Хранителните добавки - задължителни, препоръчителни или ненужни?

Прескочи до:

08.11.12
10:56

казано от James Hinks на 08.11.12, 10:40:

казано от Grey Knight на 07.11.12, 07:12:

Например да обърна три-цифрено число с една ръка. 250 тяга, 220 клек, 150 лег, 180 преден, 140 обръщане, 100 изхвърляне. Нещо такова. ;)

Такова нещо с добавки е едни 10 години тренировkи...а даже и по-дълго...

10 години Animal Training, Animal Eating and Animal Supplementing ;)

08.11.12
11:24

100кг. с една ръка не съм виждал някой да обръща. Ще е готино да си първия!
Тренера ми разправя, че Ян Железни в най-нагърмяните години е правил двойка с всяка ръка на 100кг.
Това, което сега намерих в тубата е пак един копиехвърляч на 90кг.

Другите ти кила са си реални, ти си малък и имаш време рицарю:)

08.11.12
11:41

казано от Grey Knight на 07.11.12, 15:32:

На състезанието никой не го интересува кой какво взимал. Важно е кой ще спечели.

Това ще го разберат тия, дето са се състезавали и особено тези, дето са държали на жълтия медал и са бърсали сополи и после отново в залата за повече гърч.
Това, че бат Вики е станал със 150кг. на гърди на 40+ години на рибено масло е супер, ВЪРХА!!!...аз не познавам друг...да бе, ОК, възможно било...така, и кой е другия...кой е другия на подиума, на пистата, на ринга...на витамини...НЯМА, няма и да има...нали гледате телевизия бе!?!?!?!?

Аз НЕ познавам шампион или призъор в БГ по лека атлетика, който да не е бил зобен на животно...ТОЧКА!!!

Нека някой ми каже за борбата, щангите, плуването и т.н.

Стига с тия ореоли около главите...трябва разум с добавките, разум с тренировките, търпение и ПОСТОЯНСТВО!!!!

Пичку материну:)

08.11.12
11:48

казано от slavko на 08.11.12, 11:41:

Това, че бат Вики е станал със 150кг. на гърди на 40+ години на рибено масло е супер, ВЪРХА!!!...аз не познавам друг...да бе, ОК, възможно било...така, и кой е другия...кой е другия на подиума, на пистата, на ринга...на витамини...НЯМА, няма и да има...нали гледате телевизия бе!?!?!?!?

Това, че той може значи, че могат и други, само да го поискат и да се потрудят, разбира се подобаващо. И това че го прави би трябвало да е мотивация и вдъхновение, а не повод за “да бе да...ама той е изключение”...най-вече пък за теб...
А това, че няма такива по подиуми, писти, и т.н....ами, нали е по-лесно и бързо по другия начин, защо да губят години за да направят шампиони на по 30+ години, като може да са такива още на 18?

08.11.12
11:49

казано от Grey Knight на 07.11.12, 07:12:

Например да обърна три-цифрено число с една ръка. 250 тяга, 220 клек, 150 лег, 180 преден, 140 обръщане, 100 изхвърляне. Нещо такова. ;)

Само 150 лег? При условие, че ще си над 100 кг (за твоят ръст даже са малко), за да стигнеш килата на клека и тягата, тоя лег ще стои смешно ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.11.12 11:49.

08.11.12
11:56

В залата не ти ли изглеждам вдъхновен, като се напъвам и ми излизат ангелите.
Аз съм се вдъхновил отдавна...силици не ми достигат:)

08.11.12
12:06

А за Виктор Каров съм се изказвал многократно и категорично...нека съм като него на тия години...не само в спортен аспект, във ВСЕКИ един друг!!!
Не е това темата на дискусията и нищо критично няма към Вик, освен че не взима никакви добавки:)))

08.11.12
12:08

Знам че няма, друго исках да кажа, но пак не ме разбра. ;)

08.11.12
12:25

януари-февруари 2012 г. също правех 140 на преден. 38+, както и на поне две ракии и две бири всяка вечер.

Но това не е нещо особено. В залата, в която ходя, има един ветеран, може би над 50, може би бивш щангист или културист от старата генерация. Последно правеше шестици на преден клек със 120 при 80 кг. ЛТ - без да се напъва особено.

От добавките съм видял полза само от креатина и може би от цитрулин малат.

Не случайно няма много шампиони на над 33+ .... психическото изхабяване и променените нива на хормоните не прощават, колкото и да си въобразяваш, че си безсмъртен. Плюс намесата на семейния живот. На 18-20 г. правех в пиковия период по две триразови тренировки и три двуразови (всяка по два часа), плюс сериозна игра в събота и неделя без проблеми с възстановяването. След среща казвахме, че току що сме загрели :). Сега просто няма как да възстановя при подобно натоварване, да не говорим за мотивацията.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 08.11.12 12:31.

08.11.12
12:27

Доколкото аз съм чувала, някога идва един момент, в който зацикляш, изхабяваш се, както се казва - Буташ, буташ, напъваш, дърпаш, фъргаш, но не може повече. Просто тялото ти казва - НЕ.
Ако си профи атлет е ясно накъде отиват нещата - Към “побутване”.
Ако не си - Киснеш 4-5-6 месеца на една тежест, даже намаляваш тежестите, махаш някои натоварвания, гледаш да наблегнеш на други и се радваш след половин година като си качил 5-10 кила на основно упражнение.
Разполагаш ли с времето си всичко е възможно, но на малчуганите профи атлети няма кой да им даде това време - заседиш ли се прекалено дълго на едни резултати - нещата са ясни.

08.11.12
13:04

Ти само си чувала, някои сме го изпитали ;) Силата не расте вечно, дори и с най-яката химия.

казано от Блага на 08.11.12, 12:27:

Ако не си - Киснеш 4-5-6 месеца на една тежест, даже намаляваш тежестите, махаш някои натоварвания, гледаш да наблегнеш на други и се радваш след половин година като си качил 5-10 кила на основно упражнение.

Месеци? По-скоро години.
Даже ще дойде време, когато ще се радваш, ако просто успяваш да подържаш някогашните си резултати и тренираш без (сериозни) травми. Просто рано или късно стигаш момента, когато дори за малък резултат трябват все по-големи усилия.
Повечето хора в силовите спортове са постигнали резултатите си в първите няколко години от тренировките, след което дори да се състезават още дълго, рядко успяват да си подобрят резултатите всяка година.

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.11.12 13:05.

08.11.12
15:35

Вие ме изкарахте киборг някакъв... :D
Който ме е виждал на живо и е тренирал с мен, знае, че не съм генетичен атлет. Каквото мога е напълно постижимо без добавки.

08.11.12
15:57

Обърнахме го на спомени... :)
1990, трибестан беше някаква вълшебна думичка, която в словосъчетание с витамин Е звучеше като бионабол(но безвредно). Протеин беше бога на мускулите, пиеш ли го - влизаш във Валхала...2-3 години по-късно се чу за ново божество, коензим Б12 и коензим Ку10 - 100% билет за Олимпия.
Протеините се разбунтуваха, станаха по-разтворими, по-вкусни, разделиха се на видове - яйчен, млечен, соев...Аминокиселините решиха да надигат глава, видите ли, ние строим, ние сме истината, те са само абревиатурата на учереждението...
Нещата стояха просто - стипендиите от един семестър и 4-5 заплати на куп и си готов със суплемнтите за 2 месеца, нищо работа...Избухваш.
Е, някои избухваха и с по-малко, правилата не позволяват да споменавам точни имена и дози. Нямаше излизане от цикъл(или поне не го знеше никой).
Сега изобилие - и от избор на добавки, и от информация и дезинфрмация относно тях, и от специализирана литература. Имаш акъл - четеш, мислиш действаш. Нямаш акъл - не четеш, слушаш, пробваш, грешиш.
Крайностите не са добър избор. Сори Вик, и аз я карам без добавки като нямам пари, но не ги отричам и при първа възможност - ползвам на макс(даже израза е слаб). Сори Тедо - не става както си я мислиш с грамове, иска яко пот години наред в залата...или хард и пак пот в залата.
Добавките единствено помагат по-бързо да се влезе в час, нито вдигат щангата вместо тебе, нито променят ДНК, нито днес пиеш - утре си с мускули и без сланини. Факт. Без тях - може, но с тях е по-добре. Няма да бутнеш 300 лег само на довбавки ако не си тоталния мутант...няма да буташ цял живот 150 в серии ако си им обърнал гръб завинаги.

Сашо - който ме е виждал как тренирам и как се състезавам, винаги знае, че съм на 110 % от моментното ми състояние. Виж няколко мнение по-нагоре какво съм написал. В едно изречение - адски ми е ясно, че трябва да се счупвам, добавките не ми дават правото нищо да не правя.
П.С. Спирам да коментирам. Всеки със възгледите си. Вместо да анатемосваме ползващи по-скоро да се опитаме да накараме пушачите, наркоманите и алкохолиците да спрат. ;)

08.11.12
16:05

казано от James Hinks на 08.11.12, 15:57:

...Сори Вик...

Няма защо да се извиняваш ;)
Всеки си има път и го върви. Важното е изборът да е съзнателен, а не да вървиш само защото някой друг е казал, че ТОВА е ПЪТЯ.

(handshake)

08.11.12
16:13

Аз няма за цел нито да споря, нито да засягам някой. Добавките помагат и нищо повече. Останалото зависи от труда. Без труд не става, без добавки - става много трудно. Толкова :)

08.11.12
16:13

Аз съм против добавките. С тях е по - лесно, мисля, че болката и дългият път кара победата да е толкова сладка.

08.11.12
16:15

казано от Acework на 08.11.12, 16:13:

Аз съм против добавките. С тях е по - лесно, мисля, че болката и дългият път кара победата да е толкова сладка.

Тук няма победа, тук има път.
Аз не съм видял някой, който да каже - стига, постигнех това, което искам.
Е, освен по телевизията де :D

08.11.12
16:31

1990, .

“Енерджикс” се казваше мисля чудото - само да ти го дадат преди среща и хоп - още 20 см. на отскока :D

казано от Von Suthaus на 08.11.12, 16:31:

“Енерджикс” се казваше мисля чудото - само да ти го дадат преди среща и хоп - още 20 см. на отскока :D

Ау, къде ме върна бре?! :P Енерджикс беше, да - малко флаконче с две съставки, които се смесваха след счупване на вътрешна капсула... 20 сантиметра отскок ли? Само? Имах пълната увереност, че мога и да летя! (giggle) Ееееех!

08.11.12
16:34

1990, .

Ха! Това и аз го помня! :D
Дори съм го опитвал. Какво всъщност имаше в него?

Ааааа, Вик, спипахме те! (sun)
Тогава и през ум не ми е минавало да се поинтересувам какво съдържа въпросния Енерджикс... празна глава младежка! :) Сега единственото нещо, което гледам в една добавка, е съдържанието й...

08.11.12
16:37

Без тях победата ще ти е пред фитнес инструктора в фитнеса, който в най-добрият случай може да е завършил някой 2 дневен курс.

08.11.12
16:43

казано от James Hinks на 08.11.12, 16:15:

Тук няма победа, тук има път.
Аз не съм видял някой, който да каже - стига, постигнех това, което искам.
Е, освен по телевизията де :D

Аз си мисля, че дискусията отдавна излезе извън темата за хранителните добавки за не-професионални фитнес любители.
Уточнявайте вида на добавките.
За да не стават грешки, аз не съм против добавките, но мисля, че моята представа за добавки се различава с тази на други хора. :)

08.11.12
16:51

1990,

А преди 1990 имаше предимно бебешки храни с повишено съдържание на протеини, които смесвахме с мляко. За протеини и добавки знаеха само единици в БГ. “Блажени години, рокендрола беше млад...” :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 08.11.12 16:51.

08.11.12
16:51

Отново се изразих неправилно. Под победа нямам предвид буквално победа, а чувството когато си минал бариерата която е била непосилна преди време или си успял да изпълниш целта която сам си си поставил.

Мислех да кажа някой неща относно коментара на Madboy, но нямам опита и годините да се изразявам толкова далекогледо и затова ще изпиша няколко изречения, в който вярвам.

Ако даже и пред един човек постигнеш ” победа ” и успееш да се докажеш пред него не мисля, че ” победата ” е незначителна, а даже обратното !

08.11.12
16:53

Извинявай, ама да се доказваш пред хората не е победа, а комплекси ;)

08.11.12
17:03

Нямам в предвид да тренираш с цел примерно ” Е сега ще тренирам с 100 килограма за да се докажа пред тоя, за да ме забележи оная ” а просто тренирайки си за себе си някои те забележи и каже ” Браво признавам те ” и повярва, че можеш да изпълниш целта си.

ОХ НЕ мога да се изразявам чрез коментари.

Мисля, че да се докажеш звучи крайно, по скоро да търсиш признание и вяра от другите, защото без никаква подкрепа сме за никъде.

Мнението беше редактирано от Acework на 08.11.12 17:07.

08.11.12
17:08

казано от Acework на 08.11.12, 17:03:

ОХ НЕ мога да се изразявам чрез коментари.

Мисля, че да се докажеш звучи крайно, по скоро да търсиш признание и вяра от другите, защото без никаква подкрепа сме за никъде.

Кажи си просто, че искаш да задоволиш потребностите от 4-тото ниво на пирамидата на Маслоу :D

08.11.12
17:09

казано от Маргарита Манева на 08.11.12, 16:43:

Аз си мисля, че дискусията отдавна излезе извън темата за хранителните добавки за не-професионални фитнес любители.
Уточнявайте вида на добавките.
За да не стават грешки, аз не съм против добавките, но мисля, че моята представа за добавки се различава с тази на други хора. :)

:D

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.11.12 17:11.

08.11.12
18:09

За вас може да няма значение това което пиша и да не ме разберете, но за мен е важно да се уточня.

Madboy имаше в предвид, че без добавки не се стига далеч, но аз не мисля така.

Лошо правя когато трябва да дам някакъв пример и не погледна реално на нещата, а си представям някакъв измислен свят и после оставам неразбран дори и за себе си понякога. Това което мисля за тежкият труд, признанието, подкрепата и вярата един на друг може да важи за някакъв нереален свят, но не и в този, в които живеем.

П.С АКО НЯКОЙ МЕ РАЗБЕРЕ МУ ДАВАМ 5 ЛЕВА !

08.11.12
19:09

казано от Acework на 08.11.12, 18:09:

П.С АКО НЯКОЙ МЕ РАЗБЕРЕ МУ ДАВАМ 5 ЛЕВА !

Разбирам те!...
(cash) ?

09.11.12
10:55

казано от Vic на 08.11.12, 16:34:

1990, .

Ха! Това и аз го помня! :D
Дори съм го опитвал. Какво всъщност имаше в него?

Май комплекс витамини и минерали -поне това помня :).

Иначе снощи питах баш-ветерана от нашата зала - максът му на преден с кръстосан хват е 200 кг. и нормално тренира в серии от 6-ци със 140-160 кг. Бивш културист, трикратен републикански.

09.11.12
11:23

казано от Von Suthaus на 09.11.12, 10:55:

Май комплекс витамини и минерали -поне това помня :).

Иначе снощи питах баш-ветерана от нашата зала - максът му на преден с кръстосан хват е 200 кг. и нормално тренира в серии от 6-ци със 140-160 кг. Бивш културист, трикратен републикански.

Едно време...културистите са тренирали...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.11.12 11:33.

IS

09.11.12
12:50

И в крайна сметка най-добрия витамин е.......тестoстерона !!!

Мнението беше редактирано от Ivaylo Stefanov на 14.11.12 19:06.

09.11.12
14:31

казано от Niki G на 07.11.12, 12:58:

Специална оферта за madboy:

Имам един буркан с аминокиселини universal 2700. 700 хапа, от които съм изпил по-малко от 100.
Тъй като не ми се занимава с куриери,
а мисля да посетя семинара в на Юли залата, съм готов да ти ги подаря лично:))

А аз смятам да ги приема лично:)

09.11.12
15:08

А аз смятам да ми дадеш 150 от тях:)

09.11.12
15:13

Тва вече са сметки без кръчмар :D

09.11.12
15:46

Позволете да споделя и моето мнение, резултат от “много” кг изпити “добавки”.
Хранителните добавки са препоръчителни. Причината е, че  токсичната среда в която живеем и осакатената храна ,която ядем ни лишават от микро и макро нутриенти, които са важни за да сме здрави. Освен това много от тях се капсуловат или желират с цел да се съхраняват по дълго. Но каквито и да са – билкови, хранителни извлеци, концентрати и подобни, те могат само да допринесат за „компенсация”, и много малко за стимулация.
Хранителните добавки са ненужни за спортни цели. Няма бустер, витамин или какъвто и да било добавъчен продукт, който да предизвика „допълнителна” стимулация. Такава реализират „допинговите” препарати. И това не е мистерия, понеже те видоизменят метаболизма на клетъчно ниво, докато „хранителните” добавки не могат. Така например и най лекия анаболен стероид  действа независимо дали някой тренира или не. В крайна сметка това са медицински средства за „стимулация”.  При някои заболявания анаболните стероиди стимулират белтъчния синтез и изграждането(запазването) на мускулната маса, а пациентите определено изпитват тази стимулация без да тренират. Хранителните добавки нямат никакъв ефект по отношение на мускулната маса и сила. А мистериозните  „ефективни”  бустери се оказва, че съвсем не са „безобидни” хранителни мартици.  Например популярните „азотни” напомпващи. Всички са тъпкани с легалния стимулант – кофеин, а той съвсем не е безвреден. Транспортния му ефект е наистина доказано ефективен и съответно всяка азотна матрица е пълна с кофеин. Но всеки който е пил азотни бустери знае, че съвсем скоро трябва да слезе от облаците, понеже ефекта е краткотраен и нестабилен, нещо което не може да се каже за допинговите стимуланти(които могат да оказват ефект,  понякога месеци след прекратяването им – все пак говорим за въздействие върху метаболизма).  Така и в последно време нашумяха скандали относно някои „легални” стимуланти, които активно присъстват в „хранителните” добавки, а да не споменаваме ,че някои с цел печалба използват „забранена” химия. Затова нека си го кажем директно – с креатин, протеин, аргинин, бцаа, и други няма да напълним мускулите си, а нечий джоб и най вероятно WC-то.

Поздрави!

09.11.12
19:23

Ако си професионален спортист или се опитваш да станеш не мисля, че има 2 мнения по въпроса (не знам защо още ги наричат ‘’забранени’’ като всеки ги ползва). За аматьорите като мен ще изкажа мнение от личен пример. На 21 години съм тренирам 4 пъти седмично по 1-2-3 часа горе долу, през седмицата ставам в 6 и си лягам след 12-1. Пия протеин след тренировка, пробвал съм и без да го пия или да го заместя с ‘’натурално’’ месо разликата е голяма, най-вече във въстановяването. Отскоро пия БЦАА преди и по време на тренировка, отново има разлика във въстановяването. Не забравяйте и внушението, че това което пиеш ти помага за каквото там го пиеш. Като се чувствам отпаднал си взимам мултивитамин от аптеката. Пия го някъде 10 дена после спирам за 20-30, на 2-3 ден усещам разликата.
Проблема според мен в добавките е в това, че ги приемат некомпетентни хора, колко често във форума се пускат теми от рода на “взех си протеин по колко да пия за да кача кила и т.н... и като цяло хората са неинформирани относно тях. За хора като мен добавките помагат и имат ефект, за други са разхищаване на пари.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1