Опит за трибойски стил на тренировките

Темата е заключена.
Прескочи до:

Няма такива на късмет , доста си покачил силата , не се съмнявай в себе си , а иначе все още ли тренираш по тая програмка дето ми прати на ЛС ?

08.04.13
21:23

Дано си прав. На следващата тренировка с лег ще си проличи. :) Надявам се наистина да съм покачил силата. Да, по нея тренирам, но ако искаш и ти да тренираш по нещо такова говори с Madboy. Той най-добре ще може да ти я състави и да ти я нагласи към твоите възможности. :)

09.04.13
20:51

Тяга - 1х5@60, 1х4@80, 1х3@90, 1х3@100, 2х3@120, 2х2@110кг
Гребане с лост - 4х6@65кг
Набирания широк надхват - 1х8@5кг, 2х8@15кг, 1х8@5кг
Гребане с дъмбел - 3х5@45кг
Трапец с дъмбели  - 4х6@50кг

На гребането малко по-слабо - 65 кг, не можах да ги дръпна пак тия 70, дето успях за една серия миналата седмица :) По-нататък пак ще ги мъча.

10.04.13
20:23

Е не раздавайте ЕСММ така небрежно :D Трябва първо да бъдеш посветен  :D :D

10.04.13
22:13

Не я раздаваме - само разписаното разпределение на мускулните групи. :)
Та днес потренирах:
Лег тесен хват 3х5@65кг
Френско 4х6@50кг
Скрипец за трицепс 4х6@55кг
Бицепсово сгьване с крив лост 3х5@45кг
Чукчета с дьмбели 5х5@30кг
Предмишница на машина 5х5@60кг

Доволно се получи тренировката :) Само френското си тежи гадното д’ге

12.04.13
19:55

Вчера малко почивка и здраво хранене.
Днес пак тренировка:
Клек - 1х5@60, 1х4@80, 3х5@110, 1х5@90кг - пренастроих леко клека покрай макса новия :)
Лег - 1х5@40, 1х4@60,1х4@70, 2х3@80кг,
Коремни преси - 4х20 с 30кг
Планк - 4х8@90сек
Повдигания на крака от вис - 4х20 с 20 кг

Дразня му се на тоя планк, че толкова малко го държа, ама засега толкова. Надявам се да успея да кача времето, което го правя планка.

12.04.13
22:35

казано от gazena gadinka на 10.04.13, 22:13:

Само френското си тежи гадното д’ге

по плевенски д’ге  .... брао :D

13.04.13
19:28

Е, от плевенската група трибойци го научих това :D д’ге

тяга - 1х5@60, 1х4@80, 1х2@90, 1х1@110, 2х3@90кг
раменни преси с дъмбели 4х5@30кг
вдигане на ръцете встрани с дъмбел 3х8@25кг
задно рамо 3х15
коремни преси 5х15@20кг
повдигане на краката от вис 4х20@15кг

Доволно се получи тренировката.
А надявам се един приятел, който ми снима тягата да ми прати клипчето и да успея да го кача ;)

13.04.13
20:57

За съжаление тоя приятел ми е направил снимка с недобро качество. Сега я виждам, че поне ме е хванал като съм я вдигнал щангата, ама ето я:

П.С. След три неуспешни опита най-накрая се получи :)

Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 13.04.13 22:25.

15.04.13
19:30

Клек 1х5@60 1х4@80 1х3@90 1х3@110 3х3@120 1х5@80 кг
Лег 1х5@40 1х4@60 1х3@80 1х2@90 1х1@100 1х5@80 кг
Коремни преси 5х15@20 кг
Планк 5х7
Повдигане на краката от вис 4х20@20кг

И така. Днес потренирах доволно. Засега на 100 кг от лег само единичка бутнах. От къде миналата седмица имах сила за двойка незнам. Но и единичка е добре. Понататък повече. :)

15.04.13
22:00

Тоя твоя приятел с калкулатора ли те снима ?

15.04.13
22:12

Ей пендел ;)

15.04.13
22:24

казано от gazena gadinka на 13.04.13, 20:57:

За съжаление тоя приятел ми е направил снимка с недобро качество. Сега я виждам, че поне ме е хванал като съм я вдигнал щангата, ама ето я:

П.С. След три неуспешни опита най-накрая се получи :)

??? това не си ти май

Това е снимка от залата в Заимов в Плевен на Валерката, както виждаш вдига в надхват :) а това рядко се среща.

Мнението беше редактирано от Madboy на 15.04.13 22:25.

15.04.13
22:31

Извинявам се на всички момчета от форума за огромното недоразумение, което се е получило. Понеже и аз самият имам такава тениска и къси гащета, а залата ми не е много да се различава от това на снимката, което се вижда, моят приятел явно се е изгаврил много брутално с мен.
Съжалявам за недоразумението и моля  valerious да приеме огромните ми извинения за случилото се :)

П.С. С тоя приятел, който се изгаври с мен и ми докара неприятностите във форума ще се разправям.
И като второ П.С. Изтрих снимката, защото нямам желанието, нито намерението да обиждам другите хора от форума, нито да си присвоявам нещо, което не е мое.

Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 15.04.13 22:38.

15.04.13
22:39

Не можеш да ме убедиш, че в 21 век няма кой от цялата ти зала да те снима.

15.04.13
22:45

Аз разчитах на тоя човек, че ме е снимал и ми е пратил моята снимка, а той много гадно и отвратително се е изгаврил с мен и много гадно ме изложи пред форума. Надявам се утре да си получа моята снимка, която да постна, иначе ще помоля някой друг в залата да ме снеме.

15.04.13
22:59

Доооре е, ае , даже да кажем че се поласках малко, че с мен даваш пример а не сложи бенедикт магнусон : )))) ае снимай се следващия път да те видим

15.04.13
23:04

На следващата тренировка ще помоля някой друг да ме снима и ще кача да ме видите :)

16.04.13
12:14

казано от gazena gadinka на 15.04.13, 22:45:

Аз разчитах на тоя човек, че ме е снимал и ми е пратил моята снимка, а той много гадно и отвратително се е изгаврил с мен и много гадно ме изложи пред форума. Надявам се утре да си получа моята снимка, която да постна, иначе ще помоля някой друг в залата да ме снеме.

всеки ще се разпознае на снимка, че не е той , както е в случая.... не може да го приема като недоразумение  ; )

16.04.13
19:59

Първо снимката си беше с отвратително качество, а и аз много не се загледах в това, което ми беше пратил и направо я постнах. Беше си недоразумение от всякъде, а и аз имам такава тениска, така че реших, че няма проблем със снимката. Впоследствие вече се загледах и видях, че тоя се е изгаврил много гадно с мене, заради което се и извиних и изтрих снимката.

Днес ходих да тренирам, но правих по-лека тренировка, защото бързах. Заради това направих само:

След тренировката се опитах да направя леко позинг, който не ми се получи много, както виждате и от снимката, която си направих:

17.04.13
21:41

Днес компенсирах вчерашната лека тренировка и се раздадох доста:
Лег тесен хват 3х5@70кг
Френско 4х6@50кг
Бицепсово сгьване с крив лост 3х5@47,5кг
Чукчета с дьмбели 5х5@30кг
Предмишница на машина 5х5@65кг
Малко повиших килограмите на упражненията.

19.04.13
20:33

Да запиша и днешната тренировка:
Клек - 1х5@60, 1х4@80, 3х5@110, 1х5@90кг
Планк - 4х6@90сек

Днес общо взето добре се получи тренировката. Доволен съм си от силата :)

20.04.13
19:05

тяга - 1х5@60, 1х4@80, 1х2@90, 1х1@100, 2х3@90кг
задно рамо 3х15
коремни преси 5х15@20кг
повдигане на краката от вис 4х20@15кг

Днес потренирах прилично. Като цяло доволно :)

22.04.13
18:06

Вчера - почивка и здраво хранене.
Днес - тренировка:
тяга - 1х5@60, 1х4@80, 1х2@90, 1х1@110, 2х3@90кг
задно рамо 3х15
коремни преси 5х15@20кг

След коремните преси ме хвана мързела и не правих друго за корем :D Иначе като цяло си имах сила за тренировката.

22.04.13
18:07

Що не почнеш да описваш храната, мързи ли те :D

Мнението беше редактирано от Filip Mutafov на 22.04.13 18:07.

22.04.13
18:13

Ми може и да почна да я описвам :D Иначе леко ме мързи наистина.
Примерно ето за днес храната:
7.30- овесени ядки с мляко преди училище
10,30 - сандвич с пилешко филе в голямото
14.00 - пилешко с картофи
16.15-17.30 тренировка
след малко - вечеря - като гледам ще е пица с кашкавал и гъби
по-късно вечерта преди лягане - извара с кисело мляко

23.04.13
20:59

Днес.
Тренировка:
Тяга - 1х5@60, 1х4@80, 1х3@90, 1х3@100, 2х3@120, 2х2@110кг
Гребане с дъмбел - 3х5@45кг
Имах си енергия и си потренирах добре. Да си кажа честно ми хареса идеята да вписвам и храната, която ми даде Filip и така ето днес храненето до момента:
7.45 - кисело мляко с овесени ядки - странно е, но ми хареса
около 10.30 в голямото- сандвич от нас със яйца и сирене като пастет
14.00 - свинско с ориз
16.30 - 18.00 - тренировка!!
около 19 - свинско с ориз пак и салата домати
когато тръгна да си лягам - извара с домат

23.04.13
22:38

Браво, браво :D

24.04.13
21:51

Благодаря :)

Днес - ден за ръце:
Лег тесен хват 3х5@70кг
Френско 4х6@50кг
Бицепсово сгъване с крив лост 3х5@47,5кг
Чукчета с дъмбели 5х5@30кг
Предмишница на машина 5х5@65кг

И така храната днес беше:
7.30 - кисело мляко с бисквити
10.30( в голямото) - сандвич с пилешко филе
14.00 - пилешко печено с домати на салата
16.20 - 18.00 - ТРЕНИРОВКА!!!
19.30 - пилешко с малко сварен ориз за гарнитура
преди лягане - извара с домат

П.С. Взе, че ми хареса идеята да описвам храната ;)

Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 24.04.13 22:03.

25.04.13
20:16

Днес - 25.04
Тренировка - няма :)

Храна - здраво:
7.30 - овесени ядки с прясно мляко
10.30 - сандвич с кюфте и домат
14.00 - пилешко филе със салата
17.30 - малко кисело мляко, че бях нещо гладен
19.45 - гювече с кайма и картофи (става като мусака и много ми харесва)
22 или когато си лягам - извара с мляко

Gogo

25.04.13
20:25

Здрасти,
това на снимката практикуваш ли го?

25.04.13
20:28

Да, практикувам го - ходя даже на състезания по бокс. ;)

Gogo

25.04.13
20:30

Не мислиш ли, в такъв случай, че начинът на трениране с тежести, трябва да е съобразен с тази ти дейност?

25.04.13
20:36

Ами да, прав си. Аз съм говорил с треньора си по бокс и съм го питал за тая трибойска програма, по която тренирам. Той каза, че не е проблем да си тренирам по нея, защото си качвам доста добре силата. Единственото, което ми е поставил като изискване е да не си изляза от категорията :)

Gogo

25.04.13
20:42

Аз ако съм, повече няма да търся съвет от него за подобни въпроси. Консултирай се с треньора си относно бокса.
След малко ще вкарам във вид една статия, на познат на всички тук човек, пускана преди 3 години. Ще е добре да я прочетеш и да си изведеш някои изводи. После пак погледни начина си на трениране. :)

Gogo

25.04.13
21:00

Издръжливост, Сила и Скорост в бойните изкуства

Често в залите за трениране се чуват реплики „Свърши ми въздухът...”, „Вдървих се вече...”, „Не мога повече нищо...” , „Не мога толкова бързо...”.Обикновено след тези реплики, идва някой специалист-консултант и казва вълшебен начин за превъзмогването им, като ефекта от него в най-добрия случай е временен.

През годините на трениране този въпрос ме занимаваше много – как да направя така, че хем да съм силен, хем да съм издръжлив, хем да съм бърз?

Приемах доста съвети – едни бяха донякъде адекватни, други полезни, трети безсмислени, но търсенето не се увенчаваше с никакъв успех, поне не с постоянен и точен прогрес. Оставех ли силовите с тежест ставах издръжлив и не се „вдървявах” след 1 минута спаринг, но губех усещането за мощ и пробив на ударите, чувството за контрол върху движенията на противника при борбата, наблегнех ли на тях бързо се изчерпвах от към скоростни показатели в боя, както и бързо се изчерпвах от към силова издръжливост в борбата.

В тази „статия” ще разгледам моя опит и разсъждения в тази насока и принципите, на които съм построявал тренировките според търсените цели.
Няма да описвам обстойно „какво” и „как”, а ще се опитам да обясня ясно „защо”.
Няма да се спирам на различните биомеханични подходи към боя – те са специфика за всяко едно БИ и за всеки един трениращ според възможностите на тялото му, ще се опитам да изложа общовалидни насоки.

Нека разгледаме понятията ИЗРДЪЖЛИВОСТ, СИЛА и СКОРОСТ, от гледна точка приложението им в бойните изкуства (БИ), какво представляват всъщност, какво е тяхното значение за тренировката, за спаринга, как можем да ги изградим и подобрим, как да систематизираме програмата си за подготовка съгласно нашите собствени цели.

Когато някой каже „свърши ми въздухът”, то става дума не за невъзможност на белите дробове да осигурят необходимия въздух, а за невъзможността на сърдечносъдовата система да работи в диапазон на натоварване, който да осигури транспорта на кислорода до всяка част на тялото.

Разликата в дишането на трениран и на нетрениран, здрав човек обикновено изчезва след 2 седмици целенасочени тренировки.
Разликата в сърдечносъдовата издръжливост се постига след 3-4 пъти по-дълъг период, но се губи пак за около 2 седмици! Трябва да отбележа, че тази „разлика” все пак е индивидуален показател и зависи от началното ниво и подготовката на трениращия.
Ако можем да работим в диапазона 0.7 - 0.9 от МСЧ за време от 3 до 5 пъти по-дълго от най-дългия ни спаринг, то в самия спаринг няма да срещнем трудност с „въздуха” и ще сме максимално издръжливи.
Друг показател на сърдечносъдовата издръжливост, който трябва да разгледаме е възстановяването след натоварване > 0.7 МСЧ, тоест времето, което е необходимо да слезем със 0,32 – 0.36 МСЧ. Натрениран атлет би трябвало да даде тази разлика за 3 минути.
Тоест, ако можем да понесем непрекъснато, 45-минутно, високоинтензивно натоварване и след това даден този показател за въстановяване, ще можем да издържим 3 рунда х 3 минути без особен проблем от към „въздух”.

Това само по себе си не ни гарантира, че през тези 9 минути на спаринг, ние ще сме през цялото време еднакво силни и бързи.

Факторите, които обуславят това се наричат силова издръжливост и скоростна издръжливост. Те зависят от начина, по който сме тренирали мускулите и от сърдечносъдовата ни издръжливост.

Развиването на силата на мускулите беше описано подробно в „статия” и няма да се спирам на него, ще разгледам по-подробно само силовата издръжливост.
За мен силова издръжливост означава да можеш да работиш при голямо съпротивление за продължително време, тоест когато мускулите на друг човек вече са затрупан с лактати и са се „одървили”, ти да можеш да продължиш.
Според мен, а по последни проучвания и не само според мен, човек може да удължи анаеробната фаза на усилието до неподозирани нива, тоест не сме толкова лактатно ограничени.
Начинът да се постигне това е чрез високоинтензивно, стресиращо, комбинирано, тежко натоварване с минимално време за почивка. Под „минимално време” трябва да разбираме интервал под 20, а даже и под 10 секунди. Популярен пример за такова натоварване е методът „Табата”.
Макар според мен в класическия вариант на изпълнение на „Табата” тежестите в началото да са недостатъчно големи, изпълнението на такава тренировка да представа за възможностите на организма да работи в анаеробен режим по-продължително време.
Друг такъв пример е EDT – тренировка с повишаваща плътност. За мен класическото изпълнение на EDT също търпи подобрения от към чисто силовата си страна, но пак е доста добър пример.

Продължителността на тренировката за силова издръжливост е като тази за сърдечносъдова издръжливост, дори е възможно да комбинираме натоварванията така, че да слеем двете в една тренировка – тежко, комбинирано, силово натоварване с вискоинтензивно, по-продължително, разнородно натоварване, като ги комбинираме в цикъл, който ни позволява да го изпълняваме без прекъсване от едната към другата част.

От необходимите ни качества, най-трудна за постигане е скоростта. Тя е качество, което се гради много бавно, губи се много бързо и е зависимо от времето, което ни е необходимо за реакция, което от своя страна почти не подлежи на трениране.

За да сме бързи, първо трябва да сме достатъчно силни.
Пример за зависимостта между сила и скорост са спринтьорите и щангистите – макар да тренират съвсем различни неща, първите имат тежки силови, а вторите, въпреки че не тренират никакво бягане имат изключителен 30-40 метров спринт.

Ако сме достатъчно силни, то следващата стъпка е да тренираме е така, че да ускоряваме по-бързо защото скоростта е зависима само от ускорението и времето, а на времето за реакция за съжаление няма как да повлияем – то зависи единствено от скоростта на нервния импулс.

Да ускоряваме по-бързо означава да сме по-експлозивни, тоест експлозивността като биомеханично качество е еквивалентна на ускорението( а ) като физично понятие.

За следващите разсъждения ще е необходимо да уточня още малко такива аналози:

Скорост на изпълнението е Скорост( V ), Силата( като понятие „силен” ) е Мощност като физично понятие, а Сила( F ) във Физиката, в нашия случай съответства на усилието за преодоляването на дадена тежест в дадено движение или по-просто казано на силата на тежестта на уреда/ собствената ни сила на тежестта/ силата, която ни се съпротивлява при изпълнението.

Зависимостта на скоростта от ускорението и времето е V = a . t , зависимостта на ускорението от силата и масата е a = F / m, скоростта в зависимост от силата е V =F.t/m , така получаваме два варианта, по които да преценим ускорението, тоест експлозивността – чрез скоростта на изпълнение и чрез съпротивтелната сила в движението.

Понеже Физиката не е силна на всеки ще обобщя формулите така:

Колкото по-бързо изпълниш едно движение с тежест, толкова по-експлозивен си!
Колкото по-голяма сила приложиш( като противодействие на силата на тежестта на щангата ) , толкова си по-експлозивен!
Понеже няма как ( или поне аз не знам начина ), да измерим кой от двата варианта е по-добър и при каква тежест и скорост ускоряваме максимално, тоест сме максимално експлозивни, то остава да работим и върху двата варианта – изпълнение с тежко и максимално бързо изпълнение. Потвърждение на тези разсъждения е горния пример със спринтьорите и щангистите – едните го правят максимално бързо, другите го правят максимално тежко.
Неразделна част от скоростните тренировки са всички упражнения, в които ускоряваме постоянно и тези, в които има смяна на посоката в самото изпълнение на движението.

Защо обаче след като щангистите могат да бият на 30-40 метрова отсечка спринтьор, то след 50-ия метър в най-добрия случай са равни, на 100-ия метър спринтьора е с много голяма преднина, а на 200 метра разликата им е повече от отчайваща?
Това е скоростната издръжливост – щангиста е по-експлозивен, но не може да поддържа скоростта, спринтьора може да отстъпва с малко в експлозивност, но поддържа скоростта много по-дълго време.
Скоростната издръжливост расте при продължително изпълнение на едно движение за време с приблизително еднаква скорост.

Сега да поразсъждаваме как да съчетаем трите вида тренировки за издръжливост.

И трите типа издръжливост се припокриват – ако не сме силни, не сме бързи, ако не сме във възможност да понесем натоварване на висок % от МСЧ не можем да работим за силова издръжливост, ако нямаме скорост трудно ще постигне високоинтензивно натоварване за сърдечносъдова издръжливост, като всичките тези зависимости са комутативни, тоест важат и в обратна посока.

За да ни е от полза една тренировка, с оглед на всичко написано по-нагоре, то тя трябва да включва следните основни неща:

1. Тежки, базови движения, които могат да се комбинират за изпълнение заедно.
2. Движения, които могат да се изпълняват максимално бързо.
3. Движения, които могат да се изпълняват сравнително бързо и продължително със и без допълнителна тежест.
4. Упражненията, движенията и комбинирането им трябва да са подбрани така, че да можем да направим цялата тренировка максимално интензивно.

Следвайки тези опорни насоки, съставянето на тренировъчна програма с конкретно определена цел би трябвало да не представлява трудност за почти всеки трениращ с опит и знания...

Успех....!

животното ;)

25.04.13
21:19

Благодаря ти за интересния материал, дето си ми го пратил. Струва си да се обмислят нещата, наистина, защото изказването на писалия го е доста логично, а и донякъде съм виждал в залата момчета, тренирали само фитнес какво постигат.

Gogo

26.04.13
12:56

При вас треньорът, обяснява ли ви, че не се удря така: Бам, бам, бам, а Бам, ба-бам! :D

26.04.13
18:55

:D Не, треньора не е казвал такова нещо, а по-скоро иска да правим ударите силно и рязко. А такива първи силен, втори и трети на комбинация.

26.04.13
19:33

Днес - 26.04
Тренировъчен:
Клек - 1х5@60, 1х4@80, 3х5@110, 1х5@90кг
Планк - 4х6@90сек

Храната е прилична:
7.30 - спагетини от полуготовите
10.30 - сандвич с кюфте
14.00 - свинска пържола с печени картофи
16.30 - 18.00 ТРЕНИРОВКА !!!
Сега  - принцеси с кайма и лютеница и картофи
Като си лягам - извара с кисело мляко

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1