От въглехидратна ротация, към.?

Прескочи до:

19.11.12
20:19

Здравейте! Вместо да се представям, прочетете първия пост: цък.
Бях на ротационен принцип в продължение на почти 2 месеца и съм много доволна :) Това, което ме подтиква да променя режима е, че напоследък нямам никакво време и се налага да мина на нещо, което не е толкова сложно. Ще продължавам да се стремя да бъда в калориен дефицит (т.е. ще броя калории), но сегашния ми режим изисква и строго изготвяне от предната вечер на ежедневните менюта, тъй като в противен случай не мога да балансирам нутриените, а това си е изморително. Имам нужда от нещо по-лесно, неангажиращо, но и работещо.
Целта, разбира се, е чистене на мазнини (за другите цели - тренировки), като изобщо за никъде не бързам, доволна съм на бавно, но славно чистене, без загуба на мускулна маса. С въглехидратната ротация свалих само килограм, но съм доволна :)
И сега към директния въпрос: към какъв режим ще е добре да премина след ротацията, така, че да не “оплескам” постигнатото, а и да продължа с нормални темпове да чистя? Смятах да подходя с импрвизации (да речем НВД, но с ден-два седмично висок прием на въглехидрати), но не знам дали няма да сбъркам. Моля за съвет :)

Темата беше редактирана от Kath на 19.11.12 20:20.

19.11.12
20:21

Циклично хранене

19.11.12
20:35

казано от brusakch на 19.11.12, 20:21:

Циклично хранене

В много дневници го срещнах, но не видях конкретно постигнати резултати (различни от покачване на ММ). Другия проблем е, че периода на гладуване е през първата половина на деня, а аз тогава съм най-най-най-гладна...

19.11.12
20:38

Ами айде ти да си тогава първата , която ще постигне нещо с ЦХ , щом не си забелязала на други хора резултатите. Точно от ранните часови трябва да се възползваш и да гладуваш през тях , защото кортизолът е по-висок тогава.

19.11.12
20:43

казано от brusakch на 19.11.12, 20:38:

Ами айде ти да си тогава първата , която ще постигне нещо с ЦХ , щом не си забелязала на други хора резултатите. Точно от ранните часови трябва да се възползваш и да гладуваш през тях , защото кортизолът е по-висок тогава.

Е, може би е така, но това все пак смятам, че не е моят режим.
Има и друг проблем, освен неистовия глад сутрин. В периода между 15:00 и 17:00, 3 пъти в седмицата съм във фитнеса, а после докато напазарувам и се прибера става никое време. Е, в крайна сметка гледам поне час и половина-два, преди тренировка, да не ям. Съответно в периода 14:00 и 18:00 някъде, не приемам храна и нямам възможност. Как да правя самите цикли?

Мнението беше редактирано от Kath на 19.11.12 20:45.

19.11.12
20:47

За жени може гладуването да е 14 часа , но и да е по-кратко не е фатално.Просто свикни с гладуването. Защо просто не си пазаруваш в неделя за цялата седмица ?

19.11.12
20:53

казано от brusakch на 19.11.12, 20:47:

За жени може гладуването да е 14 часа , но и да е по-кратко не е фатално.Просто свикни с гладуването. Защо просто не си пазаруваш в неделя за цялата седмица ?

О, в много дълги обяснения трябва да се впусна, за да ти обясня защо не мога, но с няколко думи - в неделя обикновено съм на нула, а и като цяло нямам възможност за големи покупки наведнъж.
Мен доста ме притеснява това, че щом цикъла с гладуването приключи, ще преям неконтролируемо... А и наистина ми се иска да виждам някакви резултати сред хората, по-стимулиращо е.. (ndolars) :D

19.11.12
21:02

Мисля че повечето хора във форума , които са на ЦХ целите им са по-скоро силови , а не тяло за корица (надявам се не обидя , някого) .Ядеш си колкото искаш от калориите за деня след като спреш гладуването .

19.11.12
21:05

казано от brusakch на 19.11.12, 21:02:

Мисля че повечето хора във форума , които са на ЦХ целите им са по-скоро силови , а не тяло за корица (надявам се не обидя , някого) .Ядеш си колкото искаш от калориите за деня след като спреш гладуването .

Е, с това мнение потвърди тезата ми, че този режим не е точно за мен. Целта ми е по-скоро чистене на мазнини и запазване на мускулната маса, която имам, а не увеличаването и. Друг е въпроса, че съм с инсулинова резистентност и ужааасно забавен метаболизъм - т.е. ако преяждам в късните часове, най-много да постигна обратното на това, към което се стремя.

19.11.12
21:09

Тогава прочети из нета статии и експерименти с ЦХ и с какво може да ти помогне относно инсулиновата резистентност .

ПС За корица ли е целта ;п ;д

19.11.12
21:12

казано от brusakch на 19.11.12, 21:09:

Тогава прочети из нета статии и експерименти с ЦХ и с какво може да ти помогне относно инсулиновата резистентност .

ПС За корица ли е целта ;п ;д

Корица? О... това са глупости :)

19.11.12
23:02

Още един глас за intermittent fasting.
Чрез стриктно следене на калори тренировки и всичко както беше съветвано в сайта на Мартин, наистина успях да постигна желаните резултати за мен. В началото го ползвах за сваляне и преоформяне, в последствие го използвах и за покачване.
Наистина метода е уникален, но си иска доста занимавка и свободно време да правиш всички сметки - затова и се отказах от него.

Относно глада - свиква се, разбира се не и без помощта на зеления чай (без зарах). До колкото си спомням Мартин беше писал че до 10-14ккал няма да развалят процесите които се опитваш да “възпитаваш” в стомаха си.

Проблема при мен с този режим беше, когато трябваше да почвам да качвам. Беше ми голяма мъка да си изям всичките калории за малкото часове в които можеше да се яде - затова и ползвах допълнително ензими. Ти си доста стриктна и си мисля че няма да имаш проблеми със спазването на този режим. За глада не се притеснявай - той се възпитава. Най-трудна е първата седмица, после всичко е по-лесно.

И малко извън темата - нямаш повече нужда от изчистване. Според снимките вече си на доста нисък процент мазнини и без добавки трудно би свалила още - за да изглеждаш като профи състезалтека.

20.11.12
05:36

казано от Илиян на 19.11.12, 23:02:

Още един глас за intermittent fasting.
Чрез стриктно следене на калори тренировки и всичко както беше съветвано в сайта на Мартин, наистина успях да постигна желаните резултати за мен. В началото го ползвах за сваляне и преоформяне, в последствие го използвах и за покачване.
Наистина метода е уникален, но си иска доста занимавка и свободно време да правиш всички сметки - затова и се отказах от него.

Относно глада - свиква се, разбира се не и без помощта на зеления чай (без зарах). До колкото си спомням Мартин беше писал че до 10-14ккал няма да развалят процесите които се опитваш да “възпитаваш” в стомаха си.

Проблема при мен с този режим беше, когато трябваше да почвам да качвам. Беше ми голяма мъка да си изям всичките калории за малкото часове в които можеше да се яде - затова и ползвах допълнително ензими. Ти си доста стриктна и си мисля че няма да имаш проблеми със спазването на този режим. За глада не се притеснявай - той се възпитава. Най-трудна е първата седмица, после всичко е по-лесно.

И малко извън темата - нямаш повече нужда от изчистване. Според снимките вече си на доста нисък процент мазнини и без добавки трудно би свалила още - за да изглеждаш като профи състезалтека.

Благодаря за мнението, Илияне.
След коментарите на brusakch направих едно малко “проучване” в интернет - изчетох наистина доста информация...е, наистина започвам да се замислям...Само проблема с фитнеса остава - трябва да започна захранването чак в 18:00…...??

На много места срещнах варианта за фастинг само няколко пъти в седмицата... Дали ще имам резултати? И ако идеята е добра, бихте ли споделили как е правилно да се храня в дните без фастинг?

Още един въпрос - в интернет срещнах голямо разнообразие на вариантите за гладуване и не мога да преценя в крайна сметка как да подходя. Ако на ден принципно трябва да приемам около 1600 ккал, за настъпване на дефицит, осначава ли, че в дните за фаст, трябва да поглъщам всичките 1600 ккал, само за перода от късния следобед, до вечеря?

Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 05:42.

20.11.12
06:16

Стига обърквахте момичето с вашите циклични истории. Според мен не винаги ЦХ е подходящо и всеки човек може сам да прецени за себе си. Не съм против ЦХ и дори подложих успешно съпруга ми на “воинска диета” доста време преди тук да пощуреете по новата мода. Но аз никога не бих успяла да спазвам такъв режим, който е по-подходящ за мъже.
Кат, НВД (но пък с повече мазнини в нисковъглехидратните дни) и с 1-2 дни с по-високи въглехидрати ще ти е удобно и незатормозяващо. Ще си изчислиш долу-горе 5-6 неща и ще си ги приготвяш от предния ден. Но и според мен нямаш какво да чистиш без да си причиниш здравословни проблеми и можеш да поддържаш постигнатото с един баланс без да се измъчваш на режими и сметки твърде много.

20.11.12
06:32

казано от Anelia на 20.11.12, 06:16:

Стига обърквахте момичето с вашите циклични истории. Според мен не винаги ЦХ е подходящо и всеки човек може сам да прецени за себе си. Не съм против ЦХ и дори подложих успешно съпруга ми на “воинска диета” доста време преди тук да пощуреете по новата мода. Но аз никога не бих успяла да спазвам такъв режим, който е по-подходящ за мъже.
Кат, НВД (но пък с повече мазнини в нисковъглехидратните дни) и с 1-2 дни с по-високи въглехидрати ще ти е удобно и незатормозяващо. Ще си изчислиш долу-горе 5-6 неща и ще си ги приготвяш от предния ден. Но и според мен нямаш какво да чистиш без да си причиниш здравословни проблеми и можеш да поддържаш постигнатото с един баланс без да се измъчваш на режими и сметки твърде много.

Ето, нещо такова очаквах да чуя... :)
Ноо, в крайна сметка съм открехната към всеки съвет, а накрая ще взема решение.
Благодаря за включването!

Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 06:32.

20.11.12
07:17

След фитнеса си приемаш по-голямата част от калориите примерно 50% . Преди него можеш да имаш хранения , които да са ти другите 50% .Имаш прозорец , в който се храниш и ти се решаваш кога и по колко , но след тренировка трябва да е голямото хранене.

П.С С ЦХ човек спира да бъде роб на пластмасовите кутии ; )

Личният ми опит с ЦХ показва, че когато тренираш вечер след 18:00 и тогава е прозорецът ти за ядене, нещата се превръщат в трън в задника. Особено ако искаш да се отбиеш за кратко лафче с приятели след тренировката.

Естествено, можеш да изместиш някакъв процент от калориите преди тренировката, но пак след нея трябва да хапнеш поне два пъти и да си легнеш с пълен стомах (което не винаги е проблем).

Не казвам, че не могат да станат нещата, но при определени условия е кофти, а за да работи дългосрочно един хранителен план, той трябва да е удобен за спазващия го.

Подкрепям мнението на Анелия. Направи си нещата така, както са ти удобни. Въглехидратната ротация може да бъде сериозно социално и готварско изпитание и те разбирам напълно за желанието да я смениш. Все пак се опитвай да спазваш основните и принципи - повечко въглехидрати през тренировъчните дни и малко през нетренировъчните.

Отделно смятам, че няма накъде повече да чистиш. Да продължаваш в калориен дефицит е грешка според мен. Калорийният баланс е къде-къде по-добра идея. :)

20.11.12
09:16

А защо не опиташ РБД? :)

Мила

20.11.12
10:03

...към нормално, целесъобразно хранене за цял живот. Просто си избери един източник на енергия или съчетавай и двата източника, но по подходящ начин.

20.11.12
13:36

Съгласна съм с Тихомир, напълно.
Има обаче само едно нещо,което сериозно ме кара да се замисля за преминаване на ЦХ и това е социалния аспект. Ще мога да вечерям,като нормален човек,със семейството си. Освен товс е доста подходящ,по повод наближаващите коледни празници. Всъщност,за първи път няма да се налага да наруша диетата си,въпреки,че е Бъдни вечер :D .
Е,наистина бих искала да изчета още информация и да получа още мнения,за да взема решение. С четенето започвам веднага. Ако имате някоя наистина достоверна статия или проучване под ръка,пускайте.
Вики,РБД е г/д същата работа,като ротацията - ако искам всички нутриени да са правилно балансирани,трябва да се занинавам с дълги изчисления...

20.11.12
13:40

Аа,само да вметна защо държа да поизчистя още мъъъничко - мнооого харесвам релефното женско тяло. А и,предстои ми бал,хора..смейте ми се,ако искате :D

Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 13:44.

20.11.12
13:46

Не е ли по-добре да мислиш за стягане , а не сваляне ?

Пс аз на твое място бих мислил , на кого да дам да ме заведе ма бала ;)

20.11.12
14:23

Използвай модифициран вариант на ЦХ или по скоро една класика с неповторим ефект особено за жени! - Warrior diet!
undereating/overeating e върха на сладоледа - специално за жени. През деня хапваш по малко и вечер основно. Така можеш да ядеш преди тренировка, когато си гладна през активната част н а деня и на графика ти, а  специално за теб след тренировка и след пазаруване и т.н. women stuff,  да му седнеш и да си ядеш до насита. РАзбира се калориите остават калории, просто сменяш традиционната схема - ядеш през деня, а вечер не - не ядеш много през дена, а вечер повече.
За повече материал за размисъл над предложението ми -тук

20.11.12
14:27

казано от Kath на 20.11.12, 13:40:

Аа,само да вметна защо държа да поизчистя още мъъъничко - мнооого харесвам релефното женско тяло. А и,предстои ми бал,хора..смейте ми се,ако искате :D

Точно! На цх ще си точно с това тяло. Просто няма как да не стане.

20.11.12
16:06

казано от brusakch на 20.11.12, 13:46:

Не е ли по-добре да мислиш за стягане , а не сваляне ?

Пс аз на твое място бих мислил , на кого да дам да ме заведе ма бала ;)

Стягане? Какво ще рече “стягане”, защото аз тази дума не я разбирам, а и не я харесвам :D
Имам мускулна маса, която много харесвам и се стремя да направя по-изразена. Ето това е целта ми.

Относно това кой да ме заведе - имам си такъв човек.

Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 16:07.

20.11.12
16:07

казано от GEORGIO на 20.11.12, 14:23:

Използвай модифициран вариант на ЦХ или по скоро една класика с неповторим ефект особено за жени! - Warrior diet!
undereating/overeating e върха на сладоледа - специално за жени. През деня хапваш по малко и вечер основно. Така можеш да ядеш преди тренировка, когато си гладна през активната част н а деня и на графика ти, а  специално за теб след тренировка и след пазаруване и т.н. women stuff,  да му седнеш и да си ядеш до насита. РАзбира се калориите остават калории, просто сменяш традиционната схема - ядеш през деня, а вечер не - не ядеш много през дена, а вечер повече.
За повече материал за размисъл над предложението ми -тук

Сега ще я прочета. Благодаря!

20.11.12
18:39

казано от Kath на 20.11.12, 16:06:

Относно това кой да ме заведе - имам си такъв човек.

ЕЕЕ уби му ентусиазъма много бързо...

20.11.12
19:13

Четох какво ли не и най-много ми харесаха вариантите на д-р Берт Херинг и Ори Хорфмеклер (Вионска диета).
Варианта на д-р Берт си е класическия фаст - между 15-17:00 и 20-21:00 ч. е прозореца на захранване, през останалото време - глад.

При Ори Хорфмеклер положението е по-различно. Цитирам :
“Диетата е базирана на дневен цикъл на хранене , включващ две фази  undereating- продължаващ през деня и overeating-през нощта.
undereating-ограничаване до ядене през деня само на сурови плодове и зеленчуци.Може също така плодове, чай, супи и леки протеини, напр. варени яйца или йогурт.overeating(буквално-преяждам  )-ядеш колкото ти се яде от всички хранителни групи.
По време на overeating :
- Яжте колкото искате от всички групи храни (протеини, мазнини, въглехидрати), но следвайте реда на приемане:
1. Салата от зелени листни зеленчуци
2. Продължете с протеини (пилешки гърди, пуешки гърди, миди, риба, сирене, яйца), сварени зеленчуци (напр. броколи, карфиол, моркови, гъби, патладжани, зеле)  и мазнини (напр. маслини, зехтин, авокадо, масло)
3. Завършете с въглехидрати (напр. ориз, картофи, царевица, ечемик)
4. Спрете да се храните след като се почувствате повече жадни, отколкото гладни. “
Основава се на разделното хранене.

Някакви мнения за втория режим? За първия посъбрах достатъчно информация вече.

Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 20:08.

20.11.12
21:54

WD няма нищо общо с раделното хранене. При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно. Затова резултата е по малко усвоени калории и евентуално отслабване. Ори препоръчва ядене на “комплексни” храни. Затова за активно спортуващи препоръчва комбиниранетона храните за да се имитира комплексността на естетсвената храна. Например комбинация между чисто месо и чист въглехидрат или мазно месо и зеленчуци(готвени) и подобни. Идеята е да се яде по малко, по качествено и приетата храна да се усвои на макс, а не да премине през червата набързо, както става при много други режими с фрагментирано хранене през деня. Резулата е че след време организма привиква към по малък обем храна, а в същото време метаболизма е усилен и всичко се отразява на енергийното обезпечаване, функционалност и здраве.
Недохранващата фаза цели поддържане на хормоналното равновесие, понеже при жените кортизола е много агресивен, и форми на фастинг като 19/5; 16/8 ; 24/24 и други водят до водна задръжка, пад на енергията, хормонален дисбаланс.
За най добри резулатати и евентуално бъдещи експерименти е препоръчително да се започне по време на undereating да се консумират малки порции растителна храна. Особено ефективни са - краставици, цитруси и други с по голямо водно съдържание и богати на вит Ц(подтиска кортизола).

20.11.12
22:03

101% зад съветите на GEORGIO!!!

20.11.12
22:05

казано от GEORGIO на 20.11.12, 21:54:

WD няма нищо общо с раделното хранене. При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно. Затова резултата е по малко усвоени калории и евентуално отслабване. Ори препоръчва ядене на “комплексни” храни. Затова за активно спортуващи препоръчва комбиниранетона храните за да се имитира комплексността на естетсвената храна. Например комбинация между чисто месо и чист въглехидрат или мазно месо и зеленчуци(готвени) и подобни. Идеята е да се яде по малко, по качествено и приетата храна да се усвои на макс, а не да премине през червата набързо, както става при много други режими с фрагментирано хранене през деня. Резулата е че след време организма привиква към по малък обем храна, а в същото време метаболизма е усилен и всичко се отразява на енергийното обезпечаване, функционалност и здраве.
Недохранващата фаза цели поддържане на хормоналното равновесие, понеже при жените кортизола е много агресивен, и форми на фастинг като 19/5; 16/8 ; 24/24 и други водят до водна задръжка, пад на енергията, хормонален дисбаланс.
За най добри резулатати и евентуално бъдещи експерименти е препоръчително да се започне по време на undereating да се консумират малки порции растителна храна. Особено ефективни са - краставици, цитруси и други с по голямо водно съдържание и богати на вит Ц(подтиска кортизола).

Благодаря ти за поправките и за изчерпателното обяснение.
На мен много ми допада и наистина мисля да я пробвам...но, би било добре, ако посъбера още мнения. Дано да се включи някой, който я е практикувал...
Най-вече ме обнадеждава факта, че подобрява инсулиновата чувствителност и метаболизма - аз страдам от висок инсулин, а метаболизма ми е плачевен, покрай многото болести, стрес и безсъние!

Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 22:09.

20.11.12
22:14

При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно.

Защо смяташ така?

21.11.12
00:28

казано от basi halvata на 20.11.12, 22:14:

При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно.

Защо смяташ така?

Защото физиологически е лишено от смисъл, но коментара не беше по този въпрос конкретно, а за ЦХ. Схемата на Ори която изглежда като “мини” разделно хранене няма нищо общо с принципите на разделното хранене. От друга страна обаче нищо не пречи да се редуват дни на високи/ниски въглехидрати с дни на високи/ниски мазнини и дни на висок/нисък протеин. Това което Хофмеклер препоръчва като схема цели да даде насока в последователността. Трябва да се започва с лесно-усвоима и да се преминава към по трудно усвоима храна за по малък стрес върху храносмилателната система като цяло(да уточня - лесно и трудно усвоима от гл т. на стреса, а не на вида храна - например една лека сурова салата създава по малък стрес от печено агнешко или свинско с картофи. Във втория случай се искат много храносмилателни сокове.) Освен това така се преодолява предварителния “Вълчи” глад. Въобще рейджъра добре го е измислил.
Разделното хранене е фрагментирано хранене и губи своята стойност по тази причина. Но това не значи че при някого няма да проработи - има много примери на безсмислени диети които работят. Причината е - калориен баланс. Проблема е нетрайността.

П.С. “безсмислено” използвам от гледна точка на усилията. Едно разделно хранене изисква много “зор”. За някои ЦХ изисква много зор, така че оставям избора във ваши ръце.  Аз избрах ....!

21.11.12
05:18

Georgio, имам въпроси към теб, тъй като виждам, че имаш доста информация по въпроса.
Да речем, едно кисело мляко, кога е правилно да бъде изядено, по време на този режим? Със салатата, след салатата, с месото, или пък преди/след него? Или може би след въглехидратите? Нямам си идея, тъй като то съдържа от всички нутриени в г/д равни количества...
И още нещо - месото например, може ли да се яде, ако е приготвено в масло или някаква друга мазнина?

Мнението беше редактирано от Kath на 21.11.12 07:03.

21.11.12
07:19

За месото да може в масло , да , но на умерена температура. Други подходящи мазнини са кокосовата и маста.

П.С Много мислене хвърляш в това как да се храниш , а е важно какво е качеството на храната ти. Кога и по колко ....

21.11.12
07:22

казано от bruskach на 21.11.12, 07:19:

За месото да може в масло , да , но на умерена температура. Други подходящи мазнини са кокосовата и маста.

П.С Много мислене хвърляш в това как да се храниш , а е важно какво е качеството на храната ти. Кога и по колко ....

Ами с качеството съм наясно, а с режима не съм. Питам това, от което не разбирам. Все пак съм на път да започна диетата и се налага да се запозная добре с принципите й.
П.П. Днес си изтеглих книгата на английски, в pdf формат, сега ще я кача на телефона и започвам да си я чета. Дано нещата ми се изяснят :)

21.11.12
07:27

ЦХ , IF и другите им разновидности не са някакви революционни диети , те са дори и диети , а просто ти казват кога и в какви количества да ядеш . Ако искаш бързи резултати ЦХ + палео режим.

21.11.12
08:02

казано от bruskach на 21.11.12, 07:27:

ЦХ , IF и другите им разновидности не са някакви революционни диети , те са дори и диети , а просто ти казват кога и в какви количества да ядеш . Ако искаш бързи резултати ЦХ + палео режим.

Въпроса си го отправих по повод Warrior diet, а не ЦХ (IF)

21.11.12
10:01

Първо ЦХ е едно обобщено аматьорско название измислено лично от мен. Преди години когато бях пуснал един блог използвах този обобщаващ “прякор” и не знам как навлезе във форумните среди.
IF си е термина за периодично гладуване(постене).
Warrior diet е патента на Ори Хофмеклер, но е форма на ЦХ от гл т. на симпатикус/парасимпатикус и той перфектно го обяснява в книгата си.
По въпроса за избора на храна - предложението палео меню е много добро. ВмНВх меню също, понеже дават бързи резултати заради мастната адаптация. Проблема е че не всеки издържа на калориен минус и желанието за “сладко” може да победи, а после следва оправданието че на мазнини не ставало.
Когато четеш Хофмеклер винаги имай предвид “идеята” му а не конкретно схемата на хранене. Самия той в много интервщта споделя че “често” излиза от режима - DAY OFF, за да компенсира - калорийно и “психически”. Все пак ЦХ в каквато и форма да е, е за функционалност в естествена среда, а не в крайно агресивна индустриално и токсично обременена съвременна цивилизация. РАзликата обаче е, че в сравнение с други режими на хранене, адаптацията към която и да е форма на ЦХ в резултат води до развиването на “трайни” функционални навици. Смисъла е, че който практикува ЦХ и излезе извън режима понася много по тежко последиците от това излизане. Причината е, че ако тялото веднъж свикне с нещо естествено за него и съответно физически и психологически удовлетворяващо - си го иска пак.
Как да ядеш определена храна зависи от това как я понасяш. Важното е готвената и обработена храна да се яде като основно меню, а през деня сурова храна.
Киселото мляко(истинското) е богато на бактерии и ензими които го правят перфектно за всяка фаза. Ако е през деня - в по малки количества за да останем в “недохранващ” режим, а вечер според поносимостта(лактозна толерантност). Няма значение кога.
Въглехидратите се препоръчват накрая с цел тяхното ограничаване. Но ако си броиш правилно калориите може по всяко време на основното меню. Инсулина така или иначе е на макс по време на overeating, но се използва по предназначение.

21.11.12
10:41

казано от GEORGIO на 21.11.12, 10:01:

Първо ЦХ е едно обобщено аматьорско название измислено лично от мен. Преди години когато бях пуснал един блог използвах този обобщаващ “прякор” и не знам как навлезе във форумните среди.
IF си е термина за периодично гладуване(постене).
Warrior diet е патента на Ори Хофмеклер, но е форма на ЦХ от гл т. на симпатикус/парасимпатикус и той перфектно го обяснява в книгата си.
По въпроса за избора на храна - предложението палео меню е много добро. ВмНВх меню също, понеже дават бързи резултати заради мастната адаптация. Проблема е че не всеки издържа на калориен минус и желанието за “сладко” може да победи, а после следва оправданието че на мазнини не ставало.
Когато четеш Хофмеклер винаги имай предвид “идеята” му а не конкретно схемата на хранене. Самия той в много интервщта споделя че “често” излиза от режима - DAY OFF, за да компенсира - калорийно и “психически”. Все пак ЦХ в каквато и форма да е, е за функционалност в естествена среда, а не в крайно агресивна индустриално и токсично обременена съвременна цивилизация. РАзликата обаче е, че в сравнение с други режими на хранене, адаптацията към която и да е форма на ЦХ в резултат води до развиването на “трайни” функционални навици. Смисъла е, че който практикува ЦХ и излезе извън режима понася много по тежко последиците от това излизане. Причината е, че ако тялото веднъж свикне с нещо естествено за него и съответно физически и психологически удовлетворяващо - си го иска пак.
Как да ядеш определена храна зависи от това как я понасяш. Важното е готвената и обработена храна да се яде като основно меню, а през деня сурова храна.
Киселото мляко(истинското) е богато на бактерии и ензими които го правят перфектно за всяка фаза. Ако е през деня - в по малки количества за да останем в “недохранващ” режим, а вечер според поносимостта(лактозна толерантност). Няма значение кога.
Въглехидратите се препоръчват накрая с цел тяхното ограничаване. Но ако си броиш правилно калориите може по всяко време на основното меню. Инсулина така или иначе е на макс по време на overeating, но се използва по предназначение.

Много благодаря! Вече е решено - от утре започвам диетата. Може да проследите в дневника ми резултатите. Ако до 2 седмици нямам задоволителни резултати или се чувствам зле, ще я прекратя. За сега съм доста обнадеждена.

21.11.12
11:02

Ами айде успех! (F) И аз съм в изпитателен срок от вчера (nod)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1