02.05.04
16:47
Днес преглеждах архива на един сайт в интернет и попаднах на много интереснен материал. Най интересното в нея беше ,че бяха посочени добавки който са задължителни за всеки занимаващ се със спорт да взима целогодишно:
• Мултивитамини
• Фолиева киселина
• Цинк и магнезий
• Анти-оксиданти (250-500 mg of vitamin C, 400 IU of vitamin E, 300 mg of ALA, and 30-45 mg of CoQ10)
• Глюкозамин
• Добра марка протейн или амино киселини
• Рибено масло
Какво сматате за една такава комбинация? :roll: Аз мисля че с тези добавки и една умно изградена диета ще може да се избегнат някои контузии и да се очаква напредък.
Ами то не е лошо, обаче лично аз никога не съм имал възможността да си взема всички добавки наведнъж - винаги си правя сметката колко пари имам и кои добавки ще мога да си позволя! На всичкото отгоре съм вегетарианец и е задължително да пия креатин! Да не говорим, че диетата ми струва доста по простата причина, че трябва да заместя месото, а това не е никак лесно!
За мен от първа необходимост са протеина, витамините, креатина (и глюкозата за след тренировка)!
03.05.04
11:46
Ти като си млад и здрав организъм не виждам за какво са ти Глюкозамин и рибено масло(все пак ако вземаш то по добре е да са към други добавки вместо по отделно)!
Колко струват витамините че искам да си купя но нямам каталог на никоя фирма!
Pc Genius колко пари ти излиза диетата на ден(без добавки) и колко пъти се храниш?Питам щот си вегетарианец да се ориентирам дали парите които давам са малко или много(10лв на ден)!
[quote author=“lesno_nema”]Pc Genius колко пари ти излиза диетата на ден(без добавки) и колко пъти се храниш?Питам щот си вегетарианец да се ориентирам дали парите които давам са малко или много(10лв на ден)!
Ами без добавките, когато имам пари се побирам долу горе в 6-7 лева, но се има в предвид, че ме снабдяват с мляко и яйца безплатно (не живея с родителите си и ми се случва да имам доста пари, но понякога и да нямам никакви :D )! Понякога, когато остана без много пари я карам на картофи, яйца (винаги имам по много), орехи, мед (също винаги съм снабден), печена соя (запасявам се, за да имам в сучай, че свършат парите), сирене и разни други неща, които са ми останали (понякога пиолзвам дори компоти и разни други консерви)! Забравих да спомена, че разделям яденетата си така - преди тренировка (тренирам вечер от 7 до 8) четири яденета - закуската се състои от малко плодове, ядки и кисело мляко, следващото ядене по принцип е ръжен пълнозърнест хляб с мед, орехи и пак едно кисело мляко; следват картофите и ориза; следват няколко яйца малко ръжен хляб; след трен си пия глюкозата и креатина и малко след това протеинчето; следва малко картофи и много соя; следва прясно мляко или сирене и накрая 30 гр протеин с мляко за шреди лягане! Пропуснах салатите, но те са покрай другите работи - когато мога! Пия и бирена мая - по много, защото е полезна и задоволява нуждите ми от повечето витамини и микроелементи! Не споменах също и, че заради начина си на хранене ми се налага да си лягам доста късно - просто защото вмествам 4 хранения след тренировката ми! Диетата ми струва всяка стотинка от парите ми! За суплементи “изнудвам” баба ми и майка ми :D !
05.05.04
17:36
Искам да се вмъкна и аз при вас с един малък въпрос.Задължително ли е да се приема приема протеин след като се храня доста! добре.В момента пия аминокиселини и искам да попитам ако случаино реша да си купя протеин не е ли по добре да се комбинира с креатин или пък кретин с амино отколкото амино и протеин? :? PlZ Help.Thx !
05.05.04
18:02
Абе протеин като добавка въобще не ти трябва!Аз масата си я качих с храна и креатин!Може да добавиш протеин ако имаш страшно повишени нужди!Нито аминото нито протеина имат връзка с усвояването на креатина.Вземи си декстроза за усвояването на креатина след тренировка(тук някъде се мъдри статия с име декстроза)!
Frenzy sled kato se hrani6 dobre, mojesh i bez protein da mine6, oba4e sled trenirovka e hubavo da vzeme6(nai-dobre surovatu4en, 4e burzo se usvoqva), kato predi nego piesh glikoza ili dekstroza. A kreatina moje6 da go vzima6 s i bez protein, no kakto lesnoto kaza dekstrozata (ili glikozata) sa podhodq6ti za priem s nego.
06.05.04
13:23
Според мен необходимите за всеки билдер добавки са:
[list] Суроватъчен протеин
Креатин
Гейнер[/list:u]
Но не е зле да се набавят и АК, трибестан и мултивитамини/мултиминерали (витамините не ги слагам при най-необходимите защото всеки хранещ се рационално билдер си набавя достатъчно с храната)