04.03.13
21:09
Здравейте. Някой може ли да ме информира повече на тема “фитнес инструктор - професия”. Четох теми в форума, както в гугъл, но разбрах само, че има някакъв 2-3 седмичен курс в София, след което излизаш квалифициран от там и можеш да започнеш работа като инструктор. Въпросите ми са - това “обучение” само в София ли го има и ако не къде другаде? Каква е цената/таксата? Продължителност(ако не е такава като горепосочената)? Какви са изискванията(ако има такива)?
А и нещо извън темата ориентировъчно колко лева месечна заплата получават инструкторите?
Преди хората да ти гласуват доверие и да се поверят на уменията и знанията ти, трябва да си наясно какво и защо го правиш! Фитнес инструктора не е просто човек, който е изкарал курс или някакво кетапче на хартия за месец два или няколко години в НСА! Той е психолог, запознат е с биомеханиката на човешкото тяло, той е диетолог, той има познания във фармакологията, кинезитерапията и суплементите! Той може да преценява, какво е по-възможностите на трениращия и е там за да му покаже накратко как да не се травмира, да му изготви хранителен режим или да смели накратко наученото, което трениращия да приложи в ежедневието си!
Преди всичко фитнес инструктора, ако претендира да е такъв ИМА ОПИТ! Той не е в залата от вчера!
За мен това е фитнес иснтурктора и за да е такъв не му трябва хартийка от НСА, Корфит, Нафа и etc. Повечето “фитнес инструктори”, които познавам са част от персонала на залата и не претендират да са известни, като такива! Подобни хора има във всеки фитнес и лесно може да се прецени дали са авторитет и доколко са навътре в занаята! Другия тип са онези, които се изхранват с персонални тренировки, хранителни режими и планове или подобни нещица, и се съобразяват с това, къде,кога тренираш! При този тип, личните ми наблюдения са ,че мнозинството са паразитиращи индивиди, които имат дар слово и се възползват от доверчивите ентусиасти, които разбира се могат да си го позволят! Подчертавам мнозинството, има и изключително много кадърни хора, които ще ти предадат безценна информация, насоки и умения в спорта и храненето!
Така ,че замисли се в какво си добър и как ще ме спечелиш, като фитнес инструктор! Бивш състезател ли си, треньор или даскал по физическо ли си бил, изкарал си висше образование в сферата на здравеопазването, кинезитерапевт ли си или може би изглеждаш достатъчно респектиращо за да спечелиш доверието ми ? Трябва ти основа! Тя не се прави за месец и 500 лева! Навремето имах подобни питания и Владимир Недков беше така добър да ми отговори повече от колкото трябваше за което му благодаря! Когато имаш конкретно питане може да го попиташ!
04.03.13
23:56
Според мен трябва да се прави разлика между фитнес инструктор и треньор.
Работата на фитнес инструктора е да посрещне новодошлите, да ги запознае с реда в залата, да ги запознае с оборудването на залата и да им обясни за какво служи. Финес инструктора трябва да може да покаже как се прави всяко едно упражнение както и да е запознат с типовете тренировки, както и да може да окаже първа помощ, когато някой се прептрепе.
А когато натрупа стаж и опит и навлезе в детайлите на храненето и суплементацията градира в треньор.
За което не е необходимо да бъде професионален атлет. Постига се с курсове и практика, които в България не знам да се провеждат. Нито пък знам да има някаква асоциация, която да издава някакви сертификати, пък и да има ще е някакъв смях...
Мнението беше редактирано от megabolic x на 04.03.13 23:58.
05.03.13
00:00
Така е, Strelok91, готвач не се става като изкараш един готварски курс.
Ако нещо наистина те интересува сериозно, ти ще се подготвиш сам - интернет, книги, учебници, списания - информацията не е секретна, само да ти се чете.
Има предостатъчно посредствени инструктори на този свят, no name, намери си работа дето те влече и я умееш и натискай там.
05.03.13
00:35
...., no name, намери си работа дето те влече и я умееш и натискай там.
Интересно ми стана как разбра, че не го влече и не го умее?!
.....Ако нещо наистина те интересува сериозно, ти ще се подготвиш сам....
... а това е причината за посредствеността!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 05.03.13 00:41.