Бокс - трябват ми съвети.

20.01.13
14:25

Здравейте!

На 18 години съм и тежа 65 килограма. От близо половин година имам някаква мечта и амбиция да започна да тренирам бокс. От тогава досега тренирам постоянно.
Тичам всеки ден - сутрин от 5,30 преди училище и вечер между 6 и 10. Тичам около 4-5 километра при всяка тренировка. Ходя и на street fitness.
Правя бой в сянка в нас, но имам чувството, че изпускам нещо. Също така скачам и на въже и правя по 2-3 спринта от 100 метра по време на тренировка.
Имам голяма амбиция да стана нещо повече от човек, който го прави за удоволствие.

Въпросите са ми следните: 1. Хубаво ли правя като съчетавам тренировката заедно със street fitness?
                            2. Имам ли време да реализирам мечтата си?
                            3. Някакъв съвет за програма, която да следват специално за бокс, защото аз не намирам?
                            4. Някакви клипчета или нещо, което да ми е в помощ?
                            5. До половин година отивам в София да съм студент и не знам откъде да започна, ще ми трябва и за там   
                            някой друг съвет.

Това е. Ако има нещо ще допълня.

Поздрави.

20.01.13
20:01

Ще ти кажа само едно което научих през годините когато тренирах бокс, това е дарба виждал съм момчета, който стъпват на ринга и след няколко месеца са шампиони, както и момчета трениращи с години който не са взимали 1ви места  на състезания.
Разбира се, че момче което работи усилено ще победи таланта, но имай нагласата, че бокса не е детска игра като боя със сянка и крушата, бокса е кръв, счупени пръсти, носове, тежки контузий и травми, ако си готов да ги приемеш значи си готов да се пробваш на едно друго ниво като отидеш в големия град. Намери си приятел и си прави спаринги често, тренирай реакцийтте си, и никога не позволявай на страха да те обвземе, бий се хладнокръвно и се концентрирай до колкото можеш. Старай се дишането ти да отговаря на действията ти, удряй винаги със сила и се опитвай да намираш най късата дистанция да нанесеш удар на противника, научи перфектно ударите, както и моменталното им завръщане за да не се откриваш, бокса не е само атака, той е и защита. Когато правиш спаринг никога не стой на едно място постоянно се движи и нанасяй ударите от позиций в който си стабилен за да не паднеш при блок на удара ти. Не ми се отдава много да обяснявам, но за сметка на това повече ме бива в практиката. :) Пожелавам ти успех и дано наистина прогресираш!

21.01.13
11:54

Много конкретни съвети като дишане и начин на удар не бих си позволил да ти там - ще ти кажа точно обратното - ако искаш да се захванеш сериозно с този спорт - спри да се опитваш сам да удряш и избягваш удари ... въобще зарежи всякакви опити за техника - работи САМО върху кондицията (и наблегни на издръжливост, пояс и рамене).
В противен случай заучаваш движения, които са грешни и после на треньора ти ще му отнеме месеци да “изтрие” грешно заученото движение от мускулната памет и да “запише” новото правилно движение. Ако искаш да удряш - гледай да е с треньор (същото важи и за париране и ескиважи всякакви).
А за София - имаш много варианти - виж в кой район ще си и с какви средства ще разполагаш.

21.01.13
16:11

Иван е прав, но не само треньорите могат да те научат на ударите, надявам се в твоя град да има момчета или големи мъже, който са практикували този спорт и имат известен опит, учи се на основните удари, според мен няма какво толкова да сбъркаш ако някой  боксьор ти помогне да ги усвоиш!

24.01.13
10:21

Боксът не е спорт, който можеш да практикуваш сам. Технически просто няма как да се научиш да изпълняваш ударите сам, наистина докато започнеш да тренираш с треньор е най-добре да наблягаш на кондиционните тренировки, така ще ти е по-лесно, като започенш, но ако бягаш толкова не вярвам да ти е проблем. Под strett fitness ако разбираш кофички, набирания, лицеви опори, клякания, това не са излишни работи, ще ти помогнат. Но пак ти казвам недей да учиш техника сам, заучиш ли нещо грешно после много трудно се поправят грешките.

02.02.13
11:14

Благодаря за информацията, всякаква информация ми е от помощ :)

08.04.13
13:06

пич и аз като тебе са съм се хванал с “бокс” , но не мога да си позволя да ходя на тренировки...иначе в дошамни условия е хубаво една круша да си земеш,ако нямаш пари за чувал вземи double end bag по 30-40 лв са...единственото гадно е че ти трябва доста свободно пространство и са кофти за монтиране,трябват и ластици да сменяш и прочие,но пък е евтин вариант...нз до колко е ефективна и аз съм пълен профан в бокса,но от тая круша най-малкото е че ще понатупаш издръжливост.аз понякога така се увличам  ,че по някое време пода целия е станал в пот и после съм като пребит...иначе в началото едвам я целиш после почваш да свикваш което според мене значи че си понапреднал поне в ориентацията и кординацията...пак  като за 30 лв ще ти е доста полезен уред...ако я монтираш по разтегната можеш да отнасяш по някой и друг удар от нея такаче ще се понаучиш и да се пазиш като те удари 2-3 пъти...

08.04.13
13:24

казано от kaloqn ivanov на 08.04.13, 13:06:

нз до колко е ефективна и аз съм пълен профан в бокса,но от тая круша най-малкото е че ще понатупаш издръжливост.

Като не знаеш, защо даваш съвети :)
Ще понатрупаш издръжливост и яко ще затвърдиш грешките в техниката ;)

08.04.13
14:43

казано от James Hinks на 08.04.13, 13:24:

казано от kaloqn ivanov на 08.04.13, 13:06:

нз до колко е ефективна и аз съм пълен профан в бокса,но от тая круша най-малкото е че ще понатупаш издръжливост.

Като не знаеш, защо даваш съвети :)
Ще понатрупаш издръжливост и яко ще затвърдиш грешките в техниката ;)

не споря, просто предполагам не съм казал,че съм разбирач и че мнението ми е безпогрешно,затова е форум за взаимопомощ...като се изръси някоя глупост да дойде някой,който повече разбира и да я поправи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1