29.01.13
09:09
Здравейте! Обръщам се към вас с няколко въпроса. Висока съм 1,72 и тежа 54-55 кг. Искам да сваля около 3-4 . Знам, че със спорт и тренировки това би било най-възможно, но обстоятелствата не ми позволяват в момента да отделям достатъчно време. Правя упражнения, но колкото да не съм в застой. От доста време имам проблеми с храненето. Тази година уж съм ги преодоляла, въпреки че все още имам супер объркана представа за това що е нормално ядене. Забелязала съм, че когато през деня се храня с нискокалорични продукти , например вчера - царевица от консерва, сирене котидж, печена тиква не отслабвам, а напротив- чувствам дискомфорт, подуване и респективно качване на килограми. Когато пък ям кашкавал е обратното, дори с фъстъци е така, което е много странно. Моля ви да ми дадете съвет какво би трябвало да има в режима ми, за да сваля тези 3-4 кг ! Мерси предварително
29.01.13
12:31
Благодаря за отговора. Хляб не ям от скоро, въглехидратите са ми малко. Сладко не ям - шоколади, вафли и т.н Плодове рядко ям вече заради сезона. Не знам откъд идва проблема. Може би трябва време ? А мазнини какви - от млечни продукти или ядки ?
29.01.13
13:02
Може и да е от прекалено малко храна.В тая царевица, котиджа и тиквата не вярвам да ти се връзват повече от 300-400 калории...от всичко заедно.Когато си на прекалено голям калориен дефицит, тялото се стресира (рефлекс останал от ледниковия период) и си мисли, че храната е дефицитна и започва да складира всичко налично за “черни дни”, метаболизма ти се забавя и се получава обратното на това, към което се стремиш.Изчисли си калорийния баланс и гледай да си -200,300,400 калории от него, но не ограничавай храненето драстично...
Погледни хранителните режими в сайта и си избери някой който ти допада.След това е лесно да се напаснат нещата.
П.с.Tsvyatkoff ти как разбра какво количество е изяла?Иначе за баланса съм съгласен и аз.
29.01.13
21:27
Щом викаш ,че качваш от тези храни.Аз ти предлагам приема на повечко протеин като овесени ядки за закуска с обезсмаслено кисело мляко 0,1%.Яйца зависи дали обичаш пилешко месо(филе).Прясно и кисело мляко и други млечни продукти да но в прекалено малки количества.Повече течности 30мин след хранене.
30.01.13
06:55
Яйца. Варени яйца. Особено варени яйца от свободно гледани кокошки. Малко по-скъпи са, но има разлика и в цвета на жълтъка и дори във вкуса им. Най-пълноценния хранителен продукт. Изключително засищащ и с много ниско въздействие върху инсулина. Ако искаш да свалиш мазнини ти трябва нисък инсулин. Добавяй ги настъргани или нарязани към салата за да си осигуриш и фибри, витамини, минерали и да имаш обем на храната. Яйца с ябълка също е интересна комбинация. Даже може да си ги поръсиш с канела :) Не ти казвам да ядеш само яйца :), но ако не си алергична, с този продукт просто не можеш да сбъркаш ако го направиш редовна част от менюто си.
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 30.01.13 06:58.
Нормално е от тиквата да се подуваш: тя има много фибри. После и пръцкане има доста (giggle)
Яж пържолки, зеленчуци, яйчица, рибка, от време на време кафяв ориз и картофи (но една шепа), суровите ядки нека не са фъстъци, има по-полезни. Орехи например.
казано от Явор Каменов на 29.01.13, 21:27:
Щом викаш ,че качваш от тези храни.Аз ти предлагам приема на повечко протеин като овесени ядки за закуска с обезсмаслено кисело мляко 0,1%.
В тази закуска която си дал гледам протеина е прекалено много,дали ще може да го усвои :D.
30.01.13
10:20
Благодаря за бързите отговори. Значи трябва да наблягам на протеини, въглехидрати по - малко. Кашкавалът въобще удачен ли е съгласн целите ми ? Защото се опитвам да го замествам с извара, но ми се подува стомахът изключително много. Тази сутрин закуската ми беше именно извара и едно варено яйце, които станаха като крем.
30.01.13
18:08
Кашкавал може. По-по малко ако е пълномаслен и малко повече ако е нискомаслен. Изварата е много хубав продукт за отслабване . Може от лактозата да ти се подува корема. Пробвай с някоя друга марка.
31.01.13
11:36
Благодаря, добих някаква предства Проблемът е, че при дори намаляване на калориите след изчислението на калорийния баланс, пак не свалям. Застопорила съм ги килограмите и няма мърдане надолу. А коремът ми се подува от всичко - бях болна от анорексия, в следствие на което си докарах ред стомашни проблеми и прочие. Интересува ме възможно ли е при намаляване на калориите временно да няма резултат и да се появи при по-късен етап?
И втори въпрос - днес например на закуска пих голяма чаша прясно мляко и един варен белтък с парче кашкавал. За обяд още един варен белтък с парче сирене. Вечер, когато се прибера не знам какво е удачно - сурови ядки?
Мнението беше редактирано от Lilia Stoimenova на 31.01.13 11:57.
Здравей!С това хранене,което спомена за деня аз ги сметнах 300кал.мислиш ли,че това може да е достатъчно на жизнено важните ти органи да функционират.Сигурна ли си,че си се излекувала от анорексията?Причината да не мърдаш е вероятно,че си в плато и тялото ти е в икономичен режим,бори се за оцеляване.Трябва да увеличиш храната за да резбере то,че не е настъпила 3-та световна война.Мисля,че имаш още доста да четеш,как се постига здравословно тегло без глад.Пожелавам ти успех,дано си излезла от порочния кръг на това ужасно нещо анорексията!
п.п. Коремът ти се подува защото е забравил какво е храна и как да я обработва...
Мнението беше редактирано от DS* на 31.01.13 12:25.
31.01.13
22:45
Опитвам се от доста време. Физически е видимо, че съм възстановена. Просто мозъкът е тотално объркан и лично аз все още не мога да възстановя нормалната си ” връзка” с храната. Ето защо се обърнах към вас във форума. Благодаря за съветите. За вечеря ядох сурови ядки. Ще видим резултата сутринта с подуването на корема и тн. Някакви идеи за храна между храненията ?
Да,лошото на това заболяване е,че те удря здраво в психиката и наистина трябва да положиш големи усилия за да се излекуваш.Въпреки това,мисля,че завинаги си остава един страх там,постоянно мислене за храна,пресмятане и пак наново.Храненето което си описала по-горе може да е една закуска,а не хранене за цял ден.Трябва постепенно да се опиташ да си вдигнеш калориите,за да разбере тялото ти,че кризата отминава и да работи пълноценно.Още повече суровите ядки не може да са вечеря,хората ги ядат като междинни закуски.Виж на мен ми се е случвало да изям 100гр.ядки ако съм навън и се налага да пропусна вечерята,тогава става :)
Започни да четеш и да работиш по въпроса за по-бързото си оздравяване,надявам се,че имаш подкрепа от родители и близки,която е изключително важна!
03.02.13
20:42
Не знам дали моето мнени е много правилно и добро за организма на хората, но аз например свалих 4 кг за около 2 месеца (колкото по-бавно, толкова по-сигурно). Значи... аз не обръщам голямо внимание на това какво ям, а обръщам внимание на това колко калории съдържа (kcal). Също така броя и колко калории изразходвам дневно и накрая от калориите, които съм яла цял ден, изваждам изразходените калории и ми се получава число от порядъка на 200-300 kcal дневно. По принцип трябва да се гледа колко въглехидрати, протеини и т.н. ядеш, но...аз не обръщам внимание на това и съм си жива и здрава. Ям плодове, хляб - всичко. Но също така е важно да ядеш сладки неща (но мъничко), защото мозъка се храни с глюкоза, която се набавя от сладките неща и въглехидратите. Офф....искам да кажа толкова много неща, че просто вече говоря разбъркано, за което се извинявам :( . Та...относно измерването на калориите - аз ползвам тези два сайта - http://www.zdravoslovno.com/calculators/ и http://www.calculator.bg/1/kalorii_sport.html първия мери колко калории си изяла, а втория колко калории си изгорила/изразходила. Надявам се да съм помогнала.
П.С. Ако се чудиш какво да ядеш и да е нискокалорично, мога да ти дам пример
за закуска - 1 филия хляб с масло и чубрица или 30гр фитнес със 100мл мляко или нещо, което е под 350 калории
за обяд - каквото има във вас от манджи до спагети, като трябва да мериш от кое колко грама ядеш, за да пресметнеш правилно калориите
за вечеря - ако не си много гладна, може да хапнеш домат със сол (без олио, звучи гадно, но е вкусно) или пък супа или нещо каквото решиш, но да не надвишава калорийния ти лимит за деня, аз например като съм си изяла всички калории и не бива да ям повече и съм много гладна, ям 1 домат около 200 гр, който има 28 калории и му слагам сол(тя няма калории) и нали разбираш.. + - няколко калории не е фатално.
между яденията - ами...не знам какво да ти кажа, нещо много, ама много малко и то само ако чувстваш глад, ако не - по-добре нищо. Но има едни бисквити с овесени ядки - аз ги обичам и 1 бисквитка има около 20 калории и....от тях си ям по 1-2….
Също така, за да намалиш апетита за сладко, яж топли неща... те подтискат искането на сладко...пий 1 чай и problem sloved :)
Сори за дългото мнение, надявам се да съм била полезна и се извинявам за правописните грешки, защото не ми се порверява толкова дълго мнение :)
Съжалявам,но май не си разбрала,че момичето е страдало от анорексия!Как може да се опитваш да й втълпяваш пак как да яде по-малко,как да си смята калории,и че не било важно от какво идват калориите,а да гледа да е в калориен дефицит.Мнението ти е меко казано неподготвено,а ако ти се храниш така,съжалявам но домат със сол и овесени бисквити не може да се нарече здравословно!
п.п.Съжалявам за грубостта,но това ме втрещи.Какво мислиш,че ще направи това момиче след твоите съвети?!Ами може би ще се втурне пак да смята и мери всяко нещо,което яде и ще се опита да претъпява глада с домат със сол! (dull)
Мнението беше редактирано от DS* на 04.02.13 10:51.
04.02.13
13:27
Ами аз за известно време се бях пооправила, всичко беше наред и изведнъж пак ми се случи нещо, все едно ти прищраква нещо в главата.
Опитвам се да не броя калориите с такава прецизност. В смисъл, естествено гледам да съм в границите на нормата. Но някак нямам реална представа кое хранене е нормално и кое не. Имам подкрепата на родителите ми, да, въпросът е, че те, съвсем естествено са стресирани от това, и тяхната преценка за храната също не ми се струва добра. Сякаш и двете страни сме в някакви крайности и се получава голямо объркване. Не желая да ставам като преди, определено. Искам да сваля тези 4 килограма само, но не чрез гладуване. Усетих, че всъщност приема на повече калории, забързва някак организма, докато при друг режим всички процеси са ” замрели” . Днес храната ми е: 120 мл прясно мляко сутринта, сурови ядки, може би малко повече от 50 грама... и тофу около 150 грама. за вечеря има салата от калмари ... Добре ли е?
Да,храненето което описваш е едно добро междинно хранене,или би могло да е закуска,но това в никакъв случай не може да бъде хранене за половин и за цял ден!На въпроса ти,отговора е -Не,не е добре,даже е много зле!Това което се случва е,че организма ти се опитва да оцелее и ще си пази мазнините до последно,ще яде колкото има мускули,затова ще имаш и проблеми със зъбите,косата,кожата и т.н.защото за него важно е да подържа нормална работа на вътрешните ти органи за да може да оцелееш.Смятам,че хората не трябва да се съжаляват,а да се опитваме да им помогнем и да ги настървим как да открият правилния път,да ги стреснем ако щеш.Твоят правилен път ще е много дълъг,но ако си мислиш,че ровейки се в интернет и искайки съвети от непознати хора във форумите ще го намериш,грешиш.Сама трябва да го постигнеш,да се бориш,да се образоваш,да започнеш да се храниш и живееш пълноценно.Да,тук може да получиш много ценни съвети,но и много грешни(като това по-горе),които могат да те върнат там където си била,че и по назад!Тъй че форумите и интернет не могат да направят нищо, ако ти не се вслушаш в себе си и не решиш проблема сама,никой не би могъл!Успех!
Мнението беше редактирано от DS* на 04.02.13 14:04.
04.02.13
14:15
Благодаря много! Направо ме е срам от всичките неща, които пиша. Права си за това с информацията от форумите, преди посещавах много блогове, които само ме връщаха назад и затова спрях. Бях мотивирана да спра от проблемите, които имах. Сега отново започнах с глупостите си , въпреки че тук получавам доста добра информация от някои мнения! Благодаря отново. Твърдях, даже бях убедена, че всичко това ми е изградило една правилна представа за това кое е полезно и кое не, но осъзнавам, че въобще не е така и в момента е пълен хаос в главата ми. Права си и за това, че пълноценното хранене би ми осигурило много по-добри резултати, отколкото това, което правя аз. В процеса на възстановяване се храних с месо, с хляб в умерени количества. Откакто започнах да ги ограничавам отново, особено месото става все по-зле. Остави, че не свалям това, което искам, но и чувствам организма си в пълно неразположение. Сладки и такива неща не ям, но явно просто трябва да преодолея отново страха си от месни продукти. Мерси за съветите!
07.02.13
06:56
Добре де, само едно не мога да разбера. Защо при условие, че всичко, което ям се води за здравословно аз не свалям.
Например - сутрин - прясно мляко с кафето 200 мл 1, 5 % ; към обяд варено яйце с лъжица лютеница, към 4 - един банан, вечер - 100 грама пилешко с краставица !?
Преди в период на възстановяване имах етап, в който ми се ядешеот всичко по много, защото бях лишавала организма си от много неща - тогава хапвах и доооста шоколад, дори вредни неща бях прояла за известно време и пак бях по - слаба. Не мога да разбера организма си !
казано от Lilia Stoimenova на 07.02.13, 06:56:
Добре де, само едно не мога да разбера. Защо при условие, че всичко, което ям се води за здравословно аз не свалям.
Например - сутрин - прясно мляко с кафето 200 мл 1, 5 % ; към обяд варено яйце с лъжица лютеница, към 4 - един банан, вечер - 100 грама пилешко с краставица !?
Преди в период на възстановяване имах етап, в който ми се ядешеот всичко по много, защото бях лишавала организма си от много неща - тогава хапвах и доооста шоколад, дори вредни неща бях прояла за известно време и пак бях по - слаба. Не мога да разбера организма си !
Ти на това ядене ли му викаш ???
Лилия,силно ти препоръчвам високомазнинно-нисковъглехидратно хранене.При теб,поради хранителните разстройства и видимото отбягване на животински мазнини,е много вероятно да имаш и хормнонален дисбаланс.Мазнините са жизнено важни,особено при жени,за прозиводството на всички хормони и правилното протичане на жизнените процеси.Коментар по становището на момичето,което казва ,че глюкозата се набавя от сладки неща-първо-доказано е,че жив организъм може да синтеризира сам глюкоза в отсъствие на такава от храната.второ-ако си набавяме такава от храната,сладките неща не са най-подходящия източник. Моя личен съвет-изчисли си калорийния баланс.От него извади 200-300 калории.Това което става разпредели така- 2,5-3 грама белтък на килограм,2,5 гр мАЗНИНИ на килограм,останалото за въглехидратите.Примерно ако имаш нужда от 2000ккал,намаляш на 1800.В един гр.протеин има 4гр.калории.Ако си 52кг-52*2,5=130гр протеин.Мазнините в 1 гр.са 9 ккал. 52кг*2,5 мазнини=130 грама мазнини . 130*4+130*9=1690ккал. Остават 110ккал за въглех./4=28 гр.въглехидрат.Ако ти се струват малко въглехидратите-увеличи ги за сметка на мазнините,протеина не го пипай. Приемай въглехидрати през деня,вечер предимно протеин.В зелето,спанака,броколите,марулята и др.зелени зеленчуци не брой въглехидратите. Физическа активност-скачане на въже-изразходва доста,натоварва почти всички мускули на ръцете и краката,коремните са стабилизатори.Не зависиш от времето,може и в хола да си скачаш. Жълтъци не хвърляй,изключително ценни са.Проблема с подуването ще се оправи с редовно хранене-това е 4-5 кратно хранене в деня.Поради липсата на храна преди време,не произвеждат достатъчно стомашен сок,богат на храносмилателни ензими,които да усвоят храната.Пожелавам ти искрено успех.С постоянство и желание за добро здраве,ще постигнеш,това което искаш.И ще имаш здрав дух в здраво тяло :)
08.02.13
15:32
Благодаря за съвета. Пресмятах ги, видях от какво имам нужда и по колко. Въпросът е, че пълнея наистина. Вчера ядох по - калорични неща филийка хляб, кашкавал и т.н, при което сутринта лошо ми стана на кантара. За днес - 1 банан, мляко прясно с кафето, 2 много тънки пълнозърнести филийки препечени без нищо, 1 пакетче бисквити тук, не от големите, естествено. И не знам, ще видя утре как е...
Пълнееш защото тялото се опитва да вземе всяко едно нещо,което му даваш, да го съхрани за да е сигурно,че ще оцелее,когато пак не ядеш по цял ден или по 500кал. |-)
казано от Lilia Stoimenova на 08.02.13, 15:32:
Благодаря за съвета. Пресмятах ги, видях от какво имам нужда и по колко. Въпросът е, че пълнея наистина. Вчера ядох по - калорични неща филийка хляб, кашкавал и т.н, при което сутринта лошо ми стана на кантара. За днес - 1 банан, мляко прясно с кафето, 2 много тънки пълнозърнести филийки препечени без нищо, 1 пакетче бисквити тук, не от големите, естествено. И не знам, ще видя утре как е...
Не може да напълнееш за един ден. Килограмите могат да варират до 5-6 амплитуда в рамките на 24 часа, в зависимост от това какво и колко ядеш, колко бързо то се усвоява от организма, колко вода има в тялото ти и т.н. Не мисли, че ако утре е с 500 грама по-малко от днес, то си отслабнала. И обратно - че си напълняла.
Това е едното. Другото е, че метаболизма ти е скапан, затова е нормално в началото да пълнееш, защото, както ти казаха, организма ти е на режим “оцеляване”. А сигурно имаш и хормонален дисбаланс, кой знае. Храни се правилно, разнообразно и дай време на организма ти да се нагоди.
Иначе, ако не искаш да слушаш какво ти казват - недей. Спирай храната, карай на помирисване. Ще прокопсаш.