31.01.13
21:54
Здравейте,
Ако човек нетолерантен към лактозата, той трудно или изобщо не може да усвоява лактозата (очевидно). Преди да задам въпроса, да въведем още две дефиниции:
* протеин от суроватъчен концентрат - съдържа лактоза
* протеин от суроватъчен изолат - не съдържа лактоза (или в супер малки количества)
Та, ако човек който има непоносимост към лактозата, взима протеин от суроватъчен концентрат, лактозата в него затруднява ли усвояването на самия протеин? Или само лактозата в продукта се усвоява трудно?
За вбъдеще е ясно че трябва да мина към изолат, вместо концентрат, защото ме боли корема от лактозата в концетрата и като цяло имам непоносимост към млякото. Но повече ме интересува изминалата година през която в повечето време съм приемал концентрат, дали е било напълно напразно.
Поздрави,
Христо
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 01.02.13 15:52.
31.01.13
22:45
Аз също имам силна непоносимост към лактозата, но никога не съм имал проблеми с малкото лактоза останала в пудрите.
Протеина си се усвоява независимо от лактозата и на биохимично ниво няма да имаш проблем за усвояването му.
Проблема не само за протеина, а за храната въобще която ядеш заедно с количества лактоза предизвикващи разтройство и подуване може да дойде от това, че организма ти в желанието си да разкара по-бързо дразнещата го лактоза ще изхвърли заедно с нея и другата храна. По такъв начин храната като цяло престоява по-малко време в храносмилателната ти система и съответно за по-кратко време е подложена на действието на храносмилитаелните ензими и на всмукване от чревните власинки. Така че от тази гледна точка може да имаш по-малък процент усвояемост от нея, да.
31.01.13
23:31
Аз до колкото разбирам лактозната непоносимост се дели грубо на три категории:
а) лактозна непоносимост - подуване, болки в корема, разтройство...
б) остра лактозна непоносимост - в редки случаи повръщане, по-малко количество лактоза е необходимо да го предизвика симптомите отгоре
в) лактозна алергия - подуване на устните, езика и т.н. характерни за алергия симптоми
Ако имаш остра непоносимост към лактозата, няколкото грама които са в порцията протеинова пудра е възможно да дразнят - най-малкото с болки в корема.
Протеина си се усвоява независимо от лактозата и на биохимично ниво няма да имаш проблем за усвояването му.
Точно на това се надявам, за съжаление има доста противоречиви обяснения в интернет.
Поздрави
Мнението беше редактирано от Hristo Yankov на 31.01.13 23:33.
Точно така при лактозна непоносимост се получава “разхлабване” и протеин със съдържание на лактоза няма да се усвои оптимално, отделно останалите проблеми. Аз също имам непоносимост, не много голяма но достатъчна да ми прави проблем и за това си бозам 90% изолат на BulkPowders и съм си екстра, колкото е по висок процента на протеина, толкова по малко лактоза има. Аз и преди съм го казвал при намалена производство на ензима лактаза, пак зависи и до каква степен, препоръчвам да се приемат пробиотици.
Бих препоръчал Bifoval, дори е добре да се взимат профилактично пробиотиците, защото в днешно време прекалено много фактори са налице, които имат негативен ефект върху стомашно чревната флора Добри пробиотици са също и на Lactoflor. Много хора се запознават със значението и функцията на полезните бактери в стомаха, чак когато го докарат до състояние на дисбактериоза.
31.01.13
23:43
Мерси за отговора, съгласен съм с нещата които си написал.
Колкото до самия продукт за който говориш - напълно неизвестен ми е, а и самата му цена ми изглежда много ниска. Принципно изолатния трябва да е доста по-скъп от концентрата, а не обратното. AMIX IsoPrime, който го хвалят доста, например е 74лв/кг.
Но като цяло нещата са ясни де - лактозо нетолерантните трябва да взимат изолат, не концентрат, защото усвояването е съмнително (реално едва ли може да се докаже колко % се усвояват при тези условия). Може би ако не се усвоява количеството протеин в урината ще се покачи, но кой да седне да мери :D
31.01.13
23:53
Лактозна непоносимост и алергия към лактоза са две различни неща макар и двете да са свързани с проблеми идващи по един или друг начин от лактозата. Аз съм пробвал с Лактофлор, но не ми помогнаха за съжаление. Иначе съм чувал добри думи за тях. Но при тези живи добавки много зависи и при какви условия се съхраняват след производството им, в аптеката, вкъщи: температура, светлина и др. Има и хранителна добавка Лактаза с ензима който разгражда лактозата. В някои пудри я добавят.
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 01.02.13 00:29.
Мерси за отговора, съгласен съм с нещата които си написал.
Колкото до самия продукт за който говориш - напълно неизвестен ми е, а и самата му цена ми изглежда много ниска. Принципно изолатния трябва да е доста по-скъп от концентрата, а не обратното. AMIX IsoPrime, който го хвалят доста, например е 74лв/кг.
Ами тя известността струва пари, и именно маркетинга е не малка част от формирането на цената, нещо което не е така при марката BulkPowders. Amix е друго нещо, лъскави шарени опаковки, много пари се хвърлят и за маркетинг, тези класации, за марка на година, продукт на годината и т.н. са на принципа, който най много плати, той печели ;) Нищо против марката, просто е много много грешно да се определя по този начин базисна цена по някоя известна марка и всичко, което е под тази цена да се счита, като съмнително качество. Когато има хора, които обичат да плащат за марка, за да са в крак с модата, ако мога така да се изразя, то няма как да няма и такива цени, това е нещо съвсем нормално.
BulkPowders имат съвсем друга политика, там почти се харчи за маркетинг, надценките са минимални и не случайно тази марка не работи с дистрибутори, защото това покачва цената. Всеки сам да си преценява за какво да си дава парите. Аз скоро друг протеин няма да пия, а причината да стана клиент на тази марка, е че предлагат не овкусени протеини, хем без вредната химия, хем по евтино, защото те продават и овкусени, но са по скъпи. Представи си на 5кг. спестявам 7 паунда, което е разликата с овкусеният.
http://www.bulkpowders.co.uk/assets/coa/WheyProteinIsolate90.pdf
AMIX IsoPrime 68лв. за 1кг. срещу 34лв. за/кг не овкусен на Bulk, разликата изглежда WOW и означава ли тя, че аз пия ниско качествен изолатец ?
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 01.02.13 01:37.
01.02.13
07:44
Ок, аз нямам нищо против тази марка продукт, просто не ми е познат. Не искам това да се превръща в спор за марките :)
Самия AMIX ти го дадох за пример защото някъде бях чел че е единствения за който се гарантира ниското съдържание на лактоза. Разбира се вече може и да не е така.
Как поръчваш bulkpowders - директно от техния сайт и чакаш доставката от Англия ли?
Не ми е цел да правя реклама, има теми във форума за марката. Всичко идва от Англия не е изгодно ако се купуват малки количества, защото доставка до България за поръчка под 200 паунда е 21,50 паунда, а за над 200 е 10 паунда, или трябва да правиш партия с някои или да напазариш за над 200 паунда. Не знам коя друга фирма правят 97% изолат, там пък лактозата е почти 0, но няма инстантизиращ агент (соев лецитин) и ако искаш по добра разтворимост може да се добави малко нескуик. Във 90% изолат има соев лецитин и протеина се разтваря перфектно и без разпенване, не е нужно да се клати силно нагоре надолу в шейкъра, достатъчно малко разклащане тип водовъртеж, разтваря се бързо и няма пияна.
01.02.13
19:29
Те и на BSN са им лъскави опаковките. Амикс също идва от Англия, ако трябва да бъдем честни и е факт, че се предлага на българския пазар, докато тези, които ти казваш не, което си има и своите обеснения. Изопрайма е доста добър вариант лично според мен, но аз сега пия изолата на Mex, който също е 90% без съдържание на лактоза. По принцип има много варианти, но се доверявай на доказаното.
Въобще не ме вълнува другите хора, каква марка и добавки си купуват, аз съм си преценил за какво и на кои фирма да си влагам парите. Вие си взимайте от най скъпите и “доказани” продукти, за да сте вътрешно спокойни, че пиете най яката пудра, аз нека се набутвам с неизвестни марки, нали парите са си мои ;)
09.02.13
13:29
Въобще не ме вълнува другите хора, каква марка и добавки си купуват, аз съм си преценил за какво и на кои фирма да си влагам парите. Вие си взимайте от най скъпите и “доказани” продукти, за да сте вътрешно спокойни, че пиете най яката пудра, аз нека се набутвам с неизвестни марки, нали парите са си мои ;)
Тук е форум и хората споделят мнения. Като не те вълнува, защо мислиш, че ние се вълнуваме тогава ти какъв протеин пиеш. Айде да има толерантност.