Лаф моабет - осма серия

Темата е заключена.
Прескочи до:

Учени от Скопие доказали, че и Батман е македонец. Предлагат да му се издигне паметник в Прилеп.

19.03.16
18:38

Един идиот в повече.
Днес се начетох на десетки такива.

Знаете ли защо на мен не са ми слагани други ваксини, след като съм излязъл от родилното?
Защото майка ми не даваше. Причината беше, че има много грозен белег на рамото си, от манту, и не искаше аз също да имам нещо такова. Затова мразеше всички ваксини и не даваше на никой да ме пипа.
Не че имаше нужда да се намесва. Аз и без това вдигах големи циркове, когато станеше време да ни водят като добитък за ваксиниране. Когато някой се опиташе да я употребява като авторитетна фигура, която да ме принуди, удряше на камък.
Медицинският ми картон е загубен още от основното училище. В гимназията ме приеха без медицински картон, трябваше да го занеса, когато го намеря, и така си остана. Никой никога повече не ми го е искал.
Нямам личен лекар. Никога не съм знаел кой е, само знаех че лекува и баба ми. След като умря (почина от старост) никога повече не чух дали имам назначен някакъв лекар и не знам нито имена, нито места.
Никога не съм знаел къде ми е здравната книжка, но би трябвало да имам такава. Май.

След като един може, значи могат всички. Нека във всяко семейство умре по едно дете. Какво толкова? И най-накрая ще се научат да не се ваксинират. Въпроса приключва

И още един

Децата на амишите, които живеят в селските стопанства в Индиана, САЩ, не страдат от астма, алергии, аутизъм или която и да било друга модерна болест, а не ползват ваксини
Храната, която те ядат, е отгледана в техните градини. Никога не са се срещали с ГМО храна и в тяхната история са регистрирани единични случаи на аутизъм.

Да взема да се гръмна. ...

Изследователят на ваксините цитиран тук, казва в прав текст, че Световната „заличаваща“ организация, СЗО (авторът иронизира Световната Здравна Организация (СЗО); в оригинала: World Homicide Organization – бел. пр.) има за дневен ред НАМАЛЯВАНЕ на населението и че много африкански лидери знаят много добре, че бързо разпространяващия се HIV и СПИН в Африка са причинени от ваксинациите през 1970 г., спонсорирани от СЗО.

19.03.16
19:21

казано от Queen Cobra на 19.03.16, 18:38:

Един идиот в повече.
Днес се начетох на десетки такива.

Знаете ли защо на мен не са ми слагани други ваксини, след като съм излязъл от родилното?
Защото майка ми не даваше. Причината беше, че има много грозен белег на рамото си, от манту, и не искаше аз също да имам нещо такова. Затова мразеше всички ваксини и не даваше на никой да ме пипа.
Не че имаше нужда да се намесва. Аз и без това вдигах големи циркове, когато станеше време да ни водят като добитък за ваксиниране. Когато някой се опиташе да я употребява като авторитетна фигура, която да ме принуди, удряше на камък.
Медицинският ми картон е загубен още от основното училище. В гимназията ме приеха без медицински картон, трябваше да го занеса, когато го намеря, и така си остана. Никой никога повече не ми го е искал.
Нямам личен лекар. Никога не съм знаел кой е, само знаех че лекува и баба ми. След като умря (почина от старост) никога повече не чух дали имам назначен някакъв лекар и не знам нито имена, нито места.
Никога не съм знаел къде ми е здравната книжка, но би трябвало да имам такава. Май.

След като един може, значи могат всички. Нека във всяко семейство умре по едно дете. Какво толкова? И най-накрая ще се научат да не се ваксинират. Въпроса приключва

И още един

Децата на амишите, които живеят в селските стопанства в Индиана, САЩ, не страдат от астма, алергии, аутизъм или която и да било друга модерна болест, а не ползват ваксини
Храната, която те ядат, е отгледана в техните градини. Никога не са се срещали с ГМО храна и в тяхната история са регистрирани единични случаи на аутизъм.

Да взема да се гръмна. ...

Изследователят на ваксините цитиран тук, казва в прав текст, че Световната „заличаваща“ организация, СЗО (авторът иронизира Световната Здравна Организация (СЗО); в оригинала: World Homicide Organization – бел. пр.) има за дневен ред НАМАЛЯВАНЕ на населението и че много африкански лидери знаят много добре, че бързо разпространяващия се HIV и СПИН в Африка са причинени от ваксинациите през 1970 г., спонсорирани от СЗО.

Защо идиоти? Защото имат мнение различно от това, което им се налува насилствено в главите?

19.03.16
19:29

казано от Маргарита Манева на 19.03.16, 19:21:

Защо идиоти? Защото имат мнение различно от това, което им се налува насилствено в главите?

Колкото и странно да е, единственото нещо, което мина през ума на вазата с петунии, докато падаше, е „О, не, пак ли?“ Мнозина смятат, че ако знаехме защо вазата с петунии си помисли именно това, щяхме да разбираме същността на вселената доста по-добре, отколкото сега.

19.03.16
20:10

https://www.youtube.com/watch?v=fU22rKjFnpU&list=RDx75DJzClIXE&index=27

19.03.16
20:19

казано от Von Suthaus на 19.03.16, 20:10:

https://www.youtube.com/watch?v=fU22rKjFnpU&list=RDx75DJzClIXE&index=27

Великан е Тодор Колев ! Много хубав паметник направиха в негова чест в Шумен , на мястото, където са били първите му участия. Най-добрият шоумен в България, заедно с клуб НЛО

19.03.16
20:33

............
Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните.

19.03.16
21:20

да изплакнем очи с малко рускини

Мнението беше редактирано от Ice Mountain на 19.03.16 21:23.

Теди Илиева

19.03.16
22:47

Много зле^^^, никъв твърк не става като няма максимус.
Я виж тук истината.

20.03.16
00:15

Tц, нищо особено, на моменти все едно кючек ми играе.  Eлена/ Fraules/ e далеч по-добра.

20.03.16
00:30

Авторът на тази статия също е на хероин. Сакар планина била именувана на пустинята Сахара... Ах, ционистки заговор. А защо нищо не пише за пирамидите? А тайнствените статуи на Великденските острови, които са издигнати от микронезийски българи? Храмът Анкгор в Камбоджа е носел името болгхар ват преди да бъде скрито от масоните ! БАНКОК е основан също от българите под името Ебанкок
TOQ POST MA KARA да пиша писмо на Кубрат Пулев да си татуира знакът |Y| , да излиза на ринга на кон, да коли кучета преди мачовете , да обръща седла и да търси орендата :D

20.03.16
07:58

казано от Маргарита Манева на 19.03.16, 19:21:

Не, разбира се.
Защото такива безхаберни и скудоумни хора  разбиват и без това неукрепнала ни система на социално осигуряване, здравеопазване и правов ред и подлагат себе си, семействата и близките си на риска от ужасяваща смърт. На 30-40 год е лесно да се мислиш за безсмъртен и да си горд, че нямаш здравна книжка, не ваксинираш бебето си, не плащаш осигуровки и ходиш на профилактика.
Това не е просто престъпна небрежност, това е умисъл.

20.03.16
09:45

казано от Теди Илиева на 19.03.16, 22:47:

Много зле^^^, никъв твърк не става като няма максимус.

Съгласна. Вторият клип е много, много слаб. Първият - ме кефи, но вторият...доста са дървени дамите.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.03.16 09:55.

20.03.16
14:57

Интересно. Днес за пръв път от 59 години , американски президент ще посети Куба.
П.П. Очаквам в близко бъдеще американците да изберат първата жена президент, след това първата лесбийка президент,  та най-накрая и първата азиатска трансджендър президент :D То и в Европа натам вървим де

20.03.16
18:27

Не знам защо се концентрирате върху такива странични неща като цвят на кожата, пол или сексуална ориентация на кандидат-президентите в САЩ. Много по-важно е какви глупости говорят, а Хилъри не е много по-добре от Тръмп. На моменти имам чувството, че Тръмп е там, само за да изглежда леля Клинтън по-малкото зло...

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.03.16 18:27.

20.03.16
19:16

Нещо интересно, за което не се бях замисляла. Мисля, че си струва да се прочете.
http://www.memoriabg.com/2016/03/14/suznanie-po-kontrol/
Темата е за почти безграничния контрол на Гугъл и Фейсбук над информацията и масовото съзнание и манипулирането на свободния избор.

20.03.16
19:29

казано от Queen Cobra на 20.03.16, 19:16:

Нещо интересно, за което не се бях замисляла. Мисля, че си струва да се прочете.
http://www.memoriabg.com/2016/03/14/suznanie-po-kontrol/
Темата е за почти безграничния контрол на Гугъл и Фейсбук над информацията и масовото съзнание и манипулирането на свободния избор.

Отдавна знам, че Хъксли е много по-близо до истината от Оруел, но малко хора споделят това мнение. ;) Не за друго, а защото доста малко изобщо са чели и 1984, и “Прекрасният нов свят”.

Гугъл знае всичко за всеки, докосвал се до Интернет. Съответно могат да манипулират и управляват всеки бит информация, който достига до нас чрез тях. Това им дава огромна власт над съзнанието - особено на по-податливите, онези, които не се замислят особено над същината на нещата. Като повечето американци в частност и повечето хора като цяло. Изводите в статията са очевидни за всеки с глава на раменете и поне малко житейски опит.
За щастие има и други начини за достъп до информация. Освен това необразованото простолюдие не решава. Ако изборите променяха нещо, отдавна щяха да са забранени.  Това е просто още един от многото начини за манипулация на масата глупаци. Малко по-ефективен, но не и решаващо различен.

Колкото до “25-тия” невидим кадър, това е тотална измишльотина - еднозначно е доказано, че този метод за влияние не дава разултат.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.03.16 19:30.

20.03.16
19:35

Освен това необразованото простолюдие не решава. Ако изборите променяха нещо, отдавна щяха да са забранени.  Това е просто още един от многото начини за манипулация на масата глупаци. Малко по-ефективен, но не и решаващо различен.

Хайде бе ... :P Веднага се сещам за Френската революция. Съществуват и редица други примери от историята. Няма по-голяма сила от тълпата на простолюдието

20.03.16
19:40

казано от ME4O_TURIST на 20.03.16, 19:35:

Освен това необразованото простолюдие не решава. Ако изборите променяха нещо, отдавна щяха да са забранени.  Това е просто още един от многото начини за манипулация на масата глупаци. Малко по-ефективен, но не и решаващо различен.

Хайде бе ... :P Веднага се сещам за Френската революция. Съществуват и редица други примери от историята. Няма по-голяма сила от тълпата на простолюдието

За Френската БУРЖОАЗНА революция ли говориш? Простолюдието е използвано от вече натрупалата средстава буржоазия, за да си разчисти пътя от закостенялата аристокрация. Факторите за това са изцяло икономически, както във всеки един друг процес в историята. Изходът от революцията също е показателен.
Дай ми друг пример, в който не парите, а малкият човек решава.

20.03.16
19:48

Ок, да речем, че си прав за Френската революция, но веднага се сещам за пример от съвремието, който е още “топъл” . Помниш ли какво се случи броени часове, след като избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Изключвам продължението на протестите , при които съществува абстрактната възможност различни структури да са опитвали да “яхнат” протестната вълна.  Току що в ума ми изплува още един пример, свързан със Средновековието. Един византийски император- Андроник I Комнин, управлявал във реме на разложение в Империята е убит с камъни от освирепялата тълпа в Константинопол

20.03.16
19:51

Ме40, понякога хвърляш факти и изводи, без да познаваш поне основните страни на ситуацията. От няколко години чета доста разнообразна нехудожествена литература и се чувствам много комфортно с факта, че схващам  за какво иде реч в тези любопитни дискусии.
Няма да кажа, че Боби е по-мъдър, защото е по- ... стар от нас,  защото познавам много хора на два пъти моята възраст, които са съвсем закостенели във възприятията си за света и робуват на официални постановки,
но определено ще кажа, че е безкрайно енциклопедична личност и е запознат с различните аспекти на ... ами май почти на всичко :D :D
(Баси, как може да си така щастливо  женен?!)

20.03.16
19:52

казано от ME4O_TURIST на 20.03.16, 19:48:

Ок, да речем, че си прав за Френската революция, но веднага се сещам за пример от съвремието, който е още “топъл” . Помниш ли какво се случи броени часове, след като избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Изключвам продължението на протестите , при които съществува абстрактната възможност различни структури да са опитвали да “яхнат” протестната вълна.  Току що в ума ми изплува още един пример, свързан със Средновековието. Един византийски император- Андроник I Комнин, управлявал във реме на разложение в Империята е убит с камъни от освирепялата тълпа в Константинопол

Самото избиране на Пеевски беше умишлена манипулация, целяща да предизвика гнева на тълпата, който в последствие трябваше да изглежда като “справедлива” (а всъщност програмирана) реакция.

А за Андроник I Комнин не съм наясно с детайлите на историята, но знам, че Исак Ангел е раздал 170 000 солида (няколко състояния за онова време), за “спонтанната” поддръжка на тълпата.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.03.16 19:54.

20.03.16
19:59

Боби, много умело извърташ нещата , но определено не си прав. И малките деца забелязаха тогава, че случката с Пеевски е целенасочена манипулация. Нито един от идеолозите на този епизод ,обаче не беше предвидил бурната реакция на обществото . Смело мога да заявя, че както сме овчедушен народ, така сме и адски непредсказуеми .  По цял свят е така .А вече кой и с каква цел използва тълпата, то това е отделен въпрос :)

20.03.16
20:14

Ние сме тъп и мързелив народ. Винаги съм искала да мисля,ч е хората като цяло са умни и вземат правилните решения, но не е така. Манипулират ни безкрайно лесно, а може би и евтино. Предполагам е далеч по-скъпо и енергоемко да манипулираш холандец, отколкото група бай Ганьовци.
Защото сме свикнали да бъдем ръководени от диктаторска власт- това е историческа реалност и е изучено от социологията и много малко хора имат отворено съзнание и самоинициатива.

п.п. Интересна художествена трактовка на споменатия исторически период - “Пурпур”  и “Византийски лабиринт” на Ал. Томов

20.03.16
20:34

То това е вън от всякакво съмнение . Основната ми идея беше, че тълпата е неконтролируема ,независимо от интелектуалното ниво на съставляващите я. Иначе със сигурност германският шлосер Гюнтер , да речем , прави много по-информиран и разумен избор, за разлика от своя съконтиненталец бай Българ.

20.03.16
20:46

Изразът ти е малко шеговит, но, предполагам, че да, Гюнтер прави по-информиран избор от бай Българ- защото системата - политическа, икономическа и социална, в която живее, е така устроена - да му дава избор.
За разумен- не знам- държава, загубила 2 войни и два пъти тотално разрушена икономика (говоря само за новата история), е на първите места в света по икономически показатели, жизнен стандарт и удовлетвореност от живота. Не са глупави сирийските и африканските манговци да мигрират там.
Ние уж никога не сме били побеждавани, но нещо все  не си избираме управниците.

20.03.16
23:30

казано от ME4O_TURIST на 20.03.16, 19:48:

....Току що в ума ми изплува още един пример, свързан със Средновековието. Един византийски император- Андроник I Комнин, управлявал във реме на разложение в Империята е убит с камъни от освирепялата тълпа в Константинопол

Андроник I Комнин e един от най-интересните императори на Византия. Възкачил се е във време на разложение на държавата, но го спира с административните си реформи. Като човек не е бил чужд на нито едно изкушение - убийства, разврат, предателства, но в същото време е имал усет за правилните политически постъпки. Той започва да преследва аристокрацията, ограничава привилегиите и краденето, изчиства чиновническия апарат (известен е с израза:  “пред чиновника има един много прост избор - да престане да бъде несправедлив или да престане да живее”), играе много ловко ролята на покровител на народа. Даже като военачалник е бил успешен.
Когато се налага да се затегнат харчовете за простолюдието в навечерието на военен конфликт, наистина пада жертва на непостоянството на тълпата и е убит брутално. След него, хората издигат един от най-некадърните императори в историята на Византия  - Исак II Ангел, познат ни и от нашата собствена история.

Та това поставя интересен въпрос - морално пропаднал човек, но правещ правилните за държавата неща, или симпатичен , но некадърен владетел? Определено простолюдието не е добър съдник, но това към какъв извод ни води? В нашия случай?

21.03.16
02:14

Жан Виденов? Марко Мърнявчевич (aka Крали Марко)? Бат’ Бойко (само “aka”)?

:D

Мнението беше редактирано от Dymag на 21.03.16 02:37.

21.03.16
11:39

казано от ME4O_TURIST на 20.03.16, 14:57:

Интересно. Днес за пръв път от 59 години , американски президент ще посети Куба.
П.П. Очаквам в близко бъдеще американците да изберат първата жена президент, след това първата лесбийка президент,  та най-накрая и първата азиатска трансджендър президент :D То и в Европа натам вървим де

Виж Кастро как е  предрекъл нещата:

21.03.16
12:12

Миро, Миро,

никой нищо не идеализира - въпросът е, че “Работническо дело” не може да се обори:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/?sp=0#storystart

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 21.03.16 12:12.

21.03.16
15:34

http://society.actualno.com/rumynskite-cigani-u-nas-kym-makovej-nito-sme-rumynci-nito-sme-cigani-news_529806.html

21.03.16
19:48

казано от Von Suthaus на 21.03.16, 12:12:

Миро, Миро,

никой нищо не идеализира - въпросът е, че “Работническо дело” не може да се обори:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/?sp=0#storystart

Че точно пък Работническо дело никой не го вземаше насериозно и никой не му вярваше преди 1989 г. Имаше прекалено идеологизирани, пропагандни статии.  Хората се абонираха за вестник Отечествен фронт. Антени, Поглед, Вечерни новини.  Работническо дело беше орган на ЦК на БКП и главният му редактор Йордан Йотов беше член на Политбюро.

Цитираният от теб брой е от 12 декември 1989 г, когато пропагандата на Андрей Луканов и Петър Младенов се беше развихрила и въртеше на пълни обороти. Трябваше Живков да бъде тотално охулен и очернен. Иначе как ще оправдаеш, че си го изместил от властта за да седнеш ти на трона му. Това е един банален похват. Щом искаш да смениш някого, ще го хвалиш ли или ще го хулиш? Сам си отговори. Нямаме пари да ремонтираме Аспаруховия мост и другите големи като него в цялата страна, а как е имало пари за построяването му? Струва милиони и не е само той в страната. Как имаше пари за безплатни учебници до 12 клас, за безплатно здравеопазване, изследвания и операции, зъболечение? Парите да не растяха по дърветата? За тези големи училища, болници, театри, заводи, подлези и булеварди? Откъде пари?

Точно вестник Работническо дело може много лесно да се обори и никой не му вярваше особено навремето. Големият твой проблем е, че излизащите вестници преди 1944 г не може да се оборят. Четете! http://www.libvar.bg/projects/digitalcollection/digitalized.html

Изтеглете си който искате сканиран вестник от която искате година, месец и брой и четете. Иначе сме имали много строго законодателство и перфектна съдебна система преди 1944 г, както и функционираща съдебна система след това. Никога в нашата история от 1878 до 1989 г престъпниците не са вилнеели безнаказано в бегето. Но страната ни е била доста мизерна, освен малко в центъра на София, разрушен от съюзниците през Втората световна.
Ти различаваш ли истината от пропагандата?

Мнението беше редактирано от Миро на 21.03.16 19:54.

21.03.16
20:10

Тази база данни с вестниците е страхотна идея. Благодаря, че сподели.

Carbohydrate

21.03.16
20:20

казано от Миро на 21.03.16, 19:48:

казано от Von Suthaus на 21.03.16, 12:12:

Миро, Миро,

Че точно пък Работническо дело никой не го вземаше насериозно и никой не му вярваше преди 1989 г. Имаше прекалено идеологизирани, пропагандни статии.  Хората се абонираха за вестник Отечествен фронт. Антени, Поглед, Вечерни новини.  Работническо дело беше орган на ЦК на БКП и главният му редактор Йордан Йотов беше член на Политбюро.

Цитираният от теб брой е от 12 декември 1989 г, когато пропагандата на Андрей Луканов и Петър Младенов се беше развихрила и въртеше на пълни обороти. Трябваше Живков да бъде тотално охулен и очернен. Иначе как ще оправдаеш, че си го изместил от властта за да седнеш ти на трона му. Това е един банален похват. Щом искаш да смениш някого, ще го хвалиш ли или ще го хулиш? Сам си отговори. Нямаме пари да ремонтираме Аспаруховия мост и другите големи като него в цялата страна, а как е имало пари за построяването му? Струва милиони и не е само той в страната. Как имаше пари за безплатни учебници до 12 клас, за безплатно здравеопазване, изследвания и операции, зъболечение? Парите да не растяха по дърветата? За тези големи училища, болници, театри, заводи, подлези и булеварди? Откъде пари?

Точно вестник Работническо дело може много лесно да се обори и никой не му вярваше особено навремето. Големият твой проблем е, че излизащите вестници преди 1944 г не може да се оборят. Четете! http://www.libvar.bg/projects/digitalcollection/digitalized.html

Изтеглете си който искате сканиран вестник от която искате година, месец и брой и четете. Иначе сме имали много строго законодателство и перфектна съдебна система преди 1944 г, както и функционираща съдебна система след това. Никога в нашата история от 1878 до 1989 г престъпниците не са вилнеели безнаказано в бегето. Но страната ни е била доста мизерна, освен малко в центъра на София, разрушен от съюзниците през Втората световна.
Ти различаваш ли истината от пропагандата?

Точно за това дойдоха планираните 90-те години и парите да отиват вече не в държавата, а в джобовете на управляващите...и последното актуално е, че министерството на “бедните” с лимузини ( това е за подтвърждение)

21.03.16
20:28

Някак си плашещо се приближаваме до ситуацията в Кения, Уганда, Конго ...

http://www.boredpanda.com/funny-bathroom-signs

21.03.16
21:14

Миро, Миро,

понеже знам, че четеш бързо, ти пиша бавно: във вестника е публикуван един доклад, който е подготвен и четен за място, много по-сериозно от “Работническо дело” - може просто да провериш - а после придоби апокрифна стойност, главно защото пропагандата на БСП яростно отричаше, че изобщо съществува. Никога няма да забравя как Жан Виденов изпадна в нервна криза и пелтечеше по телевизията, че това не е вярно и никога не е правен подобен доклад.

Ако не е верен, би ли ми обяснил, защо, когато Горбачов каза, че вечната дружба между социалистическите славяни и други прекрасни народи, вкл. монголски, всички построили предверието на рая (все пак не влязохме в последния етап: комунизЪма), е също прекрасна, но разплащанията ще бъдат все пак в презрените конвертируеми валути, вместо във великите интернационални преводни рубли, нашата икономика колабира - нали всичко и беше върха и нямаше проблем да се пласира на свободния пазар и да получи конвертируема валута, с която да си набави суровини, технологии и стоки, които не произвежда?

Разграбването след това е само вторичен ефект, но проведено от същите тия, които доведоха икономиката до това състояние - те можеха и кешираха, пък революционните работническо-селски маси си останаха само работническо-селски, ама без пенсионни фондове. Между другото, НРБ задигна пенсионните фондове и отпреди 1944 г. ;). Класика в жанра и показва наличие на традиции все пак.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 21.03.16 22:01.

21.03.16
21:31

И понеже ме обвиняваш, не знам защо, в идеализиране на времето преди 1944 г. (наистина не знам защо, някаква твоя обсесия явно, или пропагандно клише) - много бъркаш, имам много трезва преценка, но за разлика от теб отчитам, че е било именно 1944 г. и нещата са следвали своя естествен път, който бива отклонен и импулсът на почти най-младата нация в Европа (буквално, което е един от огромните ресурси, които НРБ наследява) е пренасочен в задънена улица, а не в градене на модерна пост-ВСВ държава в Европа.

Нямам илюзия, че си в състояние да разбереш, какво ти казвам.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 21.03.16 21:31.

21.03.16
21:31

казано от Queen Cobra на 21.03.16, 20:10:

Тази база данни с вестниците е страхотна идея. Благодаря, че сподели.

Да, не е лошо от време на време човек да прегледа какво е ставало през годините в България. С информация от първа ръка. От тогавашни вестници, а не по преразкази на сегашните съвременни издания и медии. Имало е хубави неща, имало е и лоши. Сега поднасяната ни информация е манипулирана и свръхидеологизирана от новите партийни медии или частни издания. Понякога ни представят пренаписана и разкрасена история вместо истинската.

За разлика от сега, преди 1944 г сме имали сравнително развито земеделско производство. През 40-те години дори Министерския съвет е задължавал селяните да засеят дори дворовете си (за животните и пред къщи), буквално всяка педя земя пред къщата. Изглежда сме изнасяли доста за Германия по това време. В училищата е имало много строга дисциплина. изключвали са дори за дребни провинения или неоправдани отсъствия, камо ли да търпят сегашните побоища, шамари, ножове в училищата ни. Или ученици да си правят каквото искат в класните стаи, да пият, пушат и прочее като сега. Тъй че дядовците и прадядовците ни са живеели при един ред и регламентирано битие. Не като в сегашния хаос и масово безхаберие. Ако можеха да възкръснат, нашите прадеди отпреди 1944 г нямаше да харесат сегашното положение в България и едва ли щяха да одобрят начина ни на живот, порядките в обществото ни, всеки да право каквото си ще и обръща свободата на слободия.

Тук има каталог на библиотеките в България. Няколко линка са неактивни или не се отварят:  http://www.libvratsa.org/?cat=9

Някои от тези библиотеки имат сканирани стари вестници и книги. Примерно http://www.libraryvt.com/периодични-издания.html

http://e-lib.libgabrovo.com/index.php/digital-collections

http://www.lib.bg/index.php?option=com_weblinks&catid=60&Itemid=23

http://libyambol.org/e-books.htm

Вероятно има и доста други библиотеки със сканирани вестници и книги.

21.03.16
21:53

казано от Von Suthaus на 21.03.16, 21:31:

И понеже ме обвиняваш, не знам защо, в идеализиране на времето преди 1944 г. (наистина не знам защо, някаква твоя обсесия явно, или пропагандно клише) - много бъркаш, имам много трезва преценка, но за разлика от теб отчитам, че е било именно 1944 г. и нещата са следвали своя естествен път, който бива отклонен и импулсът на почти най-младата нация в Европа (буквално, което е един от огромните ресурси, които НРБ наследява) е пренасочен в задънена улица, а не в градене на модерна пост-ВСВ държава в Европа.

Нямам илюзия, че си в състояние да разбереш, какво ти казвам.

Аз казах, че сме били една слабо развита страна, кретаща едва-едва. Писах вече за енергетиката ни и проекта за “огромната” мощност  от 5 мегавата в проектираната ТЕЦ Варна.

Ще ме извиниш, но кой си ти? Когато оценявам миналото, вярвам повече на тогавашния кмет на Варна Янко Мустаков, отколкото на теб. Във вестниците има изказвания на кметове и министри. Варненския кмет е държал и сказка по радио Варна за състоянието на енергетиката у нас. Дал е конкретни цифри, посочил е, че сме много по-назад в сравнение с останалите балкански държави (в това число Турция и Гърция) Има ли нужда да спорим повече?

Тоя кмет и тези министри са назначени от тогавашните политически сили, били са дори антикомунисти. Огромните ресурси ги имахме преди 1989 г. при Живков. Неслучайно белгийската Солвей соди взе завода ни в Девня. Неслучайно италианската “Чименто” взе циментовия завод в Девня.

Виж какво ще ти кажа. Имаш един оборудван завод (примерно за дизелови двигатели, който разрушиха  или кораби) във Варна. В цеховете има стругове. Един струг е струг навсякъде по целия свят. С него може да се изработят всякакви детайли. Тоя завод за двигатели ВАМО, който разрушиха и нарязоха машините за скрап, а имаше дори поточни линии  можеше да произвежда за някоя немска фирма,  дори коли Мерцедеси. Един струг и една фреза са струг и фреза в целия свят. Имахме изградена развита промишленост. Вместо да сменят асортимента с по-нов и по-модерен, нашите родни демократи разрушиха и унищожиха индустрията ни. Която можеше пак казвам да произвежда всичко.

Машините много лесно и бързо се пренастройват за всякаква продукция. Ама нали трябваше да внасяме стоките, които произвеждахме от Турция и Китай? Имаме политици еничари. А чехите си запазиха заводите Шкода. Поляците се опънаха като искаха да им закрият Корабостроителницата в Гданск. Само Ганьо със всичко се съглася в своя вреда и допуска да му разтягат локуми и му пълнят главата с гола пропаганда. Как сме щели да бъдем Америка на Балканите, ама дошли лошите комунисти, та всичко объркали. Аз те питах, Германия още в 1933 има аутобани. Къде са нашите отпреди 1944, та Бойко ги строи сега? Комунистите ли ги разрушиха със сърпа и чука?

Мнението беше редактирано от Миро на 21.03.16 21:57.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1