Натурален бодибилдинг - има ли бъдеще?

БО

21.01.13
18:40

Има ли според вас бъдеще натуралния бодибилдинг. И може ли да се докаже дали човек е употребявал забранени препарати, дори да са изминали 10 години.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 21.01.13 20:21.

Някои препарати имат много дългъ живот, други много къс... Ако нещата са направени като хората - май много трудно ще успеят...

Не твърдя със сигурност, но доколкото ми е известно, тест от косата на човек дава информация за приети “работи” за по-дълъг период назад. Ако някой е запознат, нека потвърди.

Ако “натурален бодибилдинг” значи състезание с участници, неприемали нищо от допинг листата през живота си, май е илюзия. От една страна доста спортисти имат явна амнезия, от друга - и креатинът (или форми на креатина) е в допинг списъка, ако не се лъжа.

Няма бъдеще според мен.

1. Няма пари в него => няма да има състезатели.
2. Хората искат да виждат изроди, искат да виждат шоу. Да видиш нещо като Фил Хийт или Джей Кътлър е неописуемо спрямо това да видиш натурален състезател (от личен опит говоря).
3. Не може да се докаже колко един състезател е натурален. Могат да са на стероиди 350 дни в годината и пак да минават тестовете чисти. Отделно, че инсулин и ХГХ (едни от най-мощните неща) по никакъв начин не могат да бъдат хванати.
4. Това за 10-те години, което казваш не е нужно. Мисля, че по правилата е нужно да не си вземал последните 5 години, но може и наистина да бяха 10. Трябва да се видят сайтовете на PNBA, INBA, WNBA и т.н.
5. Полиграфът не е много добър метод, отделно, че и за него има какво да вземеш, за да го минеш без проблеми.

П.П. Креатин едва ли е в допинг списъка. Все пак в тялото ни има предостатъчно креатин фосфат.

21.01.13
23:29

Ако говорим за бодибилдинга като аматьорско занимание (демек ти да си помпиш във фитнеса като хоби с цел по-добра визия) отговора е Да. Имаш ли горе долу добра генетика, с добро планиране и спазване на тренировъчен и хранителен режим може да се постигнат много добри резултати.
Ако говорим за бодибилдинга като професионален спорт (демек състезание с медали и пари за награди, без значение на какво ниво) отговора е абсолютно Не.

21.01.13
23:36

Не ,няма.. Хората са малки (на размери) и не растат,един натурален по принцип не може да има прогрес след определи години,че даже и почва регрес много лесно.
5 години трябва да не е зобил.

EDIT: Креатинът не е в допинг листата.

http://www.naturalbody-building.com/index.php?option=com_content&view=article&id=136&Itemid=12

Мнението беше редактирано от Teen Power на 21.01.13 23:37.

За креатина и допинга се бях подвел по този случай със Зинедин Зидан.

22.01.13
09:19

Аз бих казал “зависи”.

Ако става въпрос за аматьорски спорт - хора, на които това не им е основно занимание, а просто ходят в залата и тренират - защо не?
Ако, обаче, говорим за професионален спорт - със спонсори, медали, парични награди и т.н., както се каза - всички искат да гледат шоу, изроди, тогава не става без препарати.

22.01.13
09:26

казано от Бодибилдър на 21.01.13, 18:40:

Има ли според вас бъдеще натуралния бодибилдинг. И може ли да се докаже дали човек е употребявал забранени препарати, дори да са изминали 10 години.

Както е лафа по хамериканските филми...“what natural bb”...:))))

Аз познавам доста от “елитните” натурални билдери...в смисъл ако мислиш че Анавара, Примоболан-а и маааалко стромба е натурално...да, да - яко са натурални:)

За препаратите, вече има такива, дето и за след 10 дена нищо няма да се види...просто тук в БГ пак сме на светлинни години, но това е защото сме бедни.

Няма бъдеще в такива неща...наистина и аз искам да има, но тия дето си купуват билетчетата искат мамути, не щурци с 35 санта банички...

Иначе и президента на федерацията по лека атлетика скача строго срещу допинга...а ще видим на следващата олимпиада:)

Натуралният бодибилдинг има бъдеще така, както бъдеще имат тичането в парка, уличния фитнес, кварталните мачлета, играта на шах в градинките и т.н.
Хората ще купуват билети да гледат Митко Димитров, Ивет, Йовчев и Веско Топалов, но милиони ще продължат да се наслаждават на “смешни” обиколки на мускулните си групи, времена на тичането, бройки набирания или ходове на шахматната дъска.
Някъде от тая страна на мониторите има милиони хора, които спортуват по един или друг начин за удоволствие. И докато разпускат на дивана след поредното тичане навън или помпане в залата си пускат ТВто и гледат Меси, Болт, Фил Хийт, Пулеви...
Проблемът е в лъжата. Излизат звезди по медиите и твърдят колко са натурални. И милиони младежи се хвърлят на тежки тренировки само и само да направят тялото/постиженията си като на своя идола, който, видите ли, бил натурален.
Нека който никога не е вземал по-силно от креатин хвърли първия камък!

22.01.13
09:57

Аз лично не съм фен на бодибилдинга и визирам точно тези “огромни изроди”, които употребяват медикаменти и биват спонсорирани. Уважавам ги за това, че са толкова отдадени и за резултатите им, дори си пускам клипове как вдигат/бутат сериозни кила, но повечето ми се струват не-естетични и грозни с тези огромни размери.

казано от Юлиян Тодоров на 22.01.13, 09:48:

Проблемът е в лъжата. Излизат звезди по медиите и твърдят колко са натурални. И милиони младежи се хвърлят на тежки тренировки само и само да направят тялото/постиженията си като на своя идола, който, видите ли, бил натурален.

И на мен това ми е проблемът! Нямам нищо против стероидите и хормони. Имам против лицемерието и как всеки твърди колко е натурален. Ако някой си каже, че взема, то съм ОК с него. И да, лошото е, че необразованите хора вземат пример от тях и им слушат съветите (примерно на малоумници като Джордж Фара)..

22.01.13
18:28

Ланс Армстронг си призна ясно и точно:
-Щеше ли да спечели без допинг седем тура на Франция? Не.
-Възможно ли е да си конкурентен без допинг? Не.

Ако излезе и че туморът на тестисите му е имал някаква връзка с допинга още по-лошо. Мисля, че във всички спортове трябва да стане всеобщо достояние употребата на забранени субстанции- по телевизия, радио, интернет, културни събития и пр. Когато и където и да ги попитат да си признават. Дори нека е подсъдимо, ако се казват неверни сведения. Щом стане поголовно осъзнаването на причините за успехите в спорта, това ще даде и съвсем друг преимуществен ход на избора къде да се запишем да тренираме ние/ децата си и т.н. Фитнес моделките са ни много готини как правят кросфит комплекси, дето тук ще видят трудност и най-тренираните потребители. Обаче тоя релефен корем, изваяни бедра и стегнати цици далеч не се простират единствено до шегите за д-р Енчев и пластичната му клиника. Нека се втъпли на народите, че стероидите, не трябва да се отъждествяват с както някой каза по-горе - мамути. Нека се лансира масово информацията, че ампули могат да ваят и слаби, елегантни фигури с чудовищна издържливост. Освен всичко тук пак си опираме до броя кликвания и тъпите реклами, които ни изкачат от всички посоки на екрана. Бодирок ТВ съвсем не успяха да ме убедят, че всичко е постижимо със скачане по балатума вкъщи и щом ме питат за тоя сайт физиономията ми се чуди каква поза да заеме.

В духа на Юлиан Тодоров и аз се присъеденявам със следното- натуралният спорт си има собствената красота на несъвършенството и трябва да се практикува на състезателно ниво- състезателно с приятели, роднини, за удоволствие. Девственият вариант на почти всеки спорт е ясно, че е опорочен, но наред с био-храните (които не ги знам колко са био, ама дълбоко в мен оптимистът още се крепи стоически) така и това ще намери още по-широка достъпност, защото съгласете се - в град, като моя (Бургас) това натуралното трениране е прието да се тълкува, като едва ли не “некомпетентност” понеже видиш ли- то има бавнонастъпващ и плавнозабележим резултат. Едно на страна, че щом ходиш на фитнес трябва да си запознат с разфасовките, дозите, начинът на приложение, търговски имена, цени и пр. на всичката тая смет. Даже щом някой спомене, че иска да подхване да тренира и веднага му се започва една психо-атака, като в банка при теглене на кредит - “Страхотен избор, но имаме чудесни предложения за вас. Нека седнем да ги обсъдим”

22.01.13
19:21

Състезания по натурален културизъм, може да има, но тъй като допинг тестовете не са много сигурни, а най сигурните пък са изключително скъпи. и остава само съвестта на състезателите от която не можеш да очакваш да накара химиците да не се пробват в такива състезания, което няма как да се случи. За публиката и билетчетата решението е по лесно, като такива състезания се правят заедно със други в които можеш да гледаш и 50см-вите “баници”, които и мен като зрител по ще ме впечатлят от натуралните, но бих гледал и натурален културизъм, но само ако съм сигурен, че наистина е натурален.

Имам наблюдения обаче, че този натурален културизъм е желан повече от хора, които биха се състезавали, от колкото такива, които биха искали да го гледат. Трябва обаче нещо да се направи в тази посока, за да се види от подрастващите, какви тела могат да се направят и без стероиди. Все пак нещата доста са се променили и наистина сега може да се направи много добро билдерско тяло и без химия, естествено това ще стане по бавно в сравнение със шприцовете в дупарата. Такива състезания могат да се финансират най вече от производителите на хранителни добавки, в щатите уж има такива състезания, ама и там колко са натурал не се знае !

22.01.13
19:23

Вижте само Киоши Мууди (нещо от сорта беше) Няколко години подред Mr. Natural Olympia..

той тоз Мумомоши е най-чистия от всичките :D затова е станал 1ви... :D

22.01.13
21:24

казано от Ради Хаджирадев на 21.01.13, 23:21:

5. Полиграфът не е много добър метод, отделно, че и за него има какво да вземеш, за да го минеш без проблеми.

Ей това ме заинтригува от цялата тема. Ще дадеш ли инфо?

казано от FaceOff на 22.01.13, 21:24:

казано от Ради Хаджирадев на 21.01.13, 23:21:

Ей това ме заинтригува от цялата тема. Ще дадеш ли инфо?

С повечко тренинг може да се научиш да излизаш чист. Като препарати ползват бета-блокери и разни други неща (само такива, които са извън листата на тези, за които тестват). Даже бях срещал и конкретни имена на препарати, но не ги помня. Едно търсене в Google предполагам бързо ще ти даде отговорите :)

Carbohydrate

25.01.13
16:49

Много са минали такива през залите и малко са останали))). Без АС големият спорт вече няма да е същият. Но колкото и да взимат, без Генетика не става, затова има рекорди, които все още не са подобрени от 10 и повече години....

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1