Усукан глезен?

В събота бяхме на рилските да караме сноуборд. Хубаво, ама аз се набих на един камък и в началото ме заболя коляното зверски от набиването, глезена също от усукване в обувката.
Коляното мина (май), ала глезенът ме боли даже повече, че не мога да ходя, да си вдигам крака, да го докосва нещо леко даже. Не мога да си извия стъпалото навън и всяко напрягане е болезнено. Мисля си, че е усукан, защото ме боли жилата, която е между глезена и петата от външната страна и отива нагоре към костта.
Мажа го с Allga San, в топла вода ми е много добре, почти няма болка. Не е подуто или пък може да е съвсем малко, ен мога да преценя.

Някакви идеи какво да правя? В смисъл- има ли нужда да ходя на лекар, зашото хич не съм фенка на ходенето по ортопеди от горчив опит с тях...
Или пък някакви мазила, разтягане или обездвижване?

Първите 36-48 часа една от най-добрите идеи е да слагаш студени компреси. По-нататък това няма особен смисъл. Колкото и да не ти се иска - най-разумното решение е консултацията с подходящ специалист. Не те пращам в кварталната поликлиника, не ти е там мястото. Трябва да се знае какво точно се е случило, за да се назначи адекватно лечение... другият вариант е да чакаш. Аз не бих избрал него по ред мои причини. Отдавна съм си избил самолечението от главата като разумен подход.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.01.13 11:56.

28.01.13
11:56

Ако протича възпалителен процес, топлото съвсем не е препоръчително.
Ако болката е такава, че все още не можеш да стъпваш, може би ортопеда няма да се окаже лоша идея.
Пожелавам ти бързо възстановяване. :)

Благодаря.
Може би утре ( че днес няма как) няма да е зле да ида до Дианабад..

28.01.13
12:09

Ванюша!!! Първо голямо здравей, мислех че си напуснала полузавинаги този материк от виртуалното пространство и си го хвърлила низ праха на разочаровалите те иностранни на твоя мироглед публицистики, попити с обязаност към грешни навици и идеали, но явно бб-тийм не е бил низвергнат ;Р (без капчица ирония и изцяло в приятелски тон ;] )

Сега по въпроса- осукването или по-точно навяхването на глезена е доста упорито и почти винаги боли дълго време. Да кажем, че ти минава, ама има една такава болка (че и синина) дето не минават бързо.

Рецепта: Има чудотворно действие дивия кестен, който за наше щастие вирее из дебрите на Софийско равно поле, че и всред града. Обелени и размачкани, потопени в буркан с 95% спирт (или ракиджос) , оставени две седмици да киснат и после течността се ползва за мазило на кожа, която е без нарушена цялост.
Продукт който наподобява тая отвара от кестени е REPARIL N GEL, но той е далеч по-разрезден вариант, а и е купешки и целия ентусиазъм от приготвянето се губи.

Хомеопатия? Да! Arnica Montana 9CH при всякакви падания, охлузвания, хематоми и натъртвания.
Алопатично лечение? Може. Aspirin, Ibuprofen и т.н. си ги знаеш. Фен съм на Диклак- той е доста силен, ама ако не те боли няма смисъл.

Ортопедът или по-скоро рентгенологът ще разчете една профилактична ренгтенова снимка на глезена ти. Щом почти няма болка значи надали е сериозно. Ако не можеше да стъпваш вече щеше да сигурна аларма, че трябва да се прави нещо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1