11.05.05
22:50
Съдът е взел решение, че спирането на ефедрата е било неправилно и некоректно. Има възможности за обжалване на решението, но е възможно ефедрина да се върне по равтовете на магазините. повече информация на този адрес http://www.getbig.com/news/2005-02/050705ephedra.htm
по-здрави
За Б-я копираме тука всичко и ако там го пуснат и тука ще го има споко. То и сега може да се намери на универсал мисля.
по-здрави
На Юниверсал да кажем но и на другите фирми не се различават много с изключенито че в Юниверсал са добавили и аспирин и кофеин за подсилване на ефекта
17.05.05
17:07
В България ефедринът е забранен от закон за контрол на прекурсорите(на наркотичните вещества). В смисъл: по клинични пътеки е достъпен, но не е на свободна продажба.
Засега няма изглед да променят закона.
Няма проектозакон, нито предложение за изменение и допълнение на стария.
Дори и това да се приеме(едва ли) ще мине време да се приеме новия закон и поне 3-4 месеца сокато влезе в сила.....
За щатите:
не знам как точн ое бил забранен ефедринът. Ако е с акт на изпълнителната власт, тогава може и федералният съд да има някакви правомощия.
В този случай обаче тъй като се отнася до административен акт, вероятно обсъждането отива във висш административен съд или нещо такова - не им знам институциите.
Но да отмени действащ закон федералният съд най вероятно няма право.
Ако е въз основа на закон ,трябва да се гледа от конституционен ии алтернативен в щатите съд. Така че не бързайте да се радвате.
Още повече че най - вероятно се обжалва не законността на забраната на ефедрина, т.е. да се атакува директно законодателната власт, а се атакувазаконността на привеждането на предписанията на закона в действие, т.е. процедурата на извършване. Грешки в процедурата на изпълнение не отменят закона, по - вероятно е да се стигне до споразумение, плащане на щети и т.н. но възстановяване на статуквото.
Във въпросната статия(хвърлих едно око) става дума за суплементи, съдържащи ефедра... Не за самият ефедрин. И в Бг те не са незаконни - някои сиропи против кашлица са силно “заредени”. Тях може и да ги разрешат; за ефедрин силно се съмнявам. Концентрираните препарати се третират като наркотични вещества. Линк към закона съм ви давал,там препаратът ефедрин е в една група с кокаина!
За ефедрата:
2 ефекта:
термогенетичен и спомагащ за топенето на телесни мазнини
болкоуспокояващ и повишаващ прага на търпимост към болката, малко психотропен - един вид те надъхва...
Ако сте прочели внимателно rulling-а ще видите, че това се отнася само до препаратите с ниска доза ефедра - до 10mg дневна доза... което за повечето хора е направо като хрупане на шоколадови бомбони.... отсъждането за препарати с високи дози си остава, така че нищо кой знае какво не е станало... друг е въпроса дали някой няма да почне да взима 2/3-ни дози с цел по-високо ниво на ефедрин и същевременно легален начин да си го купиш...
Ами незнам, но аз от Америка си купих и донесох доста Ефедрин, който го продават свободно в една верига магазинчета “Къмбърленд”. Въпросният “Ephedrine Plus” се използва за “Asthma relief”, кашлица и др. и съдържа:
Ephedrine HLC 25mg - Bronchodilator
Guaifenesin 200mg - Expectorant
Незнам второто вещество какво е, но е нещо за изхрачване. В съдържанието, ефекта, действието и страничните реакции са абсолютно същите както трябва да е при ефедрина. Незнам американците може би правят разлика от ефедра до ефедрин, защото ми бяха претърсвали багажа на митницата и нямаше никакви проблеми. Но както и да е, вече ми отказаха виза и няма да има повече ефедрин. :?
17.05.05
22:07
Вероятно не са проверявали толкова щателно съдържанието на препарата... Пък и 25 мг. ефедрин за доза не е толкова много като че ли - мисля, че тоя турския е по 50 мг.
[quote author=”Чукундур”] Но както и да е, вече ми отказаха виза и няма да има повече ефедрин. :?
Съжалявам, братле :( Жалко, добре щеше да бъде от гледна точка на бъдещите ти планове, но пък се радвам, че оставаш при нас :)
БТВ вярно ли, че вече тренираш на стадион Славия
[quote author=“D3BEP”]Вероятно не са проверявали толкова щателно съдържанието на препарата... Пък и 25 мг. ефедрин за доза не е толкова много като че ли - мисля, че тоя турския е по 50 мг.
[quote author=”Чукундур”] Но както и да е, вече ми отказаха виза и няма да има повече ефедрин. :?
Съжалявам, братле :( Жалко, добре щеше да бъде от гледна точка на бъдещите ти планове, но пък се радвам, че оставаш при нас :)
БТВ вярно ли, че вече тренираш на стадион Славия
Да турския е по 50мг, но едно шишенце от американския е 36 таблетки, т.е. равнява се на 18 от турският. И понеже в абслолютно всички магазини в които съм бил там нямаше никакви добавки съдържащи ефедра (понеже е забранена), ми се струва, че наистина си мислят, че ефедрата и ефедрина са различни неща. Но пък от друга страна един приятел спомена, че може едното да се прави от билка, а другото да се синтезира по химичен път. Но дори и да е така аз пак не виждам разлика, имайки предвид, че крайният продукт има едни и същи свойства.
А иначе ходих да тренирам в Славия само веднъж (последният ми път). Вече нямам достатъчно средства за да тренирам, изядох всичките си пари за състезанието :D , сега ще почивам малко. Ти от къде разбра!?
Хе, хе едни птиченца ни казаха, едното в твойта категория, другото в 87,5! И аз бях там!
efedra е билката, ефедрин-а се прави по химичен път и до колкото знам чистата ефедра (както и чистият трибулус терестис) са вредни за взимане.
Просто хората са свикнали да викат на ефедрин-а и ефедра, като си мислят, че е едно и също.... и аз използвам различните наименования като говоря с хора, които ме разбират какво искам да кажа.
[quote author=“YODA”]Хе, хе едни птиченца ни казаха, едното в твойта категория, другото в 87,5! И аз бях там!
Извинявам се офтопиците, но защо не се обади!
efedra е билката, ефедрин-а се прави по химичен път и до колкото знам чистата ефедра (както и чистият трибулус терестис) са вредни за взимане.
Просто хората са свикнали да викат на ефедрин-а и ефедра, като си мислят, че е едно и също.... и аз използвам различните наименования като говоря с хора, които ме разбират какво искам да кажа.
Във всички добаваки в съдържанието пише ефедра, само на турския и този който си го взех пише ефедрин. А до колкото знам билката от която се прави се нарича “Махуанг” или нещо от сорта.
17.05.05
23:03
Дам, това е билката.
Ае птиченцето Фокси, чувал ли си го?
Явно си му направил впечатление :)
Изчурулика, че си бил там, не че си там в момента. Иначе за какво да се крием от теб?
[quote author=”Чукундур”][quote author=“YODA”]Хе, хе едни птиченца ни казаха, едното в твойта категория, другото в 87,5! И аз бях там!
Извинявам се офтопиците, но защо не се обади!
Само те виждал бе човек! Иначе ако беше там щяхме да се обадиме задължително! Аз отдавна искам да направя една тренировка с тебе, ама все не се сещам да те питам!
Еххх обърахте темата и ако искате можем да оговорим нова тренировка обща.
по темата: Браво на Дзвер за обширната информация по въпросите със законодателството, че внесе яснота.
по-здрави
[quote author=”Чукундур”]
Във всички добаваки в съдържанието пише ефедра, само на турския и този който си го взех пише ефедрин. А до колкото знам билката от която се прави се нарича “Махуанг” или нещо от сорта.
мдам, правилно.... грешката е моя :)
Но не знам ако позволят препарати с до 10mg съдържание на ефедра в тях как ще контролират някой да не кълве по 10 дози на ден, примерно...
Триболюса е обработена билка пресована просто. Ако го пиеш на чай или на спиртен извлек ефекта е същият и няма нищо вредно. Само при някви си там термични обработки в, които не съм запознат става силно токсично и канцерогенно. А ефедрата е билка и може би има синтетична обработка няква и добавяне към мулекулата, но нямам представа точно как стоят нещата. Примерно амфетамините ги правят с билката хуанг, както казва Петко
по-здрави