Съчетание на бокс и фитнес - за ЖЕНА

11.12.12
22:44

Здравейте :)
Въпросът е простичък - ако 3 пъти седмично ходя на бокс, как най-правилно да разпределя фитнес тренировките и как да комбинирам мускулните групи? Целта е поддръжка на сегашните килограми, повишаване на издръжливостта...това е.
Изчетох наистина доста информация за бокс+фитнес, особено из сайта, но не разбрах как стоят нещата при жените :)

Темата беше редактирана от Kath на 11.12.12 23:07.

3 пъти бокс седмично е доста, надали “дамският” е много по-лек от това, което съм виждал.

Защо не опиташ да запазиш тренировките с тежести и да добавиш по едно посещение на бокс? Виж как е и адаптирай според възстановяването.

11.12.12
23:05

казано от Димитър Михайлов на 11.12.12, 22:48:

3 пъти бокс седмично е доста, надали “дамският” е много по-лек от това, което съм виждал.

Защо не опиташ да запазиш тренировките с тежести и да добавиш по едно посещение на бокс? Виж как е и адаптирай според възстановяването.

Искам да напредна, бокса много ми харесва..
Главната идея е да не “натежавам” много, т.е. да не трупам много ММ. Все пак за бокса е по-добре да съм бърза, гъвкава и лека.
...но, в крайна сметка, наистина не знам кое-как-защо е най-добро като подход, за това и си задавам тук въпросите.

11.12.12
23:15

От бокса / кик-бокса е абсурд да натрупаш мускулна маса, освен това няма бокс тренировка за мъже и бокс тренировка за жени.  :) А в съчетание със силови тренировки е много тежко. Лошото възстановяване е много вероятно, особено в началото. При мен лично двете неща не се комбинираха успешно и в крайна сметка разредих кик-бокса за сметка на тренировките с тежести :)

11.12.12
23:25

казано от Мари А. на 11.12.12, 23:15:

От бокса / кик-бокса е абсурд да натрупаш мускулна маса, освен това няма бокс тренировка за мъже и бокс тренировка за жени.  :) А в съчетание със силови тренировки е много тежко. Лошото възстановяване е много вероятно, особено в началото. При мен лично двете неща не се комбинираха успешно и в крайна сметка разредих кик-бокса за сметка на тренировките с тежести :)

Изобщо не твърдя, че от бокса ще кача мускулна маса - имах предвид фитнес тренировките.
На практика ще се справя да ги съчетавам, вярвам го..стига да подбера силовите тренировки правилно.

11.12.12
23:26

Ходи си 3 пъти на бокс и два пъти на фитнес като за начало. В различни дни. Виж как се чувстваш след 2-3 седмици, как се адаптираш към седмичното натоварване и тогава може да се разбере как ще можеш да ги съчетаваш най-добре.
Във фитнеса намали тежестите, с които работиш и увеличи леко бройките повторения. Тъй като не знам как тренираш по принцип, не мога да кажа нищо конкретно, а давам само принципни насоки като за начало.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 11.12.12 23:45.

отдели си един ден за почивка,примерно неделя.Понделник,сряда и петък бокс,вторник,четвъртък и събота фитнес.Аз така тренирах с години и се чуствах невероятно.Пожелавам ти успех.Бокса ми беше начин на живот в продължение на 14 години,за жалост се кунтузих сериозно и така...........:(,

12.12.12
06:40

казано от Svetoslav на 11.12.12, 23:26:

Ходи си 3 пъти на бокс и два пъти на фитнес като за начало. В различни дни. Виж как се чувстваш след 2-3 седмици, как се адаптираш към седмичното натоварване и тогава може да се разбере как ще можеш да ги съчетаваш най-добре.
Във фитнеса намали тежестите, с които работиш и увеличи леко бройките повторения. Тъй като не знам как тренираш по принцип, не мога да кажа нищо конкретно, а давам само принципни насоки като за начало.

Тренировките ми обикновено са високо интензивни, съчетаващи силови, кондиционни и аеробни упражнения. Обичам в края на тренировката да съм изцедена максимално, да съм потна, да ме боли, ако щеш...но да знам, че съм дала 100% от себе си.
Ако се интересуваш по-подробно от тренировките, може да поровиш малко в дневника ми.

казано от Borislav Yordanov Golev на 12.12.12, 06:07:

отдели си един ден за почивка,примерно неделя.Понделник,сряда и петък бокс,вторник,четвъртък и събота фитнес.Аз така тренирах с години и се чуствах невероятно.Пожелавам ти успех.Бокса ми беше начин на живот в продължение на 14 години,за жалост се кунтузих сериозно и така...........:(,

О, това е ужасно неприятно.. Не го пожелавам на никой спортист.

Като за начало, ще правя повече кондиционни тренировки, със собствено тегло или свободни тежести - бърпита, скачане на въже, лицеви опори, кофички, тяга, клекове, планински катерач, ренегатско гребане, малко вертикални набирания...ще съчетавам 2 тренировки по бокс с 3 тренировки фитнес..или обратното - още не съм решила. Надявам се по-натам да се намери някой компетентен, който малко по-подробно да ми обясни основните принципи на структурирането на фитнес тренировки, подходящи за съчетание с бокса.

Благодаря за мненията (nsleep)

Мнението беше редактирано от Kath на 12.12.12 06:41.

12.12.12
11:15

Засега си продължавай със същите фитнес тренировки, които правиш. Примерно седмично разпределение на тренировките ти може да бъде следното: 2 пъти бокс, 2 пъти фитнес, един ден крос - няколко километра и един ден пълна почивка.
Засега не ти е необходима специализирана скоростно-силова подготовка. Нека да минат няколко месеца, да научиш основните неща в бокса, да решиш колко сериозно ще се занимаваш с него и тогава ще стане ясно от каква допълнителна специализирана подготовка имаш нужда.
В боксовите тренировки ще имаш достатъчно скачане на въже, така че във фитнес тренировките ще може да го пропуснеш спокойно :)

12.12.12
12:45

Казваш, че искаш да напреднеш в бокса, а се чудиш дали да оставиш само 2 тренировки по бокс?! Искаш ли да тренираш сериозно или не искаш?
Ако ще напредваш някъде, трябва да изведеш този спорт като приоритет и да подчиниш останалите тренировки на него.
Мисля, че Светослав каза каквото може да се каже по темата на този етап. А то включва само принципни насоки, тъй като ти все още нямаш представа от тренировките по бокс, както се разбира.

казано от Kath на 12.12.12, 06:40:

... да съм изцедена максимално, да съм потна, да ме боли...

Моля те, подбирай изразните средства, че няколко младежи ми звъняха да ме питат имам ли ти телефона :D

12.12.12
14:50

казано от Инис на 12.12.12, 12:45:

Казваш, че искаш да напреднеш в бокса, а се чудиш дали да оставиш само 2 тренировки по бокс?! Искаш ли да тренираш сериозно или не искаш?
Ако ще напредваш някъде, трябва да изведеш този спорт като приоритет и да подчиниш останалите тренировки на него.
Мисля, че Светослав каза каквото може да се каже по темата на този етап. А то включва само принципни насоки, тъй като ти все още нямаш представа от тренировките по бокс, както се разбира.

Започвам с 2 тренировки седмично, имено за да разбера дали това е “моят спорт”. Ако ми хареса, със сигурност ще увелича тренировките по бокс, за сметка на фитнеса. Но в крайна сметка, в никакъв случай не се стремя да се развивам професионално, аз съм просто любител.

12.12.12
15:11

Най-бързият начин да си убиеш ентусиазма е да претренираш.

А сега конкретно относно разпределение -  щом те влече бокса, сложи го на първо място и попитай треньора си как да си структурираш другите тренировки. Когато тренирах бокс ме бяха посъветвали да намаля сериозно бутащите, да стегна много ядрото, да наблегна на прасци и прочее, но всичко това е индивидуално - треньорът ще те насочи по-точно.

14.12.12
09:30

3 тренировки седмично: първо тежести(фитнес) последван от бокс. Тялото само ще ти подскаже колко да влагаш като време и усилия. Останалите дни ще компенсират. Ако ги тренираш поотделно, няма да се възстановяваш качествено и ще ти бъде трудно да следиш прогреса. Една добра тренировка на бокс ще пречи на тежестите. Обратното е по малко вероятно.

Мисля , че по горе ти го препоръчаха правилно два дни фитнес три дни бокс , ако си по напреднала може и три пъти фитнес. Накрая на тренировките ако си правите лицеви подскоци и набирания ит.н не вредят ако са грамотно направени натоварванията.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1