Лаф моабет - осма серия

Темата е заключена.
Прескочи до:

17.03.16
21:54

Кобре, поводи за гордост има , просто смени черните очила . Дори от себе си и  околните да се гордееш, пак е добро начало. Националното ни самочувствие е мачкано дълги години. Близо 500 години е липсвала държавност , след това 45-годишен период под тоталитарния похлупак. Неслучайно фантастичните исторически теории набират такава популярност - може би някакъв комплекс избиваме.

17.03.16
21:54

казано от ME4O_TURIST на 16.03.16, 20:43:

казано от Boby_ на 16.03.16, 19:42:

Май много от спорещите оспорват тезите на официалната историческа наука, но малко от тях реално са запознати с тях. Препоръчвам ви една много интересна книжка - “12 мита в българската история” от Божидар Димитров. Старичка е, в малък тираж, но разказва доста интересни неща както за нашата история, така и за самата историческа наука.

Бях си я купил , като ученик тази книга , беше ми интересна , но не бива да се приема всичко за чиста монета . С лека ръка загърбва изследванията на Златарски и други светила.  Книжката я подарявам, ако някой иска :D

Аз я споменах тази книжка не като източник на неоспорими факти (каквато не е), за за да илюстрирам това, че първо официалната история не е това, което се преподава в училище и второ че дори между уважавани историци често има противоречия и неразбиране. Историята не е точна наука и няма как да бъде, но и не бива да се оставя в ръцете на любители, защото точно тогава става голямата каша. :)

17.03.16
22:07

казано от karfi4ka на 17.03.16, 21:34:

казано от Queen Cobra на 17.03.16, 21:31:

имаме ли нещо, с което да се гордеем ДНЕС, освен исторически факти

Аз имам. Ти явно не. Жалко.Това, че има твърде много неща, с които да не се гордеем, не е редно да омаловажава останалите. Жалко, пак.

И с какво се гордееш? С пребитите учители и лекари? С пребитите и изнасилени 90-годишни жени? С тефтерите за ВЕРЕСИЯ по селата и дрипавите ни възрастни роднини-пенсионери, броящи жълтите си стотинки? С падащите ни, трошащи се мостове, падащи на парчета през предните стъкла на колите и разбиващи лицето на разни “горди” българи-емигранти, върнали се за малко да видят предмета на своята гордост. Радващи се на заслужения си отпуск на запад, след като цяла година са мили чиниите и кенефите в Дойчланда и Грос Британиен? Сигурно се гордееш с последните обири и грабежи на инкасо и на банки. Това предизвиква твоето патриотично вдъхновение? Така ли е? Правилно ли съм те разбрал? Гордееш се, че полицията ни е по-голяма и добре въоръжена от армията ни и арабеските свободно си преминават през нашата “велика” България като през някой хан. Даа, много гордо звучи. Сарацините си минават нашата граница като през разграден двор и хич не им пука колко сме “велики” и какво “славно” минало сме имали. Можеш да ги заплашиш и с хан Тервел, ако искаш? Поне да ги заболи малко корема от смях. Много ще се стреснат като чуят това име. А като им кажем, че пазим небето си с 1 стар руски самолет съвсем ще се стресират и ще избягат.

С какво друго се гордееш? Че внасяме турски домати и всякакви други плодове и зарзават? Че турците произвеждат самолети, леки коли и телевизори, а ние още през 60-те години на 20 век имахме завод за телевизори и радиоапаратура, много преди Турция? С кое точно се гордееш? С огромната безработица ли? Особено всред младежите или с младежката престъпност?
С дупките по улиците ли се гордееш? И потрошените коли?

17.03.16
22:15

казано от karfi4ka на 17.03.16, 21:44:

Ти питаш “има ли нещо”, аз ти казвам “има много неща”.

Е, дай да ги видим тези много неща де. Айде изброй ми многото неща. Че  да се порадвам и аз на тая “многотия”. Не се измъквай с това обобщено “много неща”. Изброявай конкретно. Ще намеря време да прочета всичко, което посочиш. Слушам те.

Мнението беше редактирано от Миро на 17.03.16 22:16.

17.03.16
22:16

За един приятел питам: А мрънкалници като теб какво правят , за да се промени целия този апокалипсис?

17.03.16
22:27

казано от karfi4ka на 17.03.16, 21:53:

Ами освен да потънем в самосъжаление...не помага. Не съм оптимист, аз съм най-големият песимист, който може да съществува. Просто не съм съгласна с теб.

Абсолютно неуместна ирония! И на какво отгоре, при това?
Не е нужно да бъдеш нито оптимист, нито краен песимист! Достатъчно е да бъдеш РЕ-А-ЛИСТ!
А щраусовата позиция с главата в пясъка води само до задънена улица и не е донесла нищо добро на никой народ. Имаме необходимост от трезво и самокритично мислене, а не от девиза на поляците “Що е полско, то е най-лепше” тоест най-хубаво, ако правилно съм запомнил тяхната сентенция. Трябва ни да си отворим очите за реалната действителност, а не да бъдем някакви самовлюбени надути пуяци, хранещи се от миналото си. Щраусовата поза с нищо няма да ни помогне, само ще ни доведе до задънена улица и ще загубим време, години по тоя начин.

Мнението беше редактирано от Миро на 17.03.16 22:28.

17.03.16
23:08

Хора, моля Ви се!
Осъзнавате ли че повечето аргументи за това или онова, минало или бъдеще, теории или науки, любопитство или дори и хоби, са повлияни от една лоша действителност - разбира се че си има исторически причини за нея. Но трябва ли да отричаме или да подиграваме с всичко, само заради натрупан негативизъм и огорчение? Готови сме първо да “хейтваме” а после да мислим. Естествено че разликата между теориите и фактите са достатъчното аргументи. Това че сме Българи в лоша действителност не е аргумент, даже е много тревожно. Не ми се вижда редно простите добродетели да са наивни и повод за подигравка, а всяка възможност за Български принос в нещо да е комплексарщина?!
Моля Ви, осъзнайте се!

Мнението беше редактирано от Dymag на 17.03.16 23:11.

18.03.16
09:04

казано от Миро на 17.03.16, 22:27:

Трябва ни да си отворим очите за реалната действителност, а не да бъдем някакви самовлюбени надути пуяци, хранещи се от миналото си.

За съжаление и това не постигаме.
С какво се гордееш? Някъде някой ученик спечелил конкурс, 1-2 пъти в годината някой спортист спечелил медал, дете спасило коте? Спорадични поводи за гордост и без особена перспектива.
Бих се гордеела, ако имам стандарта на жител на  Холандия и да се чудя как да си рециклирам пакетчето чай.
Какво правя- работя, защитавам правовата държава, плащам си данъците и таксите, спазвам законите, дори не лъжа много.  Какво повече прави един европейски гражданин, че има БВП и доходи 10-20 пъти по-големи от моите? Дори няма 30 000 год. история на цивилизацията :)

18.03.16
09:20

казано от Миро на 17.03.16, 22:27:

казано от karfi4ka на 17.03.16, 21:53:

Ами освен да потънем в самосъжаление...не помага. Не съм оптимист, аз съм най-големият песимист, който може да съществува. Просто не съм съгласна с теб.

Абсолютно неуместна ирония! И на какво отгоре, при това?

Първо - не виждам никаква ирония, а още по-малко я употребявам. Сарказмът и иронията, казват, са оръжие на слабите (цитатът е от любимо мое изследване върху двата похвата, не е моя измишльотина).

Второ - нещата, които си се постарал да изредиш (или поне в частта от тях, която прочетох), са явления, които съществуват навсякъде, защото престъплението е човешко явление. Съжалявам.

Трето - там, откъдето се запознаваш с нещата, с които не се гордееш, са и нещата, с които следва да се гордееш. Отделно - това е И въпрос на субективизъм, така че с какво се гордея аз и с какво би могъл да се гордееш ти, биха могли да бъдат различни неща. Ето защо не намирам смисъл аз да изброявам това или онова, за да доказвам тезата си, най-малкото защото целта ми не е да доказвам.

И четвърто, но не на последно място, начинът, по който подскачаш, единствено ми напомня за нещата, с които не се гордея.

Оттук нататък нямам с какво полезно да допринеса за тази дискусия, ето защо излизам от нея.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 18.03.16 09:26.

18.03.16
09:21

Простичко е. Поради една или друга причина европеецът е 10-20 път по-ефективен от мен, теб ... нас . Надявам се цялостното ни мислене да се промени към по-добро. Снощи чух една мисъл и ми хареса. Цитирам по памет: ” Дали да се гордея, че съм българин или да не се гордея .... И в двата случая все съм българин, така че по-добре да се гордея”. В този ред на мисли , трябва да загърбим негативизма, който ни обзема

18.03.16
09:26

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 09:21:

Простичко е. Поради една или друга причина европеецът е 10-20 път по-ефективен от мен,

дори когато е безработен, социално слаб или мигрант? За 8 часа най-нискоквалифициран труд - еднакво ефективен и тук и “там”, там получават заплатата на човек с 2 магистратури. Но това е политика.
Да, не съм си сбъркала професията,както се казва, просто мястото, където съм се родила.

18.03.16
09:32

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 09:21:

Простичко е. Поради една или друга причина европеецът е 10-20 път по-ефективен от мен, теб ... нас .

От теб...може, не знам. Но защо си мислиш че знаеш другите колко са ефективни?

18.03.16
09:38

Не, не е политика, а стандарт  постигнат с години труд и предприемчивост. За да можеш да си позволиш подобна социална политика е нужно да имаш работеща икономика. А за да се създаде благоприятен климат за развитие на икономиката, трябва да има политическа стабилност и работеща съдебна система. И двете неща зависят от нас . За целта трябва да се гласува, когато ни се дава тази възможност.
@Маргарита, не приемай думите ми буквално

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 18.03.16 09:42.

18.03.16
09:38

Което отново ни доведе до политиката. Ти като гласува, КАКВО ПРОМЕНИ?

18.03.16
09:42

казано от Миро на 17.03.16, 22:07:

И с какво се гордееш? С пребитите учители и лекари? С пребитите и изнасилени 90-годишни жени? С тефтерите за ВЕРЕСИЯ по селата и дрипавите ни възрастни роднини-пенсионери, броящи жълтите си стотинки? С падащите ни, трошащи се мостове, падащи на парчета през предните стъкла на колите и разбиващи лицето на разни “горди” българи-емигранти, върнали се за малко да видят предмета на своята гордост. Радващи се на заслужения си отпуск на запад, след като цяла година са мили чиниите и кенефите в Дойчланда и Грос Британиен? Сигурно се гордееш с последните обири и грабежи на инкасо и на банки. Това предизвиква твоето патриотично вдъхновение? Така ли е? Правилно ли съм те разбрал? Гордееш се, че полицията ни е по-голяма и добре въоръжена от армията ни и арабеските свободно си преминават през нашата “велика” България като през някой хан. Даа, много гордо звучи. Сарацините си минават нашата граница като през разграден двор и хич не им пука колко сме “велики” и какво “славно” минало сме имали. Можеш да ги заплашиш и с хан Тервел, ако искаш? Поне да ги заболи малко корема от смях. Много ще се стреснат като чуят това име. А като им кажем, че пазим небето си с 1 стар руски самолет съвсем ще се стресират и ще избягат.

С какво друго се гордееш? Че внасяме турски домати и всякакви други плодове и зарзават? Че турците произвеждат самолети, леки коли и телевизори, а ние още през 60-те години на 20 век имахме завод за телевизори и радиоапаратура, много преди Турция? С кое точно се гордееш? С огромната безработица ли? Особено всред младежите или с младежката престъпност?
С дупките по улиците ли се гордееш? И потрошените коли?

Принципно съм съгласна с теб и изброените неща не са никакъв повод за национална гордост.
Не съм съгласна обаче, че поводите за гордост трябва да са свързани само (дали пряко или косвено) с икономическия статус на страната и на хората живеещи в нея.
Аз бих се гордяла, ако страната ни (както други вече са направили) премине на 100% възобновяеми енергийни източници, забрани вноса и произвидството на генно модифицирани храни, или закрие всички заведения от веригата макдоналдс. Защото това са признаци, че има мислене за някое от следващите поколения. Други държави вече са предприели подобни мерки, значи не е неосъществимо.

18.03.16
09:48

казано от Queen Cobra на 18.03.16, 09:38:

Което отново ни доведе до политиката. Ти като гласува, КАКВО ПРОМЕНИ?

Много неща. Редовно се срещам с хората, на които съм гласувал доверие в местния парламент. Политическият ми нюх от друга страна никога не ме е подвеждал , когато съм давал гласа си на парламентарни избори. Винаги се старая да направя информиран избор. Откакто имам право да гласувам, винаги съм го правел и не съжалявам за това

18.03.16
09:49

казано от Маргарита Манева на 18.03.16, 09:42:

Аз бих се гордяла, ако страната ни (както други вече са направили) премине на 100% възобновяеми енергийни източници, забрани вноса и произвидството на генно модифицирани храни, или закрие всички заведения от веригата макдоналдс. .

Тука, значи, навлезе във фантастиката. :D
Да, това би било повод за гордост, но е следствие от тази икономика и социална политика, която не ни кара да се гордеем. Нали, някак си, като има хора, които се бесят, защото не могат да си платят тока и лекарствата , е безсмислено да говорим за източниците на този ток.

18.03.16
09:52

казано от Queen Cobra на 18.03.16, 09:49:

е безсмислено да говорим за източниците на този ток.

Да, защото пак ще се върнем към въпроса за ползата от гласуването. ;)

18.03.16
09:53

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 09:48:

Много неща. Редовно се срещам с хората, на които съм гласувал доверие в местния парламент.

Хм, имам предвид какво промени за обществото, а не за себе си.

18.03.16
09:57

казано от Queen Cobra на 18.03.16, 09:53:

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 09:48:

Много неща. Редовно се срещам с хората, на които съм гласувал доверие в местния парламент.

Хм, имам предвид какво промени за обществото, а не за себе си.

Ти сериозно ли ми задаваш такива въпроси?  “Една малка стъпка- един голям скок за човечеството”

18.03.16
10:21

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 09:57:

“Една малка стъпка- един голям скок за човечеството”

Да, да, откакто Армстрионг стъпи на луната, все там си ходим на екскурзии.
Голяма фантастика изби тук - възобновяеми източници, информиран избор. Скоро ще кажеш, че има и политическа алтернатива.
Оттеглям се. ;)

18.03.16
10:35

Затова иде реч ... масово сме обладани от песимизъм. “Това не зависи от нас” , “То няма как да стане” Прекалено балъшки оправдания.
Винаги има как :)

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 18.03.16 10:43.

18.03.16
11:34

казано от Queen Cobra на 18.03.16, 09:04:

Какво повече прави един европейски гражданин, че има БВП и доходи 10-20 пъти по-големи от моите? Дори няма 30 000 год. история на цивилизацията :)

Правилната страна на желязната завеса, липсата на смачкването на потомствената интелигенция и предприемачи, липсата на пълна национализация на земята и средствата за производство, липсата на безумна и неефективна индустриализация, липсата на управление на каскети и слуги на Интернационала, липсата на почти насилствено преместване на селячеството в града - за да работи по безумните заводи, липсата на годините на съзнателно изкореняване на независимия и предприемачески дух, липсата на мафиотските връзки на АБПФК, липсата на създаването на прослойка, която е по-вярна на политиката на чужда държава, отколкото на националните интереси, и не на последно място - липсата на дирижиран преход, чиято единствена идея беше да се прехвърли акумулирания национален продукт върху децата и внуците на АБПФК, без те да имат какъвто и да е капацитет и заслуги, както и все пак да останем в икономическата орбита на Русия.

Отговорът е дълъг, но е съвсем прост, виж, разрешения няма от това блато, освен варианта с Мойсей, евреите и пустинята.

Който е изтеглил късата клечка да живее тук и сега - или го живее и се оправя доколкото може, или се изнася и пак се оправя и толкова.

И много се чудя на този национален нихилизъм - не може всички да са Германия, както не може всички да са милионери - светът просто не е устроен така. Ние сме почти златната среда, в сравнение с една огромна част от света. Може само да работим за по-добро.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 18.03.16 21:33.

18.03.16
11:42

Мислех  да го напиша по този начин, но се отказах, защото реших, че не ми се четат после постове с възхвала на байтошовизма.
И да ... Много по-правилно е да съсредоточим силите си в работа за по-добро, вместо да се хабим в себеотрицание и нихилизъм

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 18.03.16 11:44.

18.03.16
11:45

И специално за Кобрата - не може да се тръшкаш за това, че си избрала шибана и девалвирана  професия, препълнена с кандидати за бърз успех и слава, в която отдавна няма престиж и пари, освен за една много малка корумпирана прослойка, която е разчертала и превзела всичко - все пак трябва да си правиш и мениджмънт на живота като си избираш образованието и пътя напред.

За мен е късно, но ти можеш сериозно да се замислиш за промяна. А ако не можеш или не искаш, или го считаш за призвание - ами огледай се дали има колега под четиридесет с престиж и нормални доходи и си дай-сметка, колко много път те чака, ако успееш да изплуваш.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 18.03.16 11:46.

18.03.16
11:51

Да, но пък е широкоспектърна професия. Дори само познанията , натрупани в университета, могат да бъдат изключително полезни при развиване на частен бизнес дори :) Както казваш - въпрос на мениджмънт , доза далновидност и малко късмет .

18.03.16

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 11:42:

Мислех  да го напиша по този начин, но се отказах, защото реших, че не ми се четат после постове с възхвала на байтошовизма.
И да ... Много по-правилно е да съсредоточим силите си в работа за по-добро, вместо да се хабим в себеотрицание и нихилизъм

Е, петък е - майсторски ден - хвърляш фитила и отиваш на Витоша да се поразходиш - моя случай. Хората по офисите да се позабавляват  :D 8-).

Според мен е много къртовски труд, и още по-голяма доза късмет.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 18.03.16 11:52.

18.03.16

http://dobrinovini.com/
http://goodnews.actualno.com/

18.03.16
21:24

казано от Von Suthaus на 18.03.16, 11:34:

Правилната страна на желязната завеса, липсата на смачкването на потомствената интелигенция и предприемачи, липсата на пълна национализация на земята и средствата за производство, липсата на безумна и неефективна индустриализация, липсата на управление на каскети и слуги на Интернационала, липсата на почти насилствено преместване на селячеството в града - за да работи по безумните заводи, липсата на годините на съзнателно изкореняване на независимия и предприемачески дух, липсата на мафиотските връзки на АБПФК, липсата на създаването на прослойка, която е по-вярна на политиката на чужда държава, отколкото на националните интереси, и не на последно място - липсата на дирижиран преход, чиято единствена идея беше да се прехвърли акумулирания национален продукт върху децата и внуците на АБПФК, без те да имат какъвто и да е капацитет и заслуги, както и все пак да останем в икономическата орбита на Русия.

Аз не съм автора на горното мнение въпреки, че съм съгласен с него. (как един българин работи тук от сутрин до вечер и получава заплата-социална помощ? Излита със самолета в Германия и при стриктно СПАЗВАНЕ НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ и много по-малко труд получава поне 10 пъти по-добро заплащане? А паричките на селските стопани кой ги излапва за тяхната продукция с пот на челото? Някой като теб може би? На тях дава жълти стотинки,а на нас потребителите продава многократно по-скъпо продукта, тоест ограбва труда на производителя, ограбва и нас потребителите. И без да има заслуги слага спекулативно висока печалба в джоба си!)

Мноого идеализираш онзи период отпреди 1944 г и не знам дали сам си вярваш? В най-добрата икономически година за България 1939 имаме голяма бедност и мизерия в страната, имаме кухни за бедни. В интерес на истината моралът на тогавашните лекари е 100 пъти по-висок от тоя на днешните им колеги. Преглеждат бедните хора без пари или имат определен един ден в седмицата в който преглеждат безплатно бедните хора.

През 40-те години една от големите “гордости” на Варна е общинската кланица с хладилни инсталации, което го има от десетилетия в нормалните европейски държави. Къде са пътищата ни? Къде са магистралите ни отпреди 1944 г, та сега Бойко Борисов трябва да ги строи. Може би комунистите с кирка и чук ги разрушиха нарочно?

България е на ПОСЛЕДНОТО МЯСТО от всички  балкански народи (дори сме след Турция) по електрификация и по количество произведена електроенергия на човек и като абсолютно количество. Общинското ръководство на Варна обсъжда изграждането на ТЕЦ с мощност 5 МЕГАВАТА!!! .Която се приема за огромна мощност в родното беге с което трябва да се гордеем. Планът е бил с тая мощност от 5 мегавата да се електрифицират Шумен и Добрич (освен самата Варна). Къде са 1000 мегавата на един реактор в Козлодуй, къде са огромните 5 мегавата на планираната в 1940 г ТЕЦ Варна?

Просто се чудя на коя от глупостите ти да отговоря най-напред? Ръсиш ги като от рога на изобилието.  Тайни доклади на германското министерство на земеделието информират за ниско ефективно и слабопродуктивно земеделие  в България. Имаме едно многобройно селско население, което едва се изхранва с труда си. Имаме едни силно раздробени нееефективни земеделски площи, ниви и т.н

”Българското  земеделско стопанство от 5 до 20 и 50 декара при силно размножаване на нашия народ , мъчно може да изхрани едно 5-членно семейство при сегашните условия на живота. Ето защо естествена необходимост е и у нас да да се намерят и създадат и други поминъци, ИНДУСТРИЯ, занаяти и търговия, в които да намерят приложение на своя труд , да намерят препитание за себе си младите и подрастващи генерации”. 
Професор Александър Цанков бивш министър-председател на Царство България 1923-1926 г, цикъл лекции по икономика в Софийския университет в 1941-1942 г.

Вярно той не е за тежка индустрия и машиностроене, но е за българска  индустрия по принцип. Е как смяташ? Вие се гордеете с историята, обаче дали нашите предци биха се гордяли с вас? Или биха се срамували? Ето тоя ВЪПРОС си задайте! Преди да бързате да се гордеете. Вие сте срам и позор за своите прадеди!!!

В коя съвременна държава, господине,  има многобройно селско население, та се вайкаш защо селяните били доведени в градовете? И за какво говори многобройното селско население? За напредък или за изостаналост? Колко процента е селското население в една Британия, Германия, Австрия?

Мнението беше редактирано от Миро на 18.03.16 22:12.

18.03.16
21:34

Я синтезирай основното в 2-3 изречения , че мисълта ти препуска като млада кобила на Тодоровден

18.03.16
21:50

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 21:34:

Я синтезирай основното в 2-3 изречения , че мисълта ти препуска като млада кобила на Тодоровден

“Да разгледаме фактите:

-първата поява на градове и укрепени селища в Европа е в нашата земя (край Юнаците, Пазарджишко, Провадия, Варненско и др. места);

-от цяла Европа у нас организираното земеделие е най-старо;

-от цяла Европа у нас организираното скотовъдство е най-старо;

-първото обработено злато в цял свят е от земите на Тракия (Варненския некропол);

-най-древната писменост в цял свят е тази от Градешница, Караново, Хотница;

-най-стария европейски меден рудник е Ай Бунар край Стара Загора;

-траките са първите европейци започнали да леят бронз;

-траките са първите европейци научили сe да обработват желязо;

-траките са първия европейци, който са определени като конен народ;

-най-ранната проява на разслояване на обществото и поява на царска власт се наблюдават в Тракия;

-тракийски племена участват активно в създаването на Халщатската култура на Средна Европа;

-според Иполит учението на друидите е повлияно от доктрината на тракиеца Залмоксис, за тракийско религиозно влияние в Галия говори и Страбон;

-освен келтите, също римляни и гърци почитат тракийски божества;

-от всички европейски “варварски” народи траките дават най-много и най-способни императори на Рим.

- според Плутарх пелазгите покоряват по-голямата част от народите на света и на тях се приписва основаването на Рим

- отново Плутарх твърди, че (пелазга) Тезей е основателя на Атина

- Алкидамант свидетелства, че тракиеца Орфей е създател на азбуката

- Диодор Сицилийски пише, че Орфей и Лини са първите ползвали древните букви;

- за Плиний няма съмнение, че пелазгите занасят азбуката в Лациум;

-ирландските предания приписват цивилизоването на земята си на народа Болги, който е дошъл от Тракия още през първото хилядолетие преди Христа;

- стария автор Луций Ариан определя тракиеца Дионис като създател на индийската цивилизация;

и още от същия автор подвизаващ се и в тоя сайт:

“Помислете, защо да е чудно това, че дедите ни са дарили със знания хора от три континента? Нима по време на апогея си Рим не оказа влияние на голяма част от жителите на Европа, Азия и Африка? Англичаните не оставиха ли отпечатък върху цял свят? Защо, с какво право заслугите и влиянието на дедите ни ще бъдат отричани? Tа нали предците ни създадоха градове, писменост, висока култура и т.н. хилядолетия преди останалите европейци!

Познай от кого е написано всичко това. Авторът е един мъж, който твърди, че ние българите сме траки. Че ние българите (тоест траките) като най-древен народ сме създали древна Елада, древният Рим и дори Египет на фараоните. Тоест стигаме до Адам и Ева, които са били ...българи! Има ли нужда от линкове към блога на автора? Или  сам ще си признае, че той е автора? Той е тук, в тоя сайт. Сега.

Мнението беше редактирано от Миро на 18.03.16 22:11.

18.03.16
21:55

Веднага му предписвам да си пие хапчетата или в краен случай да си смени дилъра
П.П. За култура не знам, но простотия пръскаме на всички континенти в големи количества

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 18.03.16 22:28.

18.03.16
22:17

При толкова сериозни анализи се сетих за древногръцкия философ Хризип, който буквално умрял от смях, и то смеейки се на своя шега -  напил магарето си и гледал как то се опитва да яде смокини

18.03.16
22:31

казано от ME4O_TURIST на 18.03.16, 21:55:

Веднага му предписвам да си пие хапчетата или в краен случай да си смени дилъра

Ти го каза. Сега виждаш сам, колко е глупаво и смешно да си присвояваме чуждата история и да се “гордеем” с нея на всичкото отгоре. Бъди сигурен, че ако не бяха тия безсмислици, които някои хора драскат тук, аз никога не бих се намесил и взел участие в тоя спор. Мегаломанията на някои наши сънародници и манията им за величие минава всякакви граници на разумното.

”ВЕНТА БЕЛГАРУМ – СТОЛИЦАТА НА БОЛГИТЕ В БРИТАНИЯ
“От всички гали белгите са най-храбрите, понеже са най-отдалечени от влиянието на римската култура....а също са и съседи на германите, с които  водят непрекъснати войни...”
Гай Юлий Цезар, Галските Войни

Освен, че са владели значителна част от Галия белгите са обитавали и цяла Южна Британия. Тяхна столица Вента Белгарум е в продължение на дълго време важно търговско средище. Векове наред белгите контролират обмена на стоки между Британия и континента.  ...Вента Белгарум означава Тържище на Белгите ( Болгите). Вента – тържище е свързано със старобългарския глагол венити – продавам, което е просто древна диалектна форма на менити – меня, заменям. Точно това е търговията – замяна на стоки срещу други стоки, или пари. Белгарум е дателен падеж мн.ч. на етнонима белги ( болги), т.е. на белгите ( болгите). Белгарум е вариант на нашето Българомъ – на българите.”

....Идващите от Тракия белги ( болги) и  техните роднини допринасят съществено за икономическото и технологично развитие на Западна Европа през Желязната Епоха. От предците ни римляните вземат нов тип кораб, който е бил лесно управляван и в плитки реки. Този плавателен съд е бил толкова лек, че понякога е бил теглен по суша от една река към друга. Интересна подробност е, че латинската дума корабус е точен еквивалент на нашата кораб... Жителите на вечния град заемат и различни видове товарни коли: карука ( каруца), реда и др. Римската плетена ризница, кавалерийските мечове, метателното копие-матарис и др. са изобретение на нашите предци. Първите жътварски машини са дело на болгите. Все още има изображения на примитивни болгски комбайни. Дедите ни са тези, които научават населението на Галия как да съхранява жито в ями. Днешни изследвания показват, че това е било най-добрия метод за времето си...

Ние сме благословен народ. Враговете ни са ни грабили, унищожавали са собствеността ни, приписвали са си изобретенията ни, но духът ни не са успели да вземат! Винаги сме били дарители на култура, знания и технологии.

”КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?
Днес Темза и Лондон са символи на Англия, но произходът на имената им няма нищо общо с езика на старите англо-сакси. Те стъпват в Британия едва през V-VI-ти век. ... Названието Темза-Тамесис е най близко по звучене до българската Темшица. Кимришката Тъви ( тъмна река) и ирландското Дувлин ( тъмно езеро) също показват прилика, но не толкова силна както при нашия хидроним....

...Колкото до Лондон то неговото най-старо име е Лугдун, означаващо крепостта на Луг ( божество на светлината). Луг е считан за келтски бог, но и тук учените забравят да споменат, че той е отгледан от владетелката на болгите Таилту....Може би се питате- Щом всичко е толкова лесно за обяснение защо до сега тази информация не ни е дадена? Причините са няколко, завоеватели като римляни и англо-сакси са унищожили значителна част от древната келтска култура и история. Римляните елиминират аристокрацията на британските белги, а англо-саксите заличават дори и старото име на болгската столица Вента Белгарум. Тя е  преименувана на Уинта- Каестре. Частицата Белгарум – на болгите е дразнела англо-саксите защото им е напомняла за старите им господари- българите.

...По-късно, със създаването на Британската империя англичаните осъзнават, че трябва да изтрият всички спомени за чуждо владичество и и го правят много умело както сами се уверявате. В наше време почти никой не знае за тракийските миграции в Западна Европа, нито пък, че германските племена са ни били подчинени в древността.

...Може старите български книги да са изгорени, древните ни градове ограбени и преименувани, но истината за миналото ни не може да бъде унищожена. Тя е вплетена в топонимите и хидронимите, в легендите на чуждите народи, които сме повлияли и в летописите, които още не са цензурирани. Твърде много сме дали на света, за да изчезне спомена за величието ни. Гласът на истината започва своя разказ тихо, като малко поточе, но с времето пораства на бушуваща и гръмовита река, която никой не е в състояние да спре!

Мнението беше редактирано от Миро на 18.03.16 22:46.

18.03.16
23:10

Ти утрепа дискурса с млатилото - признавам ти го!

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 18.03.16 23:11.

19.03.16
07:53

Ох, майкУ ;)
всички 5 страници:
http://xcombg.net/index.php?topic=395.0
(giggle) (tmi) (fubar)

На тракиеца се приписва създаването на индийската цивилизация. Луций Ариан добавя един интересен факт, а именно това, че Дионис е този, който  създава индийската  религия, като поставя себе си начело на пантеона.
В това твърдение на Луций Ариан има логика. Върховното божество-създател на индийците носи името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. Той е почитан първо от тракийското племе бриги, а в индийските пурани (предания) се говори за идването на бригус. Това са бойци колесничари (каквито са и траките), които местното население на Индия счита за божества...Потомците на бригус са наречени баргава/балгава, а значението на това племенно име е – сияйните, светлите.

ФАКТъ:

Не старите ни, понякога закостенели убеждения определят какно е истина и какво не е, а фактите, най-вече тези, които са били слабо известни в миналото.
Факт е, че Буда произхожда от саките- арийци.
Факт е, че арийските саки са наречени траки.
Факт е, че древното име на Тракия е Ария.
Факт е, че е документиран тракийски поход към Индия.
Факт е, че има прилика между тракийска и индийска религия, език, обичаи, материална култура.
Факт е, че прозвището на Буда (будният) е обяснимо на български език.
Когато фактите говорят и боговете трябва да мълчат, нали така:)

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 19.03.16 07:57.

19.03.16
08:28

Имаме и еднакъв цветови език с африканското племе Ндембу. СЛОЧАЕНОС НЕ МИСЛА!1!1!
Очаквам някои учени скоро да предположат, че прабългарите са ходили в Африка, където са научили племето Ндембу на психология и значение на цветовете.

19.03.16
09:37

Значииии ...
Систематизирано от статията:

1, траките са наследници на атлантите (които и да са те)
2. траките са създали индийската цивилизация, Буда е велик тракиец, санскрит всъщност си е жив български, Дионис завладва Индия
3. траките (пеласги) са създали елинската цивилизация
4.  траките (пеласги) са създали Рим
5.траките (пеласги) са създали Коледа -пеласгийски празник на слънцето
6. траките са (пра)българи  (ша си сипА :) ) Зиези е легендарен родоначалник на българите
7. траките /бгса създали първата писменост преди Египет и Шумер, създали са вероятно Линеар А и Б
8. траките/бг са дали името Европа
9. траките/бг са кимерийци (ибахТи :) )
10. тракит/бге са създали британската цивилизация
11. траките/бг са преки наследници на НОЙ
12. траките/бг са митичните гиганти
13. траките /весготи са създали Испания и Португалия
14. кирилицата е 1:1 с линеарите и е тракийска/бг работа
15. траките/бг са викинги АБЕ всичките европейци са траки/бг
16.  богомилите са траки, Заратустра е тракиец
17. траките /бг са създали персийската цивилизация

Аз обаче мисля, че траките/българи са извънземни или по-скоро
че извънземните са траки/българи?!?!

19.03.16
10:42

А аз смятам, че траките/българите произлизаат от рептилите.  Затова и днешните българи притежаваме завидни физически сили. Това ясно личи от сведения в дневниците на доста потребители тук.  ТУК можете да видите най-известният български рептил- Иван Костов. Дори и аз забелязвам доказателства за рептилския ни произход  по собственото ми тяло. Мазолите ми се белят досущ като на нашите предци гущерите !
П.П. Кобре, атлантите май са били великани,които са живели под вода . Един замаян бивш военен ( който се опитал да си изкопае  канал в гаража , за по-лесно сложил експлозив и си взривил гаража) ми разказваше, че атлантите са наши предци и точно защото са живели под вода са нямали косми по тялото, та и затова ние днешните хора изглеждаме така.

19.03.16
15:56

казано от ME4O_TURIST на 19.03.16, 10:42:

ТУК можете да видите най-известният български рептил- Иван Костов.

”Всъщност Конан е кимериец, а кимерийците са наследници на древните българи.”

Класика, просто класика! :D Оправи ми настроението с този линк!

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.03.16 15:56.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1