Хранителните добавки - задължителни, препоръчителни или ненужни?

Прескочи до:

Мойта баба,да е жива и здрава на 70г,45 яка ръка,бали вига ,кофи,мофи,чували,мували без никакви добавки,само силна храна ;)
Аз също допреди година и половина имах съвсем скромен опит с добавките.Разбира се ползвам,ако имам възможност и не отричам,че помагат,но не е толкова,колкото пише по етикетите им и статиите за тях .В много случаи са пари на вятъра,дали заради недостатъчен прием като дозировка или поради липса на нужда от конкретния продукт за съответния човек.

-При всеки е различно,както каза Петко,ако някой недояжда 1-2 дози протеин може и да са му в полза,определено.
-Витамините и минералите почти при всеки са от полза в дългосрочен период,а при недостиг,със сигурност.
-Аминокиселините са много хубаво нещо ,но се усещат в конски дози,като по-добро възстановяване,нищо магическо.
-Креатинът при много хора дава добри резултати,а е трудно само от храна 10гр креатин да речем,трябват стабилни проции телешко,а понякога човек няма възможности или желание да приема толкова мн белтък и калории за още 5гр креатин.
-Омега 3,6,9 са изключително полезни в дългосрочен период-лесно е да се набавят от храна при мен примерно 6-9 ми е много лесно да си  набавям от ядки и зехтин,но за Омега 3 рядко ям риба и ако имам възможност пак бих си взел повечко.Играл съм си да ги изчислявам в зехтин г/д как е състава и да си купувам таблетки излиза безсмислено,понеже съм имал дни с по 30-40+ гр зехтин отделно и ядки
-Кофеин-това също за мен си е добавка и то много ефективна, визирам и разни леки буустерчета са добре дошли,когато човек не е особено в кондиция,разбира се без да се прекалява с огромни дози или да се приема постоянно.
-БЦАА Амино-и това си засужава-тук важи пак правилото за яките дози
-Трибулус и разни други тестостеронови стимулатори,ако са повечко годинките също не излишно
-Л-Карнитин-по скоро е препоръчително(леко преувеличено е действието му)
-Антиоксиданти в дългосрочен период от здравословна гледна точка,все пак здравето е преди всичко.
Останалото,вече е според,човека,но в повечето случаи е чист маркетинг,а целта на маркетинга предимно е да създава ненужни потребности!

Всеки сам си преценява кое му липсва в храненето и кое би мо помогнало да бъде максимално работоспособен и здрав по естествен път

07.11.12
10:11

Хм...странно!
Светнали са 2 поста...на един от най-стриктните режимлии,и на един от най-големите нее.авки :D

07.11.12
10:32

Моите наблюдения относно хранителните добавки са следните:
БЦАА, Глутамин, Протеин - ако имам парички бих си взела, да, но не са ми от първа необходимост.
Бих предпочела да инвестирам във витамини и минерали.
Има нещо, от което не се лишавам последните 4 месеца - Магнезии.
През ден тренирам 5 движения с щанга на 90% от макса си, понякога 100%. Останалите тренировъчни дни минават в кондиции, които също не са много леки, почивам един.
Установих, че именно магнезият ми помага за възстановяването и за добрия сън, сега започнах цинк, фолиева киселина и лецитин.
Чувствам се добре, останалите вещества набавям с храната.

07.11.12
12:11

3-4 добавки на рафта са ОК. Проблемът е, когато за един оранжев пост станат цяло шкафче. You know what i mean…;)

07.11.12
12:58

Специална оферта за madboy:

Имам един буркан с аминокиселини universal 2700. 700 хапа, от които съм изпил по-малко от 100.
Тъй като не ми се занимава с куриери,
а мисля да посетя семинара в на Юли залата, съм готов да ти ги подаря лично:))

Вярвам, че по-бързо и по-лесно ще ги достигна. Което ми отваря вратите за още по-големи цели и постижения.

07.11.12
15:15

казано от Grey Knight на 07.11.12, 15:13:

Вярвам, че по-бързо и по-лесно ще ги достигна. Което ми отваря вратите за още по-големи цели и постижения.

Сиви, нали се сещаш, че всичко си има цена? И въобще не говоря за пазарната такава на добавките.

Бате Вики, с какво очакваш да си плати човек, които 90 % от нещата, които ползва са за здравословни причини? Което правят и адски голяма част от форума. Мъсъл-билдерите са точно 3 неща - протеин, креатин и тест стимулатор. Всичко друго е про-активна медицина. Просто не е под формата на билка, а под формата на хапче.

07.11.12
15:20

казано от Grey Knight на 07.11.12, 15:13:

Абе Тедо мернах, че целта ти е да изхвърлиш 100кила, на това голяма цел ли му викаш за твоите 95кг?
Аз мисля юни месец да ги изхвърлям тея кила, живот и здраве. Да са живи и здрави Тоди и Д-р Стаматов.

За начало толкова. Техниката ми е прекалено баламска. :)

07.11.12
15:27

Постиженията с 20 добавки са като впечатлението от жена със и без грим. Ти, Теди, знаеш защо рядко се гримирам. Вярно, че като се нак*рвя, съм в пъти по-привлекателна. Някак си обаче не мога да преглътна драстичната разлика, която се очертава м/у двете ми визии и си избирам натуралната ;D You should try it sometimes.

07.11.12
15:27

казано от Grey Knight на 07.11.12, 15:23:

За начало толкова. Техниката ми е прекалено баламска. :)

Няма по-голяма сила от вътрешната ;)
А и по темата да кажа, че като цяло намирам повече смисъл в добавките за възстановяване, отколкото в добавките за стимулиране на сила или нещо подобно ( креатини, буустери и т.н.)

Дари, добавките, дето Тедо ги пие не му помагат особено във вдигането на постижения, по-скоро във възстановяването.
Разбира се може спокойно да го резне на половина, но той си знае :D

Мнението беше редактирано от Блажка на 07.11.12 15:29.

Блажке, Dream Empowerement ;)
Относно добавките: На състезанието никой не го интересува кой какво взимал. Важно е кой ще спечели. Наричайте ме Макиавелиански Принц, но в тази сфера целта оправдава средствата.
П.С. Блажке, права си. Затова се правят експерименти. ;)

07.11.12
15:32

казано от cocobutt на 07.11.12, 15:27:

Постиженията с 20 добавки са като впечатлението от жена със и без грим.

Не. В дълбока грешка си. Говорим за добавки, не за синтол и грим.

07.11.12
15:41

Постиженията с 20 добавки са като впечатлението от жена със и без грим. Ти, Теди, знаеш защо рядко се гримирам. Вярно, че като се нак*рвя, съм в пъти по-привлекателна. Някак си обаче не мога да преглътна драстичната разлика, която се очертава м/у двете ми визии и си избирам натуралната ;D You should try it sometimes.

Много неподходящо е сравнението ти. Гримът се вижда, колкото и професионален и/или ненатрапчив да е. А едно мускулесто тяло на боб ли хвърляш, за да разбереш с добавки или без е постигнато?

Друг е фактът, че приемането на добавки не ни дава правото да си седим вкъщи и да се развиваме. За да прогресирам така се смачквам в залата. И от храна се смачквам, доста често ми е гадно от количеството, което ям, но нямам избор. Ако искам да давам напред - трябва да го правя. Нищо не може да замени тежките тренировки...

07.11.12
15:47

ОК, не съм права. Няма да противореча на хора със сериозен спортен опит. И все пак, как ви се вижда на всяко хранене да гълташ хапове и прахчета? За мен лично е анти.

Анти-какво? :)
Не ти харесва да пиеш добавки, не пиеш. Мислиш, че имаш нужда и имаш възможност - купуваш и се възползваш. Останалото е кръв, пот и манджа.

07.11.12
15:50

Приеми, че хапчетата и прахчетата също са храна (което е вярно в повечето случаи) и готово ;) И без това храната дето ядеш всеки ден, не е по-натурална от тях.

Постиженията с 20 добавки са като впечатлението от жена със и без грим.

Принципно си права, но отново стигаме до това за какви продукти говорим. Ако приемам всеки витамин поотделно, няколко минерала поотделно + рибено и ленено масло ще се окаже, че пия една шепа хапчета всяка сутрин. :) Ще ме направи ли това ненатурален?Колкото до нак*рвянето - чудесно, за това също си права, но... отново има ситуации, в които е наложително да бъдеш гримирана (служебни задължения, например). Кое е много и кое е малко? Тези понятия се дефинират според много фактори и не могат да се фиксират като теорема в математиката.

Бедата на добавките е в това, че не се използват рационално в много случаи, действието им често силно се преувеличава (с безценното участие на търговците, естествено). Те далеч не са фундамент в един спортен режим и не могат да се сравняват по важност с фактори като тренировъчен план, хранене и почивка. Логиката на много хора е погрешна, ето пример - “Уморен съм - ще си взема предтренировъчен стимулант!”. ОК, лошо няма, само че преди да се стигне до употребата на такъв продукт трябва да се зададат въпроси от калибъра на: “Тренирам ли правилно?”, “Храня ли се адекватно?” и “Почивам ли достатъчно?”. Всъщност тези въпроси не само трябва да се зададат, ами трябва и да им се отговори качествено, и приоритетно да се предприемат коригиращи действия. Има случаи, в които такъв стимулант е добра идея, но те са наистина малко, преди тази стъпка има много други решения, които са по-ефективни и по-здравословни. Да, с добавки могат да се компенсират някои недостатъци на режима, но в много по-слаба степен спрямо това, което масово си мислят хората. От собствен опит мога да кажа, че с никакви добавки не мога да компенсирам липсата на достатъчно продължителен спокоен сън преди мач, например. Във всички случаи се чувствам по-комфортно, ако съм се наспал добре, но без да съм приемал стимуланти в сравнение с един рехав кратък сън и конски дози предтренировъчни продукти. Друга ситуация - каквото и да съм приемал като добавки, ако не се нахраня качествено 2-3 пъти след тежко натоварване (5-геймов напрегнат мач, който продължава 2 часа и половина, например) - възстановявам несравнимо по-бавно.

Много може да се разговаря по тази тема... Ти си Дама, какво ти е отношението към козметиката по принцип (тя не се изчерпва само с грима, както знаем)? :) Нима не ползваш крем за ръце или лице? Ползваш ли парфюми? Ако да - защо, не е ли достатъчно да се къпеш и да носиш чисти дрехи? :) Искрено се надявам да не ме разбереш погрешно - разговарям без лично отношение и лоши мисли. :)

07.11.12
16:07

Противоестествено ми е. Няма нужда да пеете колко е синтетично всичко и това е универсално оправдание. С това стана ясно становището ми.

07.11.12
16:07

казано от Петко К на 07.11.12, 15:50:

Приеми, че хапчетата и прахчетата също са храна (което е вярно в повечето случаи) и готово ;) И без това храната дето ядеш всеки ден, не е по-натурална от тях.

Демек аз съм напълно оправдан за неизползването на добавки...да оставим настрана,че тренирането ми не е сериозно,нито последователно,нито кой знае колко редовно,нито имам някакви галактически цели...поне храната ,(или айде 80-90 % от нея) която ям,е в пъти по-натурална от некво прахче,където някъде,някой е пакетирал!

07.11.12
16:16

казано от cocobutt на 07.11.12, 12:11:

м/у двете ми визии и си избирам натуралната ;D You should try it sometimes.
...станат цяло шкафче. You know what i mean…;)
True men spend money on women, not on supplements
...и да се почваме. Challenge accepted
Значи не си вярваш, че можеш без добавки, is that so?

Ах, какво умело съчетаване на езиците! I’m amazed!

Хранителните добавки са задължителни за всеки активно спортуващ, така както стероидите за културистите.

Мнението беше редактирано от Stefot0 на 07.11.12 16:18.

07.11.12
16:18

Тази тема малко се превърна в това: :D

Мнението беше редактирано от Old Timer на 07.11.12 16:19.

07.11.12
16:27

Иначе нз много мислите
Който иска да зоби добавки,аз нишо не съм пробвал (освен 1 глътка БЦАА май?)
Над 2 месеца кляках всеки ден яко тежко без колан ,е не съм усетил претрениране и т.н.
А за невъстановяване-това е част от цялата идея на тренировките,щото тялото е на цикли.
Определено работите стават по - бързо с добавки (сигурно) ама квото ти трябва го има в храната и да казваш,че не ставало без добавки и зоб е тъпо.

Vintage, разграничаваме хранителните добавки и непозволените медикаменти. В темата говорим само за първите. Не виждам някой да класифицира добавките като незаменими при всички случаи. Разбира се, че твоят подход е оправдан и правилно аргументиран, но не е валиден за целия спортен свят. Давам пример - ако подгониш фиксирани резултати за точно определен период от време или се наложи да промениш състезателната си категория, добавките ще ти бъдат ли от полза и ще посегнеш ли към тях? Просто посока за размисъл... не всички имат твоите цели. :)

07.11.12
16:41

Каза се доста по темата,може да се говори още много :)
Едно е сигурно обаче - всичко е въпрос на избор и приоритети.

казано от Breackk на 07.11.12, 16:41:

...и на цел, бих добавил аз.

07.11.12
16:52

казано от Кольо Пияндето на 07.11.12, 16:43:

казано от Breackk на 07.11.12, 16:41:

...и на цел, бих добавил аз.

А най-вече на цената, която си готов да платиш.

Темата се изчерпа, затова нещо забавно:

07.11.12
16:52

казано от Vintage на 07.11.12, 16:27:

Над 2 месеца кляках всеки ден яко тежко без колан ,е не съм усетил претрениране и т.н.

То на тази възраст си на естествени стероиди, не ти трябват добавки ;)
Само да те питам - кафе пиеш ли?

07.11.12
17:01

Абе не съм от най - големите тестостеронови изверги.
иначе да по 2 кафеварки на ден минимум,why?

07.11.12
17:04

А, нищо. Просто е стимулант.
И го слагат в доста добавки ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 07.11.12 17:05.

07.11.12
17:06

Е да,работата е там че аз не го усещам освен ако не горчи на копеле,аз го пия за вкуса по - скоро.
/без захар/ освен ако не мързи да ям въглехидрати и не сложа половината захарница вътре :D

07.11.12
17:10

Пробвай една седмица без кафе/черен чай и т.н. :)

07.11.12
17:19

Ако имаш пари пиеш ако не караш плацебо и си свиркаш.

07.11.12
17:32

казано от Витан на 07.11.12, 17:10:

Абе и на мен не ми действа. Пробвал съм за месец да го спра - Без ефект. Трябва да е петорно еспресо, за да усетя нещо...:D

07.11.12
17:58

Само си спомням,че лятната ваканция реших 1 ден да не пия кафе и за период от 4 часа след събуждане спах 2 пъти.
Най сънливия ставам иначе,
какво трябва да е предимството да спра кафето?

казано от Vintage на 07.11.12, 17:58:

Само си спомням,че лятната ваканция реших 1 ден да не пия кафе и за период от 4 часа след събуждане спах 2 пъти.
Най сънливия ставам иначе,
какво трябва да е предимството да спра кафето?

Сам си си отговорил какво е предимството да ПИЕШ КАФЕ. Дали ще пиеш бустер или 2 кафеварки, ефекта е същия. Ако го спреш няма да има предимство, а точно обратното, Вито това имаше предвид.

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 07.11.12 18:04.

07.11.12
19:28

казано от Кольо Пияндето на 07.11.12, 16:36:

Vintage, разграничаваме хранителните добавки и непозволените медикаменти. В темата говорим само за първите. Не виждам някой да класифицира добавките като незаменими при всички случаи. Разбира се, че твоят подход е оправдан и правилно аргументиран, но не е валиден за целия спортен свят. Давам пример - ако подгониш фиксирани резултати за точно определен период от време или се наложи да промениш състезателната си категория, добавките ще ти бъдат ли от полза и ще посегнеш ли към тях? Просто посока за размисъл... не всички имат твоите цели. :)

аз гледам да не мисля много,щото тогава ставам ептем слаб :D

08.11.12
10:40

казано от Grey Knight на 07.11.12, 07:12:

Например да обърна три-цифрено число с една ръка. 250 тяга, 220 клек, 150 лег, 180 преден, 140 обръщане, 100 изхвърляне. Нещо такова. ;)

Такова нещо с добавки е едни 10 години тренировkи...а даже и по-дълго...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 08.11.12 10:48.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1