19.11.12
20:19
Здравейте! Вместо да се представям, прочетете първия пост: цък.
Бях на ротационен принцип в продължение на почти 2 месеца и съм много доволна :) Това, което ме подтиква да променя режима е, че напоследък нямам никакво време и се налага да мина на нещо, което не е толкова сложно. Ще продължавам да се стремя да бъда в калориен дефицит (т.е. ще броя калории), но сегашния ми режим изисква и строго изготвяне от предната вечер на ежедневните менюта, тъй като в противен случай не мога да балансирам нутриените, а това си е изморително. Имам нужда от нещо по-лесно, неангажиращо, но и работещо.
Целта, разбира се, е чистене на мазнини (за другите цели - тренировки), като изобщо за никъде не бързам, доволна съм на бавно, но славно чистене, без загуба на мускулна маса. С въглехидратната ротация свалих само килограм, но съм доволна :)
И сега към директния въпрос: към какъв режим ще е добре да премина след ротацията, така, че да не “оплескам” постигнатото, а и да продължа с нормални темпове да чистя? Смятах да подходя с импрвизации (да речем НВД, но с ден-два седмично висок прием на въглехидрати), но не знам дали няма да сбъркам. Моля за съвет :)
Темата беше редактирана от Kath на 19.11.12 20:20.
казано от brusakch на 19.11.12, 20:21:
Циклично хранене
В много дневници го срещнах, но не видях конкретно постигнати резултати (различни от покачване на ММ). Другия проблем е, че периода на гладуване е през първата половина на деня, а аз тогава съм най-най-най-гладна...
Ами айде ти да си тогава първата , която ще постигне нещо с ЦХ , щом не си забелязала на други хора резултатите. Точно от ранните часови трябва да се възползваш и да гладуваш през тях , защото кортизолът е по-висок тогава.
казано от brusakch на 19.11.12, 20:38:
Ами айде ти да си тогава първата , която ще постигне нещо с ЦХ , щом не си забелязала на други хора резултатите. Точно от ранните часови трябва да се възползваш и да гладуваш през тях , защото кортизолът е по-висок тогава.
Е, може би е така, но това все пак смятам, че не е моят режим.
Има и друг проблем, освен неистовия глад сутрин. В периода между 15:00 и 17:00, 3 пъти в седмицата съм във фитнеса, а после докато напазарувам и се прибера става никое време. Е, в крайна сметка гледам поне час и половина-два, преди тренировка, да не ям. Съответно в периода 14:00 и 18:00 някъде, не приемам храна и нямам възможност. Как да правя самите цикли?
Мнението беше редактирано от Kath на 19.11.12 20:45.
За жени може гладуването да е 14 часа , но и да е по-кратко не е фатално.Просто свикни с гладуването. Защо просто не си пазаруваш в неделя за цялата седмица ?
казано от brusakch на 19.11.12, 20:47:
За жени може гладуването да е 14 часа , но и да е по-кратко не е фатално.Просто свикни с гладуването. Защо просто не си пазаруваш в неделя за цялата седмица ?
О, в много дълги обяснения трябва да се впусна, за да ти обясня защо не мога, но с няколко думи - в неделя обикновено съм на нула, а и като цяло нямам възможност за големи покупки наведнъж.
Мен доста ме притеснява това, че щом цикъла с гладуването приключи, ще преям неконтролируемо... А и наистина ми се иска да виждам някакви резултати сред хората, по-стимулиращо е.. (ndolars) :D
Мисля че повечето хора във форума , които са на ЦХ целите им са по-скоро силови , а не тяло за корица (надявам се не обидя , някого) .Ядеш си колкото искаш от калориите за деня след като спреш гладуването .
казано от brusakch на 19.11.12, 21:02:
Мисля че повечето хора във форума , които са на ЦХ целите им са по-скоро силови , а не тяло за корица (надявам се не обидя , някого) .Ядеш си колкото искаш от калориите за деня след като спреш гладуването .
Е, с това мнение потвърди тезата ми, че този режим не е точно за мен. Целта ми е по-скоро чистене на мазнини и запазване на мускулната маса, която имам, а не увеличаването и. Друг е въпроса, че съм с инсулинова резистентност и ужааасно забавен метаболизъм - т.е. ако преяждам в късните часове, най-много да постигна обратното на това, към което се стремя.
Тогава прочети из нета статии и експерименти с ЦХ и с какво може да ти помогне относно инсулиновата резистентност .
ПС За корица ли е целта ;п ;д
казано от brusakch на 19.11.12, 21:09:
Тогава прочети из нета статии и експерименти с ЦХ и с какво може да ти помогне относно инсулиновата резистентност .
ПС За корица ли е целта ;п ;д
Корица? О... това са глупости :)
Още един глас за intermittent fasting.
Чрез стриктно следене на калори тренировки и всичко както беше съветвано в сайта на Мартин, наистина успях да постигна желаните резултати за мен. В началото го ползвах за сваляне и преоформяне, в последствие го използвах и за покачване.
Наистина метода е уникален, но си иска доста занимавка и свободно време да правиш всички сметки - затова и се отказах от него.
Относно глада - свиква се, разбира се не и без помощта на зеления чай (без зарах). До колкото си спомням Мартин беше писал че до 10-14ккал няма да развалят процесите които се опитваш да “възпитаваш” в стомаха си.
Проблема при мен с този режим беше, когато трябваше да почвам да качвам. Беше ми голяма мъка да си изям всичките калории за малкото часове в които можеше да се яде - затова и ползвах допълнително ензими. Ти си доста стриктна и си мисля че няма да имаш проблеми със спазването на този режим. За глада не се притеснявай - той се възпитава. Най-трудна е първата седмица, после всичко е по-лесно.
И малко извън темата - нямаш повече нужда от изчистване. Според снимките вече си на доста нисък процент мазнини и без добавки трудно би свалила още - за да изглеждаш като профи състезалтека.
казано от Илиян на 19.11.12, 23:02:
Още един глас за intermittent fasting.
Чрез стриктно следене на калори тренировки и всичко както беше съветвано в сайта на Мартин, наистина успях да постигна желаните резултати за мен. В началото го ползвах за сваляне и преоформяне, в последствие го използвах и за покачване.
Наистина метода е уникален, но си иска доста занимавка и свободно време да правиш всички сметки - затова и се отказах от него.Относно глада - свиква се, разбира се не и без помощта на зеления чай (без зарах). До колкото си спомням Мартин беше писал че до 10-14ккал няма да развалят процесите които се опитваш да “възпитаваш” в стомаха си.
Проблема при мен с този режим беше, когато трябваше да почвам да качвам. Беше ми голяма мъка да си изям всичките калории за малкото часове в които можеше да се яде - затова и ползвах допълнително ензими. Ти си доста стриктна и си мисля че няма да имаш проблеми със спазването на този режим. За глада не се притеснявай - той се възпитава. Най-трудна е първата седмица, после всичко е по-лесно.
И малко извън темата - нямаш повече нужда от изчистване. Според снимките вече си на доста нисък процент мазнини и без добавки трудно би свалила още - за да изглеждаш като профи състезалтека.
Благодаря за мнението, Илияне.
След коментарите на brusakch направих едно малко “проучване” в интернет - изчетох наистина доста информация...е, наистина започвам да се замислям...Само проблема с фитнеса остава - трябва да започна захранването чак в 18:00…...??
На много места срещнах варианта за фастинг само няколко пъти в седмицата... Дали ще имам резултати? И ако идеята е добра, бихте ли споделили как е правилно да се храня в дните без фастинг?
Още един въпрос - в интернет срещнах голямо разнообразие на вариантите за гладуване и не мога да преценя в крайна сметка как да подходя. Ако на ден принципно трябва да приемам около 1600 ккал, за настъпване на дефицит, осначава ли, че в дните за фаст, трябва да поглъщам всичките 1600 ккал, само за перода от късния следобед, до вечеря?
Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 05:42.
Стига обърквахте момичето с вашите циклични истории. Според мен не винаги ЦХ е подходящо и всеки човек може сам да прецени за себе си. Не съм против ЦХ и дори подложих успешно съпруга ми на “воинска диета” доста време преди тук да пощуреете по новата мода. Но аз никога не бих успяла да спазвам такъв режим, който е по-подходящ за мъже.
Кат, НВД (но пък с повече мазнини в нисковъглехидратните дни) и с 1-2 дни с по-високи въглехидрати ще ти е удобно и незатормозяващо. Ще си изчислиш долу-горе 5-6 неща и ще си ги приготвяш от предния ден. Но и според мен нямаш какво да чистиш без да си причиниш здравословни проблеми и можеш да поддържаш постигнатото с един баланс без да се измъчваш на режими и сметки твърде много.
казано от Anelia на 20.11.12, 06:16:
Стига обърквахте момичето с вашите циклични истории. Според мен не винаги ЦХ е подходящо и всеки човек може сам да прецени за себе си. Не съм против ЦХ и дори подложих успешно съпруга ми на “воинска диета” доста време преди тук да пощуреете по новата мода. Но аз никога не бих успяла да спазвам такъв режим, който е по-подходящ за мъже.
Кат, НВД (но пък с повече мазнини в нисковъглехидратните дни) и с 1-2 дни с по-високи въглехидрати ще ти е удобно и незатормозяващо. Ще си изчислиш долу-горе 5-6 неща и ще си ги приготвяш от предния ден. Но и според мен нямаш какво да чистиш без да си причиниш здравословни проблеми и можеш да поддържаш постигнатото с един баланс без да се измъчваш на режими и сметки твърде много.
Ето, нещо такова очаквах да чуя... :)
Ноо, в крайна сметка съм открехната към всеки съвет, а накрая ще взема решение.
Благодаря за включването!
Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 06:32.
След фитнеса си приемаш по-голямата част от калориите примерно 50% . Преди него можеш да имаш хранения , които да са ти другите 50% .Имаш прозорец , в който се храниш и ти се решаваш кога и по колко , но след тренировка трябва да е голямото хранене.
П.С С ЦХ човек спира да бъде роб на пластмасовите кутии ; )
20.11.12
09:15
Личният ми опит с ЦХ показва, че когато тренираш вечер след 18:00 и тогава е прозорецът ти за ядене, нещата се превръщат в трън в задника. Особено ако искаш да се отбиеш за кратко лафче с приятели след тренировката.
Естествено, можеш да изместиш някакъв процент от калориите преди тренировката, но пак след нея трябва да хапнеш поне два пъти и да си легнеш с пълен стомах (което не винаги е проблем).
Не казвам, че не могат да станат нещата, но при определени условия е кофти, а за да работи дългосрочно един хранителен план, той трябва да е удобен за спазващия го.
Подкрепям мнението на Анелия. Направи си нещата така, както са ти удобни. Въглехидратната ротация може да бъде сериозно социално и готварско изпитание и те разбирам напълно за желанието да я смениш. Все пак се опитвай да спазваш основните и принципи - повечко въглехидрати през тренировъчните дни и малко през нетренировъчните.
Отделно смятам, че няма накъде повече да чистиш. Да продължаваш в калориен дефицит е грешка според мен. Калорийният баланс е къде-къде по-добра идея. :)
20.11.12
10:03
...към нормално, целесъобразно хранене за цял живот. Просто си избери един източник на енергия или съчетавай и двата източника, но по подходящ начин.
Съгласна съм с Тихомир, напълно.
Има обаче само едно нещо,което сериозно ме кара да се замисля за преминаване на ЦХ и това е социалния аспект. Ще мога да вечерям,като нормален човек,със семейството си. Освен товс е доста подходящ,по повод наближаващите коледни празници. Всъщност,за първи път няма да се налага да наруша диетата си,въпреки,че е Бъдни вечер :D .
Е,наистина бих искала да изчета още информация и да получа още мнения,за да взема решение. С четенето започвам веднага. Ако имате някоя наистина достоверна статия или проучване под ръка,пускайте.
Вики,РБД е г/д същата работа,като ротацията - ако искам всички нутриени да са правилно балансирани,трябва да се занинавам с дълги изчисления...
Аа,само да вметна защо държа да поизчистя още мъъъничко - мнооого харесвам релефното женско тяло. А и,предстои ми бал,хора..смейте ми се,ако искате :D
Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 13:44.
Не е ли по-добре да мислиш за стягане , а не сваляне ?
Пс аз на твое място бих мислил , на кого да дам да ме заведе ма бала ;)
Използвай модифициран вариант на ЦХ или по скоро една класика с неповторим ефект особено за жени! - Warrior diet!
undereating/overeating e върха на сладоледа - специално за жени. През деня хапваш по малко и вечер основно. Така можеш да ядеш преди тренировка, когато си гладна през активната част н а деня и на графика ти, а специално за теб след тренировка и след пазаруване и т.н. women stuff, да му седнеш и да си ядеш до насита. РАзбира се калориите остават калории, просто сменяш традиционната схема - ядеш през деня, а вечер не - не ядеш много през дена, а вечер повече.
За повече материал за размисъл над предложението ми -тук
казано от Kath на 20.11.12, 13:40:
Аа,само да вметна защо държа да поизчистя още мъъъничко - мнооого харесвам релефното женско тяло. А и,предстои ми бал,хора..смейте ми се,ако искате :D
Точно! На цх ще си точно с това тяло. Просто няма как да не стане.
казано от brusakch на 20.11.12, 13:46:
Не е ли по-добре да мислиш за стягане , а не сваляне ?
Пс аз на твое място бих мислил , на кого да дам да ме заведе ма бала ;)
Стягане? Какво ще рече “стягане”, защото аз тази дума не я разбирам, а и не я харесвам :D
Имам мускулна маса, която много харесвам и се стремя да направя по-изразена. Ето това е целта ми.
Относно това кой да ме заведе - имам си такъв човек.
Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 16:07.
казано от GEORGIO на 20.11.12, 14:23:
Използвай модифициран вариант на ЦХ или по скоро една класика с неповторим ефект особено за жени! - Warrior diet!
undereating/overeating e върха на сладоледа - специално за жени. През деня хапваш по малко и вечер основно. Така можеш да ядеш преди тренировка, когато си гладна през активната част н а деня и на графика ти, а специално за теб след тренировка и след пазаруване и т.н. women stuff, да му седнеш и да си ядеш до насита. РАзбира се калориите остават калории, просто сменяш традиционната схема - ядеш през деня, а вечер не - не ядеш много през дена, а вечер повече.
За повече материал за размисъл над предложението ми -тук
Сега ще я прочета. Благодаря!
казано от Kath на 20.11.12, 16:06:
Относно това кой да ме заведе - имам си такъв човек.
ЕЕЕ уби му ентусиазъма много бързо...
Четох какво ли не и най-много ми харесаха вариантите на д-р Берт Херинг и Ори Хорфмеклер (Вионска диета).
Варианта на д-р Берт си е класическия фаст - между 15-17:00 и 20-21:00 ч. е прозореца на захранване, през останалото време - глад.
При Ори Хорфмеклер положението е по-различно. Цитирам :
“Диетата е базирана на дневен цикъл на хранене , включващ две фази undereating- продължаващ през деня и overeating-през нощта.
undereating-ограничаване до ядене през деня само на сурови плодове и зеленчуци.Може също така плодове, чай, супи и леки протеини, напр. варени яйца или йогурт.overeating(буквално-преяждам )-ядеш колкото ти се яде от всички хранителни групи.
По време на overeating :
- Яжте колкото искате от всички групи храни (протеини, мазнини, въглехидрати), но следвайте реда на приемане:
1. Салата от зелени листни зеленчуци
2. Продължете с протеини (пилешки гърди, пуешки гърди, миди, риба, сирене, яйца), сварени зеленчуци (напр. броколи, карфиол, моркови, гъби, патладжани, зеле) и мазнини (напр. маслини, зехтин, авокадо, масло)
3. Завършете с въглехидрати (напр. ориз, картофи, царевица, ечемик)
4. Спрете да се храните след като се почувствате повече жадни, отколкото гладни. “
Основава се на разделното хранене.
Някакви мнения за втория режим? За първия посъбрах достатъчно информация вече.
Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 20:08.
WD няма нищо общо с раделното хранене. При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно. Затова резултата е по малко усвоени калории и евентуално отслабване. Ори препоръчва ядене на “комплексни” храни. Затова за активно спортуващи препоръчва комбиниранетона храните за да се имитира комплексността на естетсвената храна. Например комбинация между чисто месо и чист въглехидрат или мазно месо и зеленчуци(готвени) и подобни. Идеята е да се яде по малко, по качествено и приетата храна да се усвои на макс, а не да премине през червата набързо, както става при много други режими с фрагментирано хранене през деня. Резулата е че след време организма привиква към по малък обем храна, а в същото време метаболизма е усилен и всичко се отразява на енергийното обезпечаване, функционалност и здраве.
Недохранващата фаза цели поддържане на хормоналното равновесие, понеже при жените кортизола е много агресивен, и форми на фастинг като 19/5; 16/8 ; 24/24 и други водят до водна задръжка, пад на енергията, хормонален дисбаланс.
За най добри резулатати и евентуално бъдещи експерименти е препоръчително да се започне по време на undereating да се консумират малки порции растителна храна. Особено ефективни са - краставици, цитруси и други с по голямо водно съдържание и богати на вит Ц(подтиска кортизола).
казано от GEORGIO на 20.11.12, 21:54:
WD няма нищо общо с раделното хранене. При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно. Затова резултата е по малко усвоени калории и евентуално отслабване. Ори препоръчва ядене на “комплексни” храни. Затова за активно спортуващи препоръчва комбиниранетона храните за да се имитира комплексността на естетсвената храна. Например комбинация между чисто месо и чист въглехидрат или мазно месо и зеленчуци(готвени) и подобни. Идеята е да се яде по малко, по качествено и приетата храна да се усвои на макс, а не да премине през червата набързо, както става при много други режими с фрагментирано хранене през деня. Резулата е че след време организма привиква към по малък обем храна, а в същото време метаболизма е усилен и всичко се отразява на енергийното обезпечаване, функционалност и здраве.
Недохранващата фаза цели поддържане на хормоналното равновесие, понеже при жените кортизола е много агресивен, и форми на фастинг като 19/5; 16/8 ; 24/24 и други водят до водна задръжка, пад на енергията, хормонален дисбаланс.
За най добри резулатати и евентуално бъдещи експерименти е препоръчително да се започне по време на undereating да се консумират малки порции растителна храна. Особено ефективни са - краставици, цитруси и други с по голямо водно съдържание и богати на вит Ц(подтиска кортизола).
Благодаря ти за поправките и за изчерпателното обяснение.
На мен много ми допада и наистина мисля да я пробвам...но, би било добре, ако посъбера още мнения. Дано да се включи някой, който я е практикувал...
Най-вече ме обнадеждава факта, че подобрява инсулиновата чувствителност и метаболизма - аз страдам от висок инсулин, а метаболизма ми е плачевен, покрай многото болести, стрес и безсъние!
Мнението беше редактирано от Kath на 20.11.12 22:09.
20.11.12
22:14
При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно.
Защо смяташ така?
казано от basi halvata на 20.11.12, 22:14:
При разделното хранене усвояването на хран вещества не е пълноценно.
Защо смяташ така?
Защото физиологически е лишено от смисъл, но коментара не беше по този въпрос конкретно, а за ЦХ. Схемата на Ори която изглежда като “мини” разделно хранене няма нищо общо с принципите на разделното хранене. От друга страна обаче нищо не пречи да се редуват дни на високи/ниски въглехидрати с дни на високи/ниски мазнини и дни на висок/нисък протеин. Това което Хофмеклер препоръчва като схема цели да даде насока в последователността. Трябва да се започва с лесно-усвоима и да се преминава към по трудно усвоима храна за по малък стрес върху храносмилателната система като цяло(да уточня - лесно и трудно усвоима от гл т. на стреса, а не на вида храна - например една лека сурова салата създава по малък стрес от печено агнешко или свинско с картофи. Във втория случай се искат много храносмилателни сокове.) Освен това така се преодолява предварителния “Вълчи” глад. Въобще рейджъра добре го е измислил.
Разделното хранене е фрагментирано хранене и губи своята стойност по тази причина. Но това не значи че при някого няма да проработи - има много примери на безсмислени диети които работят. Причината е - калориен баланс. Проблема е нетрайността.
П.С. “безсмислено” използвам от гледна точка на усилията. Едно разделно хранене изисква много “зор”. За някои ЦХ изисква много зор, така че оставям избора във ваши ръце. Аз избрах ....!
Georgio, имам въпроси към теб, тъй като виждам, че имаш доста информация по въпроса.
Да речем, едно кисело мляко, кога е правилно да бъде изядено, по време на този режим? Със салатата, след салатата, с месото, или пък преди/след него? Или може би след въглехидратите? Нямам си идея, тъй като то съдържа от всички нутриени в г/д равни количества...
И още нещо - месото например, може ли да се яде, ако е приготвено в масло или някаква друга мазнина?
Мнението беше редактирано от Kath на 21.11.12 07:03.
За месото да може в масло , да , но на умерена температура. Други подходящи мазнини са кокосовата и маста.
П.С Много мислене хвърляш в това как да се храниш , а е важно какво е качеството на храната ти. Кога и по колко ....
казано от bruskach на 21.11.12, 07:19:
За месото да може в масло , да , но на умерена температура. Други подходящи мазнини са кокосовата и маста.
П.С Много мислене хвърляш в това как да се храниш , а е важно какво е качеството на храната ти. Кога и по колко ....
Ами с качеството съм наясно, а с режима не съм. Питам това, от което не разбирам. Все пак съм на път да започна диетата и се налага да се запозная добре с принципите й.
П.П. Днес си изтеглих книгата на английски, в pdf формат, сега ще я кача на телефона и започвам да си я чета. Дано нещата ми се изяснят :)
ЦХ , IF и другите им разновидности не са някакви революционни диети , те са дори и диети , а просто ти казват кога и в какви количества да ядеш . Ако искаш бързи резултати ЦХ + палео режим.
казано от bruskach на 21.11.12, 07:27:
ЦХ , IF и другите им разновидности не са някакви революционни диети , те са дори и диети , а просто ти казват кога и в какви количества да ядеш . Ако искаш бързи резултати ЦХ + палео режим.
Въпроса си го отправих по повод Warrior diet, а не ЦХ (IF)
Първо ЦХ е едно обобщено аматьорско название измислено лично от мен. Преди години когато бях пуснал един блог използвах този обобщаващ “прякор” и не знам как навлезе във форумните среди.
IF си е термина за периодично гладуване(постене).
Warrior diet е патента на Ори Хофмеклер, но е форма на ЦХ от гл т. на симпатикус/парасимпатикус и той перфектно го обяснява в книгата си.
По въпроса за избора на храна - предложението палео меню е много добро. ВмНВх меню също, понеже дават бързи резултати заради мастната адаптация. Проблема е че не всеки издържа на калориен минус и желанието за “сладко” може да победи, а после следва оправданието че на мазнини не ставало.
Когато четеш Хофмеклер винаги имай предвид “идеята” му а не конкретно схемата на хранене. Самия той в много интервщта споделя че “често” излиза от режима - DAY OFF, за да компенсира - калорийно и “психически”. Все пак ЦХ в каквато и форма да е, е за функционалност в естествена среда, а не в крайно агресивна индустриално и токсично обременена съвременна цивилизация. РАзликата обаче е, че в сравнение с други режими на хранене, адаптацията към която и да е форма на ЦХ в резултат води до развиването на “трайни” функционални навици. Смисъла е, че който практикува ЦХ и излезе извън режима понася много по тежко последиците от това излизане. Причината е, че ако тялото веднъж свикне с нещо естествено за него и съответно физически и психологически удовлетворяващо - си го иска пак.
Как да ядеш определена храна зависи от това как я понасяш. Важното е готвената и обработена храна да се яде като основно меню, а през деня сурова храна.
Киселото мляко(истинското) е богато на бактерии и ензими които го правят перфектно за всяка фаза. Ако е през деня - в по малки количества за да останем в “недохранващ” режим, а вечер според поносимостта(лактозна толерантност). Няма значение кога.
Въглехидратите се препоръчват накрая с цел тяхното ограничаване. Но ако си броиш правилно калориите може по всяко време на основното меню. Инсулина така или иначе е на макс по време на overeating, но се използва по предназначение.
казано от GEORGIO на 21.11.12, 10:01:
Първо ЦХ е едно обобщено аматьорско название измислено лично от мен. Преди години когато бях пуснал един блог използвах този обобщаващ “прякор” и не знам как навлезе във форумните среди.
IF си е термина за периодично гладуване(постене).
Warrior diet е патента на Ори Хофмеклер, но е форма на ЦХ от гл т. на симпатикус/парасимпатикус и той перфектно го обяснява в книгата си.
По въпроса за избора на храна - предложението палео меню е много добро. ВмНВх меню също, понеже дават бързи резултати заради мастната адаптация. Проблема е че не всеки издържа на калориен минус и желанието за “сладко” може да победи, а после следва оправданието че на мазнини не ставало.
Когато четеш Хофмеклер винаги имай предвид “идеята” му а не конкретно схемата на хранене. Самия той в много интервщта споделя че “често” излиза от режима - DAY OFF, за да компенсира - калорийно и “психически”. Все пак ЦХ в каквато и форма да е, е за функционалност в естествена среда, а не в крайно агресивна индустриално и токсично обременена съвременна цивилизация. РАзликата обаче е, че в сравнение с други режими на хранене, адаптацията към която и да е форма на ЦХ в резултат води до развиването на “трайни” функционални навици. Смисъла е, че който практикува ЦХ и излезе извън режима понася много по тежко последиците от това излизане. Причината е, че ако тялото веднъж свикне с нещо естествено за него и съответно физически и психологически удовлетворяващо - си го иска пак.
Как да ядеш определена храна зависи от това как я понасяш. Важното е готвената и обработена храна да се яде като основно меню, а през деня сурова храна.
Киселото мляко(истинското) е богато на бактерии и ензими които го правят перфектно за всяка фаза. Ако е през деня - в по малки количества за да останем в “недохранващ” режим, а вечер според поносимостта(лактозна толерантност). Няма значение кога.
Въглехидратите се препоръчват накрая с цел тяхното ограничаване. Но ако си броиш правилно калориите може по всяко време на основното меню. Инсулина така или иначе е на макс по време на overeating, но се използва по предназначение.
Много благодаря! Вече е решено - от утре започвам диетата. Може да проследите в дневника ми резултатите. Ако до 2 седмици нямам задоволителни резултати или се чувствам зле, ще я прекратя. За сега съм доста обнадеждена.
21.11.12
11:02
Ами айде успех! (F) И аз съм в изпитателен срок от вчера (nod)