Сега правя втори рунд и не го бях планирала, така се случи. Много добре се чувствам. Не знам дали отговорих на въпроса :Д
казано от fire.is.my.nature на 16.12.12, 11:38:
Не разбрах въпроса обаче? :) Предишното палео (за 3 месеца след фотосинтезата ) го правих като заминах за Германия, демек преди година и нещо. Сега правя втори рунд и не го бях планирала, така се случи. Много добре се чувствам. Не знам дали отговорих на въпроса :Д
С каква цел си на палео и постигаш ли я?
16.12.12
12:08
казано от Kath на 16.12.12, 11:47:
казано от fire.is.my.nature на 16.12.12, 11:38:
Не разбрах въпроса обаче? :) Предишното палео (за 3 месеца след фотосинтезата ) го правих като заминах за Германия, демек преди година и нещо. Сега правя втори рунд и не го бях планирала, така се случи. Много добре се чувствам. Не знам дали отговорих на въпроса :ДС каква цел си на палео и постигаш ли я?
Визуално : Поддържане на желан % мазнини - да, 13,7 % в момента, по-скоро гледам корема и не искам да мърдам от 4 плочки.
Когнитивно : По-добра концентрация, повече жизненост и цялостно добро състояние - да, чувствам се невероятно.
Тренировъчно : Повече издържливост и като цяло напредък - тук храната е само един фактор, но да, забелязвам напредък.
И все пак съм от почти 2 месеца. Ако ми писне, ще спра. Не ми трябва воля, ча да поддържам този режим, правя го “по желание” ;)
17.12.2012 - Тренировка по бокс
DAY 25
Коментар:
Добро и мъгливо утро на всички (ndolars)
Спах 6-7 часа, но все още ми е много умряло - как ми се иска да не мърдам от нас, навън изглежда много студено :(.
Днес съм на бокс, нямам търпение :)
Бокс :
Пак направихме една мооощна тренировка - кръгови кондиционни упражнения, спринтове, доста скачане на въже, лицеви опори и коремни преси, и разбира се - научихме някои нови бокс движения, удари и прочие. Довоооолна съм :)
Undereating :
1. 2 кафета с мляко
2. 1 малък портокал и 2 малки круши
Overeating:
Между 15:00 и 17:00
1. 400 гр. салата с 1 кис мляко
2. 5 яйца с топено сирене
3. 200 гр. пилешко филе
4. 200 гр. тофу
5. 1 ябълка
Кафе, чай, малко мляко, много вода
Още коледен дух от мен :)
Мнението беше редактирано от Kath на 17.12.12 22:58.
казано от Kath на 17.12.12, 08:40:
противозачатъчни
някой е бил палав снощи :)
п.п. ако са ползвани за това де ;)
Мнението беше редактирано от Васил Р на 17.12.12 08:57.
17.12.12
09:00
казано от Тайсън на 17.12.12, 08:49:
Не точно затова, просто огледай последните страници на дневника.
казано от Кольо Пияндето на 17.12.12, 09:00:
Не точно затова, просто огледай последните страници на дневника.
сега погледнах ;) сори за спама...
Привет!
Имам един въпрос относно коментарите на “кортизола”. Защо му се отдава толкова голямо - катаболно и анаболно(дори) значение. Иам чувството че кортизола се използва като жертва за редица други неупоменати проблеми(калориен баланс, претрениране,).
Защо например културисти на стероиди(макс анаболен режим) имат най голям проблем с кортизола при спиране. Защото кортизола е регулиращ хормон на стреса. Един вид кортизола не позволява да преминем границата. Стероидите прекрачват тази граница и изкуственото подтискане на кортизола в последствие е пагубно при спирането на медикаментите. Обаче тънкия момент е че висок кортизол не значи непременно катаболизъм сам по себе си. Ако тестостерона или инсулина надделяват над кортизола пак сме анаболни. Точно това става с изкуствения “допинг”.
За натурално трениращия е важно как да използва “кортизола” като адаптация към стреса. Един вид висок кортизол(тренировка, студ, глад) трябва да е за кратко и да е последван от висок анаболен отговор. Само че когато се адаптираш към стреса( глад, студ, тренировка), тогава кортизола е по нисък от анаболните хормони и съответно тялото се видоизменя в посока релеф и мускулна плътност. Ако обаче хронично претренираш кортизола продължава да пречи, а анаболния отговор е недостатъчен за да навлезе тялото в ново ниво на метаболизъм.
Точно в тази взаимовръзка, фастинга, ВИИТ, контрастни душове и подобни, но приложени “дозирано”, водят до адаптация и анаболния отговор към подобен стрес е мощен и траен.
Имам чувството, че всеки който е с мазнини по корема и ханша, бързо смята че кортизола е виновника, без да отчита ако всичко беше кортизол би трябва ло да се разпадаме(все пак той е много мощен хормон).
17.12.12
16:48
противозачатъчни
Тва да не ти е еднократно хапче за забавления. :Д Някой май не е запознат с употребата :Д
Сори за спама.
казано от fire.is.my.nature на 17.12.12, 16:48:
противозачатъчни
Тва да не ти е еднократно хапче за забавления. :Д Някой май не е запознат с употребата :Д
Сори за спама.
Толкова ми писна да го обяснявам и аз това,чеее.... Благодаря, че го направи вместо мен (handshake)(nfun)
Мнението беше редактирано от Kath на 17.12.12 17:27.
Сори за спама.
А някой да е писал,че е.Идеята ми беше за след забавленията ;).После прочетох малко по назад и се извиних.Реакцията ми беше първосигнална.
п.п. а на авторката се извинявам,че не съм се интересувал от дневника и толкова,че да знам кога го е обяснила.
Мнението беше редактирано от Васил Р на 17.12.12 17:33.
казано от Тайсън на 17.12.12, 17:31:
Сори за спама.
А някой да е писал,че е.Идеята ми беше за след забавленията ;).После прочетох малко по назад и се извиних.Реакцията ми беше първосигнална.
п.п. а на авторката се извинявам,че не съм се интересувал от дневника и толкова,че да знам кога го е обяснила.
Тя имаше предвид, че противозачатъчните не се ползват еднократко, само за някоя вечер, в която правиш секс без презерватив. Те се приемат в дългосрочен план - обикновено една опаковка стига за около 1 месец. Мисля, че се бъркаш с контрацептиви от типа “Ескапел”, а повярвай ми, разликата е голяма.
18.12.12
06:46
Честит рожден ден Кат ! Пожелавам ти много здраве, сила (muscle), късмет и любов (nlove9) ! (sun)
Честит рожден ден и от мен,Кат (sun) Желая ти най-вече здраве,защото то е най-важно!! Другото само ще си дойде ;) Приятно прекарване на празника (F)
18.12.12
07:27
Честит рожден ден и от мен !
Бъди здрава,мотивирана и успешна ! (cake) (coffee) (party)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 18.12.12 07:27.
Честит Рожден Ден !
Пожелавам ти здраве,щастие,любов,много сбъднати мечти и желания (sun)