09.02.13
17:46
Привет, много обичам прясно мляко, обаче не пия защото получавам страшен дискомфорт на стомаха. Наскоро видях в Кауфланд, да се продава UHT прясно мляко, тяхна си марка на което пише че е без Лактоза. На етикета пише, че е произведено в Германия. Купих си, и го пробвах като си направих шейк с него и Синта. Самото мляко има леко сладникав вкус, и е много приятно. На етикета също така пише, че Лактозата вътре е разградена чрез добавяне на естествен ензим до - глюкоза и галактиоза, на което се дължал и сладникавия вкус. Дотук добре, но като прочетох хранителната информация, ми се изправи косата! В 100мл. от това мляко, има точно 200ккал!!! и това е нискомасления вариант, на варианта с нормална масленост калориите бяха към 250. За сравнение, във всички останали млека които имаше в магазина, калоричността варираше в рамките на 30-40ккал/100мл. Не знам какво да мисля в този случай, или калоричността на етикета е объркана - което не ми се вярва, защото опаковката е безупречна, или наличието на бързоусвоими захари в това мляко, вдига енергийната стойност. Но пък, нали лактозата в крайна сметка, така или иначе се разгражда в стомаха, така че ми е много странно откъде идва тая шокираща разлика в стойностите!!!
Темата беше редактирана от summertime на 09.02.13 20:18.